Connect with us

България

Страшни разкрития за жестокото убийство в Сливенско, оказа се, че жертвата Илия е ликвидиран от…

Племенник преби до смърт вуйчо си, който бил прикован на легло в жилището си в Нова Загора. Както БЛИЦ писа 52-годишният Илия е починал в мъки вследствие на жестокия побой. След като се саморазправил с роднината си, племеникът му Илиян Михайлов подал сигнал на 112 да дойде линейка.

Пострадалият е откаран в местната болница, където по-късно издъхнал. Семейната драма потресе жителите на града, след като научиха вестта за случилото се навръх националния празник на България 3 март. Първоначално племеникът Илиян твърдял, че родственикът му е паднал от кревата и така се наранил, пише „Телеграф“. Медиците обаче констатирали няколко травми по главата, които нямало как да са от едно падане.

Лекарите коментираха, че ако е паднал, то вуйчото е трябвало да падне поне няколко пъти на главата си, за да пострада така. При прегледа лекарите констатирали, че Илия е целият в стари и пресни синини, имал счупени ребра, а крайниците му били почти некротизирали от измръзване. След като установили, че възрастният мъж е подлаган на системен тормоз и насилие, медиците подали сигнал в полицията.

В хора да образуваното досъдебно производство станало ясно, че 34-годишният Илиян често биел родственика си, за когото уж поел ангажимент пред майка си, която заминала да работи в Гърция, да се грижи.

Инвалидът бил оставян да гладува и държан на студено, защото нямало печка в стаята му.

Съседите му знаели какво се случва, но не смеели да се месят заради сприхавия нрав на млад мъж. Той твърдял, че инвалидът го дразни и иска да се отърве от него, защото постоянно му лазел по нервите с прищявките си.

Първоначално Илиян бил задържан с прокурорско нареждане за 72 часа, но след като на 5 март вуйчо му издъхнал, без дори да дойде в съзнание от нанесените травми, е задържан за постоянно зад решетките.

Оказало се, че побоят бил нанесен в изпитателния срок на постановена друга присъда, която изтърпявал Илиян. Тепърва ще се изяснява защо починалият е бил оставен от собствените си двама синове, които живеят в Нова Загора.

Blitz.bg

Continue Reading

България

Бенчев: Лукойл трябва да работи или ще стане неприятно! Ще стане ли бензина 4 лева?

Цените на основните видове горива отново тръгнаха нагоре. Увеличението за изминалия месец е около 10 стотинки. 

Надявам се „Лукойл“ да намери начин да замести руската суровина с друга, така че да не се налага да спира работа. Откъде ще дойде този нефт, зависи от компанията. Вариантите са Черно море, а другият е много по-неприятен – преминаване през Босфора, това е много скъпо. Извън Черно море има повече опции, но те са много по-трудно осъществими. Рафинерията трябва да работи, в противен случай ще изпаднем в много неприятни ситуации. Ако спре, ще трябва да разчитаме на резерва, но колко е той, може да каже само държавата. Една голяма част от резерва се намира в чужбина. Горивото трябва да бъде натоварено от Унгария, Словения, Холандия, а това ще бъде кошмар. Не се очертава никаква криза с горивата на пазара. Това каза в студиото на „България сутрин“  Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

„Истинската картина за това какво ще се случи, ще имаме някъде към средата и края на октомври, когато започне отоплителният сезон и се види как стоят нещата с природния газ“, обясни Бенчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

„Няма как да стигнем 4 лева за литър бензин, може би ще минем 3, може да сме малко отгоре“, прогнозира Светослав Бенчев.

По думите му българските производствени цени са доста по-ниски от тези в чужбина. Нашите са с около 10-12 ст. по-ниски – без данъци и такси.

На въпрос има ли как държавата да се намеси, за да не се стигне до увеличаване на цените на горивата, Бенчев отговори, че страната е обложила свръхпечалбата на рафинерията и че използва парите за различни програми. Според него единственият инструмент, който има, е да намали данъците, но тя не може да го направи.

Continue Reading

Made in BG

Карта за 14 дневна почивка през 1968 г и курорта днес в 5 снимки


Снимка на картата за почивка от четвърта смяна в Сепарева баня
Таксата е била само 17 лева
Снимка от почиевн дом-мелница Никола Й. Вапцаров в София

 

Вижте още:Ето колко е струвала почивката на море в хотели с 3,2 и 1 звезди през 1986 година в следващите ни статии

Continue Reading

България

Пазите ли ги? Тази остаряла банкнота днес струва 2000 лв.

Банкнотата от 1 лев, отпечатана през 1974 година с паметника на връх Шипка на гърба й, стигна цена от 2000 лева.

Това става ясно от в платформите за безплатни обяви, съобщава „Телеграф“. Продавачът пък обяснява, че е с уникален сериен номер, който е ОУ1357271.

Еднолевката е извадена от обращение в края на 1996 г., като дотогава българските пари са били обезпечени със злато.

Интересното за старите банкноти е, че през дългогодишната история на Българската народна банка банкнотите са печатани в Русия, Германия, Англия, САЩ, както и бившите „Държавна печатница“ и Държавна печатница за ценни книжа „Дечо Стефанов“ в София. Специално левчето от 1974 година пък е отпечатано в „Гознак“, СССР.

По-старите и употребявани левчета са по 8-10 лева за брой.

Едно от условията цената на банкнотата да е по-висока е да има вид на нова и в никакъв случай да не е прегъвана.

Справка на страницата на централния трезор сочи, че към момента има в наличност 392 432 банкноти с номинал 1 лев от 1974 година, които никога не са били в обращение, тоест неизползвани. Цената й в БНБ пък е 2,40 лева за брой със ДДС.

Предприемчиви колекционери пък са се сдобили с цели пачки със стари банкноти.

Има обява, в която се предлагат 100 броя банкноти от левчето, като цената на една е 3 лева, а пачката струва 300 лева. Старите зелени двулевки пък вървят по 4 лева бройката, като продавачът уверява, че банкнотите са в перфектно състояние, неизползвани и съхранявани в трезор. Също така серийните номера са поредни.

Със стари, неизползвани банкноти, отпечатани в периода от 1951 до 2006 година, може да се сдобиете на касите на БНБ.

В списъка с наличностите има такива от 3 лева и купюра с номинал 25 лева, които струват 3,60 лева за брой с ДДС. И от двете банкноти наличностите в трезора са над 100 000 броя. Най-висока цена пък държи банкнота от 500 лева, емисия 1951 година. БНБ разполага с близо 200 000 купюри с този номинал, като цената на една е 79,20 лева с ДДС.

Continue Reading

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com