Свържете се с нас

България

След скандала с машините: Премиерът светкавично иска главата на зам.-шефа на ДАНС, хвърля оставка, ако… ВИДЕО

Министър-председателят акад. Николай Денков направи изявление в деня на размисъл в Министерския съвет.

То е по повод решение на правителството, взето на подпис. Ето какво съобщи премиерът, който до петък бе  в Брюксел.

„Отново трябва явно да обсъждаме как ще гласуваме – с машини или само на хартия. Защо е важно това? На последните местни избори, проведени само с хартиени бюлетини, над 660 000 бюлетини бяха обявени за недействителни. Можем само да гадаем колко от настоящите кметове са избрани с тези недействителни бюлетини“, поде Денков и продължи:

„Срокът за сертифициране на машините за настоящите избори е днес в 17:00 часа следобед. Вчера, далеч преди изтичане на този срок, ЦИК забрани гласуването чрез машини. Това решение се основава само на един доклад от ДАНС,  в който наблюдения, направени в контролирана среда, са интерпретирани манипулативно.

Тези внушения нямат никакви основания по следните причини:

1. Машините в момента играят ролите на принтери, достатъчно е просто да погледнете гласа си.

2. Видеозаписите в този доклад са част от рутинна процедура, за да се удостовери коректната работа на машините. Внушение е, че това може да повлияе на машинния вот.

3. В законно определения срок, упълномощените лица публикуваха нужния документ, че машините могат да бъдат използвани и са изправни.

4. Докладът на ДАНС е във формат, който не съответства на законовите изисквания. Създава се впечатлението, че нарочно липсва изискването за класифицирана информация, за да може този доклад да бъде разпространен максимално бързо, без да се проверят фактите и да изтече преди изобрния ден.

5. ЦИК заблуди общността, че машините са напуснали складовете, без нужната заповед.

„Всичко е направено в последния момент, за да няма време за реакция от другите институции, като ВАС например, който може да разгледа случая най-рано в понеделник. Сигурен съм, че след години събитията от вчерашния и днешния ден, ще се анализират в учебниците по история, като опит да се опорочи изборния процес“, каза Денков.

Обръщам се към ЦИК да преразгледат решението си и да отменят вчерашната си заповед, като възстановите машинното гласуване“, каза той.

По думите му МВР е готово да достави машините навреме в изборните секции.

„Заради представения манипулативен доклад, МС ще гласува оставката на зам.-шефа на ДАНС Деньо Денев веднага“, каза той.

„Призовавам всички хора – утре гласувайте, без значение дали ще можете да го сторите с машини или с хартия, защото вашият глас е важен“, заяви премиерът.

Според него това е злоупотреба с Изборния кодекс и нарушение на него.

„Ако това напрежение между нас и партньорите продължи, то няма смисъл да има кабинет“, заяви Денков на въпрос дали би хвърлил оставката на правителството.

Той заяви, че няма да покаже доклада, защото не иска да разпространява манипулация и да я легитимира по този начин.

В доклада има много неверни внушения и твърдения. Не виждам причина това да бъде внушавано през сайта на МС. Там има много твърдения, те просто не са верни. Това, което е важно в случая е дали машините могат да се ползват в изборния процес. Има документи, легитимиращи ги за този вот“, каза той.

Акад. Денков заяви, че вчера ЦИК са нарушили Изборния кодекс.

„Хората са объркани, но ги призовавам да не се притесняват, а утре да отидат да гласуват – с каквото искат, както искат, но е важно да гласуват максимално много хора“, каза той.

По думите му членовете на СИК трябва да са много внимателни за хартиени невалидни бюлетини.

---

България

Големият победител Иван Рълев: Свободен съм! С Денислава бяхме заедно, но не сме един за друг

Големият победител в „Игри на волята“ Иван Рълев разкри истината за отношенията си с участничка от риалитито. Двамата с Денислава Велкова са имали кратък романс, след края на снимките край Царево.

„Може би емоцията там беше много силна и това повлия на нашите отношения, които за кратко имахме. Приключиха. Останахме си в приятелски отношения, нищо лошо нямаме, но не сме един за друг“, коментира Рълев в предаването „Събуди се“ по Нова Тв.

В предаването атлетът имаше много емоционална среща и с бившата си приятелка – Йоанна. Тогава девойката бе категорична, че ще изяснят отношенията си след края на сезона. По всичко личи, че двамата не са успели да изгладят различията си и не са се събрали.

„В момента нямам човек до себе си. Изключително фокусиран съм върху работата, която развивам и бизнеса си.

Не остава време за това. Ако имам човек искам да се раздавам на максимум за него и не смятам, че в момента е времето да имам сериозни отношения с някой, защото връзката няма да е пълноценна и няма да мога да дам това, което мога“, допълва шампионът.

Веднага след излизането си от формата Рълев започва да работи в своята нова лаборатория и споделя, че от тогава до сега няма почивен ден. Той разкрива, че инвестицията за лабораторията не е от наградата, а е купил всичко нужно с подкрепата на своите родители. На финала той дори посвети победата на баща си и сподели, че е много щастлив, че е накарал родителя си да се гордее с него.

---

България

След като спечели 100 бона Иван Рълев скъсал с гаджето преди 3 дни

Победителят в Игри на волята Иван Рълев е имал бурна връзка с другата участничка в продукцията Денислава, но двамата са се скарали до преди дни. Това признава самият той в интервю, видя NEWS2.

„Двамата с Дени сме силни характери и отношенията ни са доста бурни.

Преди два-три дни се скарахме и не знам как ще продължат отношенията ни натам“, призна Рълев.

Той също така каза, че два остри камъка брашно не мелят.

Официалното признание за връзката му с Денислава показва, че очевидно нещата с бившата приятелка на Рълев Йоанна са останали в сферата на приятелството.

От друга страна, наскоро Денислава, попитана за отношенията й с мъжете в Игри на волята, сложи знак „хикс“ не само на Мастагарков и Мартин, но и на Рълев.

Денислава каза, че към момента няма мъж до нея и иска да е сама.

---

България

Милионери: Служители в завод прибраха 11 млн. евро с хитра схема

В рамките на година група крадци успява да отмъкне благородни метали като злато и сребро на стойност най-малко 11 милиона евро.

Това се е случвало от медодобивен завод в Хамбург, според разследванията – в периода февруари 2020 г. – януари 2021 г., разказва германското издание „Билд“.

Прокуратурата на Хамбург е повдигнала обвинения срещу петима души – на възраст между 33 и 50 години, за сериозни групови и търговски кражби. Друг заподозрян е обвинен в помагачество и съучастие в тежки групови кражби.

Твърди се, че обвиняемите са откраднали около 5000 килограма – „междинни“ и странични „продукти“, съдържащи благородни метали на обща стойност около 11 милиона евро от помещенията на компанията. След това са ги препродавали.

Откраднатите стоки са т. нар. „сурово сребро“. Остатъците от необработено сребро се създават по време на процесите на рециклиране и обработка на метали.

Твърди се, че крадците са изпращали част от плячката си на металообработващи компании в Турция. Те използвали крипто клетъчни телефони за вътрешна комуникация.

Кои са крадците милионери?

Твърди се, че в схемата са участвали бивши и настоящи служители на завода, както и доставчици на услуги, които са имали достъп до помещенията му.

Полицаи под прикритие се натъкнали на група от поне единадесет заподозрени. Разследващите идентифицирали 36-годишният Махмут С. от Фреденбек в Долна Саксония като ръководител на бандата.

В хода на разследването са конфискувани три луксозни автомобила. Делото започва на 12 декември в Окръжния съд на Хамбург.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com