Свържете се с нас

България

Скръбна вест! Почина проф. Христо Мермерски

Почина проф. Христо Мермерски. Скръбната вест съобщи синът му Йонко във Фейсбук. 

„Скъпи мои приятели, днес избраната от Господ величествена траектория на живота на моето татенце – Професор Христо Минков Мермерски достигна своя край“, това написа синът му Йонко Мермерски.

Вижте целия му текст:

Скъпи Мой Татенце, няма думи, които могат да опишат, колко безкрайно ще ми липсваш

За милионен път Благодаря на Господ затова, че отреди на мен честта да бъда твой син

Благодаря ти затова, че си мой безкомпромисен учител, вдъхновител и най-всеотдаен родител

Скъпи мои приятели, днес избраната от Господ величествена траектория на живота на моето татенце – Професор Христо Минков Мермерски достигна своя край

Нека пътят на баща ми към светлото му небесно царство бъде озарен със светлина, както бе слънчева и светла днешната сутрин, когато той си тръгна от нашия свят

Ще ми липсва безмерно, но Благодаря на Господ за щедростта към баща ми и животът, който му е дал. Живот пълен с безброй предизвикателства, но с още повече триумфи и най-вече с енергия, за да бъде изживян пълно и докрай.

Живот на дете родено изтърсак (последно) в семейство на учител в миниатюрното село Ботево с очакванията да се грижи за своите родители, когато те остареят, без перспектива за развитие. На този изтърсак обаче Господ дава сили и устрем, да ходи пеша 5 километра всеки ден на училище в съседното село Липница, за да завърши начално училище.

На същия този изтърсак Господ дава устрем и сили да завърши прогимназия и гимназия в Хайредин. За да събере финансов ресурс и да следва изтърсакът постъпва във военно училище в Хасково, защото то е единственият безплатен вариант за учене и развитие.

След военното училище траекторията продължава възходящо с успешно кандидатстване и прием в Селскостопанскиата Академия в София. След завършването си с огромен труд, устрем баща ми преминава през всички фази на развитие в академичната сфера, асистент, доцент и професор. В този период защитава кандидатска и 3 докторски дисертации.

Заради успехи, открития и научни разработки изтърсакът от село Ботево успешно специализира в Рим, Лондон, Москва и САЩ. Преподава като лектор в над 20 държави включително САЩ.

Заради успехите си Христо МЕРМЕСКИ става дипломат във Вашингтон като съветник на посланника в областта на трансфера на технологии. Заради труда и успехите си баща ми става заместник министър на Министерство на Земеделието по трансфера на технологии. С всичката си заетост, устрем и работа моето татенце имаше време и за мен, за да бъде моя опора и учител

ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ, ПОКЛОН

P.S. Каня всички, които желаят и имат възможност да заповядат да изпратим баща ми към Небесния му път в Петък, 23 Декември в 11 часа сутринта в църквата Св. София“.

Христо Минков Мермерски е български агробиолог и политик. Известен е с книгите си за целебното и здравословно хранене, народната медицина и природната медицина – област, към която отрано проявява интерес, но без да е доктор по медицина. Председател на Селскостопанската академия, бивш заместник-министър на земеделието.

 

---

България

Извънредно: Две бебета починаха от коклюш в България

Първи смъртни случаи след заболяване с коклюш у нас от началото на годината.

Две едномесечни бебета от Кюстендил са се заразили и не са успели да преборят болестта, съобщи за Нова тв главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Те са в предимунизационна възраст, уточни той.

---

България

Лили Иванова на 90: Ванга ми каза точно кога и къде ще умра

90-годишен юбилей на 24 април ще отпразнува примата на българската естрада Лили Иванова. Макар през последните две десетилетия Лили да се придържа към теорията, че е родена през 1939 г., всъщност редица неоспорими факти сочат, че по времето на социализма паспортът й бил фалшифициран, а тя подмладена със знанието на властите, пише „Ретро“.

Реалната рождена дата на мегазвездата всъщност била 24 април 1934 г.

Проста сметка показва, че след броени дни Лили навършва достолепните 90. Основното доказателство, подкрепящо теорията, че певицата е 34-и набор, са свидетелствата на нейната собствена кума Лидия Станчева. Тя е бивш директор на «Естрадна дирекция“, изключително близка приятелка на примата и навремето е била поканена от нея да й кумува на сватбата й с композитора Иван Пеев. Тази дата на раждане потвърждава приживе и колежката и наборка на Лили Снежана Кратова. Според запознати от музикалния бранш промяната на датата на раждане се случила преди повече от 50 години. Тогава Лили Иванова трябвало да замине за Чили, където да участва в голям международен музикален форум. Проблемът бил, че организаторите изисквали участничките да не надвишават възрастта от 30 години.

Така родните служби тихомълком подправили паспорта на Лили, за да може да отговаря на регламента и да замине за престижния фестивал.

Вечната Амбър винаги е избягвала да отговаря на въпросите свързани с годините й. Дори на тортите за рождените си дни не слага свещи с цифра, а с въпросителен знак, за да поддържа мистерията  около възрастта си. Haвремето обаче в свое тв интервю примата разкри, че знае кога й как ще си отиде от този свят, благодарение на срещите си с пророчицата Ванга.

„Леля Ванга ми беше като втора майка, помагаше ми, но и не ми спестяваше нищо. Виждахме се поне по веднъж в месеца чак докато си отиде от този свят. Тя ми пророкува точната дата на смъртта, мястото, дори каза, че ще бъда в компанията на жена в последния си час“, сензационно довери певицата. Тя допълва, че ясновидката от Рупите й предсказала още творческото и дълголетие. Казала й, че „ке живее с орлите и ке си отиде с микрофон в ръка“.

Ванга имала предвид, че иконата на българската музика ще продължи да пее до края на живота си.

Още миналата година естрадната легенда обаче уреди завещанието си. Тя прехвърли цялото си несметно богатство на фондация, която учреди на свое име. Примата приписа на дружеството своето материално и нематериално имане и по този начин лиши роднините си от наследство. Звезда №1 на българската естрада има по-голяма сестра Магда, която я е дарила с две племеннички – Мария и Радмила. Те от своя страна също имат деца, на които певицата се пада баба. Въпреки че допреди година поддържаше топли отношения с тях, след като Лили реши да не им остави и грош, отношенията им се влошиха.

По нейно искане имотите, финансите и правата върху цялото творчество са прехвърлени с нотариус във фондация „Лили Иванова“, която ще се разпорежда с тях завинаги, дори след нейната кончина. Според запознати става дума за авоари на стойност от близо 20 милиона лева. Въпреки че е в перфектно здраве и в момента примата организира поредното си национално турне, очевидно някои съдбовни мисли все по-често я връхлитат.

---

България

Първи смъртни случаи от коклюш у нас?

Ситуацията с разпространението на коклюш у нас продължава да се усложнява. bTV научи, че вече има първи смъртни случаи – на бебета от Кюстендил.

Според информацията децата все още не са били във възраст, в която е можело да им се приложи ваксина.

Все още обаче се очаква официално потвърждение и от Министерство на здравеопазването.

Очаквайте подробности!

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com