Свържете се с нас

България

Скандал: Захари Стоянов отпаднал от учебниците заради Захари Карабашлиев

В публикации във Facebook се твърди, че произведението „Записки по българските въстания“ на Захари Стоянов е отпаднало от учебната програма. На негово място се изучава Захари Карабшлиев с романа „18% сиво“. Възмущението е предизвикано от откъс от произведението, който попаднал в учебната програма и в който има вулгарни думи.

Публикацията се разпространява от много потребители, а за присъствието на произведението в учебник пишат и информационни сайтове.

Твърдение: Захари Стоянов е отпаднал от учебната програма за сметка на Захари Карабашлиев

Оказва се, че използваната снимка в поста е от учебника по български език е част от учебния комплект по български език за 9 клас на издателство „БГ Учебник“.

Авторът на романа Захари Карабашлиев реагира с публикация във Facebook на твърденията и написа, че е отправил запитване към Министерството на образованието с молба за проверка дали откъс от книгата „18% Сиво“ е включен в одобрено от ведомството учебно съдържание. Писателят подчертава, че не е давал и не би дал съгласието си за ползването на цитати от романа за учебни цели. По думите му „тази книга е предназначена за по-възрастна аудитория.“

 

В публикация в сайта си „Как се пише?“ Павлина Върбанова съобщава, че тя е един от авторите на учебника по български език, от който са разпространените снимки. По думите ѝ в учебната програма за IХ клас, която е одобрена от МОН и по която се съставя учебникът, е включена темата „Активна и пасивна лексика. Пароними“. Според програмата трябва да се въведат като нови понятия историзми, неологизми, вулгаризми, евфемизми и пароними. „Това означава, че авторите на учебника по български език за IХ клас няма как да избягат от вулгаризмите и трябва да ги включат в уроците“, твърди Върбанова.

Думите й се потвърждават от публикуваната на сайта на МОН учебна програма по български език за IX клас:

Авторите на учебника са включили вулгаризмите в общ урок със заглавие „Пароними, вулгаризми, евфемизми“. В теоретичната част на урока са дали дефиниция на вулгаризмите (с акцент, че са недопустими в официалните речеви стилове) и са обяснили какво изразяват хората с тях (негативни емоции, словесна агресия); с каква цел може да се използват (да се уязви събеседникът).

Учебникът е придружен от отделна книжка с тестове, която е предвидена за самоподготовка и не е задължително учениците да ги решават, т.е. това са допълнителни задачи, уточнява Павлина Върбанова, като дава за пример въпрос от теста към урока за паронимите, вулгаризмите и евфемизмите, в който са включени откъси от романа „18% сиво“ на Захари Карабашлиев.

Подборът на текстовете в учебника и в допълнителните тестове е направен изцяло от авторите на учебника и тестовете. В случая Павлина Върбанова е автор на конкретния тест и е решила да включи откъс от „18% сиво“, защото, по думите ѝ, е преценила, че са подходящи за конкретните учебни цели. „Ровейки из литературните произведения, не намерих нещо по-приемливо.“ Върбанова уточнява също така, че Захари Карабашлиев не носи никаква отговорност за включването на откъсите в помагалото.

Проверка на сайта на Министерството на образованието показа, че нито Захари Стоянов, нито Захари Карабашлиев присъстват в учебната програма.

Заключение

Твърдението, че Захари Карабашлиев заменя Захари Стоянов е ПОДВЕЖДАЩО. Справка на сайта на МОН показа, че нито един от двамата автори не присъства в учебната програма. Съавторката на въпросния учебника Павлина Върбанова съобщи, че откъси от книгата на Карабашлиев „18% сиво“ са включени в тест към урок за вулгаризмите в отделна книжка, предвидена за самоподготовка, съобщава БНР.

Даниел Каменов е с богато портфолио от статии, интервюта и анализи, той се утвърди като достоверен източник на информация и задълбочен коментатор на актуалните събития. Даниел работи неуморно, за да предоставя на читателите си най-актуалната и надеждна информация.

---

България

ИЗВЪНРЕДНО: Инцидент с бързия влак София-Варна!

Инцидент от изминалата нощ. Бързият влак София – Варна дерайлира в района на гара Своге, съобщава NOVA, позовавайки се на информация от Националния борд за разследване на произшествия.

Инцидентът се е случил минути след полунощ. Пътници разказаха, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси. В този момент композицията се е движела бавно, защото е близост до жп гарата. Няма пострадали хора.

Според информацията, получена на мястото на инцидента, късметът е бил на страната на пътуващите, тъй като събитието се е случило близо до гарата и влакът се е движил с бавна скорост. В момента композицията се движи с три часа закъснение към Варна. На пътниците са раздадени вода и вафли.

---

България

Лили Иванова дарява апартамента си: Огромното жилище в столицата е оценявано на над 1 милион евро

Примата на българската естрада Лили Иванова е решила да не остави апартамента си като наследство на внуците.

Огромното си жилище в столицата, оценявано на над 1 милион евро, певицата щяла да дари след смъртта си, споделила самата тя пред роднини. Очакваше се апартаментът да остане за децата на племенницата й Мария – дъщеря на сестрата на Лили Магда. Мария има малка дъщеричка и по-голямо момченце, които Лили обожава, и се смяташе, че именно те ще наследят милионите й.

Наскоро по неизвестни причини Лили решила да дари жилището си на дом за сираци.

Адвокатът на примата вече подготвял документите за дарението, което ще влязат в сила след смъртта й. Не е ясно какво решение е взела певицата за милионите си в банката. По последни данни в спестовните сметки на примата има над 10 милиона лева, като само за 2018 г. фирмата й декларирала 1,7 милиона лева.

Припомняме, че половин година преди двата концерта на Лили Иванова в НДК – на 8 и 9 декември,билетите ударно се разпродават, като отсега и за двете дати залата вече е наполовина пълна, показа проверка.

Желаещите да чуят 85-годишната певица трябва да платят между 50 и 180 лева – толкова е цената на най-евтиния и на най-скъпия билет. Общо за двете дати са пуснати над 9000 билета. Според различни изчисления приходите на мегазвездата на естрадата ще надхвърлят 1 милион лева.

Да разпродава всички билети за предстоящите си участия дълго преди самите събития да се състоят се превръща в традиция за изпълнителката на „Детелини“.

Броени дни след като изправи на крака жители и туристи в Слънчев бряг, естрадната прима може вече да се отчете и с препълнените си зали в оставащите й концерти част от тазгодишното й национално турне.

Макар да остава още много време до следващия й концерт – този в Пловдив – 17 септември, и за него билетите вече са кът. За ентусиастите, които все още не са се запасили с билет, единствените възможни опции да чуят любимката си на живо остават двата й спектакъла в НДК в края на годината.

По време на турнето си Лили Иванова ще изпълни последните си хитове „Дали“, „Обичай ме!“ и „Главна роля“.

---

България

Нашенец: На това място за хотдог, две фрапета, безплатна сянка и паркинг платихме само… СНИМКИ

Българин, който плажува в Гърция, се похвали с ниските цени на плажа. Мъжът е посетил небезизвестната за българите дестинация – Керамоти.

„Ammos beach bar в Керамоти. Безплатен паркинг на сянка в пояса до плажа.“, пише Божидар Димитров. Той е прикачил и снимки.

На една от тях се вижда и касова бележка. На нея виждаме маркирани две води, две, фрапета и хотдог като крайната сума е 15 евро.

Очевидно при консумация шезлонгът и чадърът се предоставят безплатно. Така абсолютно всичко – от паркинг до сянка, излиза 15 евро.

Веднага потребители коментираха, че това си е страхотна сделка. „Супер далавера…“, отбелязва Робер Д.

Учудващо под тази публикация не се появиха защитници народното Черноморие, както под всички останалите постове, които да разкритикуват автора, че е избрал южната ни съседка заради „фрапето с безплатния чадър“.

Както съобщихме, множество заведения в Северна Гърция промениха политиката си заради „тутистите с хладилните чанти и филиите“ и от този сезон поставиха цена на плажните принадлежности, а не са безплатни с минимална консумация както преди.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com