Свържете се с нас

Любопитно

Седмичен хороскоп: Една зодия ще бъде раздирана от изкушения, друга да не взима прибързани решения

Овен 21 март – 20 април

За днес не се препоръчва работа в екип и участие в колективни мероприятия. Стойте далече от груповите срещи, където конфликтите може да ескалират. По някакъв начин настройвате група хора срещу себе си и може да бъдете изключени от играта. Ден и на фатално привличане, което ще се отрази негативно на старите ви партньорски връзки. Ще ви употребят и ще ви спретнат компромат. На 19-и проблемите са там, където се събира тълпа. На 20-и конкуренцията ви се обединява, а и близките се опитват да ви налагат мнението си. Родените в третата декада са в услуга на трети лица на 21-и до обед. Пазете свои и чужди тайни. До 22-и на обед сте включени в компроматна игра. На 23-и ситуацията се променя и на 24-25-и се връщате към старото и традиционното.

Телец 21 април – 20 май

Станете рано, свършете важното до обед. За следобед не планирайте участие в групови сбирки, но може би ще се наложи да участвате поради избора на партньора. Ще бъдете изкушени, а тези, които познават слабото ви място, ще ви вкарат в неприятни схеми и комбинации. Съветът е да ограничите контактите и да не позволявате намеси в личния и семеен избор. Контролирайте децата. На 19-и късметът ви е до обед, след това влизате в неблагоприятни връзки и до 20-и на обед сте на прага на изневери. Изневерявате и на собствения си стил на живот. На 21-и правите успешни контакти и подписвате изгоден договор. Активизирайте се. На 22-и клюката върши мръсната си работа, пазете си тайните. От 23-и вече сте на по-добра позиция. 24-25-и стопяват дистанции и помиряват сърца.

 

Близнаци 21 май – 21 юни

Ден на фатално привличане, което може да ви скара и раздели с партньори и близки. Не се отклонявайте от пътя, следвайте съгласувания семейно план и не позволявайте на нищо странично да ви подведе. Увеличете самоконтрола и не се оправдавайте с грешките на другите. Ден на библейската тройка под ябълковото дърво, изкушенията са навсякъде, трудно е да устоиш. 19-и е зареден с конфликти, особено за родените в третата декада. На 20-21-и пътувайте, уредете лични и делови срещи, преговаряйте, подпишете нови договори. Идват печалби и постъпления в бюджета и на 22-и, но от обед клюката се активизира. От 23-и Слънцето навлиза в Дева, а Меркурий тръгва ретроградно. Време е да се подредят стари връзки и да се върнат дългове.

Рак 22 юни – 21 юли

Днес миналите ви грехове и грешни избори се връщат като бумеранг и се опитват да провалят настоящи връзки и бъдещи планове. Стара любов изплува от забвението и отново ви изкушава. Не се обръщайте назад, ограничете контактите, не си позволявайте изневери. Конкуренцията ще ви спретне компромат и ще провали нещо важно за бъдещето ви. Не се препоръчва работа в екип. От 19-и Луната навлиза в знака на конфликтните ви Везни и в следващите два дни може да си имате проблеми с Темида. Постарайте се да излезете от игри, които не са ваши и не се играят по правилата. На 22-23-и печелите предимства и водите в класацията на успеха. Не споделяйте планове и намерения преди да станат факт. На 24-и контролирайте емоциите. На 25-и успехът е с вас.

Лъв 22 юли – 22 август

Ден на третия в играта, който с действията си може да провали бъдещето на други двама. Не участвайте в подобни схеми. Ще ви провокират ревност и тормозещи чувства, а и партньорът ви може да бъде осведомен от „доброжелатели”. Не взимайте прибързани решения, независимо кой и защо ви пришпорва да го направите. Едно пътуване ви отдалечава от един проблем, но създава друг. За 19-и не си определяйте срещи с тези, на които нещо дължите. Попадате под неприятно влияние. На 20-21-и пътувайте, участвайте в голямата игра. Ще блеснете на сцената на живота и ще получите изгодни предложения. На 22-23-и попадате в изкусителни положения, които ще носят мимолетна радост за сетивата, а после дълго ще се плаща. Офертата от 24-25-и ще е добре излъсканото старо.

Дева 23 август – 22 септември

Днес съвместните инициативи ще ви отворят много работа и грижи, в същото време разбирате, че другите не се стараят толкова, а получават повече от вас. На прага сте на експанзивна реакция, която може да доведе до прекратяване на делови и лични отношения. За да избегнете всичко това, работете самостоятелно, не се включвайте в колективни дейности и си гонете личния интерес. Родените в третата декада са пред емоционална експлозия на 19-и. 20-и ви води към нови връзки и отваря нови възможности. Не се ограничавайте в нищо, избирайте и храната си по каприз до 21-и на обед. След това до 22-и се оглеждайте за нови варианти. На 23-и в 09 ч. 13 мин. по Гринуич Слънцето навлиза в Дева. До вечерта и Меркурий тръгва ретроградно. 24-25-и са дни на промени.

Везни 23 септември – 22 октомври

Днес третият е излишен и не бива да се допуска в отношенията на други двама. Точно днес не отсъствайте от дома, от семейните сбирки и вечери. Ще се появяват странични хора и влияния, които може да настроят близки и партньори срещу вас. Не е ден за изневери, но някой ще опита от забранения плод. Нищо няма да остане скрито, за всяко удоволствие утре ще се плаща с лихвите. Луната навлиза във Везни, гответе се за пътувания и промени, уредете имотна сделка. За 19-и се препоръчват двустранни срещи, за 20-21-и планирайте съвместни инициативи, рекламирайте се, сключете договори внедрете се в нова среда. На 22-и до обед преговаряйте с фирми и лица от чужбина. От 23-и ограничете новите инициативи. На 24-и шансът ви е до обед. 25-и идва с конфликт.

Скорпион 23 октомври – 22 ноември

Днес не правете никакъв избор, особено между доброто и злото. Ролите ще се сменят и в желанието да направите нещо положително ще излезете виновни и ще ви обвинят в намеса. Не влизайте в ролята на третия в отношенията на други двама. Изневерите ще провалят не един живот и връзка. Не ви трябват и съветници, много добре знаете как е най-добре да се постъпи. За 19-и се препоръчват самостоятелни действия, съвместната инициатива зацикля. 20-21-и носят късмет и успешни изяви, подпишете нов договор. На 22-23-и Луната от Скорпион е в конфликт с Венера от Лъв. С действията си засягате чувства и интереси на хора с власт и положение. Очертават се и изневери. На 24-и уточнете спорните въпроси. 25-и е ден на провокации, контролирайте емоцията.

Стрелец 23 ноември – 21 декември

За родените в третата декада изкушенията са на всяка крачка. До обед трудно ще овладеете емоцията и може да се скарате с близки и приятели. Спрете се навреме, за да не развалите ценни връзки и да си провалите уикенда. Следобед обстановката се разведрява, но една непредвидена среща и разговор може отново да обтегнат отношенията. Подгответе си резервен вариант. На 19-и стъпвате накриво в отношенията и допускате странични намеси. На 20-и правите силен и обезпечаващ ход, влизате в нов дом и в нова среда. 21-и е благоприятен за контакти с чужбина, може да намерите нова или допълнителна работа. На 22-и важното уредете до обед. От 23-и в живота ви се появява неприятен дразнител. На 24-и подновете връзка. На 25-и стъпвате на нова база.

Козирог 22 декември – 20 януари

Родените в първата декада попадат в стресови ситуации към обед и в следващите два дни трудно ще се измъкнат от капаните, които сами са създали с обещанията си за съвместни инициативи, почивки или други дейности. Ще се наложи да се откажете от нещо приятно и свое, за да удовлетворите чужд каприз или желание. Бъдете внимателни, наоколо дебнат опасни изкусители. На 19-и имате избор сутринта, след това странични хора и фактори ще се намесват и ще променят плановете ви. Луната навлиза в нехармоничните ви Везни и до 21-и ще поставя на изпитание връзките и публичните ви изяви. На 22-и чакайте покана от чужбина, не се отказвайте. От 23-и с навлизането на Слънцето в Дева и работата, и печалбите ви ще нараснат. 24-и носи помирение, а 25 ограничение.

Водолей 21 януари – 18 февруари

Денят помага на родените в първата декада да направят пробив в нова среда и да станат важен и неотменим фактор в живота на другите. В този ден се изпада лесно под влиянието на тези, на които искаме да повлияем, затова внимавайте и гледайте да не давате много пълномощия на хората, с които влизате в контакт. В живота ви може да се появи нова любов или фатална връзка. На 19-и успявате да направите желани и удобни за другите собствените си амбиции и мечти. На 20-21-и всичко предприето ще носи късмет и ползи, ще повишава доходите без да променя съществено натоварването ви. Приемайте и предложения от чужбина. На 22-23-и Луна от Скорпион и планетите в Телец са в конфликт с Лъв и Водолей, но на 24-25-и нещата се успокояват, Слънцето вече е в Дева.

Риби 19 февруари – 20 март

Ден на омайниците, на хората, които успяват по един или друг начин да ни влязат под кожата, да ни вкарат в собствения си коловоз на амбиции и желания. Ще ви предложат болезнен избор, в който доброто и злото разменят позициите си и границите в отношенията се размиват. Не мислете, че може да излъжете съдбата и да се скриете от отговорност. Дълго ще се плащат изневерите от този ден. 19-и носи рискове и конфликти за родените в третата декада. На 20-и пътувайте, гостувайте и канете гости, оженете се. Всичко предприето ще носи радост и в бъдеще ще ви обезпечава. На 21-и се обаждат тези, за които мислите. На 22-23-и Луната от Скорпион възражда стари връзки, но и стари отговорности. Някой разбира, че е направил бебето. 24-25-и завъртат колелото на съдбата.

ЧРД

В лична година 7-ца сте в отлив, налага се да се занимавате с несвойствени дейности и задачи. Планираното зацикля поради появата на нови възможности и варианти. Не се отказвайте от шансовете, които ви дава съдбата. И в любовта сте на финала на важна връзка, която ще завърши с раздяла или с брак. Не може да се продължава постарому. На 8-9 октомври Луна и Венера ще са в съвпад със Слънцето ви, ето и момента за любовно обвързване.

Родените днес особено малко след изгрева притежават творчески дарби и таланти. Може да станат много добри журналисти и писатели. Съвпадът на Марс и Меркурий ще им даде злободневно перо, остър и агресивен ум. Ще бъдат щастливи с партньор роден около есенното равноденствие. Родените на обед ще покоряват сцени и сърца, лесно ще намират спонсори, но кариерата ще пречи на желанието да имат деца.

Даниел Каменов е с богато портфолио от статии, интервюта и анализи, той се утвърди като достоверен източник на информация и задълбочен коментатор на актуалните събития. Даниел работи неуморно, за да предоставя на читателите си най-актуалната и надеждна информация.

---

България

На 100 км от София: Ще настръхнете от „Мъртвата сватба“ и как майка играе на гроба

Нашите географски ширини са известни с голямото разнообразие от обичаи, много от които, за щастие, вече не практикуват. Но не може да се отрече, че е интересно да се говори за тях.

Без значение дали тези обичаи се предават от поколение на поколение, някои неща все пак заслужават да останат в миналото. Един от тях определено изпъква.

Той е „Мъртва сватба“.

Най-страшният обичай сред ужасните и най-странният сред странните. Практикувал се е в източните части на Сърбия, само на стотина километра от София. Някъде се нарича и „Черна сватба“.

Правилата са ясни – ако млад мъж умре неженен, годеницата му или друга девойка от селото – да се омъжи за покойника! Този вид брак е валиден една година, а майката на починалия младеж трябва да изиграе коло на гроба на сина си.

Някога се е смятало, че неженените не могат да преминат от другата страна и да завършат живота си. Повечето християнски нации вече не практикуват някои от тези странни обичаи, така че те несъмнено имат своите корени в езичеството или суеверието.

Въпреки че някои обичаи ни карат да настръхваме, има твърдение, че те все още се практикуват и днес. Така както на помена се носи храна и напитки на гробището за покойника, семейството се облича в черно за покойника, а също така покойниците се погребват в церемониални дрехи, много често с ценни предмети.

В Сърбия също имало обичай неомъжените момичета да се погребват в булчински рокли или в бели ковчези.

---

България

Майка продава креватчето на мъртвия син, купувачът се връща седмица по-късно и казва

Когато Валари Уотс роди мъртвородения си син през юли, тя беше с разбито сърце. Все още скърбяща, тя реши да се раздели с повечето от вещите, които беше купила в очакване да върне Ноа у дома.

Тя обаче не искаше да се откаже от бялото креватче и реши да го изключи от гаражната разпродажба, която проведе миналия месец. Въпреки това, когато пенсионерът Джералд Кумпула го видя, поиска да го купи.

28-годишната Уотс се поколеба, но накрая отстъпи, когато чу, че 75-годишният Джералд е майстор, който прави пейки от употребявани дъски и табли.

„Бях малко по-спокойна  с това, защото той щеше да направи нещо хубаво“, каза Уотс. Тя се раздели с него срещу 2 долара.

Уотс разговаря с Лорен, съпругата на Джералд, и тя сподели сърцераздирателната си история, след като Лорен видя дрехите за новородени на разпродажбата и попита Уотс на колко години е синът й.

На път за вкъщи Лорен сподели историята на Уотс с Джералд. Кумпулите, които имат 15 деца и десетки внуци, знаеха, че креватчето принадлежи на Уотс. Седмица по-късно двойката достави пейка на Уотс, направена от яслите.

Говорейки пред TODAY.com, Уотс каза: „Красиво е. Помислих си: „Все още има любезни хора.“

Тя постави пейката в хола си, където може да си спомни Ноа.

„Изпълнена съм с радост, че не просто стои някъде неизползвана“, каза тя. „Сега мога да седя в нея, да държа мечето му, да мисля за него.“

Уотс беше почувствала по-слабо движение на плода в последните дни от доносената си бременност и Ноа беше роден на 22 юли чрез цезарово сечение, само след часове,  Уотс и годеникът Джими Хамблин научиха, че няма сърдечен ритъм. Според лекарите пъпната връв се е притиснала, лишавайки Ноа от кислород.

Снимка: FOX 9 Минеаполис-Св. Пол

Снимка:  FOX 9 Минеаполис-Св. Пол

Кумпулите, чиято първа внучка беше мъртвородена, разбираха болката на Уотс по-добре от повечето.

„Неизползваното креватче е тъжно напомняне“, каза Джералд. „Пейката е по-скоро паметник. Това е част от това тъжно събитие, но не е напомняне, както би било едно креватче, празно креватче.

Уотс предложи да му плати, но Джералд отказа.

„Просто е хубаво да можеш да направиш нещо за някого. Хубаво е да помагаш на хората“, каза той.

Уотс има 7-годишна дъщеря Nevaeh и ще се омъжи за Hamblin тази есен. Тя заяви, че пейката – която стои близо до ъглова библиотека, която съдържа снимките на Ноа, неговите отпечатъци от ръце, стъпки и пепел – й помага да се справи със скръбта.

„В известен смисъл, когато седя в него, се чувствам утешена от присъствието му, въпреки че той не е тук“, каза Уотс, . „Това е като усещане за мир, всичко е наред. Когато се почувствам потисната, мога да седна на пейката и се чувствам добре, всичко ще бъде наред.”

---

България

Хотелиер зове гостите си: Изхвърляме храна, взимайте всичко, което ви се яде, но изяждайте всичко, което вземете

Табелата в този ѝ вид подбуди пламенна дискусия „за” и „против”

Вземете всичко, което можете да изядете, но изяще всичко, което сте взели. Този нетипичен призив отправиха от ръководството на елитния хотел „Дюни Роял Ризорт” към своите гости на английски и български език. Той е поставен по формата на табела пред ресторанта в хотела и касае олинклузив частта от обслужването.

„Вчерашната изхвърлена храна беше 40 килограма, с която могат да бъдат нахранени 120 човека!”, гласи още призива в табелата.

Любопитно е, че на самия знак има поставено празно място за количеството изхвърлена храна и за това колко човека могат да бъдат нахранени с нея. Това води до заключение, че тези празни места се попълват всеки ден с новите числа на разхищението.

Причината за отправеното към гостите послание е повече от ясна – този, както и много други луксозни хотели, работят често с all inclusive оферти. При тях са характерни т.нар. „блок маси”, на които се поставя огромно количество храна, а туристите имат пълното право да си изберат от нея всичко, което им хареса в неограничени количества. Това обикновено води до препълнени чинии и маси, които остават недоядени, защото количеството е прекалено голямо. Това, че гостите на хотела се надценяват или са лакоми е ясно. Проблемът обаче е в това, че останалта храна не се запазва за следващия ден и не се дояжда от персонала, а се изхвърля директно в кофата за боклук.

Призивът на „Дюни Роял Ризорт” предизвика вълна от хора „за” и „против”.

„Да караш клиентите да се чувстват виновни, докато са на почивка и си гледат кефа, че и са си платили за това… Туризмът в  България е епичен“, негодува в социалните мрежи потребителка.

„Сигурна съм, че зад посланието не се крие желание за вменяване на вина, а за прекратяване на разхищението и лакомията, които наблюдаваме от години“, контрира друг потребител.

Флагман.бг

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com