Свържете се с нас

България

Рязък скок на възрастта за пенсиониране при жените у нас! Даваме ви таблица

Нова изненада с пенсиите. Възрастта рязко се вдига. Ново проучване на AgeCalculator.com разкрива, че в България се наблюдава най-високото увеличение на възрастта за пенсиониране през последните 25 години.

Проучването анализира данните на ОИСР относно възрастта за пенсиониране във всички налични страни от 2000 г. до 2020 г., за да открие в кои страни има най-голямо увеличение, предава финансовият портал pariteni.bg.

България е на първо място с 13,26% увеличение на средната възраст за пенсиониране в страната между 2000 г. и 2020 г. Това се дължи на факта, че средната възраст за пенсиониране сред мъжете и жените през 2000 г. е 56 години, а през 2020 г. тя се покачва до 63.

На второ място е Естония с ръст от 11,93%, а нейната съседка Латвия е на трето място с ръст от 10,57%. Съответно тези страни са имали възраст за пенсиониране 58 и 59 години през 2000 г. и 65 години през 2020 г.

По-надолу в списъка, Нова Зеландия, единствената неевропейска страна в топ 10, е на четвърто място с 9,84% увеличение. Страната е и с най-високата възраст за пенсиониране в списъка, тъй като тя се повишава от 61 до колосалните 67 години през 2020 г.

Унгария затваря челната петица с ръст от 8,56%. Още две източноевропейски държави следват: Румъния е шеста с ръст от 8,42%, а Словения е седма с ръст от 8,35%.

Португалия, Холандия и Литва допълват топ 10.

original

„Тенденцията за увеличаване на възрастта за пенсиониране в много нации отразява сложно взаимодействие на различни фактори. Някои от тях включват удължаване на продължителността на живота на хората, която се е увеличила благодарение на напредъка в медицината, икономическия натиск, който води до невъзможност на хората да се пенсионират поради нарастващите разходи за живот, и променящи се демографски характеристики, като намаляване на раждаемостта и застаряване на населението.

Интересно е да се види как данните показват, че европейските страни са сред тези със стабилно нарастваща възраст за пенсиониране, особено източноевропейските. Първата западноевропейска страна е Португалия, следвана от Холандия на осмо място и трябва да погледнем още по-надолу, на 15-то място, за да намерим друга западна страна, Италия“, коментират авторите на изследването.

---

България

Ад на магистрала „Тракия“

Кадър Флагман

За днес са обявени жълт и оранжев код за интензивни валежи.

За голяма опасност на АМ „Тракия“ предупреждават шофьори в социалните мрежи. Около Ямбол, вследствие на обилните валежи, пътната настилка е мокра, на места има локви и има риск от аквапланинг.

„Не карайте с висока скорост и бъдете внимателни по рисковите участъци. Дъждът ту спира, ту започва пак“, апелира шофьор, предаде Флагман.

За днес синоптиците предупреждават за градушки, порои и силни бури през следващите 36 часа. В петък в източните и южните райони важи оранжев код за опасно време – за областите Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен, Бургас, Варна, Шумен, Добрич, Разград, Силистра, Търговище и част от област Русе.

Жълт код е в сила за областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Смолян, Велико Търново, част от област Русе, Габрово, Ловеч. За останалите области е в сила зелен код.

Силни бури и градушки удариха редица райони на страната вчера и причиниха множество материали щети. В Нова Загора обявиха бедствено положение след мощната буря. Ледените късове, които се изсипаха над района, на места бяха с големината на яйце. Силна буря нанесе сериозни щети и в Казанлъшко. Паднали дървета затрудниха минаването през прохода Шипка.

---

България

Шипка след градушката, хората не могат да извадят колите си от леда

Булфото

Кадри от Шипка след градушката показват силата на стихията.

Колита са затънали в лед до праговете.

Хората не могат да ги извадят.

Силна буря от нощи е причинила множество материални щети в Казанлък, Шипка и няколко населени места. Няма пострадали хора. Заради паднали дървета е било затруднено преминаването през прохода Шипка. Там се е активирало и свлачище.

Множество са падналите дървета.

Отнесен е част от покрива на детска градина. Поражения има и на цветарския сектор на пазара.

Вследствие от бурята няколко населени места са без електричество. Екипи и доброволци работят по овладяването на щетите, предаде Морето.нет.

Кметът на Шипка ще обяви бедствено положение в населеното място, след като вчера бурята, която премина през Казанлъшко вчера надвечер.

Градушката е свалила листата на всички дървета, унищожила е реколтата, а покривите на къщите масово са с увредени покриви.

Има наводнени къщи, счупени стъкла на автомобили, щети по земеделска продукция. Днес ще бъдат оценявани щетите. От снощи са активирани всички служби за овладяване последиците от бедствието.

Кметът Василка Панайотова призова държавата да помогне на местните хора.

---

България

ГЕРБ-СДС е големият победител на изборите! Всички резултати

ГЕРБ-СДС е големият победител изборите за национален и европейски парламент. Това сочат данни от предварителните екзитполове.

Коалицията печели парламентарния вот с огромна преднина пред останалите.

На този етап Движението за права и свободи се нарежда на второ място, като оставя зад себе си „Продължаваме промяната“-„Демократична България“.

Резултатът на ДПС е отличен. Партията е на път да постигне най-големия брой народни представители от създаването си.

Движението има голям шанс да увеличи парламентарната си група, след окончателното преброяване на гласовете от чужбина.

„Възраждане“ заема четвърто място, а пето място засега остава за „БСП за България“.

Партия „Има такъв народ“ е на шесто място.

Голямата изненада на националния вот се казва партия „Величие“. Формацията е ръководена от бившия офицер от НСО Николай Марков, а в нея голямо участие има и ексдепутатката Виктория Василева.

„Величие“ е на ръба на влизане в Народното събрание, а съдбата й ще бъде решена след окончателното преброяване на бюлетините.

По отношение на евровота на този етап ГЕРБ-СДС вкарва шестима евродепутати, като отново е лидер. ПП-ДБ, ДПС и „Възраждане“ са с равен резултат и ще имат по трима евродепутати, а БСП ще има двама свой представители в Брюксел.

Резултатите от преференциите ще подредят окончателния списък на кандидате за Европейския парламент.

 

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com