Свържете се с нас

България

Рязко скочи възрастта за пенсия на мъжете и жените в България

Нова изненада с пенсиите. Възрастта рязко се вдига. Ново проучване на AgeCalculator.com разкрива, че в България се наблюдава най-високото увеличение на възрастта за пенсиониране през последните 25 години.

Проучването анализира данните на ОИСР относно възрастта за пенсиониране във всички налични страни от 2000 г. до 2020 г., за да открие в кои страни има най-голямо увеличение, предава финансовият портал pariteni.bg.

България е на първо място с 13,26% увеличение на средната възраст за пенсиониране в страната между 2000 г. и 2020 г. Това се дължи на факта, че средната възраст за пенсиониране сред мъжете и жените през 2000 г. е 56 години, а през 2020 г. тя се покачва до 63.

На второ място е Естония с ръст от 11,93%, а нейната съседка Латвия е на трето място с ръст от 10,57%. Съответно тези страни са имали възраст за пенсиониране 58 и 59 години през 2000 г. и 65 години през 2020 г.

По-надолу в списъка, Нова Зеландия, единствената неевропейска страна в топ 10, е на четвърто място с 9,84% увеличение. Страната е и с най-високата възраст за пенсиониране в списъка, тъй като тя се повишава от 61 до колосалните 67 години през 2020 г.

Унгария затваря челната петица с ръст от 8,56%. Още две източноевропейски държави следват: Румъния е шеста с ръст от 8,42%, а Словения е седма с ръст от 8,35%.

Португалия, Холандия и Литва допълват топ 10.

„Тенденцията за увеличаване на възрастта за пенсиониране в много нации отразява сложно взаимодействие на различни фактори. Някои от тях включват удължаване на продължителността на живота на хората, която се е увеличила благодарение на напредъка в медицината, икономическия натиск, който води до невъзможност на хората да се пенсионират поради нарастващите разходи за живот, и променящи се демографски характеристики, като намаляване на раждаемостта и застаряване на населението.

Интересно е да се види как данните показват, че европейските страни са сред тези със стабилно нарастваща възраст за пенсиониране, особено източноевропейските. Първата западноевропейска страна е Португалия, следвана от Холандия на осмо място и трябва да погледнем още по-надолу, на 15-то място, за да намерим друга западна страна, Италия“, коментират авторите на изследването.

Даниел Каменов е с богато портфолио от статии, интервюта и анализи, той се утвърди като достоверен източник на информация и задълбочен коментатор на актуалните събития. Даниел работи неуморно, за да предоставя на читателите си най-актуалната и надеждна информация.

---

България

Извънредно: Адска катастрофа, хвърчат линейки и полиция

При катастрофа между два автомобила по пътя Ботевград – село Литаково е загинал един от водачите, другият е откаран в лечебно заведение.

Това съобщиха за БТА от Областната дирекция на МВР – София.

Пътят е затворен, а движението се осъществява през село Новачене. Сигналът за катастрофата е подаден в 15:10 часа.

---

България

Извънредно! Огромен взрив край София, има много ранени

Взрив в складове за фойерверки между Елин Пелин и село Гара Елин Пелин. В района се чуват взривове. Складовете горят.

Според предварителната информация има пострадали, по инфрмация на Спешна помощ. Двама са тежко ранени.

Изпратено е искане за повече линейки. На място има спасителни екипи. Медиците обаче не могат да влязат в периметъра на взривовете.

Сигналът за взрива е получен в 18.30 часа, съобщиха за Novini.bg от пресцентъра на МВР. Към мястото на инцидента са насочени екипи на пожарната и полицията. Предприети са действия за гасене на възникналия вследствие на взрива пожар. Огънят е обхванал и близкото поле.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев пътува към мястото на инцидента. 

Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов заяви пред БНТ, че жителите трябва да са спокойни, защото в складовете няма бойни боеприпаси. Периметърът е отцепен. Хората трябва да са предпазливи, защото може да има осколки.“Най-голям е рискът от пожар, но има огнеборци в района. Имало е първоначален взрив, след който са последвали още. Камерите са спрели след взрива“. 

---

България

Набутват Натали Трифонова при Гала с 10 бона заплата! Момичето на Къци бясно

Натали Трифонова е почти сигурното ново лице в „На кафе“ през тази есен. Противно на логиката, предаването все още има необходимия рейтинг да остане на екран, а и бюджет за нови попълнения.

Синоптичката в момента води преговори с хора от началните етажи на ръководството в Нова телевизия. Идеята е тя да замести напусналата в посока „Съдебен спор“ Ромина Тасевска и да стане панелист.

За да измени на Би Ти Ви, която направи толкова много за нея, от Нова са приготвили значително увеличение на заплатата й. Тя ще прибира по 10 000 лв. на месец, като ще работи не само в „На кафе“, но ще води и прогнозата на времето.

За горе-долу същата работа в БТВ Трифонова прибира по 7 бона на месец. Там тя е водеща на „Култ“ и синоптичка.

Като допълнителен стимул за предателство спрямо Би Ти Ви от Нова са подготвили за блондинката и чек от 30 000 лв. Това е еднократна сума, която тя ще получи, ако се осъществи трансфера.

Единственият проблем, който може да развали трансфера, е Гала. Водещата никак не харесвала Натали Трифонова, защото смятала, че може да й отнеме славата.

Гала приближава 60-те и чувствала всяка млада колежка като заплаха. Разбира се, сред панелистите досега е имало млади и красиви жени. Ева Веселинова и Ромина Тасевска например, но те са някак по-скромни, докато Натали винаги иска прожектора да бъде насочен към нея, което може да е проблем във взаимоотношенията й с Гала.

Някогашното момиче на късмета от „Супершоу Невада“ с водещ Къци Вапцаров на първо четене отказало да приеме русокосата синоптичка в състава си.

Източник: Newsbp.com

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com