Свържете се с нас

България

Русенска фирма работи с 4-дневна работна седмица: Приходите и заплатите летят! Служителите са щастливи

През лятото на 2019 г. русенската консултантска фирма „СИП 2000“ въведе четиридневната работна седмица и продължава с този модел на работа и до днес. Управителят на дружеството Петър Петев коментира, че съкращаването на работните дни не се е отразило върху дейността на фирмата, не са намалявани и възнагражденията на служителите.

Съкращаването на работното време може да се възприеме като икономическа мярка за ресурсна икономия, съкращаване на разходи. Целта ни обаче беше друга – създаване на една по-друга корпоративна култура. Ние нямаме нито работно време, нито работно място. По отношение на финансите не сме намалявали заплатите на служителите, в същия момент това не се отрази на приходите на компанията.

През последните две години увеличихме възнагражденията с между 10 и 20%, разказа Петев.

Ние сме консултантска компания, която подпомага публични администрации в правен аспект и бизнесът ни позволява да работим.

На първо място мотивацията на служителите се повиши неимоверно.

Със сигурност мотивацията, настроението в компанията, корпоративният дух се промени в положителна посока и то неимоверно и за дълго. Това със сигурност не навреди на компанията, обясни Петев.

Според него загубването на служител заради мениджърска грешка струва много повече пари впоследствие. Еднократно увеличение на заплатата в годината струва по-малко, отколкото възстановяването на идентичен служител на това работно място, добави още той.

Идеята за въвеждане на четиридневна работна седмица периодично се появява в публичното пространство през последните години. Все повече фирми по света решават да експериментират, съкращавайки работните дни от пет на четири. Ето мненията на представители на работодатели, синдикати и „Човешки ресурси“, събрани от БТА, за това какви са предимствата и недостатъците от въвеждането на четиридневна работна седмица.

По-добър баланс между личен и професионален живот, намаляване на болничните и на трудовите злополуки и повишаване на производителността са сред най-често изтъкваните ползи от въвеждането на четиридневната работна седмица. От друга страна възниква проблемът за необходимостта от назначаване на допълнителни служители, което от своя страна води до увеличаване на разходите за персонал.
Недостиг на квалифицирани служители и увеличаване на разходите за персонал

Когато работодателят и работещите договорят организация на работното време, която да удовлетворява и едната, и другата страна, а и клиентите, това е добре дошло, коментира Жасмина Саръиванова, главен експерт „Социален диалог“ в Българската стопанска камара (БСК). Един от основните проблеми при съкращаването на работната седмица от пет на четири дни би бил недостигът на квалифицирана работна ръка. Можем да си представим как недостигът на кадри, който съществува в момента в държавата, а и в целия Европейски съюз, може да се отрази върху работата на едно предприятие.

Представете си, ако работодателят няма достатъчно квалифицирани кадри и те работят четири дни през седмицата, как това ще се отрази на състоянието на фирмата, но и на клиентите, които обслужва, коментира Саръиванова.

По думите й съкращаването на работната седмица ще наложи наемането на повече хора, което от своя страна ще увеличи разходите за персонал. Недостигът на кадри е много голям и представете си един работодател, който трябва да се лиши от най-добрите си специалисти в рамките на един ден от седмицата, той ще е принуден да направи разходи за наемане на други, посочи експертът.
По думите й съкращаването на работното време не би било възможно във всички сектори.

Трудно би станало, където има непрекъсваем процес в производството, посочи тя. Ако в една счетоводна фирма това може лесно да се организира, то си представете въвеждането на една четиридневна работна седмица как ще се отрази на здравни заведения, на училищата, коментира експертът. Според Саръиванова въвеждането на четиридневна работна седмица ще бъде трудно и за социалната система на страната.

Националният секретар на Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ) Величка Микова коментира, че намаляването на продължителността на работната седмица трябва бъде регламентирано със законови промени. В момента работната седмица в България, по силата на закона, е петдневна, а работното време седмично може да е до 40 часа, т.е. може да се съкрати седмичното работно време, но в рамките на пет дни.

Затова от синдиката смятат, че ако въобще се въвежда четиридневна работна седмица, това изисква промяна в законодателството.
Промяна в законодателството без социален диалог не може да се осъществи, коментира Микова.

Според нея съкратената работна седмица не може да бъде приложена еднозначно и навсякъде. В обществения транспорт, в болниците, в медиите, където работата не може да бъде оставена – там, където производственият процес е непрекъсваем, просто работната седмица не може да се намали, допълни тя.

По думите на Микова съкращаването на работната седмица би имало полза и за работодателите, и за служителите. От едната страна работодателите ще спестят от режийни разходи, а от друга – служителите ще имат по-добър баланс между личен и професионален живот.

Ако се стигне до съкратена работна седмица, може би наистина ще се подобри производителността на труда, с оглед на това, че работникът ще е по-отпочинал и ще може да осъществява по-добре ежедневните си задачи, коментира Микова. Тя добави, че вероятно ще се намали броят на болничните и на трудовите злополуки.
От друга страна, ако се въведе по-кратко работно време, трябва да се помисли за трудовото възнаграждение на служителите.

Защото то се измерва с извършената работа за съответното работно време. И когато говорим, че по-малко ще работим, означава, че ще получаваме по-малко, а това синдикатите не го приемат и затова трябва да търсим компенсаторни механизми, добави още националният секретар на КНСБ.

Надя Василева, председател на Българската конфедерация по заетостта и експерт по „Човешки ресурси“ коментира, че у нас има почва за въвеждане на четиридневна работна седмица, стига обаче да бъде законово уредено, без това да навреди на никоя от страните.

Ясно е, че когато се въвежда четиридневна работна седмица, в 90% от случаите заплатата не се променя, тя продължава да бъде като за петдневна работна седмица. Има плюсове от гледна точка на това, че при такъв модел служителите успяват да се фокусират, да се концентрират и понякога са доста по-ефективни и производителни, коментира Василева.
Според нея този модел на работа може да бъде въведен във всички сектори, но след прецизна подготовка.

Веднага би могло да бъде въведено в офиси, където хората не работят в 24-часов режим, добави тя. Василева посочи, че при евентуално съкращаване на работната седмица ще се наложи да бъдат наети още хора, което може да се окаже проблем, тъй като у нас има „хроничен глад“ за кадри.

В следствие на демографската ни структура и почти никакъв внос на работна ръка отвън, икономиката ни боксува и ако не се промени законодателството от гледна точка на по-лесно внасяне на хора отвън, в зависимост от това къде имат нужда самите работодатели, ще имаме голям проблем, смята Надя Василева.

По думите й при четиридневната работна седмица служителите ще имат много по-добра хармония между работа и личен живот. Тя добави, че се превръща в тенденция хората да търсят работни места с намалено работно време и такова, което им позволява да работят на две места.

Във всички случаи COVID-19 научи работодателите, че може да се работи отдалечено и то доста добре, което също позволи налагането на четиридневна работна седмица много по-лесно и се видя, че това би могло да се случи, добави Василева.

---

България

He oтxвъpляйтe тaзи мaнтpa зa пapи и cлeд 2 чaca щe имaтe пoвeчe пapи:

He oтxвъpляйтe тaзи мaнтpa зa пapи и cлeд 2 чaca щe имaтe пoвeчe пapи. Πpeди дa пoлyчитe, тpябвa дa дaдeтe ( тoecт дa нaпpaвитe нeщo ) щe Bи cпoдeлим ceгa ĸaĸвo и пocлe щe Bи cпoдeлим и видeoĸлип зa мнoгo интepecнo, зaбpaвни нo изĸлючитeлнo cилни зaĸoни, вceлeнcĸи зaĸoни! Haдявaм ce тaзи инфopмaция дa Bи пoмoгнe и нa Bac дa пpивлeчeтe бoгaтcтвo ĸъм ceбe cи.

B нaчaлoтo мнoгo пpиятeли ми ce cмяxa и ĸaзвaxa, чe тoвa e гoлямa глyпocт и пpocтoтия. Ho cлeд няĸoлĸo мeceцa ycпexи и видимo видяxa, чe paбoти зaпoчнaxa дa ce cмeят и дa ĸaзвaт eми и aз щe пoчнa дa гo пpaвя. Πpoчeтeтe и cпoдeлeтe c пpиятeли, зa дa yceтитe блaгoдeнcтвиeтo в живoтa cи!

Tpябвa дa пpaвитe cлeднoтoтo нeщo.
Bинaги дa имaтe няĸoлĸo бaнĸoти и дa ca пoдpeдeни oт гoлямa ĸъм мaлĸa и c лицe ĸъм ceбe cи. Цeлтa e винaги дa виждaтe нaй – гoлямaтa бaнĸтнoтa. Дoбpa пpaĸтиĸa e дa имaтe eднa cтoтaчĸa и пocлe дpyгитe. Aĸo нямaтe 100лв и c 50лв дa пoчнeтe, нe e гpeшнo.

Цeлтa e дa пpивлeчeтe пapитe, дa ce oтнacятe c yвaжeниe и c paдocт. Baжнo e дa cи миcлитe, чe пapитe дocтигaт лecнo пpи Bac и винaги имaтe! Eднa cтapa нaшa пpиĸaзĸa глacи: Πapи пpи пapи oтивaт ! Bяpнo e !
Cъщo щe Bи cпoдeлим видeoĸлип зa зaĸoнитe зa пpивличaнeтo!
11-тe Bceлeнcĸи зaĸoни:

---

България

Извънредно: Две бебета починаха от коклюш в България

Първи смъртни случаи след заболяване с коклюш у нас от началото на годината.

Две едномесечни бебета от Кюстендил са се заразили и не са успели да преборят болестта, съобщи за Нова тв главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Те са в предимунизационна възраст, уточни той.

---

България

Лили Иванова на 90: Ванга ми каза точно кога и къде ще умра

90-годишен юбилей на 24 април ще отпразнува примата на българската естрада Лили Иванова. Макар през последните две десетилетия Лили да се придържа към теорията, че е родена през 1939 г., всъщност редица неоспорими факти сочат, че по времето на социализма паспортът й бил фалшифициран, а тя подмладена със знанието на властите, пише „Ретро“.

Реалната рождена дата на мегазвездата всъщност била 24 април 1934 г.

Проста сметка показва, че след броени дни Лили навършва достолепните 90. Основното доказателство, подкрепящо теорията, че певицата е 34-и набор, са свидетелствата на нейната собствена кума Лидия Станчева. Тя е бивш директор на «Естрадна дирекция“, изключително близка приятелка на примата и навремето е била поканена от нея да й кумува на сватбата й с композитора Иван Пеев. Тази дата на раждане потвърждава приживе и колежката и наборка на Лили Снежана Кратова. Според запознати от музикалния бранш промяната на датата на раждане се случила преди повече от 50 години. Тогава Лили Иванова трябвало да замине за Чили, където да участва в голям международен музикален форум. Проблемът бил, че организаторите изисквали участничките да не надвишават възрастта от 30 години.

Така родните служби тихомълком подправили паспорта на Лили, за да може да отговаря на регламента и да замине за престижния фестивал.

Вечната Амбър винаги е избягвала да отговаря на въпросите свързани с годините й. Дори на тортите за рождените си дни не слага свещи с цифра, а с въпросителен знак, за да поддържа мистерията  около възрастта си. Haвремето обаче в свое тв интервю примата разкри, че знае кога й как ще си отиде от този свят, благодарение на срещите си с пророчицата Ванга.

„Леля Ванга ми беше като втора майка, помагаше ми, но и не ми спестяваше нищо. Виждахме се поне по веднъж в месеца чак докато си отиде от този свят. Тя ми пророкува точната дата на смъртта, мястото, дори каза, че ще бъда в компанията на жена в последния си час“, сензационно довери певицата. Тя допълва, че ясновидката от Рупите й предсказала още творческото и дълголетие. Казала й, че „ке живее с орлите и ке си отиде с микрофон в ръка“.

Ванга имала предвид, че иконата на българската музика ще продължи да пее до края на живота си.

Още миналата година естрадната легенда обаче уреди завещанието си. Тя прехвърли цялото си несметно богатство на фондация, която учреди на свое име. Примата приписа на дружеството своето материално и нематериално имане и по този начин лиши роднините си от наследство. Звезда №1 на българската естрада има по-голяма сестра Магда, която я е дарила с две племеннички – Мария и Радмила. Те от своя страна също имат деца, на които певицата се пада баба. Въпреки че допреди година поддържаше топли отношения с тях, след като Лили реши да не им остави и грош, отношенията им се влошиха.

По нейно искане имотите, финансите и правата върху цялото творчество са прехвърлени с нотариус във фондация „Лили Иванова“, която ще се разпорежда с тях завинаги, дори след нейната кончина. Според запознати става дума за авоари на стойност от близо 20 милиона лева. Въпреки че е в перфектно здраве и в момента примата организира поредното си национално турне, очевидно някои съдбовни мисли все по-често я връхлитат.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com