Connect with us

България

РАЗПРОСТРАНИ! Нека стигне до всички! Няма ли държавата да се намеси? Само 75 дни затвор за американец, убил 21-годишният студент Асен Захариев

41-годишен американец излежава присъда от само 75 дни за смъртта на 21-годишен български студент в щата Северна Каролина, пише dir.bg.

В нощта на 25 август 2014 г. 21-годишният Асен Захариев се връщал у дома след работа, когато бил блъснат на пътя край градчето Корола, съобщи bg-voice. Патрулният полицай Би Кей Евънс съобщил, че Захариев е ударен от джип и е летял от удара във въздуха около 10 метра, преди да падне на земята. Той е бил открит мъртъв до пътя, след като разносвач на вестници подал сигнал в полицията, че е видял нещо съмнително.

41-годишният Питър Томас Люк се е предал сам в полицията ден след инцидента, като е казал на властите, че помислил, че е ударил елен. Повредите по джипа на Люк отговарят на травмите, нанесени на жертвата. Американецът беше обвинен в бягство от местопроизшествието и причиняването на сериозни наранявания или смърт.

Две години по-късно, по време на процеса срещу Люк, прокуратурата се принуди да му предложи споразумение заради липсващи доказателства. ДНК експертиза е била изгубена и не е била налична по време на делото. Заради това обвинението решило да предложи споразумение на Люк, с което отпада най-тежкото углавно обвинение за бягство от местопроизшествието.

Седмица по-късно ДНК доказателството било открито, но прокуратурата вече била предложила споразумението. Така съдията определил присъда от 75 дни за по-лекото обвинение за причиняване на смърт при катастрофа и още 45 дни за по-лека версия на бягство от катастрофата (прокуратурата обикновено повдига всички възможни обвинения за дадено престъпление и някои могат да бъдат сходни по деяние, но с различна легална тежест).

Съдията обаче решил да суспендира по-кратката присъда и така в началото на февруари Питър Люк вече излежава присъдата си от 75 дни в затвор с лек режим. Той ще трябва да плати 2500 долара разходи по делото и 2600 долара за лабораторни разходи на щата, като му е забранено да шофира 2 години, след като излезе от затвора, по време на неговата пробация, а след това ще трябва да се яви отново на изпит за шофьорска книжка.

Питър Люк е бивш спасител в плажната служба на Корола, а инцидентът накарал властите да забързат изграждането на допълнителни тротоари и велоалеи по пътя, където е загинал българинът

Асен Захариев е бил студент, сезонен работник на лятна бригада с J-1 виза. Той се трудил във веригата супермаркети „Харис Тийтър“. Асен е роден в София и е бил студент в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Continue Reading

България

Бенчев: Лукойл трябва да работи или ще стане неприятно! Ще стане ли бензина 4 лева?

Цените на основните видове горива отново тръгнаха нагоре. Увеличението за изминалия месец е около 10 стотинки. 

Надявам се „Лукойл“ да намери начин да замести руската суровина с друга, така че да не се налага да спира работа. Откъде ще дойде този нефт, зависи от компанията. Вариантите са Черно море, а другият е много по-неприятен – преминаване през Босфора, това е много скъпо. Извън Черно море има повече опции, но те са много по-трудно осъществими. Рафинерията трябва да работи, в противен случай ще изпаднем в много неприятни ситуации. Ако спре, ще трябва да разчитаме на резерва, но колко е той, може да каже само държавата. Една голяма част от резерва се намира в чужбина. Горивото трябва да бъде натоварено от Унгария, Словения, Холандия, а това ще бъде кошмар. Не се очертава никаква криза с горивата на пазара. Това каза в студиото на „България сутрин“  Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

„Истинската картина за това какво ще се случи, ще имаме някъде към средата и края на октомври, когато започне отоплителният сезон и се види как стоят нещата с природния газ“, обясни Бенчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

„Няма как да стигнем 4 лева за литър бензин, може би ще минем 3, може да сме малко отгоре“, прогнозира Светослав Бенчев.

По думите му българските производствени цени са доста по-ниски от тези в чужбина. Нашите са с около 10-12 ст. по-ниски – без данъци и такси.

На въпрос има ли как държавата да се намеси, за да не се стигне до увеличаване на цените на горивата, Бенчев отговори, че страната е обложила свръхпечалбата на рафинерията и че използва парите за различни програми. Според него единственият инструмент, който има, е да намали данъците, но тя не може да го направи.

Continue Reading

Made in BG

Карта за 14 дневна почивка през 1968 г и курорта днес в 5 снимки


Снимка на картата за почивка от четвърта смяна в Сепарева баня
Таксата е била само 17 лева
Снимка от почиевн дом-мелница Никола Й. Вапцаров в София

 

Вижте още:Ето колко е струвала почивката на море в хотели с 3,2 и 1 звезди през 1986 година в следващите ни статии

Continue Reading

България

Пазите ли ги? Тази остаряла банкнота днес струва 2000 лв.

Банкнотата от 1 лев, отпечатана през 1974 година с паметника на връх Шипка на гърба й, стигна цена от 2000 лева.

Това става ясно от в платформите за безплатни обяви, съобщава „Телеграф“. Продавачът пък обяснява, че е с уникален сериен номер, който е ОУ1357271.

Еднолевката е извадена от обращение в края на 1996 г., като дотогава българските пари са били обезпечени със злато.

Интересното за старите банкноти е, че през дългогодишната история на Българската народна банка банкнотите са печатани в Русия, Германия, Англия, САЩ, както и бившите „Държавна печатница“ и Държавна печатница за ценни книжа „Дечо Стефанов“ в София. Специално левчето от 1974 година пък е отпечатано в „Гознак“, СССР.

По-старите и употребявани левчета са по 8-10 лева за брой.

Едно от условията цената на банкнотата да е по-висока е да има вид на нова и в никакъв случай да не е прегъвана.

Справка на страницата на централния трезор сочи, че към момента има в наличност 392 432 банкноти с номинал 1 лев от 1974 година, които никога не са били в обращение, тоест неизползвани. Цената й в БНБ пък е 2,40 лева за брой със ДДС.

Предприемчиви колекционери пък са се сдобили с цели пачки със стари банкноти.

Има обява, в която се предлагат 100 броя банкноти от левчето, като цената на една е 3 лева, а пачката струва 300 лева. Старите зелени двулевки пък вървят по 4 лева бройката, като продавачът уверява, че банкнотите са в перфектно състояние, неизползвани и съхранявани в трезор. Също така серийните номера са поредни.

Със стари, неизползвани банкноти, отпечатани в периода от 1951 до 2006 година, може да се сдобиете на касите на БНБ.

В списъка с наличностите има такива от 3 лева и купюра с номинал 25 лева, които струват 3,60 лева за брой с ДДС. И от двете банкноти наличностите в трезора са над 100 000 броя. Най-висока цена пък държи банкнота от 500 лева, емисия 1951 година. БНБ разполага с близо 200 000 купюри с този номинал, като цената на една е 79,20 лева с ДДС.

Continue Reading

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com