Свържете се с нас

България

Разкрити са: Търговци и производители ни цакат здраво с цената на сиренето и кашкавала

Министърът на регионалното развитие Андрей Цеков е изпратил писмо до всички кметове в страната с указания как да тълкуват разпоредбите в закона, които забраняват да гласуват на избиратели без 6-месечна уседналост преди вота по постоянен или по настоящ адрес, съобщи Десислава Атанасова в профила си във Фейсбук.

Цеков посочва и какви документи може да послужат на градоначалниците да премахнат заличения гласоподавател и да му дадат възможност да упражни вота си, ако той пожелае.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС обвини министър Цеков в нарушение на Изборния кодекс и Закона за гражданската регистрация заради казуса „Асен Василев не може да гласува в Хасково“, по думите на Атанасова.

„Според Закона за гражданската регистрация, всеки български гражданин е длъжен при промяна на адресната си регистрация в 30 дневен срок да уведоми общинската администрация.

Тълкувание

Асен Василев не е изпълнил това свое задължение и поради тази причина НЕ присъства в избирателните списъци по настоящ адрес в Хасково, тоест НЕ са налице основанията да бъде премахнат от списъка на заличените лица.

Днес Андрей Цеков с писмо до кметовете на общини „тълкува“ разпоредби на закона, въпреки указанията на ЦИК от 04.08.2023г и в абсолютно нарушение им „указва“ как да процедират при прилагането на чл.39 от ИК“, казва Атанасова.

„Министърът на МРРБ не само превишава правомощията си, но явно нарушава и Изборния кодекс.

Апелирам, всички кметове на общини в България да спазват стриктно разпоредбите на Закона за гражданската регистрация и Изборния кодекс, а министър Цеков да анулира скандалното си писмо. Никой не е над закона“, заявява лидерката на групата на ГЕРБ в парламента.

Писмото

Атанасова прилага и факсимиле от писмото, за което твърди, че министърът на регионалното развитие е разпратил до кметовете на всички общини.

От писмото става ясно, че министърът съветва кметовете да отписват от заличителния списък гласоподаватели без уседналост в адресната регистрация, при условие, че заличеното лице е вписано в книгата на етажната собственост преди повече от 6 месеца, има документи за платени битови сметки, ток, парно и вода, например, има договор за доставка на интернет и телевизия, платени от него застраховки и осигуровки.

Кметовете да могат да го връщат в избирателния списък и ако покаже удостоверение от МВР за влизане и излизане от страната, както и ако е регистрирано в бюрото по труда.

Всички тези документи да се приемат като доказателства за мотивирано решение на кмета да изключи лицето от списъка на заличените, ако въпросният гражданин поиска да се запознае с мотивите на отказа да гласува и поиска да му бъде вдигната забраната.

Казусът възникна миналата неделя, след като в Хасково на финансовия министър Асен Василев не бе разрешено да гласува, тъй като адресната му регистрация е в САЩ.

ЦИК

Указанията на ЦИК относно прилагане на принципа на уседналост за изборите гласят, че гласуващите и кандидатите трябва да са живели най-малко през последните шест месеца преди датата на вота в съответното населено място.

За кандидатите и избирателите български граждани „уседналост“ означава да имат адресна регистрация и по постоянен, и по настоящ адрес на територията на България, като поне единият от тях да е в населеното място на територията на съответната община към датата 28 април тази година.

За гласуващите това означава, че ще могат да упражнят правото си на глас по настоящия си адрес, ако той е регистриран към същата дата и, ако е подадено заявление за вписване в избирателния списък, по настоящ адрес.

Ако настоящият адрес е регистриран след 28 април, ще може да се гласува само по постоянния. Избирателите, които са променили адресната си регистрация в друго населено място след 28 април, имат право да гласуват по предишната си регистрация, където са включени в избирателните списъци, обяви още през август ЦИК във връзка с вота на 29 октомври.

---

България

Красива водеща от bTV е новото гадже на Ергена Виктор Стоянов

Първият Ерген на България Виктор Стоянов е луд по нежното лице на bTV Поли Недкова. Или поне така се говори в светските среди. Връзката им е съвсем прясна и двамата се опитват да я крият, но едва ли ще я опазят дълго от любопитните очи.

Въпреки че са претоварени с ангажименти, Виктор и Поли използват всяка секунда, за да са заедно. Актрисата, която играе в „Съни бийч“ и всеки ден е водещ и репортер в „Преди обед“, редовно е в публиката на живо в „Dancing Stars“.

Красавицата се настанява близо до сцената, най-често до гаджето на Папи Ханс Сара Драгулева и така нарочно създава измамното усещане, че подкрепя именно певеца.

Под това прикритие тя наблюдава представянето на Виктор, който става все по-добър в танците и обира комплиментите на строгото жури.

Ерген №1 обаче явно не бърза да афишира чувствата си към Поли след последното фиаско, което преживя на любовния фронт. Малко преди да влезе в „Dancing Stars“ той драматично се раздели с приятелката си, блогърката Мария, и обяви края на аферата в социалните медии. Тя обаче не остана доволна от това, че той така публично е изложил връзката и раздялата им.

Скоро ще стане ясно дали ще му провърви повече с Поли, с която, поне засега, изглеждат един за друг. Точно като Виктор, тя се вълнува от здравословния начин на живот и тренира усилено във фитнеса, пише hotnews.bg.

---

България

Мъжът милионер на Галена Великова й купи частен самолет

Международно признатият съдия, дипломиран юрист и доктор по танцова терапия Галена Великова, чието име вече 22 години се асоциира с танц, шампион, професионализъм и международно признание, е горд собственик на верига танцови училища в Гърция.

От 25 години е омъжена за гръцкия бизнесмен Константинос Хайнас. Всяка седмица пътува от южната ни съседка до родината си, за шоуто „Денсинг Старс“, където е съдия.

За случая на Галена определено може да се каже, че съдбата си знае работата. Преди години тя преподавала спортни танци, а голямата й любов – Константинос, искал да открие танцово училище. И макар чувствата им да се разпалвали постепенно, горят с пълна сила и до днес.

Двамата са свързани не само в живота, а и в бизнеса – въртят 10 танцови школи, славещи се с изключително добро име. Преди да се впусне в това начинание гъркът имал промоутърска компания в Лондон и организирал концерти на звезди от ранга на „Ролинг Стоунс“, Мадона, Шер и др. Макар да печелил много добре, не бил щастлив.

Милионерът бил женен, но не се разбирали със съпругата му. Галена пък му поставила изричното условие, ако иска да има отношения с нея, да се разведе с жена си. Така връзката им започнала на чисто. Двамата не бързали да стават родители, за да може тя да направи кариера. Към днешна дата имат две дъщери – 10-годишната Кейси и 9-годишната Зои.

Великова твърди, че всеки може да танцува, дори и най-голямото „дърво“, тъй като ритъмът е в човека, друг е въпросът кой до каква степен се отпуска и си позволява да го прави.

Стъпила за пръв път в залата за състезателни танци, когато била на 8, запалена от блясъка на роклите, които й изглеждали вълшебни. Любовта й към танците се възпламенила още повече, когато започнала да получава купи и медали и не я напуска до днес.

Именно благодарение на танците се научава да си поставя цели, които постига с много усилена и дисциплинирана работа.

Това е и причината, поради която извън сцената е сериозна и консервативна. Макар през годините да добива голяма популярност в шоубизнеса и театъра, тя всъщност е юрист по образование.

Като специалист по танцова терапия, Великова подчертава, че затварянето на емоциите под похлупак, е изключително вредно и води до множество заболявания.

Танците помогнали до известна степен и на хора, болни от Паркинсон, подобрявайки значително качеството им на живот. С изненада установила колко много хора с успешни кариери в различни сфери на живота, са депресирани и денят им започва с лекарства. За съжаление това е бичът на нашия век.

Тя обаче е убедена, че танците могат да помогнат на всеки да се чувства по-добре в собствената си кожа и да живее пълноценно.

Признава, че децата напълно променили живота й и съжалява, че й отнело толкоз дълго време, докато стане майка. Повече от 15 години със съпруга й отлагаха създаването на потомство в името на кариерата. Мълвата носи, че републиканската шампионка е претърпяла 10 неуспешни опита ин витро, преди да забременее успешно.

Счита себе си за изключително голяма късметлийка и подчертава, че е много щастливо омъжена.

След толкоз години иска да благодари на Вселената, че я е срещнала точно с този мъж, с когото споделя живота си изключително щастливо.

Константинос не е от мъжете, които мечтаят да я затворят в кухнята. Напротив – той й подава ръка, за да върви тя още по-нагоре и търпи безропотно жертвите, които прави в името на кариерата. Затова и до днес Великова е категорична, че съпругът й е нейната силна подкрепа.

От години двойката имат собствена яхта и дори частен самолет, с който много обичат да пътуват. Галена дори показа свои снимки от самолет, на който любимият й мъж я обучава на тайните на летателния апарат. Макар да не е особено екстремна личност, обича новите неща и се впуска в тях през глава. Макар голяма част от живота й да минава по летищата, тя не се оплаква, а е щастлива, защото се занимава с това, което винаги е искала – танци.

Източник: Уикенд

---

България

Ивет Горанова търси любовта: Моите деца ще имат двама родители заедно

Олимпийската ни шампионка по карате Ивет Горанова откровено заговори за семейната си история, която не е от най-щастливите.

Нейните родители се разделят, когато тя е само на годинка и тя винаги е расла без баща, най-вече под грижите на баба си и дядо си.

Ивет разказа в „Търси се” по bTV, че тя и сестра ѝ са научили точно от тях да довеждат нещата до край. В по-късни години сестрите се опитват да възстановят връзката с баща си.

„Честно казано, не е много успешно. Ако се видим два-три пъти в годината, е супер”, призна Ивет Горанова. Според нея липсата на бащинска фигура не е довела до някакви отклонения, но пък я убедило, че иска здраво семейство.

„Моите деца ще имат двама родители заедно”, заяви твърдо каратистката.

„Няма любов в живота ми”, призна Ивет Горанова. Тя заяви, че не обича да е сама и е готова за сериозна връзка. Чаровната спортистка заяви също, че няма особени претенции към мъжа и ще го избере по излъчването.

Химията между Ивет и нейния партньор в „Денсинг старс” Тошко е очевидна. Двама са много близки, но само като приятели.

Той заяви, че е изненадан, колко е вълнуващо да се общува с нея. Ивет пък е убедена, че танцовият ѝ партньор завинаги ще остане един от най-ценните хора в живота ѝ.

Участвам в „Денсинг старс” за да открия своята женственост, обясни Горанова. Тя е много доволна от резултата. „Тялото ми се промени, походката ми с промени, всичко. Започнах да не се притеснявам да нося токчета. Преди, рокля – само на бала”, разкри Ивет.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com