Свържете се с нас

България

Путин с извънредно съобщение пред Русия, обеща да се разправи сурово с преврата от „Вагнер“

Руският президент Владимир Путин излезе с извънредно обръщение към нацията, в което нарече действията на наемците от „Вагнер“ предателство, измяна и удар в гърба на Русия. И обеща всички те да понесат неминуемо наказание.

„Това, с което се сблъскахме, е предателство. Ние се борим за правото да останем Русия. Тази битка изисква единство на всички сили, когато трябва да отхвърлим всичко, което ни разделя. И затова действията, които разкъсват нашето единство, са предателство и удар в гърба на Русия и на нашия народ. Такъв удар бе нанесен през 1917 г., когато нашата страна се сражаваше в Първата световна война и нейната победа беше открадната“, каза Путин.

„Всеки вътрешен смут е смъртоносна опасност за нашата държавност и нашите действия по защита от такава опасност ще бъдат твърди. Всеки, който е подготвял метеж, ще понесе неминуемо наказание. Въоръжените сили и другите държавни органи вече получиха нужните заповеди. Като президент на Русия и като Върховен главнокомандващ ще направя всичко, за да защитя нашата страна и конституционния строй. Тези, които организираха метежа и насочиха оръжие срещу своите бойни другари, извършиха престъпление и ще отговорят за него“, закани се руският президент.

Путин нито веднъж не спомена името на Евгений Пригожин, но пък назова „Вагнер“. „Непремерините амбиции и лични интереси доведоха до измяна – измяна и към своята страна, и към своя народ. И към онези бойци и командири от „Вагнер“, които рамо до рамо с другите наши части и подразделения се сражаваха и загиваха. Героите, които освобождаваха Соледар и Артьомовск /Бахмут/, градове и села в Донбас. Тяхното име и слава също бяха предадени от онези, които се опитват да организират метеж“, каза Путин.

Според него всички разпри трябва да бъдат оставени настрана в периода на спецоперацията, когато се решава съдбата на руския народ.

„Всеки смут е смъртоносна опасност. Нашите действия ще бъдат твърди. Въоръжените сили на Русия вече получиха необходимите заповеди за неутрализация на онези, които организираха въоръжения метеж“, каза Путин.

---

България

Доктор Пламен Крумов е намереният мъртъв мъж в Пловдив

Лекарят, който в неделя по обяд беше намерен мъртъв в дома си в Пловдив, е урологът от Пазарджик Пламен Крумов. Няма данни за насилие.

По информация на БЛИЦ 39-годишният лекар е предозирал наркотични вещества и от това си е отишъл. Няма данни мъжът да е бил семеен или да е имал деца. Не се касае и за самоубийство, казаха разследващи. Няма оставено предсмъртно писмо. Тялото е откарано в съдебна медицина за аутопсия.

Д-р Крумов е бил началник на Урологичното отделение в МБАЛ Пазарджик допреди няколко години. Понастоящем е работил и живеел в Пловдив. Бил е добър специалист.

През 2020 г. благодарен пациент – известният преподавател в НАСА доц. Д-р Койчо Златев, е избрал именно д-р Крумов да го лекува.

Ето какво казва той в благодарственото си писмо, изпратено до тогавашния здравен министър и до болницата в Пазарджик: След много срещи, консултации с приятели и специалисти в областта на урологията аз избрах да бъда лекуван и опериран от д-р Пламен Крумов, началник на Урологичното отделение на „МБАЛ-Пазарджик“ АД.

Операцията мина успешно, но по-важното е, че видях и усетих, че този млад човек е създал съвременна и иновативна методика и организация. Много знаещ и убедителен в своите действия специалист.

---

България

Заплаха за Путин? Самолетът му е ескортиран от 4 изтребителя за полета до Абу Даби

Самолетът на руския президент Владимир Путин е бил неотлъчно следван от четири изтребителя Су-35С по време на целия полет до Обединените арабски емирства, съобщи Кремъл.

„От излитането до кацането на президентския самолет на летището в Абу Даби държавният глава е бил ескортиран от четири самолета Су-35С на Военновъздушните сили“, информира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от агенция Интерфакс. Има сведения за подготвян атентат.

Без да разкрива много детайли, Песков единствено уточни, че въпросните изтребители са снабдени с „разнообразно въоръжение“.

За въздушния ескорт на президентския самолет бяха получени специални разрешения от държавите, през чиито територии мина маршрутът на президента. Благодарим им за съдействието, допълни Песков.

---

Made in BG

Спомени от СОЦА: Ядяхме само кучешка радост и русенско варено, защото другото беше само с връзки

Напоследък много чета и слушам колко хубаво било през социализма. Онзи ден един таксиметров шофьор ронеше сълзи за времето на Бай Тошо, когато си живеел много добре и тогава всеки можел да си позволи всичко в магазините.
Какво обаче имаше във въпросните магазини тогава, помните ли?

Да вземем супермаркета. Прах за пране 2 вида – „Алфа“ и „Гама“, сапун – два вида. На рафтовете с консерви – русенско варено, скумрия, копърка и „Ропотамо“. По-нататък – шипков мармалад, бисквити – обикновени и чаени „Чайка“. На щанда за салами – кучешка радост и кренвирши.

На рафта за парфюмерия и козметика имаше шампоан „Зелена ябълка“, крем за бръснене „Каро“, крем за ръце и яйчен шампоан. С дезодорант „Рексона” можеше да се сдобиеш само ако имаш дебели връзки с магазинерката.

В плод-зеленчука преобладаващите артикули бяха бутилките с нектари и бурканите с домати. За бананите за Нова година няма и да споменавам. В рибния магазин – скумрия, цаца и хамсия.

Речта на таксиметровия шофьор завърши с думите: „При Тодор Живков си беше много по-хубаво. Сега трябва много да се работи, от сутрин до вечер въртя волана.” Е, да, сега дойде време да се работи. Едно време никой не работеше, всеки се скатаваше и затова социализмът го докара до под кривата круша.

В. Паскалева, Русе

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com