Свържете се с нас

Здраве

Прочутият лечител Иван Гарабитов: Масажирайте сами ушите си и ще помогнете на цялото си тяло

Полезна информация за това как да си помогнем сами, да се държим в добра кондиция и настроение, а също и да се лекуваме със самомасаж. Техниката е много проста и известна от хиляди години – масаж на ушите, очите и езика. Уверете се сами.

Съветите са от гуруто на отслабването, последовател на Шри Чинмой, йога и автор на Методика за здраве, подмладяване и дълголетие – Иван Гарабитов. Тъй като на всеки от вътрешни органи съответства един външен орган, неговото състояние може да бъде повлияно от него. За бъбреците това са ушите.

Масажирайки тях, действате директно върху бъбреците. Ухото обаче е много важен орган за поддържане на нашето здраве и добра физическа форма. Наред с основната му функция на слухов орган ухото притежава 120 акупунктурни точки, които могат да влияят буквално върху цялото ни тяло. Масажирането на ушите ще ни помогне не само да поддържаме в изправност слуха си с напредване на възрастта, но ще тонизира цялото ни тяло. Съществуват различни упражнения за външното и вътрешното ухо.

Масаж на външното ухо

Масажът на външното ухо представлява продължение на масажа на лицето и главата. Разтриване на лицевата и задната страна на ухото:

1. Разтрийте дланите на ръцете си една в друга, докато се затоплят.
2. Сложете лявата ръка до лявото ухо, а дясната до дясното ухо. Пръстите са насочени към върха на главата.
3. Разделете показалеца и средния пръст във формата на буквата „V”.
4. Поставете ушните миди в основата на това „V”. При това положение палецът ще мине зад ухото, а средният, безименният и малкият пръст пред ухото.
5. Разтрийте нагоре и надолу, едновременно двете уши най-малко 9 пъти.

Разтриване на ушните миди

1. Разтрийте дланите на ръцете си една в друга, докато се затоплят.
2. Покрийте всяко от ушите с отворена длан с пръсти, насочени към върха на главата.
3. Разтрийте двете ушни миди с движения нагоре надолу, с пръстите и дланта. Това ще затопли цялото ви тяло и ще активира автономната (вегетативна) нервна система.

Стимулиране на месестите части на ушите

1. Използвайте палеца и показалеца на всяка от ръцете.
2. Дръпнете няколко пъти месестите части на ушите. Използвайте сила, но толкова, че да си причините слаба болка.

Масажиране на вътрешното ухо

Упражнението е известно като „Биене на небесния барабан“. Тъй като е разположено вътре в главата, вътрешното ухо с възрастта отслабва и може да доведе до загуба на слуха. Единственият начин да го стимулираме е по индиректен път, като се използва вибрацията за неговото укрепване. Това е най-добрият начин за подмладяване на вътрешното ухо.

1. Разтрийте дланите на ръцете си една в друга, докато се затоплят.
2. Покрийте ушните миди с дланите.
3. Пръстите сочат към тила на главата. Палците са обърнати един към друг и лежат в основата на черепа, точно над точката, в която свършва черепът.
4. Вдигнете показалците и ги сложете отгоре върху средните пръсти.
5. Щракнете с показалците върху средните пръсти, така че показалците да потупат по основата на черепа като барабан. Тъй като дланите ви покриват ушите, това може да ви се стори доста звучно.
6. Повторете повече от 9 пъти.

Почукването на показалците, удрящи върху основата на черепа, води до вибрация на косата и това стимулира вътрешното ухо и нервната система. Това помага да се постигне общият баланс в тялото ни всеки ден.

Упражнение за удряне на вътрешния барабан

Това упражнение спомага за почистване на вътрешните уши, когато ги чувствате заглъхнали или под налягане.

1. Вдишайте дълбоко, напълвайки долната част на корема, средната и горната част на белите дробове и гърлото.
2. Преглътнете звучно въздух.
3. Стиснете с палеца и показалеца ноздрите и ги запушете.
4. Издишайте внимателно както сте със запушени ноздри. Постепенно ще се създаде налягане, което ще се разпространи и в двата ушни канала. Често ще чувате пукане на ушите като биене на барабан.
5. Отново преглътнете въздух с един преглъщащ звук.
6. Махнете пръстите от носа и бавно издишайте през него. Направете общо 3 пъти.

Самомасаж за подмладяване на очите

За източната медицина двете очи са Ян енергия, а останалата част от тялото е Ин енергия. Очите са положителните полюси на тялото. Те притежават силата и потенциала да преобразуват отрицателната Ин енергия вътре в нас в положителна Ян енергия. Използват се за водене на потока от Ци в тялото и за лекуването ни от скрити болести.

В съвременния свят очите са подложени на силен стрес и голямо натоварване. Очите са директно свързани с нервната система и тяхното натоварване и напрежение създава напрежение и в нея. Различните части на очите са свързани с петте основни вътрешни органа. Бялото на очите е свързано с белите дробове, зениците с бъбреците, ирисите с черния дроб, ъглите на очите са свързани със сърцето, а клепачите с далака.

Масажиране на очните ябълки и орбитите на очите

1. Разтрийте двете си ръце, докато се загреят силно.
2. Затворете очи.
3. Поемете дълбоко въздух и го задръжте, като в същото време използвате ума, за да насочите мислено енергията Ци към двете очи.
4. Използвайте върха на средния пръст, за да масажирате центъра на двете очи през затворените клепачи. Масажирайте внимателно 9 пъти по часовниковата стрелка и 9 пъти в обратна посока.
5. Издишайте и отново поемете въздух, насочвайки Ци към двете очи.
6. Използвайте показалеца, средния и безимения пръст на двете ръце, за да масажирате горната част на окото. Поставете върха на пръстите точно по орбитите на очите. Масажирайте внимателно 9 пъти по часовниковата стрелка и 9 пъти в обратна посока.
7. Използвайте показалеца, средния и безимения пръст на ръцете, за да масажирате долната част на окото. Поставете върха на пръстите точно около основата на орбитите на очите. Масажирайте внимателно 9 пъти по часовниковата стрелка и 9 пъти в обратна посока.
8. Свийте ръцете в юмруци и разтрийте една в друга страните на свитите показалци, докато се загреят силно.
9. Използвайте страната на всеки от показалците, за да масажирате очните орбити. Натиснете толкова дълбоко в пространството между очната ябълка и костта на орбитата на окото, колкото можете да понесете. Използвайте кокалчето на всеки от показалците, за да натиснете вътрешния ъгъл на двете очи. След това притиснете страните на всеки от показалците около ръба на очната орбита, движейки се към външния ъгъл на очите. Направете 9 пъти за горния и долния край на орбитите.

Бъдете особено внимателни на местата с болка. Те трябва да се масажират, докато болката изчезне. Вероятно това ще отнеме няколко сеанса. Зад очите обикновено има много натрупан стрес и когато започнете да ги масажирате редовно, ще откриете как се отпускат мускулите на раменете и врата.

Издърпване навътре на очната ябълка

Това е едно от най-добрите упражнения за мускулите на очите. То упражнява мозъка, сетивните органи, жлезите и вътрешните органи. Когато тези мускули не се упражняват, с възрастта те отслабват.

1. Разтрийте дланите на ръцете, докато се загреят силно и след това захлупете очите с тях.
2. Вдишайте и релаксирайте.
3. Издишайте, стегнете и свийте ануса и изтеглете нагоре половите си органи.
4. Издърпайте навътре очните ябълки, така че да ги почувствате, че все едно са издърпани навътре в орбитите на очите.
5. Вдишайте и релаксирайте.
6. Повторете процедурата от 3 до 6 пъти на занимание.

Притискане и извиване на езика

С това упражнение поддържаме гъвкавостта на езика. Според източната медицина това засилва сърцето.
1. Вдишайте, след това, докато издишвате, изплезете езика и го натиснете колкото можете повече към земята.
2. Приберете езика обратно в устата и го извийте назад, така че върхът на езика да сочи назад към гърлото.
3. Притиснете колкото е възможно основата на езика в небцето на устата, като в същото време стискате и изтегляте нагоре ануса и стягате гърлото.
4. Отпуснете се. Изпълнете упражнението веднъж или два пъти на занимание.

---

България

Минерална вода, която лекува всичко, привлича нуждаещи се в това родопско село

Минералната вода от „Беденски Бани“ е най-полезна за здравето на стомаха, бъбреците, жлъчния мехур и черния дроб.

Тя е хидрокарбонатно сулфатна, натриева и силициева, съдържаща флуорид и въглероден диоксид, заради което е естествено газирана.

Изворът се намира край село Беден, малко и китно селце, чиито къщи са разхвърляни между три хълма в близост до Широколъшка река.

Лечебно-профилактичните свойства на водата край селото са с широк спектър и приложение. Те се определят от минералния състав и наличието на метасилициева киселина в колоидно състояние (129.2 мг/л).Когато се приема вътрешно, минералната вода от „Беденски Бани“ въздейства основно върху стомашно-чревният тракт.

Препоръчва се при:

– хронични гастрити;

– гастродуоденити с намалена стомашна секреция;

– ентероколити;

– намалена моторика на чревния тракт и др.

Жлъчен мехур и черен дроб:

– жлъчно-каменна болест;

– хроничен холецистит;

– холангит;

– холангиохенатит;

– хроничен хепатит;

– дискинезия на жлъчните пътища;

– след оперативно отстраняване на жлъчката.

Водата оказва холеретичен ефект и стимулира кинетиката на жлъчните пътища и на чревния тракт.

Много полезна е за бъбреците и отделителната система, заради наличието на калциеви йони и метасилициева киселина. Има изразен диуретичен, противовъзпалителен и детоксичен ефект.

Хората с метаболитни заболявания могат да пият от водата край село Беден, защото тя помага и при такива състояния, като:– подагра;

– затлъстяване;

– захарен диабет.

След като се дегазира минералната вода има отличен ефект и при пациенти с хиперацидитет

Това я прави естествено средство при повишено отделяне на киселини, приложимо както при хора с хроничен рефлукс, така и по време на бременност. Под лекарски контрол и след назначение от специалист, минералната вода може да се дава и на деца със стомашно-чревни проблеми.Външно приложение

Минералната вода от „Беденски Бани“ има противовъзпалително и аналгетично действие. Баните с нея спомагат за укрепване на имунната система, нормализира кръвообращението и метаболитните процеси. Дори при практически здрав човек кожата става кадифена и свежа, фините бръчки се изглаждат и сънят се възстановява. След няколко седмици престой в курорта болките в мускулите или ставите изчезват и общото благосъстояние се подобрява.

За външно балнеолечение и балнеопрофилактика водата се използва след като бъде темперирана до 33-35 градуса.

Може да се възползвате от лечебните ѝ свойства ако страдате от:

– дегенеративни и възпалителни (в ремисия);

– ставни заболявания (артрозоартрити, спондилартрити, коксартрози, ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилартрит и др.);

– заболявания на периферната нервна система (дископатии, радикулити, плексити, полирадикулоневрити и др.);

– ортопедични заболявания (за раздвижване при посттравматични и постоперативни състояния на опорно-двигателния апарат).

Температурата на водата от естествения източник засяга преди всичко кръвоносната система. Дори периферните съдове се разширяват, доставката на кислород до органите се подобрява.

В същото време, заради наличните химични елементи се задействат биохимични процеси, които със сигурност ще повлияят положително на всеки организъм.

Освен че дарява здраве на важни вътрешни органи и системи, беденската минерална вода се грижи и за красотата на кожата. Затова жените могат да я приемат вътрешно или да правят бани с нея.

Тя ще спомогне за подобряване на състоянието при:

– гинекологични заболявания (аднексити, ендометрити и др.);

– дерматологични заболявания (хронични неспецифични дерматити).

Неврозите, нарушенията на съня, хроничната умора, депресията са често срещани проблеми днес, а престоят край термалния източник ще помогне на хората, страдащи от нарушения на нервната система, бързо и ефективно да се възстановят.

Лечебните качества на девинските минерални извори се дължат на средната им минерализация, слабата киселинност и високата температура./Zdrave.to

---

България

ЕС ни забрани мусаката и православието – ето какво стана

Различни митове на тема: „Какво забранява и налага ЕС на България“ се разпространяват в публичното пространство години наред.

Три „зловещи прокоби“ плашеха българите преди няколко години – за това как Европа „ще забрани“ на българите розовите домати, мусаката и православието. Ето какво беше предречено и какво се сбъдна.

През 2014 г. в социалните мрежи се разпространиха твърдения, че Европейската комисия подготвя законодателство, с което ще забрани производството на определени сортове плодове и зеленчуци, включително характерните за България розови домати.

Няколко години по-късно, през 2021 г. набира популярност цитирането на доклад, чието съдържание се представя като предстояща забрана на различни продукти, сред които челно място заема мусаката.

През 2016 г. близки до Русия медии разпространиха твърдението, че ЕС се готви да забрани „пропагандирането на православието и християнските ценности“.

Истина ли е, че Европа е „забранила“ на българите розовия домат, мусаката и православието?

„Истината е, че сега е много по–лесно и да се създаде мит и да се подеме, защото те отвличат вниманието от голямата тема и го свеждат до дебат за отделен вид, който е представен по такъв пародиен начин, че да създаде представа, че в европейският парламент се обсъждат само незначителни неща, вместо да се фокусираме върху основните проблеми, емоционална реакция се събужда и чувстват хората, че те не просто не са представени, а че няма и шанс проблемите на средния човек да достигнат до парламентарни дебати, каза Иглика Иванова от Център за медийна грамотност, пред bTV.

„Няма розово бъдеще за българския розов домат“

„Ще станат вече 10 години, откакто това нещо се явно замита под килима и изважда и пуска в пространството, което абсолютно не е вярно нито е било мислено такова нещо, нито за в бъдеще мисля че се предвижда, напротив българския розов домат е едно богатство както за България, така и за биоразнообразието изобщо, така и на земеделието въобще“, категорична бе Надежда Шопова от Институт за изследване на климат, атмосфера и води към БАН.

Шопова и нейният екип изследват качеството на редица плодове и зеленчуци, включително и необходимите температура и влажност за отглеждането на най-вкусния розов домат. Споделя, че т. нар. умно земеделие, при което се използват максимално малко пестициди и специални поливни системи помагат за нареждането на апетитното растение сред най-качествените в света.

„Наскоро имаше конкурс в който три сорта участваха. Той беше между Италия,  България и още държави, специално селектирани. Европа не ни налага вътрешно законодателство, а само европейска рамка. В момента това, което ние трябва да направим е да намалим употребата на пестициди с 50 процента, употребата на синтетични отрови с 50 процента, съответно има от полето да трапезата къси вериги, които е хубаво да се използват, но те са в полза на българския производител и съответно българското ни родно био производство.

„Със Зелен пакт, но без мусака!“

– Вярно ли е, че храни като мусаката и други подобни продукти се забраняват по силата на зеления пакт на европейският съюз ?

„Ами това нещо го чух веднъж и ми стана страшно смешно няма как доколкото индустриално произведеното месо искаме да си намалим без отвратително така че от тази гледна точка никой няма да ни забрани да ядем нито месо, нито мусака, но би било добре да го намалим не мусаката, а месото. Това, което е вредно за природата е индустриално произведеното месо, то има въглероден отпечатък, но самата мусака не е вредна“, каза Магдалена Малеева, екоактивист.

Една от най-добрите ни тенисистки Магдалена Малеева от години работи в посока развенчаване на някои твърдения, свързани с въвеждането и изпълнението на една от основните икономически и централни стратегии на ЕС- т. нар. Зелен пакт. Така в доклад на швейцарски научен институт към пакта се информира  за въглероден отпечатък на някои храни и напитки сред, които е и мусаката, но не налага забрана за нейното приготвяне.

– На какви други слухова се натъквате?

„Има страхотни неща, за мен най–забавното напоследък беше за перките, от които се произвежда електроенергия, сега чух че те като се поставят на земята вибрацията убива червеите“, каза тя.

„Без православие до второ нареждане!“

„През последните години руската вътрешна политика започва да се ориентира все повече на евразийството и по–скоро доктрината руски мир и да използва православната културна идентичност, на някои народи най-вече в Източна Европа като средство за прокарване на разединение като една доктрина за проповядване на несъвместимост на православието към европейския съюз до духовна и религиозна традиция“, каза богословът Костадин Нушев.

За богослова доц. Костадин Нушев за потвърждение на твърдения сред обществото се използва резолюция на Европейския парламент за противодействие на  от трети страни. И припомня, че свободата на религията е част от Хартата на основните права на ЕС и от Европейската конвенция за защита на правата на човека.

„Вероизповеданията могат да са защитени тогава когато държавните органи и институции идентифицират подобни враждебни идеология и по силата на техните правомощия предприемат мерки, а иначе самите духовни лидери трябва да разпознават подобни злоупотреби и да не допускат религиозната проповед с подобна пропаганда, защото ако те самите станат проводници тогава самите вероизповедания стават мишена на подобно въздействие. По този начин самата религиозна общност не служи за нещо добро, а се превръща в източник на проблеми“, посочи Нушев.

„Хората са най–склонни да повярват на тази представа, която съвпада с тяхната собствена, трябва да се отнасяме с разбиране за това, че много често на хората им е трудно да започнат да мислят за това, че представите им може да не са съвсем обективни и да се вслушат и да станат по–възприемчиви за една лична истина за действителността, защото самите те се чувстват изгубени в една различна действителност“, подчерта Иглика Иванова.

„Този сбор бдителност, търсене на информация от нейния първоизточник и проверка и сравняване с авторитетни източници. Това са трите решения, които смятам, че могат да бъдат работещи за хората“, заключи тя.

Източник: Блитц

---

България

БЛАГОДАРЯ! Хиляди помогнаха на овдовелия баща на 13-годишната Дорина с множество увреждания

Сърдечно благодаря за подкрепата, чувствам се неудобно!, казва овдовелият татко Димитър.

Доли ЛУКАНОВА

Вълна от съпричастност се изля върху овдовелия баща Димитър от врачанското село Мраморен! След публикацията на „България Днес“ от 11.11.2023 г. хора с добри сърца, както от страната, така и извън нея се свързаха с редакцията, за да протегнат ръка на изстрадалия родител.

„Сърдечно благодаря за огромната подкрепата! Не очаквах, наистина. Чувствам се неловко, неудобно. В този живот всичко сам си постигам. Така съм устроен. Някак си не се чувствам комфортно, особено когато знам, че има много хора в трудно положение, на които трябва да се помогне“, споделя пред вестника борбеният мъж.

Гласът му отново трепери, но този път като че ли се усеща нотка на радост от светлината в тунела. Както „България Днес“ ви разказа, Димитър отглежда напълно сам 13-годишната си дъщеря Дорина, която е с множество увреждания, сред които епилепсия и детска церебрална парализа. Майката Цвети си отива от този свят преди няколко години след дълга борба с диабет тип 2 и бъбречна недостатъчност. Димитров получава помощи от държавата, които са в размер на 1400 лв., които са крайно недостатъчни за гледането на болно дете. За да свързва двата края, таткото работи като майстор. Най-много ангажименти поема лятото, защото не може да остави дъщеря си сама и я взима с него по строежите.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com