Connect with us

България

Прочети и бързо сподели! Ето я голямата тайна, която всеки магазин крие от нас! Всеки път, когато купувате сирене внимавайте за

Производителите на млечни продукти биха направили всичко, за да не стигне тази информация до вас

Трябва да бъдете много бдителни, когато в магазина сте отишли за млечни продукти. Хранителната индустрия става все по-изобретателна, когато иска да ни заблуди, че ни продава качествена стока.

Мандрите имат своите тайни, никой не би желал да ги научавате.

Надписите върху сиренето

По закон на сиренето с растителни мазнини не бива да има надпис „сирене“.

Но никой не е казал, че не може да пише „бяло саламурено“, нали? Ето така целят да ви излъжат, за да се подведете и да си дадете парите за него. Внимавайте!

Какво съдържа киселото мляко за пиене

Все съставки, които биха могли да ви откажат непрекъснато от него. Ситният шрифт е необходимо да се чете, колкото и да нямате време за губене. В киселото мляко може да има свински желатин, нишесте – обикновено от вида царевично, модифицирано. Ще срещнете още млечнокисели бактерии, набухватели, концентрати от плодови сокове, да не забравяме и вечно присъстващите подсладители.

Палмови мазнини в кашкавала

Когато го разрязвате, след като е престоял в хладилника, ще забележите, че полепват остатъци от мазнините по ножа. Това е сигурен знак, че съдържа растителни добавки за имитиране на масленост.

Български кашкавал, ама друг път

Честа практика е сирене едам или гауда да минават през цех за преопаковане, за да се пласират на нашия пазар като роден кашкавал. Нали хората търсят българското, не са любители на гаудата. Не е гаранция, че те са правени от мляко обаче, в повечето случаи са от растително масло.

Свръх солено сирене

Имайте предвид, че след като даден продукт е прекалено солен, явно целта е да се замаже ниското му качество. При сиренето така се прескача процесът на зреене, гафът се маскира с много сол, но консумацията му може да създаде редица рискове за тялото.

lekuvai.bg

Continue Reading

България

Бенчев: Лукойл трябва да работи или ще стане неприятно! Ще стане ли бензина 4 лева?

Цените на основните видове горива отново тръгнаха нагоре. Увеличението за изминалия месец е около 10 стотинки. 

Надявам се „Лукойл“ да намери начин да замести руската суровина с друга, така че да не се налага да спира работа. Откъде ще дойде този нефт, зависи от компанията. Вариантите са Черно море, а другият е много по-неприятен – преминаване през Босфора, това е много скъпо. Извън Черно море има повече опции, но те са много по-трудно осъществими. Рафинерията трябва да работи, в противен случай ще изпаднем в много неприятни ситуации. Ако спре, ще трябва да разчитаме на резерва, но колко е той, може да каже само държавата. Една голяма част от резерва се намира в чужбина. Горивото трябва да бъде натоварено от Унгария, Словения, Холандия, а това ще бъде кошмар. Не се очертава никаква криза с горивата на пазара. Това каза в студиото на „България сутрин“  Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

„Истинската картина за това какво ще се случи, ще имаме някъде към средата и края на октомври, когато започне отоплителният сезон и се види как стоят нещата с природния газ“, обясни Бенчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

„Няма как да стигнем 4 лева за литър бензин, може би ще минем 3, може да сме малко отгоре“, прогнозира Светослав Бенчев.

По думите му българските производствени цени са доста по-ниски от тези в чужбина. Нашите са с около 10-12 ст. по-ниски – без данъци и такси.

На въпрос има ли как държавата да се намеси, за да не се стигне до увеличаване на цените на горивата, Бенчев отговори, че страната е обложила свръхпечалбата на рафинерията и че използва парите за различни програми. Според него единственият инструмент, който има, е да намали данъците, но тя не може да го направи.

Continue Reading

Made in BG

Карта за 14 дневна почивка през 1968 г и курорта днес в 5 снимки


Снимка на картата за почивка от четвърта смяна в Сепарева баня
Таксата е била само 17 лева
Снимка от почиевн дом-мелница Никола Й. Вапцаров в София

 

Вижте още:Ето колко е струвала почивката на море в хотели с 3,2 и 1 звезди през 1986 година в следващите ни статии

Continue Reading

България

Пазите ли ги? Тази остаряла банкнота днес струва 2000 лв.

Банкнотата от 1 лев, отпечатана през 1974 година с паметника на връх Шипка на гърба й, стигна цена от 2000 лева.

Това става ясно от в платформите за безплатни обяви, съобщава „Телеграф“. Продавачът пък обяснява, че е с уникален сериен номер, който е ОУ1357271.

Еднолевката е извадена от обращение в края на 1996 г., като дотогава българските пари са били обезпечени със злато.

Интересното за старите банкноти е, че през дългогодишната история на Българската народна банка банкнотите са печатани в Русия, Германия, Англия, САЩ, както и бившите „Държавна печатница“ и Държавна печатница за ценни книжа „Дечо Стефанов“ в София. Специално левчето от 1974 година пък е отпечатано в „Гознак“, СССР.

По-старите и употребявани левчета са по 8-10 лева за брой.

Едно от условията цената на банкнотата да е по-висока е да има вид на нова и в никакъв случай да не е прегъвана.

Справка на страницата на централния трезор сочи, че към момента има в наличност 392 432 банкноти с номинал 1 лев от 1974 година, които никога не са били в обращение, тоест неизползвани. Цената й в БНБ пък е 2,40 лева за брой със ДДС.

Предприемчиви колекционери пък са се сдобили с цели пачки със стари банкноти.

Има обява, в която се предлагат 100 броя банкноти от левчето, като цената на една е 3 лева, а пачката струва 300 лева. Старите зелени двулевки пък вървят по 4 лева бройката, като продавачът уверява, че банкнотите са в перфектно състояние, неизползвани и съхранявани в трезор. Също така серийните номера са поредни.

Със стари, неизползвани банкноти, отпечатани в периода от 1951 до 2006 година, може да се сдобиете на касите на БНБ.

В списъка с наличностите има такива от 3 лева и купюра с номинал 25 лева, които струват 3,60 лева за брой с ДДС. И от двете банкноти наличностите в трезора са над 100 000 броя. Най-висока цена пък държи банкнота от 500 лева, емисия 1951 година. БНБ разполага с близо 200 000 купюри с този номинал, като цената на една е 79,20 лева с ДДС.

Continue Reading

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com