Свържете се с нас

България

Проф. Рачев с много лоши новини за сезона по морето и мощна атака срещу…

Всичко зависи от това, кой какво влага да се оправи. Моите приятели от агробизнеса искат дъждове, а плажуващите – ясно слънце. Ще се търси това средно. Над западна България ще вали, докато на Изток ще бъде слънчево и топло, дори 23 градуса в средата на месеца ще го постигнем при всички положения. 

Това каза проф. Георги Рачев в ефира на bTV.

„Юни винаги е бил малко по-особен. Такива са дългосрочните прогнози – хубаво време по морето, и да има и някой друг ден валежи. Но вече е топло, това е най-важното. При летния сезон е важна температурата на водата и да има слънце. Но също е важна и компанията, която формира почивката. Обещавам повече слънце, отколкото имаше досега“, каза Рачев.

По думите му, морската вода вече става за къпане. „Девойките винаги са били чувствителни към температурата. Моите студенти преди 20-30 години при 24 градуса казваха, че водата е чай, сега чакаме да стане 25-26 градуса, но общо казано след 23 градуса човек може да се къпе. А въздуха, водата и слънцето създават онова здраве, от което имаме най- много нужда“, обясни професорът.

По думите му сезонът не започва обнадеждаващо.

„Моите колеги, които са на морето, някои от хотелите отварят с персонал повече отколкото са туристите. Сезон ще има при всички положения, въпросът е какво влагаме в сезон. Юли и август морето ще се пръска по шевовете. Години наред се борим да разтворим крилата на сезона, да има туристи и през юни и септември. Но затова трябва държавна политика“, подчерта Рачев.

По думите му в Плана за възстановяване и развитие на Румъния, Хърватия, Гърция 100-150 пъти се споменава туризма, тоест той ще участва в усвояването на тези средства. В нашия план няма нито една дума.

Рачев разкритикува Министерството по туризма. „Южното Черноморие ще има проблем с питейната вода. Ще избегнем режима, но два пъти в седмицата ще се спира водата. Пречиствателната станция на язовир „Ясна поляна“ не е пипана от над 50 години. Най-опасното е, че има опасност това съоръжение да се срути. Какъв туризъм ще правим като носим кофите с вода. Туризмът носи над 10% от парите на държавата“, ядоса се той.

„За съжаление ние сме в една такава наказателна процедура от страна на немските оператори, защото министерството не докарва туристи, то може да помогне на туроператорите да ги докарат. Немските туроператори загубиха пари, защото не получиха обещаните 35 евро на седалка в самолета. Те ще бъдат по-малко тази година.

Надявам се нещата да се регулират и този пазар да бъде възстановен. Източна Европа и Балканите са нашия естествен източник на туристи. Нашето море не е лишено от смисъл, то е изключително ценно и може да си съперничи с гръцкото и турското, защото е по-малко солено. С плажовете , които имаме , може да привлечем повее туристи“, категоричен бе Рачев.

Българският турист трябва да бъде приласкан, а не да бъде тупан като брашнян чувал. Хотелиерът да не разчита, че като едни си заминат, ще дойдат други, защото българинът вече има избор. Климатологът подчерта, че нашите условия и цени по нищо не отстъпват на условията в Турция и Гърция.

Даниел Каменов е с богато портфолио от статии, интервюта и анализи, той се утвърди като достоверен източник на информация и задълбочен коментатор на актуалните събития. Даниел работи неуморно, за да предоставя на читателите си най-актуалната и надеждна информация.

---

България

Синоптиците – бягайте от този град другата седмица!

Сериозно предупреждение за времето през другата седмица за голям наш град.

Не се вижда краят на горещото време. Това показва справка на Plovdiv24.bg в специализираните сайтове за синоптични прогнози.

Днес, утре и в петък очакваната максимална температура например в Пловдив е 38 градуса.

Събота, неделя, понеделник и вторник (13 – 16 юли) живакът ще достигне 39 градуса. След това – на 17, 18 и 19 юли градът под тепетата ще се пърже на 40 градуса. Ще е почти тихо или със слаб североизточен вятър.

---

България

Извънредно: Пловдив се размина с огромна трагедия

Дърво рухна върху пешеходна пътека в Пловдив, пише glasnews.bg, позовавайки се на съобщения на очевидци във Facebook.

Инцидентът е станал този следобед на кръстовището между улиците „Богомил“ и „Ралица“.

1720614129 sistemen bufer 2

„Няма вятър, буря или дъжд. Добре че няма пострадали!“, коментира Татяна Анчева.

Пътят е блокиран, като стъблото на дървото е върху цялата „зебра“.

---

България

Почина голям наш предприемач

Почина голям бизнесмен, носител на титлата „Бизнесмен на България“- 2004 година.

На 11.07.2024 г., на 82 години почина почетният гражданин на гр. Дупница, носител на множество държавни отличия и награди, Александър Иванов Кашукеев, съобщава БТА.

Александър Иванов Кашукеев е роден на 10 ноември 1941 г. в София. Завършва основно и средно образование в гр. Дупница в семейство на изтъкнати дупнишки учители.

Майката е заслужил учител в Базовото училище „Акад. Тодор Самодумов“ гр. Дупница и носител на орден „Кирил и Методий“.
Александър Кашукеев е почетен гражданин на Дупница от 2011 година. Награден е с орден „Червено знаме на труда“ 1988 г., „Златен орден на труда“ – 1982 г., почетния знак на Президента на Република България 2005 г. и е обявен за „Бизнесмен на България“- 2004 г.

През 2011 година, за изключително големите му заслуги за развитието, насърчаването и подпомагането на българската икономика и предприемачество, е награден с орден „Стара планина“- първа степен.

Александър Кашукеев присъства и сред избраните личности в книгите „Именити дупничани на ХХ век “ и „Кой кой е в България“.
Общинското ръководство поднася съболезнования към семейството и близките на Александър Кашукеев.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com