Свържете се с нас

България

Проф. Рачев съобщи дълго чакана новина, каза какво лято се задава след водния апокалипсис

Валежите от дъжд, които паднаха през изминалите дни у нас, не са нещо уникално, незапомнено и невиждано в метеорологичната история на България.

Няма да коментирам какво е било през миналия век, а ще говоря за това какво е било времето през тези последни 20-30 години от този век. Ще останат две абсолютно култови години – 2005 и 2014 г., каза в интервю за БТА климатологът проф. Георги Рачев, който е преподавател в Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

На въпрос обичайни ли са интензивните валежи през последните дни в България и дали наводненията са основно в резултат на тях, или са и заради непочистени речни корита, той отговори: „През 2005 г., над цяла България, валя страшно много и тогава беше прекъсната железопътната линия от София до Пловдив. Тогава, за съжаление, се удавиха 20 български граждани“.

„Другата култова година с валежи не само през лятото, а и през останалите месеци, беше 2014 г. Тогава много метеорологични станции показаха абсолютен максимален годишен валеж, което доказва, че през цялата година имаше много валежи. През 2014 г. се удавиха 19 българи, и то на различни места в България“, припомни проф. Рачев.

От началото на този юни имаше няколко последователни синоптични обстановки с валежи, предимно в Западна България

През тази година у нас, от началото на юни, имаше няколко последователни синоптични обстановки, от които в Предбалкана и в Западна България валяха обилни валежи. Въпросът е, че обикновено едно речно прииждане, един разлив на реката, е резултат от комплекс от фактори.

Валежите сега бяха в няколко последователни дни, почвата и растителността бяха максимално наситени с вода, и всеки следващ валеж нямаше къде да попие, обясни климатологът.

Проф. Георги Рачев коментира, че нашите реки ги вкарахме в някакви речни корита и ги „изправихме“, а се знае, че меандрирането или завоите, които прави една река, около тях винаги се образува една заливна тераса. Тя служи като сюнгер, като кухненска гъба, която при висока вълна, при разлив, поемаше голяма част от водата. След това, бавно я изпускаше в продължение на няколко седмици обратно в реката.

Сега нашите реки са „изправени“, без завои и всичко това води до преливане. Много български реки са такива, а да не говорим за малките язовирчета, които са завирени, и не се знае от кого и как се стопанисват, както и кой е отговорен за тях, заяви климатологът.

Сега най-много у нас валя в Чипровския Балкан и на връх Мургаш

„За щастие при последните наводнения у нас нямахме загубени човешки животи, на фона на случилото се през 2005 и 2014 г. На 15 и 16 юни 2023 г., на връх Мургаш паднаха 130 литра на квадратен метър и това е месечната норма от валежи.

Най-много валя в Чипровския Балкан, на границата между Сърбия и България, високо в планината – може би има места с над 250 литра на квадратен метър. В Сърбия също имаше много наводнения. Оформи се т.нар. конвергентна линия, стоящ фронт, който се стационира на едно и също място, и даваше изключително много валежи“, коментира ученият.

Проф. Рачев обясни, че през миналата седмица България беше „разделена“ на две – по линията Свищов – Смолян. „В Западна България хората „се давеха“ от дъжд, докато в Източна България нямаше дъжд и времето беше слънчево, топло и сухо.

От началото на месеца до този момент във Варна и Бургас валежът е от два литра на квадратен метър – това не е и 5 процента от месечната норма. Днес малко е поваляло там, но в Източна България времето продължава да е засушливо, отбеляза климатологът.

Какво лято да очакваме у нас?

Очаква се лятото у нас да е по-топло от нормалното през юли и август, но с нормално количество на валежите. Всички тези прогнози обаче, поради хаотичния характер на климата, са много приблизителни, каза проф. Георги Рачев.

Той съобщи, че от вторник вече ще има температури от 30 градуса, а в четвъртък и петък температурите ще достигнат 33-34 градуса. Слънцето вече напича силно и сега е най-продължителният ден – от 15 часа и 20 минути.

Времето се нормализира, но все пак малко е по-хладно от нормалното за юни към момента, обясни проф.  Рачев.

По повод на язовир „Нова Каховка“ климатологът каза, че продължава да се спекулира с информацията от него. „В Одеския залив, ако има замърсяване, ще се утаи, и до нас, ако достигне нещо, ще е някой пластмасов бидон или някои дървени части, които могат да плуват“, заяви климатологът.

Даниел Каменов е с богато портфолио от статии, интервюта и анализи, той се утвърди като достоверен източник на информация и задълбочен коментатор на актуалните събития. Даниел работи неуморно, за да предоставя на читателите си най-актуалната и надеждна информация.

---

България

ИЗВЪНРЕДНО: Инцидент с бързия влак София-Варна!

Инцидент от изминалата нощ. Бързият влак София – Варна дерайлира в района на гара Своге, съобщава NOVA, позовавайки се на информация от Националния борд за разследване на произшествия.

Инцидентът се е случил минути след полунощ. Пътници разказаха, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси. В този момент композицията се е движела бавно, защото е близост до жп гарата. Няма пострадали хора.

Според информацията, получена на мястото на инцидента, късметът е бил на страната на пътуващите, тъй като събитието се е случило близо до гарата и влакът се е движил с бавна скорост. В момента композицията се движи с три часа закъснение към Варна. На пътниците са раздадени вода и вафли.

---

България

Лили Иванова дарява апартамента си: Огромното жилище в столицата е оценявано на над 1 милион евро

Примата на българската естрада Лили Иванова е решила да не остави апартамента си като наследство на внуците.

Огромното си жилище в столицата, оценявано на над 1 милион евро, певицата щяла да дари след смъртта си, споделила самата тя пред роднини. Очакваше се апартаментът да остане за децата на племенницата й Мария – дъщеря на сестрата на Лили Магда. Мария има малка дъщеричка и по-голямо момченце, които Лили обожава, и се смяташе, че именно те ще наследят милионите й.

Наскоро по неизвестни причини Лили решила да дари жилището си на дом за сираци.

Адвокатът на примата вече подготвял документите за дарението, което ще влязат в сила след смъртта й. Не е ясно какво решение е взела певицата за милионите си в банката. По последни данни в спестовните сметки на примата има над 10 милиона лева, като само за 2018 г. фирмата й декларирала 1,7 милиона лева.

Припомняме, че половин година преди двата концерта на Лили Иванова в НДК – на 8 и 9 декември,билетите ударно се разпродават, като отсега и за двете дати залата вече е наполовина пълна, показа проверка.

Желаещите да чуят 85-годишната певица трябва да платят между 50 и 180 лева – толкова е цената на най-евтиния и на най-скъпия билет. Общо за двете дати са пуснати над 9000 билета. Според различни изчисления приходите на мегазвездата на естрадата ще надхвърлят 1 милион лева.

Да разпродава всички билети за предстоящите си участия дълго преди самите събития да се състоят се превръща в традиция за изпълнителката на „Детелини“.

Броени дни след като изправи на крака жители и туристи в Слънчев бряг, естрадната прима може вече да се отчете и с препълнените си зали в оставащите й концерти част от тазгодишното й национално турне.

Макар да остава още много време до следващия й концерт – този в Пловдив – 17 септември, и за него билетите вече са кът. За ентусиастите, които все още не са се запасили с билет, единствените възможни опции да чуят любимката си на живо остават двата й спектакъла в НДК в края на годината.

По време на турнето си Лили Иванова ще изпълни последните си хитове „Дали“, „Обичай ме!“ и „Главна роля“.

---

България

Нашенец: На това място за хотдог, две фрапета, безплатна сянка и паркинг платихме само… СНИМКИ

Българин, който плажува в Гърция, се похвали с ниските цени на плажа. Мъжът е посетил небезизвестната за българите дестинация – Керамоти.

„Ammos beach bar в Керамоти. Безплатен паркинг на сянка в пояса до плажа.“, пише Божидар Димитров. Той е прикачил и снимки.

На една от тях се вижда и касова бележка. На нея виждаме маркирани две води, две, фрапета и хотдог като крайната сума е 15 евро.

Очевидно при консумация шезлонгът и чадърът се предоставят безплатно. Така абсолютно всичко – от паркинг до сянка, излиза 15 евро.

Веднага потребители коментираха, че това си е страхотна сделка. „Супер далавера…“, отбелязва Робер Д.

Учудващо под тази публикация не се появиха защитници народното Черноморие, както под всички останалите постове, които да разкритикуват автора, че е избрал южната ни съседка заради „фрапето с безплатния чадър“.

Както съобщихме, множество заведения в Северна Гърция промениха политиката си заради „тутистите с хладилните чанти и филиите“ и от този сезон поставиха цена на плажните принадлежности, а не са безплатни с минимална консумация както преди.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com