Connect with us

България

Проф. Кантарджиев: Хората, които имат това, няма да усетят как ще изкарат Омикрон! А рецептата за спасение е…

Published

on

Професор Кантарджиев е достатъчно известен, за да бъде представян допълнително. Популярният учен и бивш шеф на Националния център за заразни и паразитни болести сега е съветник на столичния кмет.

Ето какво каза той в интервю за „Марица“ в разгара на поредната ковид вълна:

– Проф. Кантарджиев, дни наред България отбеляза рекорд от близо 10-11 хиляди нови заразени с ковид. Къде се намираме в кривата, която расте бързо?
– Бързото развитие говори и за бързо спадане, но още не сме стигнали върха. До края на месеца вероятно и това ще стане, но през февруари ще продължим да имаме доста случаи. Надявам се с края на март и вече април да отбележим намаляване до изчезване на епидемичното разпространение в края на втория месец.

–  Да чакаме спокойно лято и евентуално наесен преминаването на ковид в нещо като сезонен грип?
–  Есента може би ще получи характер на сезонна вирусна инфекция, както е респираторният синтициален вирус или сезонен грип.

– Трябва ли да затваряме училищата, или препоръчвате други мерки при децата и юношите, които са все по-често засегнати?
– Решението на столичния щаб, например, е насочено към пазенето здравето на деца и персонал, но и се гледа другата страна на образованието, – тази седмица да се приключат класните. Иначе при дистанционно или ротационно обучение ще се започне първо с гимназиалните курсове.

–  Как гледате на идеята на директори за голяма междусрочна ваканция, подкрепена и от министъра на образованието?
– Аз лично я подкрепям горещо. Нека почиват най-малко пет учебни дни, за да се разтоварят всички психически, защото ще се съберат реално 9 дни.

–  Справедливо беше попитано какъв ще е ефектът при големите ученици, които ще се събират в кафенето или кой знае къде?
–  Хубаво е да се обясни, че в кафенето рискът е като в учебната стая. Не ги пускаме във ваканция, за да ходят по заведения.

–  Категорично ли е установено и у нас, че Омикрон е по-заразен, но значително по-малко рисков за тежки състояние и смърт на заболелите?
–  Да, описанията първо в ЮАР, после САЩ и Европа говорят за това. Второ и много важно, същите потвърждават, че той заразява много лесно тези, които вече са прекарали другите варианти на коронавируса. Хубавото е да направят една доза, което повтарям от два месеца. Също и вече е явно доказано, че бустерните ваксини помагат.

Центърът за контрол на заболяванията в Стокхолм на 30 декември излезе със становище, че Омикрон минава по-лесно въз основа на данни от САЩ, Европа, Израел и ЮАР. На лабораторни животни – сирийски хамстери и бели мишки, са изпробвани човешки тъкани от бял дроб.

Категорично Омикрон заразява по-трудно белия дроб от делта и алфа вариантите, но не трябва да разчитаме на това. И още една важна опасност – временната нетрудоспособност на цели колективи. Много хора едновременно могат да се разболеят. Трябва да се внимава с персонал, особено в градския транспорт, органите на реда и държавната администрация.

–  Да кажем на хората – колко пазят от Омикрон две дози от разрешените ваксини, както и колко са защитени преболедувалите? И отново всичките тези групи, но вече с бустер?
–  Две дози от „Астра-Зенека“ пазят на 30 процента. Задължително бустер за тях, защото в България става въпрос за около 250-300 хиляди души.  След бустер защитата им от тежко прекарване и евентуално влизане в болница се качва до 70-75 процента. 2-3 дни да ти тече носът не е проблем. Стига да се пазиш да не заразяваш.

При РНК-а ваксините защитата пада с времето до 50 процента. Един бустер вдига до 75 процента защитата от тежко боледуване. За „Янсен“ – задължително бустер, защото са предпазени дори по-малко от 30 процента, но също качват до 70. При преболедувалите е интересна статистиката – 5 пъти е по-голяма вероятността да се заразиш с омикрон, ако си прекарал делта, отколкото да се заразиш с делта, ако си минал през алфа. Затова и препоръчвам бустер, особено ако си боледувал отдавна.

–  Май интересът към  бустерните ваксини е най-голям в момента?
–  Ще ви кажа статистиката за София, а оттам е логично за цяла България. През последните дни пет пъти по-голям е броят на хората, които си поставят бустерна доза, сравнение с тези, получаващи ваксина за първи път. Разбира се, има и доста хора с втора доза, които поне през първите 3 месеца ще са предпазени на 70 процента, което е добре, защото съвпада с омикрон вълната.

–  В тази вече явна Омикрон вълна удачно ли е да си бием първа доза?
–  Много внимателно, тъй като през първите 15 дни има сериозен риск от заразяване и трябва да се пазиш. Просто в този период има особеност на имунитета.

– Но пък не върви и да се чака да премине вълната?
– Затова съм бесен и възмутен –в златните месеци през лятото народът не се ваксинира. Ако беше станало масово, сега нямаше да е никакъв проблем да се направи масов бустер.

– Кой е виновен за това?
– Целият народ знае кой. Както казва Вазов – „Неговото име няма да спомена, своята песен да не оскверня“.

– Споменахте фирмите, а какъв съвет ще дадете на производства, особено с непрекъснат цикъл, където няма възможност за онлайн работа?
– Нека има отделни екипи, които да не разместват. Който е бил първа смяна, си оставя в нея постоянно. Да не отива във втора или трета.

– Правилно ли е да се тестват масово?
–  Хубаво е, стига да не стават големи опашки и да се чака навън.

– Как оценявате използването на „пулове“ при тестването на големи колективи?
– Има становище, не мое, а на Центърът по контрол на заболяванията в Стокхолм, че „пулове“ не се правят нито за епидемиологичен контрол, нито за поставяне на диагноза. Те ще помогнат да разберем колко хора, минаващи по тази улица днес, имат коронавирус, примерно.

– Какви други мерки да вземат хората, освен спазване на мерки и ваксиниране?
– Училищата имаха толкова месеци да съберат пари за апарати за стерилизация на въздуха в учебни заведения! Ако толкова липсва бюджет, да съберат родителите по 30 лева. Едно семейство в Пловдив или София може да си го позволи.

–  Какво да предприемат като хранителен или друг режим най-вече възрастни хора с рискови болести?
– Четири капки витамин D в продължение на 20 дни, после 10 почивка. Кисело зеле и кисели туршии – на салатка. Освен витамин С те дават лактобацилите и дрождите, които са най-добрият стимулатор на имунната система.

–  Как оценявате мерките на правителството и плана му за справяне с пандемията?
– Мерките са адекватни и научно основани и се приемат много по-добре от липсата на мерки. Министър Асена Сербезова е сериозен човек. Мерките трябва да бъдат навременни, второ обяснени на хората така: като ги вземем, след 15 дни очакваме това и това. И като се случат наистина след 15 дни нещата,  хората да си кажат – вярно, беше ни съобщено. Това е тънкостта на политическата стабилност. Тоест, лишаваме се, но пък как намаляват случаите! Не да се осланяш на естественото развитие на епидемията и да кажеш – счупихме гръбнака. С какво счупихте гръбнака, г-н Кацаров! С най-много умрели в света, най-голямо натоварване на здравната система, най-голямо недоверие в населението. И най-голяма преумора на болниците и личните лекари, които ще поемат петата вълна, но без четвъртата дори да е свършила. Едната прерасна в друга заради омикрон.  Нека обществото се замисли.

–  Добре, но обществото слуша от национален ефир думите на доцент Мангъров, че ваксини водят до смъртни случаи у нас, та се налага здравното министерство да излиза с декларации?
– Министерство на здравеопазването (МЗ) правилно реагира, но трябваше да го направи в минутите, когато още не се беше разчуло мнението на г-н Мангъров. Той го изложи в дебат с един изключително квалифициран лекар и идеалист като човек – професор Симидчиев. Той милият така се готви!

Аз положих усилия да го разубедя от участие, защото според мен само легитимира човека, говорещ абсолютни неистини от март месец, 2020 година. Всичко, което е казал (б.а.- Мангъров), не стана. Като започнем от обещанието му да си изяде дипломата, ако ковид не изчезне през лятото на 2020 година. Да не продължавам с всички нападки и обиди, понякога лични. Затова и мълчах дълго време, защото ако отговориш или пък стигнеш до съд, това само повишава рейтинга на хлевоустниците, ако сте учили „Илиада“.

– Да, май в подготвителен клас? 
– Значи знаете кой е Терсит, наричан от самия Ленин първи революционер. От Омир досега типовете са си същите.

–  Добре, има ли смъртен случай от ваксина срещу ковид в България?
–  Няма! Всички случаи се докладват в Агенцията по лекарства, като право да го направят имат на практика всички. Тези случаи се анализират за причинно-следствена връзка. Г-н Мангъров цитира някакъв случай на момче с дик синдром, но няма доказана връзка с ваксината.  Дълги години се занимавахме с автоимунно заболяване след ваксинация на малко момче, например. Тези неща ги работим внимателно не от вчера. Аз бях председател на подобна комисия, където се работи на височко професионално ниво. Но тези, които ни хулят, ги няма по симпозиуми и научни конференции. Иначе по телевизията плюят.

– Доста математици вече се упражняват по темата, все пак колко заболели на ден реално очаквате като пик за България?
– Да, някои прогнози са доста апокалиптични. Специално в София решихме да увеличим леглата с кислород и интензивните с 10 процента, съобразявайки се с цялата област и съседните. Но регионалният подход е отличен. За цифри не искам да говоря.

– Как оценявате ситуацията в Пловдив?
–  О, два пъти по-добре от София засега на база на 100 000 души население. Добре е да се задържи, лошо, ако тръгне рязко да гони столицата. Пловдивчани, не се събирайте, не ходете, където има много хора.  Пазете семействата си!

–  Засега заетите интензивни легла са под 600 за България, което е приемливо на фона на рекордите от предните вълни?
–  Омикронът се разви много бързо в София, вероятно и на други места, което доведе до по-ниска обща смъртност в държавата, а и заетост на интензивни легла. Но! Винаги трябва да имаме готовност!

–   Колко процента от случаите реално се регистрират към момента?
–  20 процента. Тоест, ако отчетем 10 000 заразени за ден, най-вероятно реално за 50 000.

–  Май вярно всички ще се сблъскаме с Омикрон до края на пролетта?
–  Европейските власти вече го казаха – половината от населението на континента ще се сблъска. Който е с бустер, няма и да разбере. Този с две ваксини, ще му се разтече носа, може да вдигне температура. Останалите ще вдигнат температура, ще пазят легло повечко дни. Дай Боже, до там.

Важното е да знаят хората – заболи ли те гърло, взимаш лимон със сода. Започне ли кашлицата, инхалация с вряща вода и сода. И да се обадиш на личния лекар, а не да чакаш последния момент да падне сатурацията.

Continue Reading

България

Петков се оплака пред NYT, че има пъклен план за смяна на властта у нас

Published

on

Традиционно Русия има голямо влияние в България, но ние бяхме голяма изненада за тях и те не разбират какво става. Това обяви българският премиер Кирил Петков пред Ню Йорк Таймс.

Премиерът говори в голям материал на изданието, отбелязва dnes.bg. Той разглежда как България, страна считана за много близка до Русия, показа изненадващо решителни позиции през последните седмици.

“Щом страната с най-нисък БВП в ЕС и която е много зависима от Русия може да си позволи да се противопостави на Путин, то всеки би трябвало да го направи. Ние сме подложени на редица кибератаки, като това е опит да се дискреидитира нашето управление”, заяви Петков.

Българският премиер обяснява, че руското правителство се опитва да даде пример с неговата страна. Той смята, че се прави опит за скок на цените на енергията, което да доведе до смяна на правителството.

“За нас “Газпром” е в миналото. Мисля, че това беше проигран руски опит, защото така подтикнаха балкански държави, които нормално има много противоречия, да започнат съвместни действия за противодействие на подобни решения. Това ми дава надежда, че това решение ще има обратен ефект.

Ние сме на път да си гарантираме алтернативни доставки от Азербайджан, както и доставки през терминали в Гърция”, заяви българският вицепремиер Асен Василев.

Изданието се позовава и на поведението на руския посланик в страната Елеонора Митрофанова, която излезе с редица противоречиви изказвания, припомняйки традиционното партньорство между двете държави. Експертът Даниела Колева признава, че българите изпитват голяма признателност към Русия и че в продължение на десетилетия страната е успяла да изгради невероятен имидж пред тях, но че сега се наблюдава промяна в нагласите на голяма част от жителите на страната.

Continue Reading

България

Кирил Петков с пост от последните минути за паниката за цените на горивата!

Published

on

Без никаква причина в момента се всява паника за горивата! Това написа във Фейсбук малко преди полунощ  премиерът Кирил Петков.

Един танкер разтовари днес, чакат се още два танкера за разтоварване в Лукойл. Гориво има и няма никакъв шанс да спре или да свърши!

Утре ще призова КЗК да извърши проверка кой и как спекулира с цените!

Другата хибридна лъжа е, че сме щели да изпратим войници в Украйна. Поредната фалшива новина!

Колкото и хибридни лъжи да се разпространят, проблемът им е, че остават лъжи, а на лъжата краката са къси!

Continue Reading

България

Честит 3 март! Отбелязваме 144 г. от Освобождението на България

Published

on

Честит трети март! Днес отбелязваме 144 години от Освобождението на България, а връх Шипка е мястото за почит към загиналите за свободата на родината.

3 март е денят и който поставя началото на третата българска държава с подписването на Санстефанският мирен договор. За първи път празникът се отбелязва на тази дата през 1917 г.

Първото празнуване на Освобождението е още на следващата година след него. На 19 февруари 1879 г. във Велико Търново е отслужен молебен за загиналите български и руски воини, както и в прослава на цар Освободител. Това е и единственият път, в който честванията са в старата столица Велико Търново.

В продължение на 38 години празничната дата е на 19 февруари. Първоначално празнуваме възшествието на престола на руския император Александър II и подписването на Санстефанския договор, а не свободата си. Едва през 1988 г. 3 март се превръща в официален празник. През 1990-а г. става и национален.

30-метрови знамена ще бъдат развети в чест на Освобождението. Първото бе спуснато от камбанарията до монумента „Света Богородица“ в Хасково. Община Димитровград разпъна огромния трибагреник на сградата на общинската администрация. За 10-а поредна година гражданите, ползващи административни услуги от общината, получават българско знаме като подарък. Трибагрениците се раздават в Общинския център за услуги и информация на гражданите, съобщават от общината. Патриотичната инициатива от кампанията “Обичам България” на кмета на община Димитровград Иво Димов през годините обхвана училища, детски градини, читалища и пенсионерски клубове. Така във всяка класна стая в училищата в община Димитровград и детските градини има българското знаме.

Алпинисти монтираха 32-метров трикольор на мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“. Честванията в празничния ден щe зaпoчнат в 9,30 чaca c молебен за България в кaтeдpaлния xpaм „Cв. Hиĸoлaй Мирликлийски Чудотворец“. В 10,30 часа пpeд cгpaдaтa нa Oбщина Стара Загора щe ce cъcтoи pитyaлът зa издигaнe нa нaциoнaлнoтo знaмe нa Peпyблиĸa Бългapия. В 10,45 часа едновременно ще бъдат положени вeнци и цвeтя пpeд пaмeтницитe, пocвeтeни нa Ocвoбoждeниeтo нa Cтapa Зaгopa – Паметник „Защитниците на Стара Загора”, Мавзолей– костница „9 юлий 1877”, Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на загиналите воини в Джуранлийския бой, Паметник на загиналите във войните старозагорци, Паметник на Старозагорското въстание. Община Стара Загора и тази година ще осигури безплатен транспорт за желаещите да вземат участие в тържествения ритуал по поднасяне на венци и цветя пред Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“. След приключване на церемонията, автобусът ще се върне обратно и ще обслужва спирките по направление кв. „Самара“ – кв. „Железник“.

144 липови и яворови фиданки ще бъдат засадени на 3 март в местността Габера от жителите на град Шипка, бъдещият парк ще носи името Горичка на обединението, съобщи каращата втори мандат кметица Василка Панайотова. Фиданките са дарени от държавното горско стопанство – Казанлък, за засаждането са поканени всички местни жители. Панайотова припомня, че на същото място преди няколко години стихиен пожар е унищожил съществуващите насаждания. Преди залесителната акция по улиците на планинското градче ще премине шествие, което ще пренесе от храм-паметника „Рождество Христово“ до центъра 30-метров национален флаг. Участниците в шествието и залесяването по-късно ще се включат в надиграване под наслов „Мегданът“, на чийто финал гостите ще получат бучка шипченска земя, осветена от местния свещеник отец Иван. Организатор на тази проява е „Обединение 29“. Докато любителите на фолклора се надиграват, на площада в залата на читалището ще бъдат наградени победителите в първия национален конкурс „С България в сърцето ми“ за стихотворение, песен и танц“. В него са взели участие на над 200 индивидуални изпълнители и групи от детски градини и школи към читалища на възраст от 8 до 13 години. Проявата е съвместна със старозагорското НУМСИ „Христина Морфова“.

Заря

На 3 март, четвъртък, от 11,00 часа президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в церемонията по издигане на националното знаме на България пред Паметника на Незнайния воин в София, където ще отдадат почит пред паметта на загиналите за свободата на България. От 18,30 часа на площад „Народно събрание“ ще се проведе тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. В 18,40 часа държавният глава ще произнесе слово. В церемонията ще участва и вицепрезидентът Илияна Йотова. Премиерът Кирил Петков и председателят на Народното събрание Никола Минчев ще участват в тържественото честване на връх Шипка.

Continue Reading

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com