Свържете се с нас

Любопитно

Преподобна Стойна лекува със силата на Св. Георги в мистериозно място край Мелник (СНИМКИ)

Преподобна Стойна сама казвала, че в Златолист лекува със силата на свети Георги, който много пъти й се явявал на сън и я смятал за своя духовна сестра.

Пророчицата е живяла само 50 г., повечето от тях са прекарани в Златолист. Смятана е за една от най-чистите духовно личности в нашата история. Ванга е обявена за нейна наследница и много често казва, че Преподобна Стойна е три пъти по-силна от нея. Ванга често праща хора, дошли да молят помощ при нея, в Златолист, в черквата „Свети Георги“, където се случват и чудесата на Преподобна Стойна.

Христос

Самото място около черквата „Св. Георги“ кара хората да се почувстват сякаш са в друго измерение и че общуват със света на отвъдното. Външно черквата изглежда невзрачна – малка, схлупена, паянтова. Но това е само привидно. Строили са я така, че отвън да не е по-висока от човек, качен на кон, както са били изискванията за православните храмове в Османската империя. Черквата е вкопана дълбоко в земята. Отдолу е храм, отгоре на втория етаж е манастир – там има няколко малки стаички, в една от тях е живяла Преподобна Стойна.

В черквата в средата под купола има мраморен камък с двуглав орел – символът на Цариградската патриаршия, под чиято юрисдикция е построена черквата и й е била подчинена до 1900 г. Мястото е с невероятна енергия. Много от посетителите не издържат и не могат да се задържат на камъка. Поверието гласи, че всеки трябва да стъпи на камъка и да се вгледа в иконата на Исус Христос. Там някои получават видения, други – пречистване на душата, трети – възможност да се излекуват, и т.н. Любопитно е, че оригиналната плоча от едно време е открадната и чак през 80-те години на ХХ век е подменена. Но това няма значение, защото самото място е това, от което блика енергията, твърдят вярващите.

Казват, че самата Преподобна Стойна, когато е стъпвала на плочата и се е молила, е левитирала и сякаш се е издигала над земята.

Болест

Стойна Димитрова е родена на 9 септември 1883 г. в село Хазнатар (от хазна на турски), Серска област. Когато била на седем години, тя се разболяла от едра шарка и ослепяла. Казвала, че докато била болна, свети Георги започнал да я навестявал в съня и й заръчал да отиде в село Долна Сушица, сегашното Златолист. Твърди се, че когато била на 16, в съня й пак се явява свети Георги, който й заръчал да копае в двора на къщата си в Хазнатар, където ще намери икона и кандило. На това място съседите й построяват параклис, в който тя живее до Междусъюзническата война.

През 1913 г. родното й село е опожарено, а семейството й е принудено да се изсели в териториите на днешна България. Роднините й преминават през Златолист, където Стойна настоява да остане. Роднините й я оставят в черквата „Св. Георги” и заминават към вътрешността, а тя заживява в малката стаичка на втория етаж чак до смъртта си на 22 февруари 1933 г.

Скоро след като тя се установява в черквата, започват чудесата. Самата Стойна се грижи за храма – чисти го, поддържа, ремонтира и по нищо не личи, че е сляпа. Понякога й помагат момичета от селото.

Медиум

Преподобна Стойна е била необикновено силен медиум, ясновидка и лечителка, която е помагала на много хора с различни проблеми, но никога не се е изтъквала като някаква необикновена личност. Винаги е настоявала, че тя само предава думите на свети Георги. Водила е праведен живот по строгите църковни канони, никога не е имала плътска близост. Била е морално извисена, за нея лъжата, кражбата и прелюбодейството са били сериозни грехове. Макар и сляпа, е познавала всички, които идвали при нея. Целия си живот в Златолист прекарала като аскет – рядко се хранела, приемала само вода, хляб и плодове, никога месо.

Легендата гласи, че пророчицата говорела с иконите на светците в черквата и изпадала в много силни състояния на транс, подобни на смърт. Тя предупреждавала, че ще изглежда като мъртва, но да внимават и да не я погребват. Тези състояния продължавали по няколко дена. Била предрекла войните и много други големи катаклизми, но най-силна била в общуването с обикновения народ и личните предсказания или изцеления.

Категорично е отказвала да й се плаща, а хората й оставяли дарове, давали й пари. Тя пък ги е предавала на сиромаси или на самата черква, една част е предоставяна и на хората от Златолист като помощ за селото. Превърнала се във всенародна любимка, местните хора още приживе я наричат преподобна – на крачка от светица, а след смъртта й това постепенно става част от името й.

Яворът е на 13 века

В двора на черквата „Свети Георги“ в Златолист има стар чинар. Смята се, че енергията извира от това яворово дърво. Близо до него е гробът на Стойна. Предполага се, че яворът е на повече от 1300 години.

Според поверието той е много силен енергийно, ако се докоснеш до него, предпазва от уроки, дава сили да се излекуват различни болки.

Гробът на Стойна се смята за много силно енергийно място.

 Гробът на Стойна се смята за много силно енергийно място.

В днешно време на дървото има люлка. Традиционно се предполага, че която жена седне на нея и се залюлее, ще си излекува безплодието. Някои записват желанията си и ги пъхат в кората на явора, други си взимат от падналата кора на дървото.

1300-годишният явор

 1300-годишният явор

Поверието обаче гласи, че не трябва да се чупи от кората на самото дърво, а да се вземе само и единствено от вече падналата, защото иначе ефектът може да е обратен.

Кичат одаята със снимки за здраве

Стаичката на втория етаж в черквата „Свети Георги” в Златолист, където е живяла Преподобна Стойна, е запазена в автентичен вид.

В черквата на много места има портрети на Преподобната.

 В черквата на много места има портрети на Преподобната.

Вътре се влиза с чехли или по чорапи, но се смята за лоша поличба човек да е там с обувки. Смята се, че всеки трябва да остави по нещо от себе си за здраве в тази малка одая. Таванът й е окичен със снимки и поверието е, че чийто портрет е закачен там, ще се радва на завидно здраве. На масичка в стаята има много тетрадки, в които посетители са записали желанията си за здраве и изцеление.

Името на селото идва от тютюна

Макар поверието да гласи, че в Златолист е идвал самият свети Георги и където е стъпвал конят му, там е поникнала златна трева, името на селото идва от тютюна – златен лист. (Освен край Сандански село с такова име има и край Кърджали.)

Селото на Преподобна Стойна е на юг от Мелник. На него е кръстен и хълмът Златолист (Zlatolist Hill), разположен на полуостров Тринити (Света Троица) в Антарктида. До 1951 г. името на селото е Долна Сушица или Суха Сушица. Тук са открити находки още от древността. За пръв път името на Долна Сушица е споменато в османски данъчни регистри от 1611 г. До началото на ХХ век селото е известно с рудодобива си на желязо. Местните са се славели като майстори на обръчи за каци и бурета. Занимавали са се и със земеделие.

В Антарктида има хълм Златолист. 

 В Антарктида има хълм Златолист.

Черквата „Свети Георги“ е построена през 1857 г. Точно три десетилетия по късно е построена и другата черква в селото – „Света Петка“. От 1900 г. Долна Сушица преминава под върховенството на Българската екзархия. Черквата „Свети Георги“ е изографисана през 1876 г. от Теофил Минов – така пише в официалните архиви, но тогава бъдещият зограф е само на 11 г. и се предполага, че в начинанието е участвал с много повече труд по-големият му брат Марко, както и вече утвърденият Милош Яковлев. Стенописите са изключително любопитни. Сред тях е рисунка на гола жена, твърде нехарактерно за жанра. Има и рисунки на Страшния съд, на ада, в една от тях дяволът държи арбалет, на друга пак дяволът е впрегнал човек в каруца и го налага, на трета светец пък е с глава на кон, също нехарактерно за жанра.

Рисунка на дявола в черквата. 

 Рисунка на дявола в черквата.

Има извор и стара чешма, като се смята, че задължително човек трябва да пие от водата за здраве. Селото е известно и с виното си. Всяка година на 6 май има събор с курбан.

В Златолист е роден Стоян Граматик – прочут български просветен деятел, починал през 1900 г.

Даниел Каменов е с богато портфолио от статии, интервюта и анализи, той се утвърди като достоверен източник на информация и задълбочен коментатор на актуалните събития. Даниел работи неуморно, за да предоставя на читателите си най-актуалната и надеждна информация.

---

България

Ана намери 72 000 евро, а когато върна парите на собственика, се случи нещо неподозирано! Ето каква съдба сполетя жената

Бездомна жена откри 72 000 евро в боклука. Тя взе решение да ги върне на собственика.

Това се оказа съдбоносно и преобърна живота ѝ на 180 градуса.

Историята на бездомната Анна Круз доказва, че все още има честни хора на този свят.

23-годишната самотна майка живее в депата за отпадъци, но е запазила доброто си сърце въпреки неволите. Историята на тази честната, добра и смела жена е наистина необикновена.

Анна работи в депо за отпадъци, в което обичайно работят само мъже. Тя обаче е бездомна и просто няма къде другаде да изкарва пари, за да гледа детето си.

В един от обичайните си работни дни жената открива чекове на обща стойност 72 000 евро.

Те били записани на името на болница в Сао Пауло. Без да се замисля Анна се свързала с болницата и разказала за чековете.

Анна Круз бързо се превръща в медийна звезда. След като връща парите и се появява в новините, с нея се свързват няколко модни агенции. Те ѝ предлагат работа.

Днес бившата бездомничка е модел и животът ѝ определено е по-красив.

Ана намери 72 000 евро
Ана Круз 72 000 евро
Бездомна жена стана модел

---

Любопитно

Каквото докоснат, на злато става! Ето зодиите, които имат вроден талант да привличат парите

Парите са болна тема за много хора по света. И докато за някои от нас печеленето им е свързано с усилия и вечна борба, то при други те сякаш идват сами, „от нищото“.

Днес ще ви разкрием кои са петте знака от зодиака, които буквално превръщат в злато всичко, до което се докоснат. Представителите на тези печалбарски зодии проявяват склонност да печелят приятни доходи, без много зор. Така че, ако сте любопитни да разберете къде парите пристигат като вода, погледнете нататък!

Скорпионът-талант

Първият победител е Скорпиона. Те са здраво нахъсани хора, които при всяко положение стигат докрай, когато се фиксират към нещо, което неистиво искат. Това означава, че щом става дума за печелене на пари, те ще дадат всичко от себе си, за да инкасират това, което желаят – независимо дали става въпрос за разгръщане на собствен бизнес или за умно инвестиране. Скорпионите с истински таланти в това да поемат добре пресметнати рискове, които в крайна сметка често се увенчават в успех.

Самородният гений Телец

Номер две, Телецът е знак, който има умението да постигне финансова стабилност и сигурност повече от всеки друг в астрала. Телците са брутално упорити, когато става въпрос за постигане на финансовите им мераци, така че ако решат да си купят нещо скъпо или луксозно, те няма да се откажат, докато не сложат ръце върху него! Те също така умеят да нюхнат изгодни сделки и инвестиции, което ги устремява до комфортен начин на живот в бъдеще.

Козирогът обича парите 

Козирозите са носители на едно съдбоносно преимущество – те в значителна степен са едни от най-дисциплинираните и стъпили здраво на земята зодии. Предишните две са просто с природна дарба и им се получава по рождение, а Козирогът се сдобива с сериозни суми заради умението му да влага мощни усилия в това, на което се е посветил. Другият ползотворен ефект на Козирога спрямо постъпленията, е че те знаят по какъв начин да спестяват пари и твърде рядко им се случва да изнемогват в края на месеца.

Триумфът на Лъва

Лъвът, очевидно, е кралят на астрологичните знаци. И както Лъвът е могъщ и красив, така и тази зодия иска да притежава луксозните придобивки и му харесва да се разпростира на широко. А това в крайна сметка означава да има резерва от повече парички. Лъвовете държат да се глезят, да вземат в бърлогата бляскави неща и да се отправят към скъпи туристически градове.

Особени характери са и понякога може да хвърлят пари за придобивки, които невинаги са им необходими. Да, не са леко стипци като Козирога, хвърлят пари на вятъра на поразия, обаче са шефчета, трудоспособни, с ясни цели и биха могли да спечелят големи богатства. Ще направят и невъзможното, за да получат повече пари и да надигнат глава сред колегите и да достигнат мечтите си. Безспорно, това са родени шампиони.

Ако са в добра форма, стигат до колосални успехи в работа и често са над всички – така успяват и да са с повече средства. Коварството сред тях е разхищенията им да не станат по-големи от парите, които печелят – бъдете внимателни.

Ракът: любовчия-паралия

Хората, принадлежащи към този знак, имат виртуозни способности във финансовите подходи. Влиятелната интуиция им шепне кои са добрите сделки и по-малко рискованите схеми. По тази причина Ракът много рядко може да изпадне в банкрут. Същото има валидност и за семейния им живот. Ракът може да се свърже с партньор, с който изкусно се градят хубави отношения.

Съответно в дома-крепост рядко кипват караници, а печалбата расте поради ползите на тази здрава връзка. Тъкмо семейната и интимна страст на астрологични любимци, талантът им да се грижат за семейно гнездо, ги стимулира да печелят сериозни приходи.  Ако търсите знаци, при които парите са повече от сигурни, тогава не търсете други освен тези пет страшно успешни финансово играчи.

Със своята находчивост, умения за създаване на контакти и способност да надушват изгодни инвестиции – тези пет със сигурност ще намерят финансов успех с парите! А независимо от това какъв е вашият знак, не се отчайвайте и не забравяйте, че сериозният труд все още е възлова съставка на успеха!

---

България

Почти всички фризери имат тази тайна приставка. Ето защо трябва да я използвате веднъж на 3 месеца:

Почти всеки фризер има част на дъното, която играе важна роля за правилната работа на устройството. Този елемент често е скрит и много хора или не знаят за него, или забравят, че съществува.

В тази статия ще ви разкажем какво представлява тази част и защо е важно да я използвате редовно.

приставка хладилник

Моля, обърнете внимание: Може да има специален клапан или фуния на дъното на вашия фризер . Местоположението и външният му вид зависят от модела на вашия хладилник, така че можете да го намерите сами или да погледнете в инструкциите на устройството.

Понякога този елемент може да бъде скрит или „заключен“, така че трябва да премахнете напълно долното чекмедже, за да го намерите и отворите.

Този елемент е необходим при размразяване на фризера . Именно през клапана или фунията се източва излишната вода. Така че, когато започнете размразяването, той трябва да бъде отворен или издърпан.

Между другото, ако вашият фризер има подобен улей (фуния) на дъното, тогава може би към уреда е включена и специална шпатула.

Правилно размразяване на фризера

Важно е да запомните, че различните модели фризери може да имат различни изисквания. Много съвременни уреди имат функция “No Frost”, благодарение на която не е необходимо да се размразяват ръчно.

За да размразите фризера, първо изпразнете всички рафтове, отворете вратата и изключете уреда от контакта, докато спре да работи.

След това отворете вентила отдолу или поставете специална шпатула върху фунията, така че водата да се отича без проблем.

Поставете контейнер под този елемент за събиране на разтопения лед. Това може да е купа, пластмасов съд или тава. Във всеки случай си струва да поставите кърпа, така че излишната вода да не наводнява пода.

клапан размразяване

Когато целият лед се разтопи, измийте вътрешността на фризера и върнете чекмеджетата на мястото им. След като всичко изсъхне, включете устройството в контакта.

Защо трябва да размразявате фризера си?

Размразените фризери консумират по-малко електроенергия и е по-малко вероятно да се повредят.

Освен това в чист уред храната се запазва по-дълго и остава вкусна.

Ако не сте размразявали хладилника си от известно време, това е знак, че е време да помислите за това.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com