Connect with us

България

Преди да се юрнете да пазарувате като обезумели към Одрин прочетете следващите редове

Снимка 24rodopi.com

„Наскоро влязох в магазинче на Бостанския пазар и видях, че 5 литра екстра върджин зехтин се предлага за 50  турски лири. Понечих да си купя, но собственикът на магазина ми каза: „Това не е за Вас”. И баклава „Антеп“ няма за 15 лири. Това е хранителен терор“. Това твърди шефът на Дружеството за приятелство Турция-Гърция-България, цитиран от 24rodopi.com.

„Не може да има зехтин за 10 лири. Продават баклава с фъстъци за 15 лири, а килограм фъстъци „Антеп” струват 200 лири. Това е хранителен терор”, казва председателят на Дружеството за приятелство между Турция, Гърция и България Йондер Акдаг. Той говори пред журналисти в Одрин през седмицата, заедно с членовете на Управителния съвет на дружеството.

„Някои търговци в града продават вредни храни на чуждестранни туристи и прилагат прекалено високи цени. През последните месеци градът се е превърнал в центъра на вниманието на туристите, особено от балканските страни, като България и Гърция, поради което е необходимо да се предлагат качествени услуги на туристите, за да има устойчив туризъм“, апелира той.

Акдаг предупреждава, че някои предприятия в Одрин имат практики, които биха повлияли отрицателно на туризма. „Някои фирми продават фалшиви продукти на прекалено високи цени на чуждестранните ни гости. Също така наблюдаваме, че някои паркинги за автомобили прилагат различни тарифи за чуждестранните граждани. Търговци прилагат произволни практики по обменните курсове. Това поражда безпокойство у нас“, посочва шефът на дружеството, което прави проучвания на проблемите на туристите и работят по разрешаването им.

Йондер Акдаг добавя още: „Днес, когато отиваме в различни части на Одрин, за съжаление срещаме терор в хранителния сектор. Наскоро влязох в магазинче на Бостанския пазар и видях, че 5 литра екстра върджин зехтин се предлага за 50  турски лири. Понечих да си купя, но собственикът на магазина ми каза: „Това не е за Вас.”. Пак му казах, че искам да купя от този зехтин и че цената е много достъпна. Повтори още веднъж думите: „Не, не! Вие не си купувайте от този!”. Това означава, че се продават различни видове масла с името „зехтин”. Няма как 5 литра зехтин да струват 50 лири. Продават баклава с фъстъци за 15 лири на килограм. Килограм фъстъци „Антеп” струват 200 лири. Това е вид терор в хранителната индустрия. Ти не може да пишеш на етикета на баклавата, че е с фъстъци „Антеп”. Там напиши „тази баклава е с грах”. Ако иска да купи баклава за 15 лири, нека я купи, знаейки съдържанието й. Тези нарушения трябва да бъдат прекратени. Някои търговци обменят валутата по различен от установения за деня курс”.

Акдаг, който подчертава, че ако тези грешки продължат, туризмът не може да бъде дългосрочен, казва: „Подобни събития бяха преживени и в „Лалели“ в Истанбул с руски туристи, крайният резултат е налице. Всеки трябва да изпълнява задълженията си, иначе след известно време никой няма да посещава нашия град. Нека не ликвидираме кокошката, която снася златни яйца”.

Continue Reading

България

Бенчев: Лукойл трябва да работи или ще стане неприятно! Ще стане ли бензина 4 лева?

Цените на основните видове горива отново тръгнаха нагоре. Увеличението за изминалия месец е около 10 стотинки. 

Надявам се „Лукойл“ да намери начин да замести руската суровина с друга, така че да не се налага да спира работа. Откъде ще дойде този нефт, зависи от компанията. Вариантите са Черно море, а другият е много по-неприятен – преминаване през Босфора, това е много скъпо. Извън Черно море има повече опции, но те са много по-трудно осъществими. Рафинерията трябва да работи, в противен случай ще изпаднем в много неприятни ситуации. Ако спре, ще трябва да разчитаме на резерва, но колко е той, може да каже само държавата. Една голяма част от резерва се намира в чужбина. Горивото трябва да бъде натоварено от Унгария, Словения, Холандия, а това ще бъде кошмар. Не се очертава никаква криза с горивата на пазара. Това каза в студиото на „България сутрин“  Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

„Истинската картина за това какво ще се случи, ще имаме някъде към средата и края на октомври, когато започне отоплителният сезон и се види как стоят нещата с природния газ“, обясни Бенчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

„Няма как да стигнем 4 лева за литър бензин, може би ще минем 3, може да сме малко отгоре“, прогнозира Светослав Бенчев.

По думите му българските производствени цени са доста по-ниски от тези в чужбина. Нашите са с около 10-12 ст. по-ниски – без данъци и такси.

На въпрос има ли как държавата да се намеси, за да не се стигне до увеличаване на цените на горивата, Бенчев отговори, че страната е обложила свръхпечалбата на рафинерията и че използва парите за различни програми. Според него единственият инструмент, който има, е да намали данъците, но тя не може да го направи.

Continue Reading

Made in BG

Карта за 14 дневна почивка през 1968 г и курорта днес в 5 снимки


Снимка на картата за почивка от четвърта смяна в Сепарева баня
Таксата е била само 17 лева
Снимка от почиевн дом-мелница Никола Й. Вапцаров в София

 

Вижте още:Ето колко е струвала почивката на море в хотели с 3,2 и 1 звезди през 1986 година в следващите ни статии

Continue Reading

България

Пазите ли ги? Тази остаряла банкнота днес струва 2000 лв.

Банкнотата от 1 лев, отпечатана през 1974 година с паметника на връх Шипка на гърба й, стигна цена от 2000 лева.

Това става ясно от в платформите за безплатни обяви, съобщава „Телеграф“. Продавачът пък обяснява, че е с уникален сериен номер, който е ОУ1357271.

Еднолевката е извадена от обращение в края на 1996 г., като дотогава българските пари са били обезпечени със злато.

Интересното за старите банкноти е, че през дългогодишната история на Българската народна банка банкнотите са печатани в Русия, Германия, Англия, САЩ, както и бившите „Държавна печатница“ и Държавна печатница за ценни книжа „Дечо Стефанов“ в София. Специално левчето от 1974 година пък е отпечатано в „Гознак“, СССР.

По-старите и употребявани левчета са по 8-10 лева за брой.

Едно от условията цената на банкнотата да е по-висока е да има вид на нова и в никакъв случай да не е прегъвана.

Справка на страницата на централния трезор сочи, че към момента има в наличност 392 432 банкноти с номинал 1 лев от 1974 година, които никога не са били в обращение, тоест неизползвани. Цената й в БНБ пък е 2,40 лева за брой със ДДС.

Предприемчиви колекционери пък са се сдобили с цели пачки със стари банкноти.

Има обява, в която се предлагат 100 броя банкноти от левчето, като цената на една е 3 лева, а пачката струва 300 лева. Старите зелени двулевки пък вървят по 4 лева бройката, като продавачът уверява, че банкнотите са в перфектно състояние, неизползвани и съхранявани в трезор. Също така серийните номера са поредни.

Със стари, неизползвани банкноти, отпечатани в периода от 1951 до 2006 година, може да се сдобиете на касите на БНБ.

В списъка с наличностите има такива от 3 лева и купюра с номинал 25 лева, които струват 3,60 лева за брой с ДДС. И от двете банкноти наличностите в трезора са над 100 000 броя. Най-висока цена пък държи банкнота от 500 лева, емисия 1951 година. БНБ разполага с близо 200 000 купюри с този номинал, като цената на една е 79,20 лева с ДДС.

Continue Reading

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com