Свържете се с нас

България

ПП са пред фалит, затънали в дългове, но си намерили нов милионер спонсор СНИМКА

Пред финансов фалит, затънала в дългове и в неизпълнени ангажименти към спонсори е партията “Продължаваме промяната”, признаха пред “Труд” бивши кадри на формацията, които разочаровани са се оттеглили.

Ръководството на формацията трескаво търси нови благодетели и най-яркият пример за това е известният софтуерен експерт и предприемач Васил Терзиев, когото от ПП ухажвали интензивно за кандидат кмет за София на местните избори 2023 година.

От партията дори са обещали в близките дни да официализират кандидатурата му. Терзиев е лицето на една от най-успешните български IT компании Telerik, която през 2014 година беше продадена на американската фирма Progress Software Corporation. Очаквало се Васил Терзиев да подпомага ПП с около 250 000 лева месечно, както и сам да финансира кметската си кампания.

Срещу кандидатурата му обаче имало сериозни възражения от ДБ, към които ПП поеха ангажимент за обща кандидатура на местните избори. “Демократите” на Христо Иванов смятали, че е по-добре да се играе с политически разпознаваем кандидат и питали как живеещите в Люлин, Дружба, Надежда, Обеля ще пуснат бюлетина за кмет-милионер.

За кампанията за местните избори от ПП ще наемат американски консултанти по медийни стратегии и комуникации, които да обяснят на хората от работническите квартали на столицата защо е добре столицата да се управлява от милионер и как опитът му ще доведе до пълен успех.

От ПП изтъквали пред ДБ аргументи в полза на Васил Терзиев, че е възпитаник на Американския университет в Благоевград, че има одобрението на американското посолство и че бизнес-креативността му ще го направи кмет още на първи тур.

Финансите на ПП не са в цветущо състояние, признават бивши кадри на формацията, които са разочаровани от ръководството на партията в лицето на Асен Василев и Кирил Петков.

Финансите на ПП не са в цветущо състояние, признават бивши кадри на формацията, които са разочаровани от ръководството на партията в лицето на Асен Василев и Кирил Петков.

Причина за сложното финансово състояние на ПП била, че ръководството и приближените му харчили с широки пръсти чужди пари. Като пример източниците на медията посочиха пиар екипите, на които се плащали огромни петцифрени възнаграждения. Сред тях били Диана Дамянова, Константина Маркова, а заедно с нея в екипа се появил и Найо Тицин.

Кариерата на последния започна от Иван Костов, който се шегувал, че при всяка предизборна кампания Тицин си купувал нов джип. В ПП коментират, че от известно време експертът отново е с ново возило. В партията са назначени и много началници, като твърдият хонорар е 10 000 лева, при това без удръжките. На хранилка в ПП са бившият шеф на кабинета на просветния министър Иван Модев, Гена Трайкова, Асен Григоров, както и сърбина Драгиша Живкович, за когото се твърди, че се е пазарил срещу 35 000 лева. Живкович преди това е обслужвал информационно “Газпром” в Ниш.

Формацията е назначила и координатори по места срещу заплащане. Хора от други партии се питат дали се плащат осигуровки на наетите, или всичко минава по линия на “хонорари на ръка”.

От ПП са попилели и над 1 млн. лева за негативна медийна кампания срещу опонентите си и в частност лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Още при първата им предизборна кампания за влизане в 47-ото Народно събрание от ПП са пръснали 1,878 млн. лева за медийна реклама, показват данните от Сметната палата. Парите са от дарения.

Един от най-крупните дарители на формацията на Кирил Петков и Асен Василев бе Николай Събев, който даде 300 000 лева, а след това стана транспортен министър в правителството “Петков”. След изборите на 2 октомври Събев отказа да бъде депутат и се оттегли от политиката. Близки до него разказаха, че собственикът на куриерската фирма “Еконт” бил много разочарован от ПП и признал, че му е писнало да “хвърля лични пари на вятъра”.

Сред депутатите в парламента се коментира, че ПП са назначили деветима юристи, сред които е и Лена Бориславова, които трябвало да изготвят законопроектите на парламентарната група. Всички те получавали между 5 и 10 000 лева за юридическите услуги, а Бориславова им била шеф. Срещу новата ѝ оторизация били Асен Василев и Даниел Лорер, но Кирил Петков категорично отказвал да приеме със съображенията и на двамата.

Многото харчове и неразумни разходи принудили ръководството на ПП да започне да прибира т. нар. “представителни” на депутатите, които са 2/3 от заплатите им. Парите се дават на всеки народен представител да си назначи експерти и сътрудници, които да му помагат в законодателната дейност. От т. нар. “представителни” в касата на парламентарната група на ПП месечно влизат около 100 000 лева. Но те се оказвали крайно недостатъчни за огромните харчове. Затова от ПП се насочили спешно към търсене на нови финансови благодетели, който привличали с високи постове.

В “Промяната” предстои номинацията на Терзиев за кандидат кмет на София да бъде изговорена на заседанието на Изпълнителния съвет на партията тази седмица. Ръководството на партията активно убеждавало през последните дни депутатите от ДБ, че предприемачът е най-добрата кандидатура за десните в София, но сериозният отпор идвал от хората около ген. Атанас Атанасов и ДСБ.

Пред своите Атанaсoв подчертавал, че Васил Терзиев е един от известните спонсори на предизборната кампания на “Продължаваме промяната” и с подобна обща кандидатура ДБ ще се обезличи и претопи в ПП.

Васил Терзиев е от борчески род, а родата на кандидата за кмет милионер свързана с ДС

Дядото, на когото е кръстен кандидатът на ПП за столичен кмет, е бил шеф в ДС, баща му също е работил в ДС.

Дядото Васил Терзиев от 1943 г. е бил началник-щаб на Втора пловдивска въстаническа оперативна зона. Представител на зоната във Втора средногорска бригада “Васил Левски”.


Васил Терзиев е един от богатите и известни българи, видно и от авторитетното издание Forbеs, на чиято първа корица е нашият предприемач. Ръководството на ПП настоява пред ДБ точно Терзиев да е кандидатът за кмет в София на двете формации.

След 9 септември 1944 г. влиза в структурите на Българската армия. Между 1952 и 1976 г. е началник на Трето управление – военно контраразузнаване.

От 19 септември 1959 г. е генерал-майор. От 1971 до 1990 г. е член на Централната контролно-ревизионна комисия на ЦК на БКП.

Брат му Тодор Терзиев също е генерал, бил е шеф на Четвърто управление на ДС, а след това и партиен секретар на МВР.

С указ №2105 от 9 август 1982 г. е удостоен със званието Герой на социалистическия труд. Награждаван е с ордените “Георги Димитров” (1972), “Народна република България” I, II, III степен, “9 септември 1944 г.”, “Народна свобода 1941 – 1944 г.” и други. Бащата Александър Терзиев е работил в Първо главно управление.

Среща на “Чаталджа”

Христо Иванов излъга, че не е обсъждан Васил Терзиев за кмет

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов излъга, че не е била обсъждана кандидатурата на милионера Васил Терзиев за кмет на София. В петък, на брифинг в Народното събрание той отговори по следния начин на журналистически въпрос дали са обсъждали кандидатурата на Терзиев за столичен кмет:

“Има множество възможни имена, но има повече заинтересовани страни, които да правят интриги. Няма нужда на този етап да влизаме в тези интриги, които се лансират. За имена не е говорено. Не сме стигнали на този етап”.

През миналата седмица Васил Терзиев е воден и представен в импровизирания офис на ПП на “Чаталджа”, където е бил и Христо Иванов.

Часове по-късно Калина Константинова от ПП обаче обяви, че двете партии вече коментират общ кандидат за кмет: “Вървим добре в кандидатурата за общ кандидат за София. Идеята е около обща кандидатура да се обединят всички демократични и реформаторски сили, като целта е “да се спре ремонта на ремонта”. “Мисля, че ще можем в скоро време да излъчим тази кандидатура”, заяви пред bTV Калина Константинова.

Сметките не излизат

Новата субсидия е с един милион лева по-малка от предишната

На изборите от 14 ноември 2021 г. за ПП гласуваха 673 170 избиратели, за всеки глас се полагат по 8 лева и коалицията получи 5 385 360 лева.

По това време обаче ПП не беше регистрирана по закона за политическите партии и 2/3 от тези средства отиваха при мандатоносителя “Социалдемократи”. Останалата част се разпределяше между “Волт” на Настимир Ананиев и Средна европейска класа. Няма информация дали част от тези пари не са давани на ПП.

След изборите на 2 октомври тази година “Продължаваме промяната” ще вземе малко над 4 048 792 лева субсидия. Парите от хазната партиите в парламента и прескочилите 1 процент получават на 4 транша – на тримесечие.

При разпускане на парламента и до провеждане на нови избори държавната субсидия се спира. Това означава, че дори и мандатоносителите да са давали някакви средства на ПП, то те са били само за 7 месеца, колкото продължи 47-ото НС.

Първата субсидия според Закона за политическите партии от ПП трябва да получат малко преди Коледа – на 20 декември.

Според източниците на медията обаче, парите предварително са били изхарчени заради дългове, които трябва да се платят от траншовете от субсидията.

---

България

Момчил е победителят на зрителите! Вижте приятелката му – истинска красавица! (СНИМКИ)

Софтуерният инженер Момчил, който е един от най-обещаващите играчи в „Игри на волята“ тази година, се радва на голям интерес от зрителките. Той е силен, издръжлив, а от визитката му разбираме и че е много интелигентен – завършил е бакалавърска степен в Китай, при това трети по успех. А фактът, че редовно спортува и се занимава с жиу-жицу личи във всяка от битките, в които се включва със сърце.

Приятелката на Момчил В личния си живот Момчил също е много успешен, защото от дълго време си има сериозна приятелка, която е изумително красива. Тя се казва Боряна и със сигурност се вълнува за представянето в „Игри на волята“ на своя любим. От снимките им в социалните мрежи става ясно, че двамата обичат да пътуват и да посещават нови места, където да си създават спомени за цял живот. Дали обаче имат сериозни планове за общо бъдеще все още не е ясно.

Вижте снимки на Боряна и се убедете сами, че Момчил е истински късметлия с красавица като нея до себе си.

---

Made in BG

Не може да има силно общество, съставено от социално слаби – ТЕОДОСИЙ ТЕОДОСИЕВ

Никога не съм работил за признание, само за удовлетворение.

Религията, също както в науката, има една еволюция – нови теории, които отхвърлят старите. Нови идеи, които отхвърлят старите идеи.

Бог е любов и любовта ще спаси света – това е най-голямото откритие в историята на човечеството. Няма богоизбрани народи , има богоизбрани хора. Всеки може да бъде богоизбран, като избере Господ.

Моят опит показва, че нашите деца са изключително умни като средно ниво. На елитно ниво ние сме си свършили работата, но нещастието е, че масовото училище е едно голямо надлъгване и това са реалистични резултати.

Според мен няма лъжа в това, че учениците ни наистина не умеят много неща. Но проблемът е в това, че няма никаква санкция за това, че не могат и че не искат. Проблемът е повече в това, че не искат. Има учители, които много се стараят, но нашият ученик просто не иска да учи. Защото няма никаква санкция за това, че не е учил, това не му се отразява на срочната годишна оценка и на дипломата.

Едно добро общество е това, което реализира тавана на възможностите на своите граждани, тогава за всички е добре.

В това отношение, аз съм успял да реализирам тавана на възможностите на своите ученици. Според мен голяма част от европейските пари за проекти отиват за реклама на самия проект, а това са хвърлени пари на вятъра. Би трябвало парите да бъдат обвързани с резултата.

Бог е Любов във всички религиозни форми, във всички възможни форми. Аз съм дълбоко знаещ. Това са дълбоко интимни неща. Имам лични доказателства за тази Вселенска сила. Това не е нещо, което може да се предаде на друг човек. Искам тука да цитирам поета Хьолдерлин, който казва:

„Близък е и недостъпен Бог, но там, където расте опасността, расте спасението също.“

Значи човек трябва да пострада първо, трябва да преживее някакъв катарзис, за да може да получи помощта и да стигне до откровението.

Щом като във физиката можем да бъдем едни от най-добрите в света, значи причината не е някаква генетична или в това, че няма учители, които да подготвят децата. Просто няма стимули за масовия ученик да работи качествено.

Вярно е, че учителят е изтормозен, загрижен за оцеляването си, мизерията е ясна. Не може да има силно общество, съставено от социално слаби. Никой като че ли не се грижи за това хората в България да станат социално силни.

Моето старание с това, което съм нарекъл система за формиране на силов интелект, е точно това – да произвеждам социално силни хора. Наистина става така, че интелигентни деца получават по-ниски оценки от не толкова интелигентни, които обаче имат смелостта да преписват.

Обществена тайна е, че матурите в България са една пародия. И би трябвало да се вземат драстични мерки против преписване. Може би трябва да се провеждат на място, което няма нищо общо с учители, които са преподавали на учениците. Определено ни липсва морал, училищният морал е на много ниско ниво.

Пътят към големите резултати минава през страданието, наистина. И има един такъв закон, мисля, че беше някой от законите на Мърфи, който казва, че за да направи човек нещо голямо в живота си има нужда от необходим минимум неблагоприятни условия.

Това е вървене срещу течението, това е животът, антиентропията.

Ние имаме във физиката седем части за седемте смъртни гряха. Някои казват „да не съм луд да си занимавам учениците с такива неща“. Но това са най-интересните часове, учениците искат да ги повтаряме отново и отново.

Това им показва смисъла – смисъла на живота, защо учим, защо ходим на училище, защо изобщо правим нещо. Седмият смъртен грях – това е леността или мързелът.

Предпоследният – унинието или отчаянието. По течението на една река се носи труп на умряло животно – това е смъртта.

Да се оставиш на течението – това е смърт. А пъстървата срещу течението, по водопадите се изкачва нагоре в буйните планински реки, върви срещу течението – това е антиентропия, това е животът.

 

 Източник ЧЕТИЛИЩЕ

---

България

Млад гений е в болница след тежката катастрофа до Шипка, двама негови близки са починали

Студентът по физика от СУ „Св.Климент Охридски“ Александър Проданов, който е един от отличниците на България с множество международни награди от олимпиади по физика и астрология, е сред пострадалите при зверската катастрофа край Шипка, станала снощи. В нея при удар на лек автомобил в украински тир загинаха двама души.

Колегите от вестник „24 часа“ пишат, че това са лелята и дядото на Александър, а той е пътувал в колата и в момента е в болница.

Момчето е считано за вундеркинд. Той бе пълен отличник от казанлъшката Природо-математическа гимназия и дългогодишен успешен участник в международни олимпиади по физика и астрономия, част е от школата на знаменития учител по физика от Казанлък Теодосий Теодосиев. Преди време той споделяше, че обича да се разхожда в околностите на град Шипка, където „сякаш времето е спряло“. Снощи обаче мястото се превърна в кошмар за него и близките му.

Във фаталния петък Сашо се прибирал към Казанлък с влак от София заедно с леля си Мариана, която работела в просветното министерство в столицата.

На казанлъшката гара ги посрещнал с личния си автомобил дядото на момчето Стефан, баща на Мариана и на майката на Сашо, за да ги откара в семейната им къща в град Шипка. Бившият строителен техник Стефан Кратунов е на 85 години, един от най-уважаваните днес хора в град Шипка. Местните го помнят с добро още от времето преди 50 и повече години, когато се работело усилено по водоснабдяването на града.

До последно той бил съветник по строителството в кметството. Вече по тъмно, колата, управлявана от бай Стефан, стигнала до разклона за връх Бузлуджа след град Крън по посока град Шипка по пътя за Габрово.

Александър стоял на предната седалка до дядо си, а Марияна – на задната зад баща си. В този момент на разклона за Бузлуджа неясно защо маневра на заден ход правел украински тир и препречил главния път. Предполага се, че чуждият шофьор е търсел подходящо място, за да пренощува в автомобила си. След инцидента той е задържан за 24 часа.

Възрастният водач вероятно е забелязал тира пред себе си в последния момент и направил безуспешен опит да го избегне. Колата му се забила в огромния камион откъм страната на шофьора и това обяснява защо той и дъщеря му са загинали на място. Марияна, която е на 62 години, вече подготвяла документите си за пенсия. В град Шипка всички са потресени от трагедията в едно добро семейство. Погребението на жертвите ще бъде в неделя в родната им Шипка. „За 5 декември бяхме се подготвили да запалим тържествено коледните светлини с голям концерт и коледен базар по австрийски тертип – с печени кестени и греяно вино, но вместо това ще направим молебен за здравето на всички от Шипка“, каза кметът на подбалканското градче Василка Панайотова.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com