Connect with us

България

Потресаващи разкрития от самолета на Ветко Арабаджиев. Вътре се е случвало нещо нечувано. Имало

В Пловдив и София от седмица тече масирана акция в хотелите и офисите на фамилията Арабаджиеви. Екипи от десетки прокурори и спецполицаи щурмуваха помещенията на милионерския клан. Откриват смайващи доказателства за ширещи се десетки години подозрения, че несметното богатство на Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела се дължи основно на злоупотреби с ДДС и финансови гешефти, а не толкова на прецизно и мъдро управляван устойчив бизнес, пише „Пик“

Прокурорите откриват първоначално 150 000 лева, поставени в кутия от обувки, а ден по-късно става ясно, че са намерени колосалните 10 милиона лева, натъпкани на над 20 места – сейфове, касети, хотелски стаи, жабки на автомобили. Сумата от 42 000 например е открита в банята на един от президентските апартаменти.

Няма никакво съмнение, че това са пари, теглени в брой, които трябва да затварят фалшиви фактури за направени мними разходи, с цел да е изтегли неправомерно данъчния кредит. Това обяснява и защо такава огромна сума се държи кеш. Казано по-просто – на 100 лева търговски оборот се дължат 20 лв. ДДС, които се внасят в държавата и оттам отиват в бюджета, пише столичен седмичник. Ветко Арабаджиев обаче от години не внася дължимия данък, а го „прихваща“ с редица незаконни трикове, включващи фалшиви документи, несъществуващи разходи за услуги, специално създадени за целта десетки фирми бушони на малоимотни граждани и пр. И така официално тези пари няма как да ги има легално, те не са в банки, а в брой.

Според източник на столичен седмичник ежемесечно е отклонявано ДДС в размер на над 7 милиона лева или около 80 милиона лева годишно. Фирми, които декларират обороти от по 3-4 милиона лева месечно, накрая плащат ДДС в размер на 2-3 хиляди лева, вместо дължимите 500 000 лева, Проверката на разследващите показала, че е една от фирмите например е внесла 100 лева, а е трябвало да внесе сумата от 600 хил. лева. Парите регулярно са изнасяни от фамилията в чужбина чрез офшорни дружества  или с частни самолети.

Според шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев е възможно фамилията да бъде обвинена в отклоняването на суми от порядъка 100 милиона лева и изпирането им.

Според източник на столичен ежеседмичник обаче става дума за много по-големи средства, които надхвърлят 500 милиона лева за последните 10-12 години.

„Периодът, за който имаме данни, е от януари, но предвид намерените доказателства, ще бъде разширен. Едно от намерените неща е екселска таблица от 2008 година до момента, в която в табличен вид са описани невнесените данъци само от захарния комбинат в Пловдив от 2008 година до настоящия момент, съответно и фирмите, през които е станало това. Според тази таблица тази сума е десетки милиона левове, може да станат и над 100 милиона“, каза още Гешев, както първо ПИК съобщи.

Първоначално арестуваните счетоводителки Елена Караянева и Ромелия Кирилова са водили от години счетоводството на дружествата, контролирани от семейство Арабаджиеви. Жените са наясно с финансовите операции, документите и фактурите, които са ползвали фирмите на фамилията. Възможно е те да бъдат привлечени като свидетели и ако съдействат на разследващите, обвиненията срещу тях да отпаднат, пише ежеседмичника.

Прокурорите започнали разплитането на схемата още миналата година. Първоначално на вниманието на разследващите попаднала група от видинско-ломската общност – социално слаби хора, на чието име се регистрирали кухи фирми за точене на ДДС. Те били счетоводител обслужвани от Ромелия Кирилова, която бе сред задържаните. Ромелия била близка приятелка с Елена Караянева, търговски директор на фирмите на Арабаджиеви. Тя започнала работа във фирма, която имала офис в хотел „Маринела“.

/ПИК

Continue Reading

България

Голяма загуба за България! Почина един от най-добрите хирурзи в страната

На 53-годишна възраст днес ни напусна д-р Камен Узунов, съдов хирург в УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“, съобщават от болницата.

Поклонението ще се състои на 22-ри септември 2023 г., петък, от 11:00 часа в храм „Света Троица“ в Русе, след което погребението ще бъде в Гробищен парк гр. Кубрат.

Д-р Камен Узунов е роден в гр. Кубрат през 1970 г. Завършва „Медицина“ през 1998 г. в гр. Варна.

Придобива две специалности по „Хирургия“ през 2006 г. и „Съдова хирургия“ през 2013 г., след което завършва следдипломна квалификация по „Ендоваскуларна съдова хирургия”.

Взема участие в редица национални и международни конференции

Д-р Узунов е удостоен с почетен знак и грамота „Отличен лекар на Районна лекарска колегия Русе 2021 г.“

Професионалния си път той започва през 1998 г., като лекар ординатор в хирургично отделение в МБАЛ гр. Кубрат.

От 1999 г. до 2004 г. работи в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ гр. Разград, а от 2005 г. до 2008 г. в УНСБАЛ „Св. Екатерина“ гр. София, а през 2009 г. в УМБАЛ Русе.

Д-р Узунов се присъединява към екипа на УМБАЛ „Медика Русе“ от самото създаване на болницата през 2013 г. като лекар в отделение по Съдова хирургия.

Д-р Камен Узунов бе отличен лекар, многоуважаван колега и добър приятел.

Поклон пред паметта му!

Continue Reading

България

МВР с нов хитър начин да глобява всички, пресвяткането с фарове вече няма да помага

С цел намаляване на пътните произшествия, както и установяване и санкциониране на нарушители в ОД МВР Сливен се въвежда нов метод за контрол. Екипи на пътна полиция ще бъдат подпомогнати от полицейски служители в небрандиран автомобил, които ще следят с видеокамера най-натоварените и опасни участъци в областта.

Заснетите нарушения ще се подават по радиостанция до най-близкия патрул и ще се санкциониран на място.

Нарушителите, които не са спрени на място, ще бъдат издирени и санкционирани впоследствие. Новият подход беше представен и коментиран на брифинг днес от комисар Димитър Кикьов, началник на отдел „Охранителна полиция“ към ОДМВР Сливен, и главен инспектор Илиян Николов, началник сектор „Пътна полиция“ Сливен.

Брифингът се състоя на път ІІ-53 (Сливен -Ямбол), на разклона за село Камен, който е участък с повишена концентрация на пътни произшествия.

„В рамките на час камерата е заснела 11-12 нарушения, а от началото на операцията в цялата страна – около 160“, посочи комисар Кикьов. По думите му, когато има полицейски автомобил, маркиран и с лампа, водачите си сигнализират с фарове и ефектът е краткотраен.

Според статистиката, представена от главен инспектор Николов, от началото на годината на територията на ОДМВР-Сливен са установени над 170 водачи да управляват след употреба на алкохол, 53 с наркотици и 60 са отказали да бъдат тествани.

Уустановени 17 водачи с алкохол, 3 с наркотици и към тази сутрин 4 неправоспособни. На автомагистрала „Тракия“ в района на Нова Загора е установен товарен автомобил, управляван от турски гражданин, който е управлявал с концентрация на алкохол 1,53 промила. Той е отведен и задържан в РУ-Нова Загора.

Сред другите мерки, предприети по разпореждане на старши комисар Димитър Величков, е поставянето на системните нарушители под превантивно полицейско наблюдение. Комисар Кикьов съобщи, че след анализ от началото на месец март 43 лица са поставени под наблюдение, като информация за тях ще има и в останалите дирекции в страната. Специализираната операция продължава.

Continue Reading

България

Панделиева: Докога близки на престъпници ще обясняват в ефир, че искат възмездие?

То кое ли не е сбъркано у нас? Национална телевизия интервюира ревящата майка на убития нападател на две момичета и на мол с думите, че момченцето й, което е отглеждала сама, е застреляно като куче. А дечицата бягали от полицията, защото едното от тях не носело лична карта. Видите ли! Хей така, от притеснение, посред нощите, след като са могли да убият нападнатото момиче, след като са опитали да проникнат в мол.

Майката малко пропуска да уточни, че „трите момченца“ не само са с предишни криминални регистрации, но и са считани за рецидивисти. Тя пропусна и да се извини на майките на момичетата, нападнати с желязна тръба, за да бъдат обрани. Нали всички сме наясно, че само един по-непремерен удар и едното момиче щеше да е в статистиката с убитите

Не знам и не разбирам докога национални медии ще считат за „друга гледна точка“ тази на престъпници и техните близки? Всички експерти досега обясниха, че полицейските действия са изпълнили всички законови изисквания:
– нареждане бягащият да спре на място (и този, дето няма лична карта);
– ако бягащият не спре, ще бъде произведен изстрел;
– произведени са два предупредителни изстрела във въздуха;
– полицаят стреля по бягащ индивид, който е получил всички възможни шансове да спре.

В задачата се пита: кого обслужва репортаж в който майката на многократен извършител на дребни престъпления изисква някой да бъде осъден „за убийство“?

Какво казва ЗАКОНЪТ: „Полицейските органи могат да използват оръжие само когато това е абсолютно необходимо… (3) след предупреждение при задържане на лице, извършващо или извършило престъпление от общ характер, ако то оказва съпротива или се опитва да избяга…“

Всички, които стръвно скочиха да обясняват какво НЯМА право полицейският служител са същите, които питат ЗАЩО полицията не се е намесила, когато изнасилват и убиват баби, пребиват дядовци за 20 лева.

А аз питам: докога близки на престъпници ще обясняват в национален ефир, че искат възмездие?

Continue Reading

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com