Свържете се с нас

България

Потребител се потресе от вижданията на Ваня Григорова за образованието в София

„Вижданията на Ваня Григорова за образованието в София:

От интервюто по бТВ, но трябва да се гледа заради невербалното поведение и акцентите, позите, мимиките.

– Как ще махнете разликата между елитните и неелитните училища? Например в Немската гимназия ще се влиза без изпит?

– Например кварталните училища трябва да станат достатъчно елитни и достатъчно добри. Както за моето дете, така и за всяко дете.

– Как ще стане това?

– С подобряване на материалната база. Разбира се!

– Елитността и материалната база не са чак толкова свързани. Да, приятно е, но…

– Това не е така. Категорично не е така! Когато детето трябва да влезе в един кабинет, който не е ремонтиран от 15 години, когато трябва да влезе в един салон, който не е отоплен, когато няма минимални условия за това детето да учи там, нима това е достатъчно добро училище за нашите деца?!

Защото НЯКОИ могат да си позволят да учат в ЧАСТНИ УЧИЛИЩА (натъртва!), могат да плащат ОГРОМНИ ТАКСИ (натъртва) за Американския колеж, да речем, други ПРОСТО трябва да си стоят в кварталното училище!!!

– Но всички езикови училища са държавни училища? Те са елитни училища и са държавни. И никой не плаща за тях.

– Само, че не могат всички деца да бъдат там, нали?!

– Защото се кандидатства. С успех се кандидатства.

– В крайна сметка на нас са ни важни всички деца. И затова си говорим за ключови кадри, които липсват като заварчици, шлосери. Защото превърнахме столицата в пазар.Крайно време е да спрем тази тенденция!…

Фактор: „Според Ваня Григорова, училищата в столицата ще станат елитни, ако се ремонтират, а в езиковите гимназии ще се влиза без изпити.“

Източник: Фактор, цитирайки бТВ“

От профила на Виктор Стоянов

Даниел Каменов е с богато портфолио от статии, интервюта и анализи, той се утвърди като достоверен източник на информация и задълбочен коментатор на актуалните събития. Даниел работи неуморно, за да предоставя на читателите си най-актуалната и надеждна информация.

---

България

Всичко побеля, градушка като орех помля всичко в тази част от България

Градушка с големината на орех се изсипа в карловското село Горни Домлян. Стихията унищожи посевите на хората в селото. Няма данни за други щети, съобщи кметът на селото Тошо Томанов.

Градушката е била предшествана от буря и силен вятър. Продължила е около 30 минути.

„Всичко побеля. Лозята и земеделската продукция е унищожена. Има наводнени етажи от къщи, защото хората са оставили отворени прозорците на домовете си. Никой не очакваше, че ще ни удари толкова продължителна градушка“, посочи Томанов пред БНТ.

Заради лошите метеорологични условия проявите, посветени за Апостола, се отменят, предаде новини.бг.

Градушка е паднала в село Горни Домлян, става ясно от постове на хора, живущи там, пише „Подбалкански новинар“.

От снимките е видно, че ситна градушка с размери от грахово зърно до лешник е съсипала посевите в градините на горнодомлянци.

vsdfvdbfdbdfngfngnmfghm

 

1721402935 451697182 1015908393872114 2847961240746178361 n

1721402935 451765710 1015908380538782 647674902279641113 n

От картата в сайта на Агенцията за борба с градушките става ясно, че градоносният облак се е сформирал югоизточно от Карлово и се е насочил в посока Брезово, като по пътя му са били селата Ведраре, Куртово и Горни Домлян.

До края на деня се очакват още валежи, предупреждават от НИМХ в сайта си meteo.bg .

---

България

Пламна Беклемето

Нов пожар е възникнал в дере до старопланинския проход Беклемето. Най-вероятно огънят е причинен от мълния. Горят сухи треви и храсти в ниската част от южната страна на прохода, предава Plovdiv24.bg.

Към мястото са изпратени голяма част от пожарникарите, които гасиха огъня в село Отец Паисиево. Там е и директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов. С механизирана техника се правят просеки, за да не се допусне разпространението на огъня към Балкана.

Екипи на пожарната начело с началника на сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност“ Димитър Бришимов остават в село Отец Паисиево. Днес ще се обхожда периметъра и се очаква ситуацията да бъде напълно овладяна, уточниха от РДПБЗН.

---

България

Проф. Попов тревожно: Имате ли тези симптоми, пипнал ви е летният COVID

„Изчерпа се имунитетът на хората след ваксинацията срещу COVID -19 и след боледуването. Вирусът непрекъснато мутира“.

Така проф. Георги Попов, началник на клиника по Инфекциозни болести обясни появата на COVID -19 през лятото.

„Симптомите на летния COVID -19 са лека температура – 37-38 градуса, болки в гърлото и лека кашлица. Може да има и стомашни проблеми. Все по-рядко се среща и онзи симптом за промяна на обонянието“, обясни инфекционистът.

„Ковид пак се появи, но това не е нещо изненадващо. След онези големи вълни в началото на пандемията този вирус придоби нов маниер на разпространение. Освен през есенно-зимния период, вече има втори пик и през лятото“, поясни проф. Георги Попов.

Експертът допълни, че това се дължи на два основни фактора: изчерпването на имунитета на ваксиниране и преболедуване, и на постоянната му мутация в шипчестия протеин.

За да поддържаме в оптимално ниво имунната ни система, инфекционистът сподели, че за целта трябва да се избягва стресът, повече да си почиваме, да консумираме здравословна храна и да водим здравословен начин на живот.

В заключение проф. Попов предупреди, че рано или късно вариантите на COVID-19 – „Флирт“ и „Флюке“, които в момента върлуват в САЩ и Западна Европа, ще дойдат и у нас.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com