Свържете се с нас

България

Поликлиника взима по 46 лева такса за записване на час при доктор

Поликлиника взима по 46 лева такса за записване на час при доктор. Таксата обаче важи само за пациенти с направления, които в противен случай биха заплатили само 3 лв. потребителска такса.

За таксата съобщи в социалните мрежи журналистът Жанина Драгостинова:

„Такса „кол-център“. Току-що моя позната ми разказа как си записала час по телефона за лекар в поликлиника „България“ и гласът в слушалката й обяснил, че за записването на час се плаща такса 46 лева. Хонорарът за лекаря е нещо отделно, това е такса, че се обаждаш по телефона и оттам ти дават час. Ако пациентът се договорел за час директно с докторите, тогава не се плащала услугата „записване на час по телефона“.

Сумата от 46 лева била за колцентъра, обслужващ поликлиниката. Това възможно ли е? Обадих се и проверих. Беше ми обяснено следното: това е такса „административна услуга“ и е само за хора, които отиват с направление. Които отиват на частен прием, таксата от 46 лева е включена в цената. Здравната каса плащала здравната услуга, но не и административната. Да, нямало на други места, но в поликлиника „България“ го имало. Питах какво още включва административна услуга и ми беше обяснено, че например, ако лекарят отсъствал, те се обаждали по телефона, за да предупредят пациента. В другите здравни заведения не го правели. Също така изпращали по имейл съответните документи до доктора, който е дал направлението. Това е все едно като си купуваш сирене, да плащаш на продавачката, че ти реже парчето. Безсрамно е“.

Репортер на Dnes.bg също се свърза с поликлиниката и служителят от колцентъра обясни, че таксата е, защото в случай на невъзможност лекарят да те приеме, ще ти се обадят „специално“, за да не се разкарваш дотам – нещо, което десетки други медицински центрове правят безплатно. Има и сайтове, през които могат да бъдат записвани часове без пари.

Даниел Каменов е с богато портфолио от статии, интервюта и анализи, той се утвърди като достоверен източник на информация и задълбочен коментатор на актуалните събития. Даниел работи неуморно, за да предоставя на читателите си най-актуалната и надеждна информация.

---

България

Пламна Беклемето

Нов пожар е възникнал в дере до старопланинския проход Беклемето. Най-вероятно огънят е причинен от мълния. Горят сухи треви и храсти в ниската част от южната страна на прохода, предава Plovdiv24.bg.

Към мястото са изпратени голяма част от пожарникарите, които гасиха огъня в село Отец Паисиево. Там е и директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов. С механизирана техника се правят просеки, за да не се допусне разпространението на огъня към Балкана.

Екипи на пожарната начело с началника на сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност“ Димитър Бришимов остават в село Отец Паисиево. Днес ще се обхожда периметъра и се очаква ситуацията да бъде напълно овладяна, уточниха от РДПБЗН.

---

България

Проф. Попов тревожно: Имате ли тези симптоми, пипнал ви е летният COVID

„Изчерпа се имунитетът на хората след ваксинацията срещу COVID -19 и след боледуването. Вирусът непрекъснато мутира“.

Така проф. Георги Попов, началник на клиника по Инфекциозни болести обясни появата на COVID -19 през лятото.

„Симптомите на летния COVID -19 са лека температура – 37-38 градуса, болки в гърлото и лека кашлица. Може да има и стомашни проблеми. Все по-рядко се среща и онзи симптом за промяна на обонянието“, обясни инфекционистът.

„Ковид пак се появи, но това не е нещо изненадващо. След онези големи вълни в началото на пандемията този вирус придоби нов маниер на разпространение. Освен през есенно-зимния период, вече има втори пик и през лятото“, поясни проф. Георги Попов.

Експертът допълни, че това се дължи на два основни фактора: изчерпването на имунитета на ваксиниране и преболедуване, и на постоянната му мутация в шипчестия протеин.

За да поддържаме в оптимално ниво имунната ни система, инфекционистът сподели, че за целта трябва да се избягва стресът, повече да си почиваме, да консумираме здравословна храна и да водим здравословен начин на живот.

В заключение проф. Попов предупреди, че рано или късно вариантите на COVID-19 – „Флирт“ и „Флюке“, които в момента върлуват в САЩ и Западна Европа, ще дойдат и у нас.

---

България

ЧЕТИРИ зодии няма да знаят къде да си дянат парите! Голямата печалба е само въпрос на време:

Телец

За Телците цялата тази година ще бъде в знак на просперитет и изобилие.

Това се отнася особено за онези представители на знака, които се занимават с ИТ и социални мрежи. Портфейлите им ще са най-дебели през юни, а периодът на изобилие ще започне малко по-рано, около 25 май.

Скорпион

Скорпионите вече са владетели на финансовия сектор. През юни те могат да получат по-голяма сума пари, а през декември ви очаква наистина голяма сума. Тогава ви очакват нови бизнес възможности, които ще знаете как да инвестирате много добре

Овен

Най-богатият период за Овните ще започне в края на май. Но вие ще почувствате това влияние още през април, когато вашите планети и други влияния просто ще се изравнят. През летните месеци ще ви уважават още повече, което ще се отрази и на джоба ви.

Водолей

Водолеите са късметлиите тази година, защото това наистина е тяхната година. Справяте се добре от януари и ще продължите да го правите през цялата година. Пътят е широко отворен за всички ваши проекти, така че не се страхувайте.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com