Connect with us

България

Покъртително: Ден преди да умре момиче пише писмо, което трогна хиляди

Много хора по света са все недоволни от живота си. Нямат достатъчно пари, работата им е трудна или не я харесват, имат малко време за почивка.

Понякога всички чувстваме, че нещо ни липсва и може би всичко, от което имаме нужда, е малко… любов и внимание.

Трогателна история за една сватба, която ще ви разплаче

„Ако нещо ви прави нещастни, вие имате силата да го промените – в работата, в любовта или каквото и да е. Имате силата и свободата да промените всичко“.

Това са думите на Холи Бътчър от Австралия.

Наскоро тя загуби битката със заболяването Сарком на Юинг, рядка форма на рак, която засяга предимно младите хора.

Холи е само на 27 години, когато си отива от този свят.

Трогателно видео в памет на един баща и в чест на булката

Тя умира на 4 януари, а ден по-рано семейството на Холи публикува писмо във Фейсбук страницата й.

Силата на думите й достигна и докосна над 150 хил. човека, които са харесали и споделили посланието на Холи.

„Странно е да осъзнаете и приемете, че ще умрете млади. Това е само едно от онези неща, които пренебрегвате. Дните отминават и просто очаквате, че ще продължат да идват, докато се случи неочакваното…“, пише Холи в социалната мрежа.

Младото и борбено момиче продължава своя разказ с думите:

Жената, зад чиято красота се крие психично заболяване

„Сега съм на 27 години. Не искам да си ходя. Обичам живота си. Аз съм щастлива. Дължа го на любимите ми хора. Контролът обаче е извън ръцете ми“.

Писмото на Холи ни напомня, че най-ценните неща в живота са далеч от скъпите дрехи, коли и модерни апартаменти. Щастието се състои в нещо много просто – здравето и любовта.

„Вероятно сте били хванати в лош трафик днес, не сте се наспали, защото бебетата ви държат будни, а фризьорът ви е скъсил косата. Гърдите ви са твърде малки, имате целулит, коремът ви не е плосък… Оставете тези глупости на заден план. Всичко е толкова незначително, когато погледнете живота в цялост.“

Жената, зад чиято красота се крие психично заболяване

Бътчър пише в писмото, че хората работят много здраво, но трябва да мислят също толкова много и за здравето, и щастието си.

„Бъдете благодарни за всеки ден, когато не ви боли нещо и дори в дните, в които не се чувствате добре, защото имате грип, болки в гърба или изкълчен глезен, приемете, че е глупост, бъдете благодарни, че това не е животозастрашаващо и ще изчезне след време“.

В края на писмото Холи призовава хората да даряват кръв, защото благодарение на това тя успява да живее година повече.

„Дарението на кръв ми помогна много. Поддържа ме жива още една година. Една година прекарах със семейството, приятелите и кучето си. Една година имах някои от най-прекрасните моменти в живота си“.

Continue Reading

България

Бенчев: Лукойл трябва да работи или ще стане неприятно! Ще стане ли бензина 4 лева?

Цените на основните видове горива отново тръгнаха нагоре. Увеличението за изминалия месец е около 10 стотинки. 

Надявам се „Лукойл“ да намери начин да замести руската суровина с друга, така че да не се налага да спира работа. Откъде ще дойде този нефт, зависи от компанията. Вариантите са Черно море, а другият е много по-неприятен – преминаване през Босфора, това е много скъпо. Извън Черно море има повече опции, но те са много по-трудно осъществими. Рафинерията трябва да работи, в противен случай ще изпаднем в много неприятни ситуации. Ако спре, ще трябва да разчитаме на резерва, но колко е той, може да каже само държавата. Една голяма част от резерва се намира в чужбина. Горивото трябва да бъде натоварено от Унгария, Словения, Холандия, а това ще бъде кошмар. Не се очертава никаква криза с горивата на пазара. Това каза в студиото на „България сутрин“  Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

„Истинската картина за това какво ще се случи, ще имаме някъде към средата и края на октомври, когато започне отоплителният сезон и се види как стоят нещата с природния газ“, обясни Бенчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

„Няма как да стигнем 4 лева за литър бензин, може би ще минем 3, може да сме малко отгоре“, прогнозира Светослав Бенчев.

По думите му българските производствени цени са доста по-ниски от тези в чужбина. Нашите са с около 10-12 ст. по-ниски – без данъци и такси.

На въпрос има ли как държавата да се намеси, за да не се стигне до увеличаване на цените на горивата, Бенчев отговори, че страната е обложила свръхпечалбата на рафинерията и че използва парите за различни програми. Според него единственият инструмент, който има, е да намали данъците, но тя не може да го направи.

Continue Reading

Made in BG

Карта за 14 дневна почивка през 1968 г и курорта днес в 5 снимки


Снимка на картата за почивка от четвърта смяна в Сепарева баня
Таксата е била само 17 лева
Снимка от почиевн дом-мелница Никола Й. Вапцаров в София

 

Вижте още:Ето колко е струвала почивката на море в хотели с 3,2 и 1 звезди през 1986 година в следващите ни статии

Continue Reading

България

Пазите ли ги? Тази остаряла банкнота днес струва 2000 лв.

Банкнотата от 1 лев, отпечатана през 1974 година с паметника на връх Шипка на гърба й, стигна цена от 2000 лева.

Това става ясно от в платформите за безплатни обяви, съобщава „Телеграф“. Продавачът пък обяснява, че е с уникален сериен номер, който е ОУ1357271.

Еднолевката е извадена от обращение в края на 1996 г., като дотогава българските пари са били обезпечени със злато.

Интересното за старите банкноти е, че през дългогодишната история на Българската народна банка банкнотите са печатани в Русия, Германия, Англия, САЩ, както и бившите „Държавна печатница“ и Държавна печатница за ценни книжа „Дечо Стефанов“ в София. Специално левчето от 1974 година пък е отпечатано в „Гознак“, СССР.

По-старите и употребявани левчета са по 8-10 лева за брой.

Едно от условията цената на банкнотата да е по-висока е да има вид на нова и в никакъв случай да не е прегъвана.

Справка на страницата на централния трезор сочи, че към момента има в наличност 392 432 банкноти с номинал 1 лев от 1974 година, които никога не са били в обращение, тоест неизползвани. Цената й в БНБ пък е 2,40 лева за брой със ДДС.

Предприемчиви колекционери пък са се сдобили с цели пачки със стари банкноти.

Има обява, в която се предлагат 100 броя банкноти от левчето, като цената на една е 3 лева, а пачката струва 300 лева. Старите зелени двулевки пък вървят по 4 лева бройката, като продавачът уверява, че банкнотите са в перфектно състояние, неизползвани и съхранявани в трезор. Също така серийните номера са поредни.

Със стари, неизползвани банкноти, отпечатани в периода от 1951 до 2006 година, може да се сдобиете на касите на БНБ.

В списъка с наличностите има такива от 3 лева и купюра с номинал 25 лева, които струват 3,60 лева за брой с ДДС. И от двете банкноти наличностите в трезора са над 100 000 броя. Най-висока цена пък държи банкнота от 500 лева, емисия 1951 година. БНБ разполага с близо 200 000 купюри с този номинал, като цената на една е 79,20 лева с ДДС.

Continue Reading

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com