Свържете се с нас

България

Под закрилата на Богородица: хората, родени на ТЕЗИ ДАТИ, са защитени от иконата на Божията майка

Много вярващи не знаят, че са покровителствани от този или онзи светец, от когото могат да поискат утеха и защита в молитва. Освен това всеки от нас дори има своя собствена специална икона, от която можем да поискаме помощ.

Можете да разберете коя икона може да стане ваша вярна помощ по пътя на живота въз основа на датата на раждане.

Ако говорим за покровителството на светците, тогава е необходимо да засегнем темата за именните дни. Нашите предци са се отнасяли много по-благоговейно към именните дни, отколкото към празнуването на рождените дни. В наши дни обаче мнозина са забравили колко важни са именните дни – хората, които са далеч от християнството, изобщо не се интересуват от това кой ги защитава и покровителства.

Днес именните дни се празнуват рядко поради непознаване на въпроса за вярата, но въпреки това имената, дадени ни при кръщението, имат специално значение.

Но кога точно е прието да празнуваме именните дни?

Обичайно е да празнувате имен ден в деня на възпоменанието на светеца, чието име носите. Църковният календар ще помогне да се определи този ден.
Грешка обаче е да се предполага, че този или онзи светец може да бъде и вашият ангел-пазител.

Ангелът Пазител ни се дава в момента на Кръщението – той ни придружава и води по пътя на живота, като ни помага да се доближим до Спасението и Господа. Ангелът пазител може да се нарече вид добър дух, но в същото време невидим и безименен. Не забравяйте мислено да се обърнете към вашия ангел пазител – говорете по-често и се консултирайте с него.

Ще видите – след молитва към ангела пазител, много неприятности и ежедневни проблеми ще бъдат решени бързо и лесно. Вашият наставник никога няма да ви изостави или разочарова, а дори и след края на земния ви път, ангелът пазител е този, който води поверената му душа към Небесния Отец.

Въпреки това, в допълнение към ангела-пазител, всеки вярващ има и своя специална икона на застъпник.

Преди време отбелязахме деня на лятната Казанска икона на Божията Майка . От древни времена тя защитава и покровителства християните, родени през зимата – от 22 декември до 20 януари . А Свети Силвестър и Серафим Саровски ги защитават от беди и зло.

Особена сила ще имат молитвите на хората, родени в тези дни и прочетени пред тази икона.  Не бива обаче да се мисли, че само родените на посочените дати трябва да се молят на св. Силвестър и Серафим Саровски, както и на Казанската Богородица – духовните отци призовават всички християни да се обърнат с молитви към Майката на Св.

Господи, моли я за здраве за себе си и близките си, сърдечна радост, чиста любов и мир.

На родените от 21 януари до 20 февруари им помагат светците Атанасий и Кирил, а ги закрилят признатите за чудотворни икони на Владимирска Богородица

Друга силна икона, която изобразява Иверска икона на Света Богородица, защитава хората, родени от 21 февруари до 20 март. Свети Алексий ги покровителства. На този светец обикновено се молят за здраве, за помощ за избавяне от определени трудности и за утеха в беда.

Тези, които са родени в периода от 21 март до 20 април, трябва да поискат застъпничество от чудотворната икона на Казанската икона на Пресвета Богородица. Тези хора са закриляни от Свети Софроний и Свети Инокентий Иркутски, както и Свети Георги Изповедник.

Хората, родени от 21.04 до 20.05, са защитени от не една, а две икони – иконата на Богородица „Гарантът на грешниците“. А за тяхното благополучие се грижат св. Стефан и св. Тамара, както и Йоан Богослов.

Родените в периода от 21.05 до 21.06 Покровители на родените през тези дати са Алексей и Константин. Тези светци са силни защитници, способни да прогонят всяко зло от живота. Иконата, пред която трябва да отправите молитви, е „Владимирска” Богородица, която защитава и насочва по истинския път

Родените от 22 юни до 22 юли са защитени от иконите на Казанската Богородица и „Радостта на всички скърбящи“ , както и св. Кирил.

Християните, родени от 23.07 до 23.08 са защитени от Пророк Илия и Николай Чудотворец. Присъствието им в живота ви ще помогне да се справите с трудностите и да придобиете увереност в своите способности. Иконата „Покров на Света Богородица“ също запазва мира, като дава помощ и защита на всеки, който го поиска.

Родени в периода от 24.08 до 23.09 трябва да потърсят помощ от силните небесни покровители Йоан, Павел и Александър. „Страстната“ икона на Богородица е вашият защитник – пред нея всеки вярващ може да поиска защита от несгоди и негативизъм, които създават препятствия по пътя ви.

Родените от 24.09 до 23.10 Свети Сергий Радонежки, наставникът и покровителят на всеки християнин, носи неуморна закрила над хората, родени на тези дати. Иконата покровител е Почаевската икона на Богородица. Нейната сила помага на всеки да намери истинска вяра, сила и справедливост по отношение на недоброжелателите, увереността и спокойствието при вземането на решения.

За родени в периода от 24.10 до 22.11 Свети Павел, помага за постигането на просветление чрез намирането на хармония със себе си и външния свят. Иконата закрилник в този случай е Богородица „Скоропослушница“, която лекува телесни и психични заболявания, дава мир и спокойствие в семейството, насочвайки го по правилния път.

Тези, които са родени от 23.11 до 21.12 покровители са Света Варвара и Николай Чудотворец. На първо място е необходимо да се помолим на родените на тези дати пред иконата на Богородица „Знамение“. Тя намалява лошото влияние, помага да се намерят истински приятели, а също така и да се лекуват дълбоки духовни рани.

Даниел Каменов е с богато портфолио от статии, интервюта и анализи, той се утвърди като достоверен източник на информация и задълбочен коментатор на актуалните събития. Даниел работи неуморно, за да предоставя на читателите си най-актуалната и надеждна информация.

---

България

Автобус с работници застина във вертикално положение на входа на тунел след катастрофа

Пътен инцидент с участието на автобус, превозващ работници към близка текстилна фабрика, е предизвикал задръстване по магистрала С-32 до Барселона, съобщиха местни медии.

По все още неизвестни причини автобусът е останал диагонално заклещен на входа на тунела.

Всичи 47 души в превозното средство са били извадени от пристигналите на място спасителни екипи, за щастие няма данни за жертви.

От „Гражданска защита“ уточниха в социалната мрежа Х, че на мястото на инцидента са били изпратени 14 линейки и два медицински хеликоптера.

По-късно властите съобщиха, че трима души са в критично състояние, а петима в тежко, поради което са били транспортирани с хеликоптери до най-близките болници в Барселона и Жирона.

Междувременно ръководителят на Каталунската служба по автотранспорт информира, че причините за инцидента са в процес на изясняване.

Инцидентът е станал близо до Пинеда де Мар, средиземноморски крайбрежен град. Магистралата е затворена за всички превозни средства, движещи се в посока на север от Барселона.

---

България

На 100 км от София: Ще настръхнете от „Мъртвата сватба“ и как майка играе на гроба

Нашите географски ширини са известни с голямото разнообразие от обичаи, много от които, за щастие, вече не практикуват. Но не може да се отрече, че е интересно да се говори за тях.

Без значение дали тези обичаи се предават от поколение на поколение, някои неща все пак заслужават да останат в миналото. Един от тях определено изпъква.

Той е „Мъртва сватба“.

Най-страшният обичай сред ужасните и най-странният сред странните. Практикувал се е в източните части на Сърбия, само на стотина километра от София. Някъде се нарича и „Черна сватба“.

Правилата са ясни – ако млад мъж умре неженен, годеницата му или друга девойка от селото – да се омъжи за покойника! Този вид брак е валиден една година, а майката на починалия младеж трябва да изиграе коло на гроба на сина си.

Някога се е смятало, че неженените не могат да преминат от другата страна и да завършат живота си. Повечето християнски нации вече не практикуват някои от тези странни обичаи, така че те несъмнено имат своите корени в езичеството или суеверието.

Въпреки че някои обичаи ни карат да настръхваме, има твърдение, че те все още се практикуват и днес. Така както на помена се носи храна и напитки на гробището за покойника, семейството се облича в черно за покойника, а също така покойниците се погребват в церемониални дрехи, много често с ценни предмети.

В Сърбия също имало обичай неомъжените момичета да се погребват в булчински рокли или в бели ковчези.

---

България

Чутовна буря връхлетя Русе и Велико Търново, по пътищата е хаос

Мощна лятна буря връхлетя Русенска област днес следобед, създавайки сериозни затруднения за шофьорите в региона. Силните пориви на вятъра са довели до падане на множество дървета върху ключови пътни артерии, което наложи спешни мерки за възстановяване на нормалното движение.

Най-сериозно е положението в участъка между „Две могили“ и „Обретеник“, където паднали дървета са блокирали част от пътното платно. Шофьорите са принудени да навлизат в насрещното движение, за да заобиколят препятствията, което създава потенциално опасни ситуации. По маршрута Русе-Силистра също са регистрирани паднали дървета, особено в отсечката между Русе и „Сливо поле“. Това допълнително усложнява трафика в региона.

Веднага след получаване на първите сигнали за инцидентите, те са докладвани на спешния телефон 112. Очаква се мобилизиране на екипи от пожарната служба и пътното управление, които да се заемат с разчистването на засегнатите участъци.

Предвид създалата се ситуация, се препоръчва на всички шофьори, пътуващи в района да шофират с повишено внимание и намалена скорост, да се съобразяват с временната пътна сигнализация, ако такава бъде поставена, да следят за актуална информация относно състоянието на пътищата. При възможност да отложат пътуването си или да изберат алтернативни маршрути.

Силен дъжд вали и във Велико Търново и населените места в региона. Дъждът е придружен с ураганен вятър. Потребители от социалните мрежи съобщават за съборени дървета по пътищата в областта.

Дъждът е проливен и интензивността му се увеличава. Ситуацията продължава да е динамична, съобщава БТА.

Внезапната буря е типично явление за летния сезон в България. Метеоролозите напомнят, че през този период често се наблюдават краткотрайни, но интензивни валежи, придружени със силен вятър. Тези условия могат да доведат до падане на клони и дървета, особено в горски участъци и алеи с по-стара растителност.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com