Свържете се с нас

България

Пенсионерите питат ужасени: Как ще зимуваме с тези ниски пенсии?

Защо пак богопомазаните с високи пенсии получиха увеличение, а тези с малки пенсии – нищо, нито лев отгоре.

Да му мислят как ще се отопляват, как ще си купуват лекарства , какво ще ядат при два пъти скочилите цени на храни, ток, отопление и всичко останало. Как ще зимуват тези хора? Как ще посрещат празници с 400-500 лева?

Мислят ли политиците за това? Така ли искат да карат старините си техните родители? Нека родните депутати, свикнали на охолство и екстри, се опитат да изкарат няколко месеца с една пенсия, да ги видим.

Вместо да се погрижат за най-възрастните и беззащитните, те по цял ден се джафкат в Народното събрание. Това е подигравка с народа.

Само в България има такъв хаос. И каква е тази формула за увеличение на пенсиите – за едни има, за други – не. В чужбина автоматично се увеличат пенсиите само за това, че хората са навършили 70-80 години, независимо от размера на пенсията.

Тук, в България, нищо не е обмислено както трябва. За вдовец има начисления върху пенсията, а за сами майки и бащи, отгледали децата си, останали самотни през целия си жизнен път и се пенсионирали самотни – никой не мисли за тях.

С какво те са по-различни от един вдовец?!

В. Василева, в. „Ретро“

Нетните активи на универсалните пенсионни фондове, в които се събират парите ни за втора пенсия, продължават да намаляват, като към края на септември възлизат на 15,644 млрд. лева. Това показват данните на Комисията за финансов надзор. За сравнение в края на август те са в размер на 16,236 млрд. лева или са намалели с близо 592 млн. лв.

В края на миналата година нетните активи на универсалните пенсионни фондове бяха над 16,743 млрд. лева, като за година са се стопили с близо 1,1 млрд. лева.

Средната сума, която са натрупали осигуряващите се в универсалните пенсионни фондове, е 3986 лева към края на септември и намалява спрямо предходните месеци като през август средната натрупана сума в партидите е била почти 4138 лева, през юли – 4194 лева, а в края на 2021 г. – 4319 лева.

Ако вземем само хората, които са правили вноски през последните 12 месеца, то средната сума, натрупана в партидите е 5 348 лева в края на септември и отново е по-ниска от тази за август – 5549 лева и юли – 5 619 лева. Спрямо края на миналата година тя е намаляла с близо 450 лева, когато в партидите е имало средно по 5 805 лева. Според закона пенсионните фондове са длъжни да изплатят брутните вноски на всеки човек, така че когато се пенсионира, той ще получи най-малко това, което е внесъл.

Универсалните фондове са начислили и изплатили за 9 месеца от началото на годината за втори пенсии 40,224 млн. лева, като 609 хиляди лева са средствата за еднократно изплащане на осигурени лица, 3,95 млн. лева са за еднократно или разсрочено изплащане, а 35,66 млн. лева са за изплащане на наследници, показват данните на КФН.

Изчезват ли парите ни за втора пенсия

Средната вноска на един работещ в УПФ стига 83,20 лева през септември, като за деветмесечието е 82,61 лева. при 72,54 лева за деветте месеца на миналата година. Общият брой на осигурените лица в четирите вида пенсионни фондове към края на септември е 4 900 034 души, като нарастват за година с 1,5 на сто.

Към края на септември фондовете изплащат втори пенсии на 10 150 души, от които 966 пенсионери взимат пожизнени пенсии, а 9 184 получават разсрочени плащания. Това са хора, осигурявали се в универсалните пенсионни фондове, навършили са пенсионна възраст и средствата им са прехвърлени във фондовете за извършване на плащания.

През деветмесечието на 2022 г. от фондовете за извършване на плащания са изплатени 1,022 млн. лв. за пенсии, 13,049 млн. лв. за разсрочено изплащане на осигурени лица и 66 хил. лв. на наследници на пенсионери и лица, получавали разсрочени плащания.
Общите приходи на пенсионноосигурителните дружества за деветмесечието на 2022 г. възлизат на 221 млн. лева. Нетният финансов резултат на дружествата за периода е в размер на 54,56 млн. лева.

---

България

Земята се тресе: Мощна буря с градушка удари София ВИДЕА

Пореден порой се изля над София. Той придружен с мощни гръмотевици. Направо небето се разцепи на две над столицата.

Земята се тресеше при всеки гръм.

„Идва краят на света“, коментираха притеснени граждани в социалните мрежи.

Веднага след първите капки се образуваха куп задръствания и шофьорите се оказаха в капан, а улиците се превърнаха в реки.

В някои квартали падна и градушка. Земята направо побеля. Първи ледените късове паднаха в Горна баня, „Овча купел“ и „Люлин“.

Наши читатели съобщиха, че жиците на тролеите по една от линиите в София са се скъсали. Става въпрос за бул. „Сливница“, близо до кръстовището с ул. „Опълченска“. Движението там също е затруднено. На място е пристигнала полиция.

---

България

Синоптикът Янков: До часове иде тотален обрат с времето, ще ни се разкаже играта

От петък започва чувствително затопляне на Балканите, което ще продължи в събота и неделя. В почивните дни на места температурата ще достига 33 градуса, в Русе и Сандански в неделя дори 35-36 градуса.

Ще има превалявания и гръмотевици, но валежите ще бъдат по-слаби. Облаците бързо ще се разкъсват и ще намаляват в събота. Валежите в неделя ще бъдат повече, а по-силни валежи се очакват в северните част на страната и в Западна Тракия.

В неделя се засилват условията за гръмотевични бури, но температурите ще се задържат високи.

Това стана ясно от краткосрочната прогноза на синоптика Петър Янков пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи още, че от понеделник започват чести валежи на Балканите и по-продължителен период със сравнително топло, но динамично време. Валежите ще бъдат главно в западната половина от страната. Около сряда-четвъртък валежите ще спират.

„18-19 градуса е температурата на морската вода по крайните ни южни плажове.

В Гърция валежите ще бъдат по-малко. Там водата е около 21 градуса, докато по турското крайбрежие водата е 22-23 градуса“, съобщи Янков.

Синоптикът прогнозира, че от 8 до 14-15 юни се очаква повече слънце с по-сухо време и по-малко валежи. Ще бъде сравнително топло. Около 25-26 юни също се очакват повече слънчеви часове.

Юни се очертава с повече валежи в първата десетдневка и в края на месеца.

Петър Янков подчерта, че през юли ни очаква много слънце. Валежи ще има главно в Югозападна България.

Август се очаква да бъде по-сух и топъл. Втората половина на лятото ще бъде много подходяща за почивка на нашето Черноморие.

---

България

Ужас в Слънчев бряг: Двама чужденци загинаха на място!

Двама туристи от Нидерландия загинаха трагично и нелепо в Слънчев бряг. Това съобщиха от полицията.

По първоначална информация се касае за инцидент.

44-годишна жена и 50-годишен мъж, постоянно живеещи в Несебър, са паднали от седмия етаж на наетата от тях стая в хотел.

Сигнал за случилото се е подаден около 5:30 часа сутринта днес, като на място са пратени екипи на спешна медицина и полиция.

Двамата загиват на място.

Телата им са откарани за аутопсия в отделение „Съдебна медицина” към УМБАЛ- Бургас. Тя ще бъде извършена утре.

Взета е трупна кръв за химичен анализ за наличие на алкохол или наркотици.

По случая е образувано досъдебно производство.

Семейството нидерланди са скочили от хотела в Слънчев бряг, твърди „Черноморски фар“, позовавайки се на източници. Двамата са дошли в сряда вечерта и са искали стая на последния етаж явно с тази цел, като са се самоубили рано тази сутрин.

Сигналът е подаден в 5.30, а телата са открити до тенискортовете.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com