Свържете се с нас

България

Пенсионерите ликуват! Служебният кабинет обяви

Няма риск за предвиденото увеличение на пенсиите от 1 юли с 11% по така нареченото швейцарско правило заради изплащането на великденски добавки. Това увери служебният социален министър Ивайло Иванов на церемонията по предаване на властта в министерството.

„Няма риск за увеличението, тъй като те са заложени в бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Сумата, за която се говори – около 40-50 милиона, не може да е в риск на система, която обслужва 24 милиарда лв., така че това не може да е риск за системата на Националния осигурителен институт“, каза той.

Преди дни парламентът прие на първо четене предложените от ГЕРБ-СДС и ДПС промени в бюджета на Държавното обществено осигуряване – за изплащане на великденски добавки от 75 лева на пенсионерите с пенсия под линията на бедност от 526 лева. За целта са необходими 40 милиона лева.

Междувременно от БСП внесоха между първо и второ четене предложение за диференцирани великденски добавки за всички пенсионери, като за тези с пенсия до линията на бедност сумата да е 100 лева, а за останалите – 50 лева. За подобни добавки са нужни 130 милиона лева.

От вчера започна изплащането на пенсиите за април.

Хората, които получават пенсиите си по банка, ще имат преводи още на 8 април. Тези, които си взимат парите в пощенските станции, ще разполагат с 10 работни дни, за да си ги получат, като последният ден е 22 април – понеделник.

От 1 април Националният осигурителен институт преизчисли служебно пенсиите на около 350 000 пенсионери, придобили осигурителен стаж след пенсионирането си или след последното преизчисление на пенсиите. Те ще бъдат по сметките на хората още този месец.

Преизчисляването ще обхване работещите пенсионери, получаващи трудови пенсии. Те трябва да имат придобит осигурителен стаж през предходната 2023 г. и да не са подали заявление за преизчисляване до датата на настоящото служебно преизчисляване.

„От 1 юли се предвижда всички пенсии, отпуснати до края на 2023 г., да се увеличат с 11%. Според прогнозите това ще доведе до ръст на средната пенсия с около 100 лв. през 2024 г. и тя ще достигне 883 лв.

За първи път от 12 години се предвижда увеличение на т.нар. вдовишки добавки към пенсиите. То трябва да се случи от 1 юли.

Така вместо 26,5% от пенсията на починал съпруг или съпруга вече вдовците ще получават 30%. Това е заложено в проектобюджета на държавното обществено осигуряване за 2024-а, който бе утвърден от надзора на НОИ.

В момента около 680 хил. души получават вдовишка добавка.

Средната възраст на вдовците е 77,1 години, а средният размер на тази добавка в момента е 153,48 лева. Това означава, че парите им само по новото увеличение ще се вдигнат с 5,37 лв. Отделно обаче размерът на пенсията на починалия съпруг ще се вдигне с 11% по швейцарското правило.

Мъжете получават по-високи пенсии от жените и съответно вдовишките добавки, изчислени от техните пенсии, също са по-високи. В края на 2022 г. вдовишката добавка при жените средно е 160,15 лв., а при мъжете – 120,50 лв.

Само през миналата година са отпуснати над 51 хил. вдовишки добавки, като очаквано най-много са в София, където живеят най-много хора – 7279.

Вдигането на вдовишката добавка не е разумно решение, защото тя изначално бе привнесена от парламентаристи, които са чули и видели някъде, но нашата система е замислена като индивидуални права, обясни Ася Гонева от КНСБ преди заседанието на надзора на НОИ. Тя припомни, че никога осигурителната вноска не е била изчислявана по начин, който дава възможност за отклонени права, и следването на тази линия води до обезсмислянето на наследствените пенсии.

Дори сега, когато добавката е 26,5%, голяма част от размера на пенсията на наследодателя не е достатъчна, за да се платят наследствените пенсии, когато право на такива имат повече от едно лице, обясни Гонева.

Финансовият министър говори на форум.

Държавата е по-богата. Хората също, по мнението му.

Увеличили са се пенсиите на пенсионерите.

С над 400 лева се е увеличила пенсията за 3 години.

С още близо 100 лева ще се увеличи от 1 юли тази година. Това ще позволи на хората да не избират между хляба и лекарствата, според него. Ако искаме да сме европейска държава, трябва да се грижим за нашите родители, съветва финансовият министър, цитиран от News.bg.

„Това не е покаяние, това не е лява политика това е човешка политика“, каза Василев.

Всички трябва да могат да берат плодовете на своя труд, настоява той. „Благата не трябва да са за назначени предприемачи. Ако искаме България да стане латиноамериканска държава, гласувайте за ГЕРБ“, призова финансист номер 1.

Изплащането на пенсии в пощите да се удължи с 5 години, предвиждат промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж. Така на практика се удължава срокът на възлагане на задължението на „Български пощи“ ЕАД да извършва обществената услуга на територията на цялата страна по изплащането на пенсии чрез пощенски станции.

Тази услуга е от общ икономически интерес, като такива са икономически неефективни дейности или които пазарът не може да предоставя при условия, отговарящи на обществената потребност. Без намеса на държавата, някои категории граждани не биха могли да ползват съответната услуга. Това налага държавата да възложи върху доставчик задължение за обществено обслужване, което е основано на критерии за общ интерес и с което се гарантира, че услугата се предоставя при условия, позволяващи на доставчика да изпълнява задачата си.

Извършването на услугата от общ икономически интерес – изплащане на пенсии чрез пощенските станции на територията на цялата страна е възложено на „Български пощи“ ЕАД с посочената наредба, за срок 10 години, считано от 1 юли 2016 г., се напомня в мотивите към проекта.

Друга промяна в наредбата предвижда да се увеличи сумата, която „Български пощи“ получават, за да компенсират разходите си по тази услуга. Изплащането на пенсии представлява несправедлива финансова тежест за „Български пощи“ ЕАД, за което дружеството се компенсира от държавата. Към настоящия момент дружеството има право да получи до 15 млн. евро.

Отпускат Великденски добавки за 534 000 пенсионери. Това са най-нуждаещите се – пенсионерите под прага на бедност. Те ще получат еднократна помощ от 75 лева за Великденските празници. Новината съобщи пресцентъра на ДПС в официалната си Фейсбук страница. Там се казва, че ДПС и ГЕРБ–СДС са внесли промени в Закона за бюджета на ДОО, които предвиждат великденски добавки за пенсионерите под прага на бедността.

Великденски добавки по 75 лв за пенсионерите под прага на бедност предложиха ДПС и ГЕРБ-СДС
ДПС и ГЕРБ–СДС внесоха промени в Закона за бюджета на ДОО, които предвиждат великденски добавки за пенсионерите под прага на бедността.
Председателят на Комисията по бюджет и финанси и зам.-председател на ДПС Йордан Цонев уточни, че разходите не касаят трансфери от бюджета и ще се възстановяват с бюджета на НОИ и вътрешни размествания. В следващия месец след внимателен анализ на приходите и разходите ще се търсят други възможности за подкрепа на други социално слаби групи от българското общество, заяви още Цонев.
В проекта се предвиждат еднократна помощ от 75 лева за най-бедните пенсионери. Мярката струва около 40 милиона лева и ще обхване 534 000 пенсионери.

---

България

Натали Трифонова предизвика сърцебиене с тези СНИМКИ от Италия

Натали Трифонова е на почивка в Италия.

Чаровната водеща на прогнозата на времето и предаването CoolT по bTV сподели моменти от отпуската си в Инстаграм.

Кадрите са от Соренто.

Крайбрежен град в южната част на Италия, намиращ се малко под Неапол.

„Животът няма инструкция за използване, но има дървета, залези, усмивки и смях, така че взимайте най-доброто от него„, пише тя под тази снимка.

---

България

Съседка на Ицо Бозавия разкри защо се стигна до фаталното меле с Кирил Петков!

Техническа експертиза ще доказва с каква скорост се е движел автомобилът на НСО, който катастрофира в Аксаково. Припомняме, че в колата пътуваха съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков и още трима души.

При сблъсъка загина шофьорът на другата кола, чийто прякор е Ицо Бозавия. Животът на пострадалата 58-годишна жена вече е извън опасност.

Въпреки това обаче състоянието ѝ остава сериозно. Лекарите в болница „Св. Анна“ са извършили няколко тежки операции през изминалата нощ и се надяват състоянието ѝ да продължи да се подобрява през следващите дни.

Съседите на семейството в Аксаково са в шок от случилото се.

„От малък го познавам. Момчето порасна пред очите ми. Трудолюбиви родители, трудолюбиви деца, възпитани. Нямам думи“, споделя през сълзи съседката на семейството Дора Николова пред NOVA.

Местните само предполагат защо се е стигнало до катастрофата.

„Не знам. Момчето не пие, не кусва алкохол. Според мен е станало от невнимание, няма друга причина“, допълва Николова.

---

България

Страшна трагедия с младеж на АМ „Тракия“! СНИМКА

Тежка катастрофа на магистрала „Тракия“. Кола излетя от аутобана и се обърна в полето, научи БЛИЦ.  

Инцидентът е станал около 9:30 часа тази сутрин на 74-ия км в платното в посока Бургас.

Загинал е водачът на автомобила „Фолксваген“ – млад мъж. Той е бил сам във возилото.

Мъжът вероятно е изгубил контрол над него, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало.

Наложило се е аварийно-спасителния екип на пожарната да използва режещи инструменти, за да извади тялото на мъжа от силно деформирания автомобил.

На мястото се извършва оглед от дежурна група на РПУ – Септември. Има и екип на Пътна полиция, който регулира движението. Магистралата е отворена за движение.

 

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com