Свържете се с нас

България

От последните минути! Правителството обяви, че няма да вдига цената на гражданската отговорност

„Гражданска отговорност“ няма да поскъпва. тази сензационна новина обяви председателят на Комисията по бюджет и финанси в НС Менда Стоянова в интервю пред в. Труд. Тя поясни още, че се подготвят текстове,които да ограничат възможността да се търсят обезщетения от разширения кръг.

Ето какво още каза Стоянова:

– Г-жо Стоянова, смятате ли, че с решението да сложите лимит от 5000 лв. обезщетение за роднини от поширокия кръг на загинали в катастрофи, успяхте да успокоите недоволните собственици на автомобили?
– Надявам се, че напрежението е свалено. Основните атаки бяха затова, че се оценява мъката от един загубен живот на 20 000 лв. Аз мисля, че и на 200 000 лв. и на 300 000 лв. да я оцениш, мъката на една майка за загубеното й дете няма финансови измерения. Вярвам, че решението ни да няма лимит за близките от най-тесния кръг е добро. Слагаме таван на обезщетенията до 5 000 лв. на разширения кръг лица – роднини или близки, които са емоционално свързани със загиналото лице в катастрофа. По този начин се опитваме да балансираме, така че решението на ВКС да не доведе до вдигане размера на „Гражданската отговорност“. Искам да подчертая, че говорим за лимитиране на обезщетения за причинени болка и страдание на починало лице.

– Как ще коментирате твърденията на юристи, че въвеждането на лимити противоречи на чл. 52 от Закона за задълженията и договорите, където се посочва, че неимущетвени щети се определят само от съда, по справедливост?
– Таваните, които слагаме са временни, в закона има текст за изработване на методика, която да даде критерии за определяне на имуществени и неимуществени обезщетения. Подобна методика ще уеднакви практиката и ще я постави в определен коридор. Разбирам реакцията на адвокатите, защото става въпрос за адвокати, които защитават пострадали или роднини на загинали при катастрофи. Всякаква методика или таван би ограничила възможността на тези адвокати да вземат големи хонорари. Надявам се, че липсата на лимити за най-близкия кръг от роднини на загинали при ПТП-та все пак ще запази бизнеса на тези адвокати, които се хранят от този бизнес и бяха едни от най-гласовитите срещу таваните на обезщетенията..

– Методиката не е ли работа на Комисията по финансов надзор (КФН) и какво са правили досега? Защо не са създали въпросната методика, след като проблемите не са от вчера?
– Методиката ще бъде изработена от КФН заедно със социалното министерство, с министерството на здравеопазването. В работната група ще бъдат включени юристи от ВКС, от адвокатската колегия… Подобни методики има в доста страни от ЕС, някои сега изработват подобни правила. Аз не бих поставила така остро въпроса – Защо са спали досега от КФН, та няма такава методика? Всяко нещо трябва да дойде с времето си, когато всички са узрели за решението. Виждате, че и сега има противници на създаването на подобна методика.

– Знаете ли с колко ще се увеличи „Гражданската отговорност“, защото независимо от лимитите кръгът на лицата, които търсят обезщетения е разширен?
– Кръгът е разширен, таванът е доста по-нисък от сумите, който се присъждат за причинена болка и страдание от съдилищата – в момента средното обезщетение е около 118 000 лв. Вече има три дела след тълкувателното решение на ВКС за разширяване на кръга на лицата, които могат да търсят обезщетение. Сумите, които са присъдени с решение на първа инстанция са около 50 000 – 60 000 лв. на човек. Става дума за братя и братовчеди. Това вече е факт, а не хипотеза. Проблемът е, че ако тези текстове за разширения кръг работят за случаи на ПТП с петгодишна давност, тогава дори при този по-нисък лимит има основание да се иска застрахователите да направят допълнително провизиране, т.е. заделяне на суми за бъдещи искове, независимо от това, че тези искове може и да не се реализират в посочените размери. Според европейска директива застрахователите са длъжни да обезпечат подобни искове и да имат пари, с които да ги платят.

– Не разбрах с колко ще поскъпне „Гражданска отговорност“.
– „Гражданска отговорност“ няма да поскъпне, защото ние подготвяме текстове, които да ограничат възможността да се търсят обезщетения от разширения кръг роднини за вече приключили случаи.

– За пет години назад ли?
– Да, точно така. И тогава би трябвало размерът на „Гражданската отговорност“ да не се повлияе от решението на ВКС за разширения кръг роднини. – Президентът наложи седмо вето, този път върху промените свързани със старите автомобили. Ще се съобразите ли с мотивите му? – Ще отхвърлим ветото на президента. Той наложи вето по четири пункта от закона. За мен мотивите му не са достатъчно силни, за да ни накарат да се откажем от досегашната си позиция. Разбирам, че той иска да се хареса със своя популизъм – „разбирате ли, мисля за бедните хора“ и т.н. Но в текстовете няма противоконституционност и данъците трябва да се плащат от всички български граждани, като се държи сметка както за мощността на автомобила, т.е. колко скъп е той, така и затова как той замърсява околната среда и колко е опасен за останалите участници на пътя като технически характеристики.

– Как ще отговорите на обвиненията на опозицията, че Бюджет 2019 е предизборен, че в него липсват философия и политики?
– Фактът, че упреците са от такъв характер показва, че няма какво да критикуват в бюджета. Да, той е предизборен, защото всяка година има избори. Да си спомняте година без избори, освен 2017? Клише е обвинението, че липсват политики. Напротив, има политики и те са изведени – образование, отбрана, социална и политика по доходите. Политиката по доходите за първи път се появява по този начин в бюджета. Тя е директно насочена към тези, които директно получават финансиране от бюджета. Отделят се 150 млн. лв. за хората с увреждания, дават се 40 млн. лв. допълнително за компенсиране на социално слаби, за енергийни помощи. Бюджетът за социално подпомагане вече клони към милиард и половина. Това е сериозна цифра. В здравеопазването бюджетът е увеличен с над половин милиард, в сравнение с миналата година. Някои ще кажат, да, ама ще има ли промяна в качеството. Промяна в качество има, защото са закупени апаратури от най-ново поколение, реимбурсират се най-новите медикаменти. Всичко това е пари и подобрява услугите за болните.

– Какви предложения за промени в проектобюджета са внесени, между първо и второ четене?
– Голяма част от внесените предложения са на БСП. И те са горе-долу такива, каквито са били всяка година. Те си правят пиар политика през бюджета. Всеки един народен представител е изброил населените места в своя избирателен район, не само общини, и за всяко селище е предложил пари за някакъв проект. Това е тяхна стара пиар практика. Всеки депутат от БСП ще може да излезе на трибуната и да обясни пред телевизионните камери, колко се грижи за своя избирателен район. От ГЕРБ засега имаме едно предложение и то засяга минималния осигурителен доход, върху който следва да се осигуряват земеделските производители. Миналата година ние го увеличихме от 300 лв. на 360 лв., като по принцип се разбрахме, че това увеличение трябва да продължи през следващите години на стъпки, защото прагът е изключително нисък. Получава се така, че внасяйки осигуровки, на практика селскостопанските производители не могат да си осигурят дори минимална пенсия. И са на социална пенсия, или минималната им пенсия се допълва от вноските на другите хора и това не е справедливо. Тъй като прагът дълги години е задържан, сега е трудно да се навакса изведнъж, защото би натоварило хората. Затова предлагаме тази година прагът да е с една стъпка нагоре – т.е. да стане 400 лв.

– Синдикатите настояват за увеличение на майчинските и за повишение на минималното дневно обезщетение за безработица. Какво показват разчетите и възможно ли е да има движение по тези проблеми?
– Безработица почти няма, така че минималното обезщетение за безработица не е актуална тема, а популистка. Пари във фонд „Безработица“ има, но аз смятам, че не бива да ги харчим сега, увеличавайки това обезщетение. Тъй като в момента се търси работна ръка от всякакъв характер – високо- и нискокласифицирана. Знам, че икономическият цикъл не е постоянен, а променлив. Ще дойдат години, в които ще имаме спад в икономическия цикъл и вероятно повишаване на безработицата, тоест сега трябва да събираме пари, за да подпомогнем в такъв случай реално хора, които ще имат нужда. В този смисъл не приемаме това предложение, тъй като не виждаме смисъл в него. Относно майчинските, говорейки за увеличението за гледане на дете от втората година, искам да отбележа, че това обезщетение не сме предвидили да бъде увеличено, защото смятаме, че трябва да стимулираме майките да се върнат по-рано на работа. Има работни места, където ще получават и по-висока заплата. Построиха се много ясли и градини в големите градове, единствено София, може би, остана с известен дефицит на места. Не само Европейския съюз, но и в света имаме най-дългото майчинство. Не виждаме, защо едни 30 или 40 лева, които не биха допринесли кой знае колко, да бъдат отделяни по това перо, вместо да бъде насочвано към по-важни пера – пак в социалната сфера и насочени към хора, които наистина имат нужда от подпомагане в неравностойно положение и т.н. В този смисъл политиката е да стимулираме майките да работят и да учат.

– Непрекъснато се вдига шум около това, че преките чуждестранни инвестиции се свиват, какви са прогнозите ви за 2019 година? – Интересното е, че това най-много се говори от социалистите, които единия ден говорят, че няма преки чуждестранни инвестиции, а другия – че в България идва един чуждестранен капитал, който изсмуква жизнените сокове на българския бизнес, дава ниски заплати и влиза в картели. Не знам това състояние, за което мисля, че медицинският термин е „шизофренно“, как се вписва в левицата. Преките чуждестранни инвестиции са важни не само като пари, а и като “know how” (термин от англ. език – специфичното знание, необходимо за изпълнение на дадена задача – б.а.) и технология, която идва в България. Затова за нас е важно преките чуждестранни инвестиции от една страна да бъдат в иновативната сфера, а от друга – в производствената сфера за иновативни производства, където те имат траен характер. Когато дойдеш в България и построиш завод, докараш машини, назначиш хора, тази инвестиция има траен характер. Трябва да отбележа, че инвестиции от рода на ишлемеджийското производство, които слава Богу спадат, няма да дадат ръст на доходите. Не бива да плачем за преките чуждестранни инвестиции въобще, а трябва да търсим и да приличаме високо технологични. Но за да изберат нашата страна ние трябва да предложим подходящо образована работна ръка. Точно заради това приоритет, за поредна година, на правителството е образованието, защото само подходящото образование, отговарящо на изискванията на новите технологии, би могло да привлече такива инвеститори в България.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

---

България

Русия заплаши България: Ако направите това, ще има невинни жертви!

Светкавична реакция на Руската Федерална служба по военнотехническото сътрудничество след дебатите в българския парламент и решението да бъде изпратено въоръжение на Украйна. 

Службата призовава България да не предава на Украйна ракети за зенитни ракетни системи С-300, за да не бъде допуснато нарушение на международното право.

Русия се позовава на член 4 от Споразумението между правителството на Руската федерация и правителството на Република България за военно-техническо сътрудничество от 5 септември 2002 г. Текстът гласи, че прехвърлянето на трета страна на оръжия и военна техника, получени като резултат от двустранно военно-техническо сътрудничество е неприемливо без получаване на предварително писмено съгласие на Русия.

„Това е поредният опит на управляващите в България грубо да нарушат международните си задължения в областта на контрола над въоръженията, въпреки многократните обяснения от руска страна. Прехвърлянето на оръжия в зоната на бойните действия в Украйна неизбежно ще доведе до допълнителен ескалация на конфликта и невинни жертви.

Призоваваме българската страна да преразгледа взетото решение, за да не се допускат нарушения на международното право в областта на военнотехническото сътрудничество“, заявиха от Руската Федерална служба по военнотехническото сътрудничество. blitz

---

България

Иконата, която чува нашите молитви

Чудотворната икона на Божията Майка „Чуваща молитвите“ се намира в Зографската обител. От копията, направени от нея като чудотворни се прославили две икони. Едната се намира в храма Св. Николай в село Фасово, Киевска област, другата в Св.Николаевския събор, град Ашхабад, Туркмения.

На Атон, в Зографската обител в края на 13 и началото на 14 век живял българският монах Козма. Заради неговото старание го назначили за презвитер, но светият Козма Зографски, продължавал да търси пътя на спасението и неуморно се обръщал с молитва към Божията Майка.

Веднъж станало чудо. По време на молитва той чул гласа на Богородица, Която питала Своя Син:“Как да се спаси Козма?“ , а Господ отговорил „Нека да се отдаде на безмълвие“.

Свети Козма Зографски разказал за случилото се на монасите. Като получил благословията на настоятелите, той се отдал на усамотение в пустинята и живял до края на дните си в пещера. Иконата, пред която се молел свети Козма Зографски била прославена като чудотворна. Иконата се намира в Зографския манастир и е една от най-важните светини там. В Атон наричат тази икона „Епакуса“ ,което означава отговаряща на молитвите.

А в първите монашески години на преподобни Козма Небесната Царица му позволила да види лично с очите си трогателната И грижа за обитателите на Атон. Това се случило в манастира „Ватопед“ на Благовещение – храмовия празник на манастира. Там той видял в църквата Жена с царствена красота и величие, Която сама се разпореждала с всичко, както в църквата на службата, така и в трапезарията. Виждайки с удивление сред множеството монаси жена и наблюдавайки как всичко се извършва под Нейно разпореждане, младият гост крайно се смутил. Като се върнал в „Зограф“, старецът му го попитал защо е толкова разстроен и Козма му разказал за видяното във „Ватопед“.

4_1

Икона на Божията Майка Услишителница в Ашхабад, Туркменистан

„Как изглеждаше тази жена? Какви бяха дрехите и? – попитал го старецът.

И след като Козма му описал видяната от него жена, старецът с въздишка отбелязал:

„И ти не си разпознал Жената, Която ти се е явила в манастир, посветен на Божествената Мария?Това е била Царицата на нашата Света Гора.“

Много от чудесата, свързани с иконата „Чуваща молитвите“ се отнасят към съвремието. Много изцеления са се случили с молитва пред светия образ. Млад човек, чийто гръбначен стълб бил увреден в автомобилна катастрофа станал на крака и проходил след молитви пред иконата. На бездетно семейство се родило детенце. Пред иконата се молят не само за здраве.

Една жена искала да отиде при дъщеря си – студентка в Москва, но нямала пари. Тя отишла в храма, помолила се, а когато излязла на улицата, към нея дошъл непознат човек, който и дал пакет, а в него имало необходимата сума за пътя до Москва.

Иконата на Божията Майка „Чуваща молитвите’ помогнала на момиче да срещне добър мъж, за който се омъжила впоследствие. Това се случило по време на пътешествие, на което я благословили с тази икона. Жена искрено се молела пре иконата „Чуваща молитвите“ за своя брат, който страдал от алкохолизъм. Скоро той се избавил от порока.

В село Фасово, където се намира храмът  Св.Николай по време на празника на иконата в един дом избухнал пожар. Докато пожарникарите работили всички, които били в храма се молели. За щастие пожарът бил овладян бързо. Човек, който бил в гаража на запалилата се къща оцелял по чудо. Той съжалил, че не отишъл в храма в този ден с майка си. От тогава той често започнал да посещава църквата за да благодари на Божията Майка за спасението.

С иконата, която била предадена в храма Св.Николай също се случило чудо. Тя била донесена от дома на жена, която я дарила на храма. Иконата била старинна – тъмна и покрита със сажди. Когато я донесли в църквата, образът се изменил. Той станал по-чист и цветовете по-ярки.

Източник: http://svetlinaiikoni.blogspot.bg/

---

България

Ето железния режим на Лепа Брена, с който успява да изглежда като момиченце и на 62 (Снимки)

Лепа Брена неслучайно носи прозвището „лепа“ (хубава). За всички е видно, че е красива и поддържана жена, дори на 62.

На възрастта, на която повечето й връстнички вече минават в графа „баби“, тя може да се похвали с изящна фигура, на която могат да й завидят много по-млади жени. Популярната сръбска певица се поддържа в младежки вид с много упражнения, разбра newsbp.com

Поп фолк изпълнителката най-накрая разкри каква е тайната за безупречната й визия. Освен, че залагана физическите натоварвания тя е избрала и здравословен хранителен режим. Денят й сутрин започва с йога, а вечер се храни винаги с една и съща храна.

Лепа Брена

Лепа Брена съветва тези, които искат да запазят за по-дълго младостта си, да ядат овесени ядки с ленено семе в комбинация с малини и къпини. Певицата не крие, че тази храна се е превърнала в нейна традиция, пише изданието „Хит Информер“.

Лепа Брена по бански

Брена е отхвърлила напълно всякакви млечни продукти и не ги включва в менюто си. Преди известно време за друго издание тя казва:

„Години наред се учих да водя живот на войник и да бъда строга към себе си. Отдавна съм отрекла житейските удоволствия.

Става ми смешно когато някои хора казват – ако не ям, не пия и не пуша, тогава за какво да живея? Има много причини, заради които да се живее. Научих се да бъда умерена в храната си и да избягвам много неща, които се смятат за балкански удоволствия“. Певицата добавя, че с напредването на възрастта яде все по-малко месо, предават от zenskimagazin.mk.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com