Свържете се с нас

България

Огромна промяна за всички работещи българи: Този документ отива в историята

Депутатите приеха на първо четене промени в Кодекса на труда, внесени от Божидар Божанов. Съгласно мотивите на Законопроекта, неговата цел е да се създаде електронен регистър на заетостта, поддържан от Националната агенция за приходите, в който да се вписват всички данни от трудовата книжка като единни електронни трудови записи на работниците и служителите, пише News.bg.

Законопроектът вече е обсъждан в Комисията по труда и социалната политика в предходното народно събрание, като в настоящия законопроект са отразени част от бележките от дискусията в Комисията и получените становища.

Основната промяна е, че вместо Агенцията по заетостта е посочена Националната агенция за приходите като органът, който да води регистъра на заетостта и в който и сега се подават уведомленията за сключени трудови договори.

НАП може да се превърне в единна входна точка за обявяване на трудовия договор, вписване на първоначалните данни в трудовата книжка, така че да бъдат максимално улеснени и работодатели, и работници, които също ще имат достъп до тези данни. Една стабилна система в дългосрочен план ще позволява и анализ и по-адекватни социални политики на база анализа на тези данни.

Според Божидар Божанов електронизацията на трудовата книжка отдавна с трябвало да стане факт. Според „Възраждане“ промените заплашват пенсионната система.

За ГЕРБ е време да се модернизира и трудовото законодателство. Според Галя Желязкова, трябва обаче да се уточни кой ще носи отговорност за електронните трудови книжки. Освен това трябва да се осигури защита на информацията, категорична бе тя.

Хората търсят електронни книжки, смята Мартин Димитров и подчерта, че електронната трудова книжка е невероятно удобство.

Въпросът е не дали, а кога, изтъкна Севим Али от ДПС. Тъй като има много неща за доуточняване на първо четене партията ще гласува „въздържал се“. Социалистът Георги Гьоков иска да се състави работна група преди второто четене, която да изчисти текстовете.

Преминаването от хартиена към електронна трудова книжка не е проста работа, предупреди той. Въпреки притесненията си левите ще подкрепят закона на първо гласуване. За законопроекта гласуваха 151 депутати , 37 бяха против , а 28 се въздържаха.

Даниел Каменов е с богато портфолио от статии, интервюта и анализи, той се утвърди като достоверен източник на информация и задълбочен коментатор на актуалните събития. Даниел работи неуморно, за да предоставя на читателите си най-актуалната и надеждна информация.

---

България

Синоптиците – бягайте от този град другата седмица!

Сериозно предупреждение за времето през другата седмица за голям наш град.

Не се вижда краят на горещото време. Това показва справка на Plovdiv24.bg в специализираните сайтове за синоптични прогнози.

Днес, утре и в петък очакваната максимална температура например в Пловдив е 38 градуса.

Събота, неделя, понеделник и вторник (13 – 16 юли) живакът ще достигне 39 градуса. След това – на 17, 18 и 19 юли градът под тепетата ще се пърже на 40 градуса. Ще е почти тихо или със слаб североизточен вятър.

---

България

Извънредно: Пловдив се размина с огромна трагедия

Дърво рухна върху пешеходна пътека в Пловдив, пише glasnews.bg, позовавайки се на съобщения на очевидци във Facebook.

Инцидентът е станал този следобед на кръстовището между улиците „Богомил“ и „Ралица“.

1720614129 sistemen bufer 2

„Няма вятър, буря или дъжд. Добре че няма пострадали!“, коментира Татяна Анчева.

Пътят е блокиран, като стъблото на дървото е върху цялата „зебра“.

---

България

Почина голям наш предприемач

Почина голям бизнесмен, носител на титлата „Бизнесмен на България“- 2004 година.

На 11.07.2024 г., на 82 години почина почетният гражданин на гр. Дупница, носител на множество държавни отличия и награди, Александър Иванов Кашукеев, съобщава БТА.

Александър Иванов Кашукеев е роден на 10 ноември 1941 г. в София. Завършва основно и средно образование в гр. Дупница в семейство на изтъкнати дупнишки учители.

Майката е заслужил учител в Базовото училище „Акад. Тодор Самодумов“ гр. Дупница и носител на орден „Кирил и Методий“.
Александър Кашукеев е почетен гражданин на Дупница от 2011 година. Награден е с орден „Червено знаме на труда“ 1988 г., „Златен орден на труда“ – 1982 г., почетния знак на Президента на Република България 2005 г. и е обявен за „Бизнесмен на България“- 2004 г.

През 2011 година, за изключително големите му заслуги за развитието, насърчаването и подпомагането на българската икономика и предприемачество, е награден с орден „Стара планина“- първа степен.

Александър Кашукеев присъства и сред избраните личности в книгите „Именити дупничани на ХХ век “ и „Кой кой е в България“.
Общинското ръководство поднася съболезнования към семейството и близките на Александър Кашукеев.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com