Свържете се с нас

България

Обявиха кой е убиецът на Христо Ботев и къде е гробът на войводата СНИМКИ

Днес беше сложен край на мита, че българите не знаят къде е гробът на Христо Ботев – това заяви Николай Иванов, който представи книгата си „Нови документи за гроба на Ботев“. Авторът дойде във Враца, за да покаже къде според него се намират костите на Войводата.

Иванов заяви, че науката повече не може да неглижира фактите и е задължена да им обърне внимание. „Очакваме държавата да отпусне средства за разкопки в района, в който твърдя, че са погребани тленните останки на Ботев.

Изводите, които правя, са на базата на разкази на очевидци“, допълни Иванов.

Той разкрива разказа на Петър Мазнов, разпитан пред комисия, съставена през 1934 г. от врачанското читалище „Развитие“. В комисията е и Димитър Бучински, който предал разказите в БАН, но там документите „потънали“ и не били издадени.

Книгата на Николай Иванов е документален разказ, основан на разказа на Петър Мазнов, който е бил част от овчарите, арестувани в колибата от турците преди убийството на Войводата.

Този разказ убедително разкрива, че убиецът на Ботев е турски разузнавач-стрелец, който докладвал на началника си Джамбаз Мустафет, че е успял да убие водачът на комитите.

На 4-ия ден след убийството към Йолковица потеглил дядо Вълко Очиндолски, който събрал костите на Ботев, свалил ги до бившата църква „Св. Троица“ в Манастирски дол и ги погребял близо до зида на храма, разкри Иванов.

Заедно с него на брифинг говориха проф. Пламен Павлов, кметът на Сухиндол Пламен Чернев, който финансира издаването на книгата, и родственикът на поета-революционер – Боян Ботйов.

Всички те се обединиха около тезата, че днес се слага край на лъжливото твърдение, че врачани не знаят къде са костите на Ботев, че не са искали да ги търсят.

Преди срещата с медиите, те бяха в Манастирски дол, където според тях е гробът на Ботев.

„Ние не искаме да слагаме пръст в раната, а да я излекуваме и да сложим край на спекулациите, че във Враца се сещат за Ботев само веднъж в годината – когато чуят сирените на 2 юни. Очакваме от държавата да отдели средства за археологически разкопки, за да докажем твърденията си“. каза Николай Иванов.

Боян Ботйов, който е родственик на ген. Кирил Ботев, обеща съдействие със сравнителен ДНК-анализ с костите на майката и брата на поета-революционер, които почиват в Централните софийски гробища.

Според Николай Иванов във Враца са погребани главите на 7 четници, сред тях вероятно е и на Ботев. Но и затова се иска разрешение за проучване. В църквата „Св. Възнесение“ пък са погребани телата на 7 въстаници.

Беше предложено, докато държавата обърне внимание на казуса, да бъде поставена паметна плоча в Манастирски дол, която да указва къде е гробът на Ботев.

По-късно Иванов, Павлов и Ботйов бяха посрещнати в Средно училище „Христо Ботев“, където говориха пред възпитаниците на местното школо.

konkurent

Даниел Каменов е с богато портфолио от статии, интервюта и анализи, той се утвърди като достоверен източник на информация и задълбочен коментатор на актуалните събития. Даниел работи неуморно, за да предоставя на читателите си най-актуалната и надеждна информация.

---

България

Синоптиците – бягайте от този град другата седмица!

Сериозно предупреждение за времето през другата седмица за голям наш град.

Не се вижда краят на горещото време. Това показва справка на Plovdiv24.bg в специализираните сайтове за синоптични прогнози.

Днес, утре и в петък очакваната максимална температура например в Пловдив е 38 градуса.

Събота, неделя, понеделник и вторник (13 – 16 юли) живакът ще достигне 39 градуса. След това – на 17, 18 и 19 юли градът под тепетата ще се пърже на 40 градуса. Ще е почти тихо или със слаб североизточен вятър.

---

България

Извънредно: Пловдив се размина с огромна трагедия

Дърво рухна върху пешеходна пътека в Пловдив, пише glasnews.bg, позовавайки се на съобщения на очевидци във Facebook.

Инцидентът е станал този следобед на кръстовището между улиците „Богомил“ и „Ралица“.

1720614129 sistemen bufer 2

„Няма вятър, буря или дъжд. Добре че няма пострадали!“, коментира Татяна Анчева.

Пътят е блокиран, като стъблото на дървото е върху цялата „зебра“.

---

България

Почина голям наш предприемач

Почина голям бизнесмен, носител на титлата „Бизнесмен на България“- 2004 година.

На 11.07.2024 г., на 82 години почина почетният гражданин на гр. Дупница, носител на множество държавни отличия и награди, Александър Иванов Кашукеев, съобщава БТА.

Александър Иванов Кашукеев е роден на 10 ноември 1941 г. в София. Завършва основно и средно образование в гр. Дупница в семейство на изтъкнати дупнишки учители.

Майката е заслужил учител в Базовото училище „Акад. Тодор Самодумов“ гр. Дупница и носител на орден „Кирил и Методий“.
Александър Кашукеев е почетен гражданин на Дупница от 2011 година. Награден е с орден „Червено знаме на труда“ 1988 г., „Златен орден на труда“ – 1982 г., почетния знак на Президента на Република България 2005 г. и е обявен за „Бизнесмен на България“- 2004 г.

През 2011 година, за изключително големите му заслуги за развитието, насърчаването и подпомагането на българската икономика и предприемачество, е награден с орден „Стара планина“- първа степен.

Александър Кашукеев присъства и сред избраните личности в книгите „Именити дупничани на ХХ век “ и „Кой кой е в България“.
Общинското ръководство поднася съболезнования към семейството и близките на Александър Кашукеев.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com