Свържете се с нас

България

НОИ със страхотна новина за 8000 пенсионери, за тях пада…

Не повече от 8000 души ще се възползват от отпадането на максималния размер на новоотпуснатите пенсии. Към момента има около 55 000 пенсионери с пенсии, на които е сложен таван от 910 лв. Съгласно разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване, от 1 юли 2019 г. техните пенсии ще се увеличат до 1040 лв.

Това се равнява на 40 на сто от максималния осигурителен доход за настоящата година. От тях, около 25 000 души ще получат действителните си размери, а останалите близо 30 000 ще останат ограничени на 1040 лв., съобщиха от НОИ.

Как се определя пенсията от 2019-а Плавно нарастват изискуемите възраст и осигурителен стаж за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.  За жените се изискват навършена възраст 61 години и 4 месеца и осигурителен стаж – 35 години и 8 месеца, а за мъжете – навършена възраст 64 години и 2 месеца и осигурителен стаж – 38 години и 8 месеца.

Хората, които не отговарят на условията за необходимия стаж, през 2019 г. могат да се пенсионират при навършване на възраст 66 години и 4 месеца за жените и мъжете, ако имат най-малко 15 години действителен осигурителен стаж.

През 2019 г. ще има промени в начина за изчисляване на индивидуалния коефициент на хората, който участва в пенсионната формула при определяне размера на тяхната пенсия.

За пенсиите, отпуснати с начална дата след 31 декември 2018 г., при определяне на индивидуалния коефициент няма да участва осигурителният доход на хората за периода от три последователни години от последните 15 години осигурителен стаж до 1 януари 1997 г.

Индивидуалният коефициент ще се изчислява само от осигурителния доход за периодите след 31 декември 1996 г. до датата на отпускане на пенсията.

Когато обаче лицето няма осигурителен доход след 31 декември 1996 г., е предвидено, че индивидуалният коефициент се изчислява по досегашния ред от осигурителния му доход за период от три последователни години от последните 15 години осигурителен стаж до 1 януари 1997 г. по негов избор. В случаите, когато осигурителният доход на лицето до 1 януари 1997 г. е за период, по-малък от три години, индивидуалният коефициент се изчислява от този доход.

Ще има ли промяна в броя на пенсионерите Очакванията на базата на тенденциите са, че през следващите 2 години броят на новоотпуснатите пенсии няма да нараства.

През 2017 г. броят на пенсионерите е бил около 2 170 000 души, с малко повече от 12 000 души по-малко спрямо година по-рано. Така е и по отношение на пенсиите – при около 2 608 000 през 2016 г., към края на 2017 г. са изплащани близо 2 558 000 пенсии. Новоотпуснатите пенсии също намаляват – от малко над 107 хиляди през 2015 г. и 2016 г., през 2017 г. са отпуснати малко над 97 хиляди пенсии.

Кой и как ще се удостоверява преди пенсиониране

В общия случай за отпускането на една пенсия за трудова дейност са необходими данни както за осигурителния доход, така и за осигурителния стаж на заявителя. От 1 януари 2019 г. отпада изискването за представяне на документ за осигурителния доход за трите най-добри последователни години преди 01.01.1997 г., поради това че индивидуалният коефициент на лицето ще се определя единствено от осигурителния му доход за времето след тази дата.

Тези данни за осигурените се подават от осигурителите в Регистъра на осигурените лица (РОЛ), от който НОИ и НАП могат служебно да ги използват.

Когато данните в регистъра са коректни и пълни, няма нужда от допълнително удостоверяване на осигурителния доход с друг документ.

Осигурените имат възможност посредством персонален идентификационен код (ПИК) на една от двете институции да проверяват по всяко време осигурителните си данни в РОЛ и могат да сезират работодателя си при липсата или наличието на неточност на данните.

НОИ има право да контактува директно с осигурителите и при необходимост да изисква служебно от тях издаването на нужния за конкретния случай документ, когато има липсващи или некоректни данни или следва да се представи допълнителна информация. Така на практика не се налага удостоверяването им на хартиен носител от заявителя.

Осигурителният институт подчертава, че за определяне на правото и размера на пенсията се зачита целият осигурителен стаж на лицата.

Той се удостоверява както с данните от РОЛ, така и с трудови, служебни и осигурителни книжки и/или с документ по определен образец. Това означава, че осигурителният стаж, освен когато е полаган при условията на първа или втора категория труд, може да бъде зачетен по данни от регистъра за периода след 31.12.1996 г.

Blitz.bg

---

България

Извънредно: Две бебета починаха от коклюш в България

Първи смъртни случаи след заболяване с коклюш у нас от началото на годината.

Две едномесечни бебета от Кюстендил са се заразили и не са успели да преборят болестта, съобщи за Нова тв главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Те са в предимунизационна възраст, уточни той.

---

България

Лили Иванова на 90: Ванга ми каза точно кога и къде ще умра

90-годишен юбилей на 24 април ще отпразнува примата на българската естрада Лили Иванова. Макар през последните две десетилетия Лили да се придържа към теорията, че е родена през 1939 г., всъщност редица неоспорими факти сочат, че по времето на социализма паспортът й бил фалшифициран, а тя подмладена със знанието на властите, пише „Ретро“.

Реалната рождена дата на мегазвездата всъщност била 24 април 1934 г.

Проста сметка показва, че след броени дни Лили навършва достолепните 90. Основното доказателство, подкрепящо теорията, че певицата е 34-и набор, са свидетелствата на нейната собствена кума Лидия Станчева. Тя е бивш директор на «Естрадна дирекция“, изключително близка приятелка на примата и навремето е била поканена от нея да й кумува на сватбата й с композитора Иван Пеев. Тази дата на раждане потвърждава приживе и колежката и наборка на Лили Снежана Кратова. Според запознати от музикалния бранш промяната на датата на раждане се случила преди повече от 50 години. Тогава Лили Иванова трябвало да замине за Чили, където да участва в голям международен музикален форум. Проблемът бил, че организаторите изисквали участничките да не надвишават възрастта от 30 години.

Така родните служби тихомълком подправили паспорта на Лили, за да може да отговаря на регламента и да замине за престижния фестивал.

Вечната Амбър винаги е избягвала да отговаря на въпросите свързани с годините й. Дори на тортите за рождените си дни не слага свещи с цифра, а с въпросителен знак, за да поддържа мистерията  около възрастта си. Haвремето обаче в свое тв интервю примата разкри, че знае кога й как ще си отиде от този свят, благодарение на срещите си с пророчицата Ванга.

„Леля Ванга ми беше като втора майка, помагаше ми, но и не ми спестяваше нищо. Виждахме се поне по веднъж в месеца чак докато си отиде от този свят. Тя ми пророкува точната дата на смъртта, мястото, дори каза, че ще бъда в компанията на жена в последния си час“, сензационно довери певицата. Тя допълва, че ясновидката от Рупите й предсказала още творческото и дълголетие. Казала й, че „ке живее с орлите и ке си отиде с микрофон в ръка“.

Ванга имала предвид, че иконата на българската музика ще продължи да пее до края на живота си.

Още миналата година естрадната легенда обаче уреди завещанието си. Тя прехвърли цялото си несметно богатство на фондация, която учреди на свое име. Примата приписа на дружеството своето материално и нематериално имане и по този начин лиши роднините си от наследство. Звезда №1 на българската естрада има по-голяма сестра Магда, която я е дарила с две племеннички – Мария и Радмила. Те от своя страна също имат деца, на които певицата се пада баба. Въпреки че допреди година поддържаше топли отношения с тях, след като Лили реши да не им остави и грош, отношенията им се влошиха.

По нейно искане имотите, финансите и правата върху цялото творчество са прехвърлени с нотариус във фондация „Лили Иванова“, която ще се разпорежда с тях завинаги, дори след нейната кончина. Според запознати става дума за авоари на стойност от близо 20 милиона лева. Въпреки че е в перфектно здраве и в момента примата организира поредното си национално турне, очевидно някои съдбовни мисли все по-често я връхлитат.

---

България

Първи смъртни случаи от коклюш у нас?

Ситуацията с разпространението на коклюш у нас продължава да се усложнява. bTV научи, че вече има първи смъртни случаи – на бебета от Кюстендил.

Според информацията децата все още не са били във възраст, в която е можело да им се приложи ваксина.

Все още обаче се очаква официално потвърждение и от Министерство на здравеопазването.

Очаквайте подробности!

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com