Свържете се с нас

България

Нов удар по джоба: Ще плащаме ли повече за битов ток след работно време

По-скъп ток ще ползват домакинствата по време на пиковите часове, когато потреблението на електроенергия е най-голямо, пише Труд.

Най-често това е вечерно време след като хората се приберат по домовете си и пуснат климатици, готварски печки и телевизори. Това предвиждат промени в Закона за енергетиката, които са пуснати за обществено обсъждане.

Промените ще доведат до либерализация на пазара на ток за бита. Това ще стане на два етапа. Още от края на 2023 г. ще има пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия, но наред с това битовите потребители ще останат на регулиран пазар до 2026 г.

Това означава, че ЕРТ-та ще купуват електроенергия на пазарни цени, но ще трябва да я продават на домакинствата по фиксираните цени, определени от КЕВР, коментира енергийният експерт Явор Куюмджиев.

Това ще доведе до натиск за вдигане на регулираните цени на тока за домакинствата, продължи той. ЕРП-та ще купуват тока на пазарни цени по дългосрочни договори.

Като 60% от тока за бита трябва да бъде енергия от нискоемисионни източници – вятърна, слънчева, геотермална, водноелектрическа или ядрена енергия. А хората ще може да плащат повече, ако искат да ползват зелена енергия.

Цената, на която ЕРП-та могат да купят ток на свободния пазар, е по-висока от цената за бита. За разликата в цените ЕРП-та или ще получават компенсации, или КЕВР ще повиши цената на тока за бита, или ЕРП-та ще отчетат загуби. В резултат от януари 2024 г. може да очакваме по-висока цена на тока за бита.

Още от края на годината се прекратява ролята на обществения доставчик на НЕК и се премахват квотите на производители за регулирания пазар.

А пълната либерализация на пазара на ток за бита ще стане от края на 2025 г. Хората ще могат да сключват договори с динамична цена на тока, която ще се определя от ежедневните колебания на пазара.

Или договори с фиксирана цена, която обаче ще бъде по-висока, когато има най-голямо потребление.

За енергийно бедни ще се смятат домакинствата, които след като платят сметките си за ток и парно или купят дърва за отопление, остават с доходи под линията на бедност, гласят промени в Закона за енергетиката, които са пуснати за обществено обсъждане.

За тази година линията на бедност е 504 лв., а за следващата ще стане 526 лв. Само енергийно бедните ще получават помощи, за да могат да платят сметките си за ток.

Необходимите разходи на домакинството за енергия ще бъдат определяни на база типово потребление според енергийните характеристики на жилището.

Тоест според размера на жилището и основни характеристики, като дали е апартамент или къща, дали има изолация и какъв е типът на строителството, ще трябва да бъде определена необходимата енергия за отопление, охлаждане, осветление и работа на домакинските уреди.

Подробностите за определяне на енергийната бедност ще бъдат разписани в наредба.

За да бъде определено дали едно домакинство е енергийно бедно, ще бъдат използвани данните в НАП за получаваните доходи. Затова в НАП вече събират данни и за необлагаемите доходи, като например от рента на земеделска земя.

Хората ще може да се обединяват и да произвеждат ток, както и да продават произведена от тях електроенергия. Това предвиждат промени в Закона за енергетиката, които са пуснати за обществено обсъждане.

Хората от един блок ще могат да се обединят и да поставят фотоволтаици на покрива. А пък хората от едно село ще може заедно да купят инсталация за производство на електроенергия и заедно да я потребяват.

Битовите потребители могат да участват в гражданска енергийна общност, предвиждат промените. Гражданските енергийни общности може да се организират под формата на търговско дружество, кооперация, сдружение с нестопанска цел, по реда на Закон за управление на етажната собственост или гражданско дружество по Закона за задълженията и договорите, пише в проекта.

Гражданските енергийни общности ще могат да произвеждат, потребяват, съхраняват и продават излишните количества енергия като равнопоставен участник на пазара на енергия.

Те ще могат да споделят в рамките на общността енергията, произведена от инсталации на общността, при зачитане на правата на отделните потребители.

Битовите потребители на ток ще може да действат като активни клиенти, предвиждат още промените. Активните клиенти ще могат да продават произведения от тях ток от възобновяеми източници директно на друг битов потребител.

За битовите клиенти нищо не се променя до януари 2026 г., когато ще трябва да минем на свободния пазар. Ключова промяна е премахването на функцията на НЕК като обществен доставчик. Това означава, че от тук нататък няма да има регулиран микс.

Досега КЕВР определя цена за крайния потребител, както и цена за обществения доставчик. НЕК купува електроенергия от енергийния микс и я продава на ЕРП-та, които я доставят с тяхната надценка на крайните клиенти.

С промяната НЕК отпада от веригата, както и регулираният микс. ЕРП-та ще купуват на пазарни цени, а ще ни доставят електроенергията на регулирани цени.

ЕРП-та ще си правят собствен енергиен микс на пазарни принципи, като поне 60% по електроенергията трябва да бъде осигурена по дългосрочни договори за доставка.

---

България

Три торби с пари и стрелба в слабините: Горещи разкрития за грабежа в Благоевград СНИМКИ

Три торби с пари и стрелба в слабините: Горещи разкрития за грабежа в Благоевград СНИМКИ.

Появиха се нови разкрития около въоръжения обир, станал в ранни зори в Благоевград. Подробностите бяха разстроени от МВР.

Униформените в града разкриха, че екшънът се е разиграл около 06:31 часа днес на площад „Македония“.

Излизайки от касов център, двама служители на охранителна фирма са нападнати от три неизвестни към момента лица. Нападението е извършено срещу инкасовия автомобил, който излизал от гараж на площада в града. Районът е отцепен от полицията.

По непотвърдена информация са задигнати поне три торби, пълни с пари при грабежа в Благоевград .

Вече стана ясно, че един от охранителите е прострелян. Сега се разбра, че раната му е в областта на слабините. Той е настанен за уточняване на състоянието и лечение в МБАЛ-Благоевград.

Работата по случая продължава под надзора на ОП-Благоевград, уточниха от МВР.

---

България

Извънредно: Откриха труповете на известна моделка и дъщеря й край курорт

Руска манекенка и дъщеря й бяха намерени екзекутирани и увити в чаршафи край популярния турски курорт Бодрум.

Откриването на телата им, вързани с въже и захвърлени на по-малко от метър едно от друго, предизвика международно издирване на заподозрения за зверството – 45-годишния Андрей Куслевич.

На видеа, споделени в социалните мрежи, се вижда как полицаи изваждат труповете на 42-годишната Ирина Двизова и 15-годишната й дъщеря Даяна. Майка и дъщеря се издирваха, след като техни близки съобщиха, че са открили следи от кръв на дивана във вилата им в Бодрум и мъжки отпечатъци.

Записи от видеокамери отвели разследващите до склон, където били зъхвъплени телета на жертвите и двете с огнестрелни рани. За престъплението е заподозрян бившият съпруг на Ирина – Андрей Куслович, който е бивш охранител на украински бизнесмен.

Според една от версиите убийството е свързано със спор за попечителство над сина на Ирина, тъй като през юни моделката поискала от съд в Москва да издаде ограничителна заповед срещу бившия й мъж – литовски гражданин. Момчето на име Макар е в неизвестност след жестокото двойно убийство.

Турските медии съобщават, че силите на реда са потърсили помощ от Интерпол за проследяването на Куслевич и момчето, за което се смята, че е с него.

Ирина и дъщеря й бяха обявени за изчезнали преди няколко дни, след като приятели и роднини не можаха да се свържат с тях. Нейният фитнес треньор посетил вилата й и установил, че вратата е била отворена с взлом.

Ирина, майка на три деца, е бивш модел и е работила като агент по недвижими имоти в Бодрум, уточнява „Телеграф“.

Дъщеря й Даяна е TikToker с около 30 000 абонати, която вървяла постъпки на майка си, като заветната й цел била да е модел.

Руските дипломати в Турция са в контакт с органите на реда във връзка със смъртта на майката и дъщерята.

Наскоро Даяна публикува видео в социалните мрежи, в което казва, че тя и майка й са летели до Истанбул, за да отпразнуват 15-ия й рожден ден.

Куслевич, вторият съпруг на Ирина, е бил охранител на украински бизнесмен. Той е издирван в Русия, след като избяга от ареста, където попаднал заради кражба.

Източник: blitz.bg

---

България

Извънредно: ФБР разкодира телефона на Алексей Петров

Личният телефон на Алексей Петров е даден от българската прокуратура за разкодиране в лаборатория на ФБР във Вашингтон, научи ПИК от разследващи. Надеждите са, че именно оттам се „изскочи заекът“ и тежкото престъпление ще бъде разплетено.

Подозира се, че в айфона е стаена важна информация, включително снимки, видеа и записи от разговори на Петров с политици и бизнесмени.

Интересното е, че екип на ФБР участва заедно с Европол и в разследването на атентата срещу бившия главен прокурор Иван Гешев. По данни на ПИК една от основните версии е, че двете престъпления са свързани в причинно-следствена връзка.

Междувременно наши източници намекват, че в момента се води битка за наследството на разстреляния бизнесмен и агент на ДАНС, като претенциите идват от няколко посоки.

Очаквайте подробности!

 

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com