Свържете се с нас

България

Нова балтия: Няма да можем да си продадем колата или апартамента, ако не сме направили това

Затегнати мерки срещу длъжниците на хазната предлага Министерството на финансите със Закона за бюджета за 2023 г., публикуван на сайта на ведомството, пише Телеграф бг.

Целта е да се вдигнат приходите и бюджетът да се вмести в заложения дефицит от 3%, за да изпълним критериите по Маастрихт за еврото.

Сделките с имоти или автомобили ще стават само след като нотариус или съдия по вписванията направи по електронен път проверка в НАП, че продавачът няма непогасени, подлежащи на принудително изпълнение публични задължения.

Това гласят промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които са част от проекта за бюджет.

Сега се гледа само дали са погасени местните данъци за имота или автомобила. Отделно собственикът  на имота трябва да подпише декларация, че не дължи данъци, мита и осигуровки на държавата.

Продавачът на автомобил също трябва да подписва декларация, че няма никакви задължения, свързани с него. С промените изискването за платени местни данъци остава.

Но вместо да се подписва декларация, вече ще се прави директно проверка за наличие на каквито и да било публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение.

Остава обаче шансът длъжникът все пак да успее да продаде колата си или дома си, в случай че декларира, че с получената от сделката сума ще се издължи към хазната.

Фишове

Освен с платен местен данък ще минаваме автомобила на технически преглед и само след като платим всичките си глоби от КАТ, начислени за нарушения със същото МПС.

Това условие изрично е записано с изменения в Закона за движение по пътищата. Отменя се възможността да получим минимална глоба за нарушения, установени в момента на извършването им.

Фиш за неправилно паркиране ще се налага и на ползвателя на МПС-то, ако той е вписан в свидетелството за регистрация. Същото ще важи и за фишове за нарушения, регистрирани с техническо средство.

Дава се възможност в 7-дневен срок от налагането на глобата да се заплатят само 80% от размера й. Електронни фишове и наказателни постановления ще се връчват по няколко начина, включително по електронна поща, която трябва да предоставим и в 14-дневен срок да уведомяваме МВР при всяка нейна промяна.

Възможно ще е връчване и чрез работодателя.

Ваучерите за храна стават електронни, като ще има преходен период до 30 юни догодина, в който ще се приемат и хартиени.

Заплатите във фирми с 50 и повече служители ще се изплащат само по банков път. Ресторантьорите  задължително ще плащат по банков път възнаграждения независимо от броя на служителите.

Акциз

С акциз вече ще се облагат и течностите за електронни цигари, които не съдържат никотин, а ставката се вдига драстично по график от 1 август т. г. до януари 2026 г.

От 1 август с акциз вече ще се облагат и т.нар. паучове – торбички с никотин, заместители на тютюна. Ставката ще нараства до 2026 г.

Ако отидем на ресторант и сервитьорът не ни даде фискален бон, ще имаме право да не платим сметката. Изрична разпоредба за това се въвежда с промени в Закона за ДДС.

За сделки на доброволен принцип

Преговаряме еврото да е паралелна валута

България води преговори с ЕК за въвеждане на еврото като паралелна валута по сделки през 2024 г., още преди официалното ни приемане в еврозоната.

Това се разбра от отговори на журналистически въпроси на финансовия министър Асен Василев при официалното представяне на проектобюджета за 2023 г.

Зелена светлина за доброволни сделки в евро между физически лица се чака от Брюксел и Европейската централна банка. Василев даде пример с механизъм, който се прилага в Черна гора.

„Знаете, че в България в момента фирмите могат да извършват сделки в евро. Но физическите лица нямат това право.

Знаем, че има държави, както е Черна гора, която всъщност позволява на доброволен принцип тези сделки да се извършват.

Т.е. ако две лица искат и могат да извършват сделки в евро, това да могат да го направят, без държавата да ги ограничава. В момента сделките, които са на физически лица като крайни продажби, заплати по закон се извършват само в левове“, посочи министърът.

Допълнителен данък за големи вериги и банки

Предвижда се догодина да се въведе 5% допълнителен корпоративен данък за големи мултинационални компании, опериращи у нас, обяви Асен Василев.

По думите му новият налог ще удари предимно големи търговски вериги и банки. „Става въпрос за данък върху мултинационални компании, който е общ за целия ЕС.

Става въпрос за компании, които имат приходи над 800 млн. евро и са мултинационални в определени критерии.

В България такива компании са големите ритейлъри и в банковата сфера. Допълнителните разчети към този момент са, че ще бъдат събрани от порядъка на 250 млн. лв.“, каза Асен Василев.

Актуализираната бюджетна прогноза за 2023-2025 г. предвижда 1,8% ръст на БВП тази година и 8,7% средногодишна инфлация.

Залага се 3% дефицит на начислена и 2,5% на начислена основа, без да  се увеличават данъците, да се ограничават социалните плащания и при осигурено увеличение на пенсиите.

---

България

Славея Сиракова запозна дъщеря си с новия й „татко“ (ФОТО)

Славея Сиракова не си губи времето и вече представи на 4-годишната си дъщеричка новия й „татко“. Само преди два месеца щерката на Илиана Раева се сгоди в Бали и днес бъдещият й вече е част от семейството.

Тези дни малката Амили имаше рожден ден и годеникът на майка й не са бе гост на партито, но изцяло бе заел родителските си позиции. „Позираше заедно със Славея на всички семейни снимки, сякаш той е таткото на Амили, а не Иван“, цъкат с език гости на празника пред Intrigi.bg.

Славея изцяло се отдръпнала от бащата на дъщеря й и все по-рядко поддържала връзка с него.

Щерката на Наско Сираков много държала Амили да създаде здрава връзка с новия си „татко“ и отношенията помежду им да са като на баща и дъщеря.

Двамата с новия й мъж се сгодиха в средата на февруари по време на почивката си в Бали. Годежът бе изненада за всички, дори за майка й Илиана Раева. „Не е важно аз да го одобрявам, а дъщеря ми! Важното е да са здрави, щастливи и заедно. За сватба още не сме говорили“, сподели пред медиите тогава шефката на родната федерация по художествена гимнастика.

И добави, че кандидат-зет й „уникално момче“ – сякаш говори за някой от танцуващите на паркета в „Денсинг старс“.

---

България

Близък до певицата разкри: Емилия е съсипана, хвана мъжа си на калъп с млада жена в таен апартамент

Разялата на Емилия с милионера с арабски произход Жорж Башур, за която „Уикенд” съобщи пръв още преди няколко месеца, е била провокирана от грозен инцидент, научи наш репортер от сигурен източник. Оказало се, че певицата е заловила мъжа си на калъп с доста по-млада от него любовница, в таен апартамент, обитаван от него, в затворен комплекс в София.

Изпълнителката имала подозрения, че съпруга й кръшка още от миналото лято, когато той започнал често да отсъства от дома им уж поради бизнес задачи. Мнителната Емилия обаче решила да направи собствено разследване и започнала да го следи. Така установила, че Башур има таен телефон, по който общувал с любовницата си. Апаратът бил държан в автомобила му, а притиснат натясно, арабина се заклел, че телефона му служи за „специални бизнес операции” и секретни разговори със съдружници от чужбина.

Емилия обаче вече била наясно, че бащата на второто й дете си има любовница и се заела да го следи.

Така се натъкнала на информация, че той ползва апартамент в затворен комплекс, който Жорж бил купил на една от фирмите си и уж служил за офис.

Една вечер, когато Башур отново обяснил, че няма да го има поради неотложни ангажименти, Емилия отишла в комплекса и цъфнала на вратата на жилището. Там се оказало, че арабина е в обятията на новата си млада изгора. Последвал „цирк „Балкански”, а огорчената певица почти направила гърч от плач и сълзи. Притиснат натясно, Жорж признал, че има отношения с млада брокерка от имотна компания, с която се срещали в последно време.

„Двамата се разделиха около Коледа, а Емилия беше направо сломена. Сега запазиха добрите си отношения в името на детето и поне няма драми между тях. Бизнесменът всеки месец дава пари за дъщеричката си”, разясняват ситуацията източниците на „Уикенд”. Емилия се надявала неверния й съпруг да се насити на любовницата и да се върне при нея, но шансовете за това били сравнително малки.

---

България

Бебето на Валери и Николета стана звезда

Най-известното бебе в България в момента несъмнено е Никол Божинова, „България  Днес“ първи се добра до снимки на новородената дъщеря на Валери Божинов и Николета Лозанова. Все още е трудно да се прецени на кого от известните си родители прилича малката. Никол е с дълга тъмна коса, кафяви очи и тежи 3500 грама.“ Това пише на първа страница на любимия вестник на 17 април 2012 г. И какво по-добро доказателство за това, че съдбата има чувство за хумор, от факта, че и в момента новините около Николета отново са свързани с бебе.

Изкусителната красавица зарадва с дъщеря един от най-добрите приятели на Валери Божинов – вратаря Николай Михайлов. Второто момиче на Николета се казва Борислава. Кръстена е на своя дядо по бащина линия, легендарния страж на националния отбор и бивш президент на БФС Борислав Михайлов.

А каката Никол вече е на 12 години и гледа към тийнейджърската възраст. Наскоро тя отпразнува рождения си ден в компанията на приятелки, в нощно заведение в Coфия.

Чаровната госпожица покани гостите си на участие на певицата Биляна Лазарова – Биляниш. Снимки, качени в социалните мрежи, показват как хлапетата припяват на един от хитовете на изпълнителката. Предишният рожден ден на Никол, когато тя навърши 11, също беше •незабравим. Освен че пътува до Париж за празника, дъщерята на Валери и Николета получи специален поздрав от футболната суперзвезда Неймар.

„Здравей, Никол. Благодаря, че ме подкрепяш. Целувки, чао“, казва бразилският нападател в специално видео. „Честит рожден ден на мен и много благодаря, Неймар“, написа рожденичката в коментар. Е, който е орисан още от бебе да бъде звезда, явно не може да избяга от съдбата си! „България Днес“ пожелава много здраве и радост на Никол и да радва близките си с успехи!

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com