Свържете се с нас

България

Николай Денков зарадва пенсионерите, увеличават драстично пенсиите

„Много е трудно, защото първото искане за оставка дойде 4 минути след клетвата на правителството ни. Нека припомним какво щяхме да правим сега, ако не бяхме избрали този кабинет – ще се готвим за избори, ще се чудим как ще организираме бюджета, как ще гарантираме пенсии, заплати…“

Това обяви новият министър-председател на България акад. Николай Денков.

В седмицата на клетвата на кабинета „Денков-Габриел“ той обясни, че трудностите сплотяват и изрази увер във всеки от министрите, като подчерта, че сега въпросът е всички те да заработят като един отбор, предаде Актуално.

По повод изказването на лидера на проруската партия „Възраждане“ Костадин Костадинов, че 14 министри били лично посочени от американското посолство, премиерът отговори:

„Това са министри, които аз съм предложил, гласувани са от парламента, така че това са министрите на България, а не на нечие посолство.

Има политически сили като „Възраждане“, които действат на принципа „колкото по-зле за България, толкова по-добре за ръководството ни“ с цел да си повишат резултата“, обясни академикът.

По думите му те са специалисти в своите области, а в момента кабинетът е в процес на окомплектоване на екипите на ведомствата.

„Компромиси по отношение на министрите не е имало“, подчерта премиерът. По повод гласуваното удължаване на бюджета и предотвратяване на спиране на плащанията Денков припомни отново, че финансовият министър Асен Василев ще предложи проект за нов бюджет с 3% дефицит.

„Министър Василев ме увери, че има средства за увеличение на пенсиите с 12% от 1 юли. Не се предвижда увеличаване на данъците“, припомни отново премиерът.

Спецов като директор на НАП „Предишният път Спецов успя да осигури 7 милиарда лева повече от планираното в бюджета.

Сега отново очакваме да затегне контрола, да спре течовете и да увеличи приходите в хазната. Именно затова атаките към него от различни бизнес интереси ще продължават“, каза Денков по повод повторното му назначение за шеф на НАП.

„За да бъде назначен определен заместник-министър трябва да се предложи от министъра и ние с Мария Габриел да го одобрим. Търсим стабилност на екипите“, подчерта премиерът по повод назначенията на т.нар. втори ешалон във властта.

Относно действията на служебното правителство в деня на клетвата на новоизбрания редовен кабинет, когато премиерът Донев освободи всички свои заместник-министри, новият министър-председател каза: „Не си спомням да е правено такова освобождаване на заместник-министри.

Това беше откровен опита за саботаж на работата на правителството ни. Когато имаме служебно правителство, то по дефиниция не е политическо – този акт беше един от поредицата враждебни към нас.

Ще го подмина съвсем спокойно, защото част от тези заместник-министри ние ще ги назначим, но това пречи на работата ни. Не беше случайно действие“, коментира още Денков.

Премиерът посочи, че именно поради това ще са необходими още дни, в които новите министри да се ориентират с актуалната ситуация в отделните ведомства и намекна за пропуски:

„Наред с похвалите за служебното правителство, вече излязоха различни обезпокоителни информации за похарчени стотици милиони левове, които са рискови.

Засега получавам информации, че в министерството на земеделието има забавяния“, обясни акад. Денков.

Даниел Каменов е с богато портфолио от статии, интервюта и анализи, той се утвърди като достоверен източник на информация и задълбочен коментатор на актуалните събития. Даниел работи неуморно, за да предоставя на читателите си най-актуалната и надеждна информация.

---

България

Лили Иванова дарява апартамента си: Огромното жилище в столицата е оценявано на над 1 милион евро

Примата на българската естрада Лили Иванова е решила да не остави апартамента си като наследство на внуците.

Огромното си жилище в столицата, оценявано на над 1 милион евро, певицата щяла да дари след смъртта си, споделила самата тя пред роднини. Очакваше се апартаментът да остане за децата на племенницата й Мария – дъщеря на сестрата на Лили Магда. Мария има малка дъщеричка и по-голямо момченце, които Лили обожава, и се смяташе, че именно те ще наследят милионите й.

Наскоро по неизвестни причини Лили решила да дари жилището си на дом за сираци.

Адвокатът на примата вече подготвял документите за дарението, което ще влязат в сила след смъртта й. Не е ясно какво решение е взела певицата за милионите си в банката. По последни данни в спестовните сметки на примата има над 10 милиона лева, като само за 2018 г. фирмата й декларирала 1,7 милиона лева.

Припомняме, че половин година преди двата концерта на Лили Иванова в НДК – на 8 и 9 декември,билетите ударно се разпродават, като отсега и за двете дати залата вече е наполовина пълна, показа проверка.

Желаещите да чуят 85-годишната певица трябва да платят между 50 и 180 лева – толкова е цената на най-евтиния и на най-скъпия билет. Общо за двете дати са пуснати над 9000 билета. Според различни изчисления приходите на мегазвездата на естрадата ще надхвърлят 1 милион лева.

Да разпродава всички билети за предстоящите си участия дълго преди самите събития да се състоят се превръща в традиция за изпълнителката на „Детелини“.

Броени дни след като изправи на крака жители и туристи в Слънчев бряг, естрадната прима може вече да се отчете и с препълнените си зали в оставащите й концерти част от тазгодишното й национално турне.

Макар да остава още много време до следващия й концерт – този в Пловдив – 17 септември, и за него билетите вече са кът. За ентусиастите, които все още не са се запасили с билет, единствените възможни опции да чуят любимката си на живо остават двата й спектакъла в НДК в края на годината.

По време на турнето си Лили Иванова ще изпълни последните си хитове „Дали“, „Обичай ме!“ и „Главна роля“.

---

България

Нашенец: На това място за хотдог, две фрапета, безплатна сянка и паркинг платихме само… СНИМКИ

Българин, който плажува в Гърция, се похвали с ниските цени на плажа. Мъжът е посетил небезизвестната за българите дестинация – Керамоти.

„Ammos beach bar в Керамоти. Безплатен паркинг на сянка в пояса до плажа.“, пише Божидар Димитров. Той е прикачил и снимки.

На една от тях се вижда и касова бележка. На нея виждаме маркирани две води, две, фрапета и хотдог като крайната сума е 15 евро.

Очевидно при консумация шезлонгът и чадърът се предоставят безплатно. Така абсолютно всичко – от паркинг до сянка, излиза 15 евро.

Веднага потребители коментираха, че това си е страхотна сделка. „Супер далавера…“, отбелязва Робер Д.

Учудващо под тази публикация не се появиха защитници народното Черноморие, както под всички останалите постове, които да разкритикуват автора, че е избрал южната ни съседка заради „фрапето с безплатния чадър“.

Както съобщихме, множество заведения в Северна Гърция промениха политиката си заради „тутистите с хладилните чанти и филиите“ и от този сезон поставиха цена на плажните принадлежности, а не са безплатни с минимална консумация както преди.

---

България

НАП хвана цял фестивал, работил без нито един касов апарат

Цял фестивал на морето без нито един касов апарат пипнаха инспекторите от Националната агенция за приходите в началото на лятото.

От НАП отказаха да заявят за кое музикално събитие точно става въпрос, тъй като това е данъчно-осигурителна тайна. Според източници на „Телеграф“ става въпрос за фестивал, провел се през юни на плаж в Созопол.

Служителите на НАП установили, че в нито един от обектите там, в които се продават храна и напитки, няма касов апарат. От събраните предварително данни станало ясно, че неотчетената сума възлиза на около 600 000 лева, навъртени за 3 дни. За нарушението са издадени актове и са предприети действия за запечатване на четири обекта.

Липсата на касов апарат е един от похватите за криене на оборот, добре известни на фискалните инспектори. Другите са неиздаване на фискален бон и даване на фалшива касова бележка.

Наблюденията на Главна дирекция „Фискален контрол“ показват, че все повече търговци по морето избират да са изрядни и отчитат коректно приходите от продажби. Голяма роля за промяна на поведението на бизнеса играят и контролните действия на НАП. Данъчните действат по два основни метода – таен клиент и наблюдение на място дали оборотът се отчита коректно.

При първия похват един или двама фискални инспектори купуват стока или сядат в заведение, където консумират нещо. За подобни контролни покупки НАП има специален бюджет. Когато платят сметката и не им се издаде фискален бон, инспекторите се легитимират. Следва писане на протокол и съставяне на акт. За подобно нарушение също така обектът може да се запечата за срок до 30 дни. Данъчните освен това сравняват касовата наличност с отчетения на апарата оборот.

При наблюдението на място данъчните седят край касовия апарат и гледат дали всяка продажба се отчита. Често това води до доста голям ръст в оборотите в съответния търговски обект. След това данъчните сравняват дали отчетения пред очите им оборот се различава много спрямо този преди седмица или месец, когато е нямало наблюдение от НАП.

Напоследък обаче все по-често път си проправя нова схема, особено разпространена по морето, разказаха пред „Телеграф“ данъчни експерти. Всеки сезон едни и също собственици чрез подставени лица регистрират нова фирма. Тя може да прави всякакъв тип бизнес – да отваря баничарници, капанчета, дори сладоледени колички. Въпросната фирма няма никакви активи, всичко е под наем, включително посудата. Така данъчните нищо не могат да ѝ вземат освен оборота в касата.

Фирмата-еднодневка коректно отчита всяка продажба и издава на клиентите касов бон, така че всичко на повърхността да изглежда тип-топ. Това обаче е привидно, защото нищо не внася в хазната – нито ДДС, нито осигуровки, нито данък печалба. Накрая, като свърши лятото, собствениците й, които остават в сянка, я изоставят и следващата година откриват нова фирма, която повтаря същата схема през новия сезон. Задълженията на старата компания обаче продължават да висят. По тази схема се натрупват десетки, а понякога и стотици хиляди левове задължения. Единственото, което от НАП могат да направят, е да пратят публичен изпълнител, подпомогнат от служител по фискален контрол, който в продължение на няколко дни да стои до касовия апарат и в края на деня да прибира оборота. Ако пък сумите се плащат по банков път, се блокира банковата сметка. И при двата случая обаче НАП обикновено може да си прибере само няколко хиляди лева на фона на дълг от десетки хиляди.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com