Свържете се с нас

България

Нашенци с изтънели джобове атакуват Синия пазар в Одрин след срива на лирата, пълнят торбите със…

Заради срива на турската лира и по-евтините стоки в Турция се очаква шопингът в Одрин още повече да се засили, пише „Марица“.

Българите традиционно посещават популярния там Син пазар, на който има от пиле мляко. При скока на плодовете и зеленчуците у нас още миналата есен хиляди българи зареждаха колите си с продукти за зимнина именно оттам. Местните търговци и сега са в очакване.

В момента Синият пазар е в ремонт, но сергиите временно са преместени в съседство, така че клиентите от България, които често пазаруват там, лесно ще намерят новата локация.

Наши редовни посетители коментират, че и там има увеличение на цените, но въпреки това всичко излиза по-евтино.

И дават пример – в момента 1 турска лира е равна на 0,068 български лева. Най-търсеният зеленчук през сезона –  червената капия, е с цена 30 лири за кило, т.е. 1 кг излиза 2,04 лв., което е по-евтино минимум с лев от нашите пазари. Между 1 и 2 лв. по-евтино излизат също червени и розови домати, краставици, корнишони, моркови, зеле, подправки, ядки и др.

Въпреки че всеки има едно наум, че трябва да бъде изключително внимателен при пазаруване, още повече в чужда държава, от localguidebg.com дават следните ценни съвети за тези, които ще посетят Синия пазар.

– В някои социални групи може да прочетете, че можете да избирате на пазара. Това не е съвсем така – отношението към туристите е по-различно от това към местните. Няма да ви позволяват да избирате, затова, ако за вас е важно да пипнете стоката, по-добре се насочете към пазаруване от магазин.

– Изгответе списък със стоки, които искате да закупите от пазара, предварително. Така ще прекарате по-малко време на Синия пазар, който иначе е огромен, и ще ви остане допълнително време за пазаруване по другите магазини.

– Ако е възможно, използвайте дребни пари и монети. Избягвайте да давате едри банкноти и да чакате ресто – суматохата на пазара е голяма, особено в събота, и недоброжелателни търговци може да забавят, излъжат или да не ви върнат ресто.

– Най-добре плащайте в лири. Ако плащате в левове, които също вървят там, цената е завишена.

– Никога не давайте евро, защото обменният курс на места може да е с близо 10% над официалния. Затова, преди да заминете, обменете левове или евро в турски лири и плащайте само с тях.

– Не купувайте плодове и зеленчуци от първата видяна сергия. Честа грешка е да се подлъжем по чувствително по-ниската цена на продуктите спрямо България и да напълним торбите още на първата сергия. Вместо това разгледайте още двама-трима търговци и тогава решете откъде ще купувате.

– Цената има значение! Избягвайте да купувате от най-евтиното. Често, като обърнете в левове, разликата в цената е стотинки, но купувате по-качествено производство.

– Избягвайте търговци, чиято стока е без етикет. Най-вероятно ще ви обявят по-висока цена от реалната, тъй като са разбрали, че сте туристи.

– Дръжте пари и лични вещи под око. Въпреки че пазарът е безопасен, не подценявайте риска от кражба особено ако сте в навалица. Не дръжте портмонето и личните си вещи в плитки джобове или в ръката.

– Разбира се, пазарете се. И да не ви е важно намалението, пазарлъкът е правило там, което местните го приемат като „национален спорт“.

– Ако пазарувате в който и да е магазин, не плащайте с карта, дори да ви е по-удобно. Защото има някои магазини в Турция, в които прилагат две цени – за плащане в кеш и за електронно плащане. И винаги е по-евтино в кеш, защото може и да се пазариш.

Чорлу – шопинг конкуренцията на Одрин

Град Чорлу е друга турска шопинг дестинация, сравнително близка до България (420 км), която бързо набира скорост. За разлика от Одрин, там има по-голям избор на пазари, но местните ходят основно на следните – Понеделник пазар, Покрит пазар Атакент, Вторник пазар, Четвъртък пазар и неделен пазар.

Тържищата на Чорлу са доста претъпкани, така че бъдете особено бдителни към личните си вещи. По принцип пазарният ден там е понеделник. Тогава улицата около градския парк се изпълва с всевъзможни сергии за плодове, зеленчуци, риба и разнообразни хранителни стоки.

Понеделник пазарът е най-големият в града. Изграден е по общински проект  и се намира непосредствено до градската градина. Много от продавачите там са българи и предлагат стоки на конкурентни цени.

---

България

Сами Хосни се набута и в „Игри на волята“. Там го чака жрицата на любовта Вероника Ланчева (СНИМКИ)

Сами Хосни стана известен като риалити звезда и иска да затвърди този свой имидж. След като го видяха колко струва във „Фермата“ и „Сървайвър“, сега е решен да се излага и в „Игри на волята“.

Да, Сами има физическата подготовка за тези предавания, но в тях лъсна и характерът му, който не е никак приятен. Той се оказа надменен и със самочувствие без покритие.

Във „Фермата“ единственото, което се запомни от него, е репликата му, че голямата награда от 100 хил. лв. не го блазни, защото тези пари ги изкарвал за дни. Той се опита да убеди всички, че е милионер, но трудно му се получи

Истината е, че Хосни наистина разполага с доста пари, които му осигуряват охолен начин на живот, но те не са спечелени с работа. Сами се е превърнал в истинско жиголо. Различни жени, при това на сериозна възраст, го „обяздвали“, а в замяна го издържали с щедри суми.

 

Интересното е, че в „Игри на волята“ той ще има своя колежка в занаята. Участие в следващия сезон ще вземе Вероника Ланчева, която участва в „Мис България 2013“. Тя стана по-популярна обаче с песен, в която участие взеха още близначката й Моника и фотомоделът Велина Узунова, която също участва в „Мис България“ преди 10 години.

Явно новият сезон на „Игри на волята“ ще бъде много слаб. Щом провали в живота като Сами Хосни и Вероника Ланчева ще участват, не предстои нищо, което да обогати аудиторията.

Източник: Crimesbg.com

---

България

55-годишната Николина Чакърдъкова опъна бръчки, сложи и нови зъби

С опънати бръчки и с нови блестящи зъби се появи в студио на Нова телевизия фолклорната певица Николина Чакърдъкова.

Това забелязаха наблюдателни зрители и коментарите в социалните мрежи не закъсняха.

55-годишната изпълнителка грееше с идеално изпънато лице, както и бели и перфектно наредени бели зъби.

---

България

МРЪСНИШКИ СНИМКИ! Жанета Осипова тегли кола на каишка

Свръхсила показа изкусителната сексбомба Жанета Осипова.

Преоблечена като зайче, плеймейтката тегли лек автомобил, като го води на каишка.

Дори и с дегизировка и огромни заешки уши, Жанета хваща мъжките погледи, тъй като от кръста надолу не залага на много дрехи.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com