Свържете се с нас

България

НАДЕЖДА ЗА БЕБЕ: 6000 лева става финансирането за една ин-витро процедура

До 6000 лв. става заплащането на една ин-витро процедура, която се поема от държавата на семейства с репродуктивни проблеми, а не както досега – до 5000 лв. Това стана ясно след среща на министъра на финансите Асен Василев с ръководството на фондация „Искам бебе“.

В срещата участва и бившият депутат Йорданка Костадинова, която припознава и работи за каузата.

На срещата са обсъдени проблемите с финансирането на ин витро процедурите и подкрепата на семействата с репродуктивни проблеми. В бюджета за 2023 г. за дейности по асистирана репродукция са заложени 2 милиона лева. Държавата поема четири ин-витро процедури на пациенти с репродуктивни проблеми.

Когато говорим за борба с демографска криза, това не са просто думи, а малки конкретни действия във всеки един момент, каза министър Василев след срещата. Той посочи, че в Министерството на финансите и в Министерството на здравеопазването се обръща специално внимание на темата. Василев добави, че това е начинът повече хора да знаят и да могат да имат достъп до тези процедури.

Министърът обясни, че чисто технологично средствата ще бъдат предоставени с постановление на Министерския съвет, като вероятно то ще бъде изготвено следващата седмица. Средствата са разчетени с начална дата от 1 август до края на годината, затова са увеличени на 2 млн. лв. и би следвало да могат да покрият всички процедури в този период, каза още Василев.

В продължение на две години се борихме активно пациентите с репродуктивни проблеми да имат възможност и достъп до една по-качествена медицинска процедура – извършването на ин-витро процедурата, каза Мария Янева, председател на фондация „Искам бебе“. 14 години държавният фонд („Асистирана репродукция“) финансираше ин-витро процедура, като тази цена беше заложена още от 2009 г. и до ден днешен не беше актуализирана, припомни Янева.

Днес официално постигнахме най-голямата си победа за това, че пациентите вече няма да имат проблем при финансирането на ин витро и няма да се налага да доплащаме за това, ще ползваме една много качествена европейска процедура и имаме възможност да сбъднем най-голямата си мечта да станем родители, каза Янева и благодари на министър Асен Василев за подкрепата. Сред успехите тя отбеляза също и приетата наредба в асистираната репродукция, с която по думите й законните права и интереси на пациентите с репродуктивни проблеми, както и техния генетичен материал, ще бъдат защитени.

Бившият депутат от 47-то и 48-то Народно събрание Йорданка Костадинова, сега областен управител на Добрич, която припознава каузата на фондация „Искам бебе“, разказа за усилията и работата за приемане на нормативна уредба и за увеличаване на доплащането на ин-витро процедура от държавата. От 2009 г. доплащането за една процедура е до 5000 лв., което в продължение на 14 години вече е проблем, пациентите не могат да получат качествена европейска услуга, отбеляза тя и добави, че сега допълнителните средства, които са нужни, са факт.

Основателят на „Искам бебе““Радина Велчева каза, че на срещата днес са обсъдени две посоки на работа оттук нататък – да се включи финансирането на донорските ин-витро процедури, която е скъпа медицинска процедура и към момента не се покрива от държавния фонд „Инвитро“, както и да се сигнализира в НЗОК да бъдат поети няколко профилактични изследвания, с които да могат да се установи репродуктивния статус на пациентите. Нашата най-важна задача в „Искам бебе“ е пациентите да не стигат до ин-витро, да могат да се откриват на време проблемите, каза Велчева, цитирана от БТА. Тя добави, че това правят с голямата мрежа от доброволци на фондацията в цялата страна – да се обяснява на хората, че на време трябва да стигаме до това да имаме деца.

Велчева каза, че средната възраст на пациентите, които стигат до държавен фонд „Инвитро“ е много висока – 37-38 години, а нормалната репродуктивна възраст е 25 години. Когато един пациент на 38 години стигне до фонда, се изискват много повече труд, средства, много повече път и енергия от самия пациент, добави тя. Нашата основна работа в момента, това, което правим с общините, с младите хора, това е и нашата кампания с БТА „Бебе навреме“, е да говорим, че тази възраст е изключително висока, да казваме на хората „Прегледайте се, това не струва много“, а ако държавата застане зад нас, ще се даде още по-голяма гласност по темата, каза Велчева.

От „Искам бебе“ връчиха на министър Василев плакета на фондацията – „Ангел на благодарността“ и сертификат за приноса му в подкрепа на каузата на фондацията.

---

България

Свалят Рачков от ефир? Сполетя го съдбата на Цитиридис

Два дни след като Николаос Цитиридис се сбогува с телевизионната си аудитория, друго шумно рекламирано предаване също слиза от ефира, само че не на Би Ти Ви, а на Нова.

Телевизията спира неделното шоу „С Рачков всичко е възможно”. Последният ефир на водещия Митко Рачков за тази година е планиран за неделя, 3 декември, пише „Уикенд”.

Докато Николаос Цитиридис вдигна голяма пушилка заради свалянето на вечерното си шоу от телевизионната програма, другият любим комик на българския народ – Димитър Рачков, не се оплаква.

От Нова телевизия просто пуснаха телевизионната програма за 10 декември, неделя, в която ясно се вижда, че на мястото на неделното предаване на актьора ще се излъчва филм. От шоуто му пък обявиха, че закриват сезона на 3 декември. Не е ясно дали ще последва ново издание.

„С Рачков всичко е възможно” е единственото предаване от вечерната програма на Нова тази есен, което така и не успя да бие по рейтинг конкуренцията си от Би Ти Ви. Още в началото на сезона самата телевизия се похвали със завидни резултати на всички свои актуални сериали, както и на предаванията си „Игри на волята”, „Черешката на тортата” и „Сделка или не”.

Единственото пропадане в гледаемостта на канала се оказа Митко. Традиционно любимец на родната публика, той не успя да бие рейтинга на музикалното шоу „Гласът на България” по Би Ти Ви. Това беше голяма изненада, тъй като в комедийното му предаване редовно гостуват и други народни любимци:

Герасим Георгиев-Геро, Юлиан Вергов, Боби Турбото, Милица Гладнишка, спортисти, фолк певици, актьори от актуалните сериали на телевизията, както и звезди от други нейни предавания. Въпреки това Митко не успя да събере достатъчно зрители, за да си гарантира ефир до Нова година.

Не е ясно дали предаването му, което тази есен преживя втория си сезон, ще съществува и занапред. Слабият интерес към него показва, че въпреки всички усилия на екипа, зрителите трудно го приемат.

В лично качество обаче Димитър Рачков обаче няма причини да се тревожи за телевизионната си кариера. Очаква се още през февруари комикът да се завърне на екран като водещ на очаквания нов сезон на най-успешното до момента шоу на Нова „Като две капки вода”.

Всъщност последното му предаване на 3 декември е замислено именно като подгряване за предстоящия сезон на „Капките”. Гости в него ще бъдат звезди от предишни издания на шоуто за имитатори.

---

България

Красавица От Молдова Захвърли Полицейската Униформа, За Да Пасе Овце В Българско Село

Чаровна блондинка, родом от Молдова, пасе овцете в село Скутаре. 31-годишната Наталия пристигнала у нас преди четири години заради съпруга си, разбра 365 Новини.

Любовта между двамата пламнала на киноложка изложба в родината на Наталия. Не след дълго красавицата, която е завършила право и работила като следовател в Кишинев, зарязва професията си и пристига в Скутаре.
При нас всичко започва и свършва с кучетата, разказва съпругът на Наталия Витко Христев. Той и жена му се грижат за близо 20 четириноги от изчезващата порода българско овчарско куче. Идеята за отглеждането на овцете също дошла покрай кучетата.

Мъжът ми каза, че започваме да отглеждаме овце, защото имаме българско овчарско куче, а неговата естествена среда е стадото, спомня си Наталия. Съобщил го по телефона, докато тя била на гости при родителите си в Кишинев. Когато разбрал за намерението на младите, бащата на Наталия се хванал за главата. Новината обаче не притеснила красивата дама. Казах си какво пък толкова. Гледаме 20 кучета, още толкова животинки няма да ни дойдат в повече, разказва тя.

Не крие, че преди да дойде в България, не е виждала овца на живо.

Нямам баба и дядо на село, бях чувала само как овчарите са възрастни хора, които водят огромни стада с животни и цял ден ходят из планините, разказва русата бивша полицайка. У нас тя няма право да работи по професията си и решава да хване гегата. Подари ми я свекъра с думите: „Ти сигурно си най-хубавата овчарка в България”, смее се Наталия. Обяснява, че овцете са като хората, всички имат свой характер. Има и по-буйни, и по-кротки, но ги обича всички.

В началото на стажа като чобанка не липсвали и смешни случки. Докато овладее „езика” на стадото, овцете се пръскали на различни посоки и тя се виждала в чудо как да ги събере.

Не съм губила овца, но най-тежкото е, когато някоя тръгне да се агни на полето. Стадото не чака, а не можеш да оставиш овцата с малкото, защото ще ги изгубиш, разказва Наталия. Обяснява, че харесва това, което прави. Сама го поисках и ми действа зареждащо. Смятам, че животните са по-добри от хората, а овчарските кучета разбират човешката душа, на тях можеш да се довериш и да бъдеш сигурен, че няма да те предадат, споделя Наталия. Така 4 години вече тя броди всеки ден из полетата около Скутаре.

На много хора им се струва странно, като ме видят – млада руса жена пасе стадо овце, а с нея няколко огромни кучета, размишлява Наталия. И допълва, че не съжалява за нищо. Хлопките на овцете, кучетата, всичко това ме кара да се чувствам, че живея, признава тя.

Смята, че на някои им се вижда странно, защото повечето млади момичета не могат да решат какво искат в този живот. Те не могат да се определят.

Аз реших, че искам животни и си ги гледам. Кучета, овце – това е моят избор. Предпочитам да общувам с животни. Цял живот съм с тях. Бях на 4-5 години и постоянно носех вкъщи котенца, кучета, лястовички, паднали от гнездата, врабчета, гълъбчета. Хората тук ни се смеят и ни обясняват, че трябва да отворим зоологическа градина, защото се грижим за 70 овце, 15-20 овчарски кучета, кон, магаре, кокошки, пилета, гълъби.

Когато ходя на гости при родителите ми в Молдова, полудявам от колите, от забързаните хора… А на село усещаш, че има един-естествен и спокоен живот. Цял живот моята мечта бе да имам много кучета, да ги развъждаме и гледаме и тя се сбъдна, казва Наталия. Мъжът от много години се занимава със съхраняването на породата кучета българска овчарка. Той е шефът, а тя отговорник по селекцията. Дори на сватбата им подкумовете били овчарски кучета.

Скоро русата овчарка ще яхне и кон. Наталия вече си го е избрала. Предстои да го обучи и смята да излиза с него, когато повежда стадото на паша.

Не съм яздила никога, ала не ме е страх. Както казваше баща ми, ти си мъжко момиче, и може би затова си избрах и мъжка професия – следовател. Работила съм само с мъже и знам, че винаги трябва да разчиташ само на себе си.

Разбира се, и нищо женско не е чуждо. Успява да намери време и за прическа, маникюр и педикюр, ала си ги прави сама вкъщи и през нощта, когато детето спи. Смята, че всяка истинска жена трябва да се грижи за външния си вид.

---

България

Момчил е победителят на зрителите! Вижте приятелката му – истинска красавица! (СНИМКИ)

Софтуерният инженер Момчил, който е един от най-обещаващите играчи в „Игри на волята“ тази година, се радва на голям интерес от зрителките. Той е силен, издръжлив, а от визитката му разбираме и че е много интелигентен – завършил е бакалавърска степен в Китай, при това трети по успех. А фактът, че редовно спортува и се занимава с жиу-жицу личи във всяка от битките, в които се включва със сърце.

Приятелката на Момчил В личния си живот Момчил също е много успешен, защото от дълго време си има сериозна приятелка, която е изумително красива. Тя се казва Боряна и със сигурност се вълнува за представянето в „Игри на волята“ на своя любим. От снимките им в социалните мрежи става ясно, че двамата обичат да пътуват и да посещават нови места, където да си създават спомени за цял живот. Дали обаче имат сериозни планове за общо бъдеще все още не е ясно.

Вижте снимки на Боряна и се убедете сами, че Момчил е истински късметлия с красавица като нея до себе си.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com