Connect with us

България

Мъката е голяма! Близки на починалата в Сливен родилка обявиха: „Рени, прости ни, че не се

Местят в София бебето на починалата родилка от Сливен

Бащата на Ренета: 100% съм сигурен, че лекарска некадърност уби детето ми

dunavmost.com

Близките на Ренета Томова, родилката, която почина след раждане в сливенската болница, не могат да повярват, че нея вече я няма.

В личния й профил в социалната мрежа валят съболезнования към семейството й и прощални думи към любимата им Рени, видя „Дунав мост“.

Ето част от тях:

„Сърцето ми се счупи, на хиляди парченца! Трудно дишам и сълзи текат, не спират. Мисля си за теб и се усмихвам не взаимните ни спомени. После се усещам че това ми е останало от теб. Ти беше моят бляскав метеор, който осветяваше най-тъмните и страшни улици в душата ми. С усмивка и ритник ме вадеше от лудите кошмари във живота ми! Търся бляскавата светлина на топлотата ти, и мръзна тук сама! Как ми липсваш вече! Обещавам да се грижа за детенцето ти, ако ми се позволи, и съхраня за нея спомена от теб! Целувам ти очите от далеч, и гледам към небето с отчаяна молба да видя блясъка на моят метеор! Сърцето ми се счупи на хиляди парченца, пращам ги към теб, дано да те намерят!“

„Светло да ти е, Рени!
21-и век, здрава родилка умира от кръвоизливи, в следствие на скачане по корема, вода в дробовете и детето с кръвоизливи. Ако всичко това е вярно, то трябва да следва аутопсия в София и разследване. В кой век сме????“

„Колкото и подкрепа да получава, човек се изправя пред големите предизвикателства в живота си напълно сам. Моята приятелка Reneta Tomova искаше да роди първото си дете в родния си град. Както с всяко друго действие в живота си, тя искаше да покаже че в цяла България има способни хора и си струва да се живее а не да се бяга. Пред това предизвикателство, като всяка жена в историята на човечеството, тя се изправи сама. Аз не бях там. Много хора които я обичаме, не бяхме до нея. Сега я няма вече. Няма да се видим на едно по добро място. Просто повече няма да се видим. Това го казваме за да се чувстваме ние по добре. Аз не искам да се чувствам по добре. Светът си струва малко по малко вече.“

„Не искам да пиша този пост! Не искам да мисля за гнусните орки, които под претенция за професионализъм садистично са осакатявали и убивали продължително нашата прекрасна Рени по особено жесток и мъчителен средновековен начин… Според нея самата кръвта й е пръскала по стените и тавана на стаята, но те не са спирали… Било им е околопразнично. Секциото изисква интелектуално и организационно усилие… Нещо, наречено труд. Друго си е да поскачаш по корема на безащитна, поверенана етика ти родилка!
Тя ще носи светлинката си винаги, където и да е, а тях мракът отдавна ги е разложил и погълнал завинаги.
Не искам, но знам че трябва. Не знам точно как. Знам че новите варвари са все повече и повече. Знам, че са много повече от нас. Но и знам, че плачът, който гори очите ми, няма да помогне. Няма да върне майката на мъничката Маша, няма да й помогне и на самата нея. Знам само, че трябва да ги спрем. Reneta беше такава, неуморна, безстрашна и посветена да възпира именно такива като тях!
Знам, че е имало и времена с още повече мрак и безнадеждност. Знам, че светлината винаги е по-силна, просто мракът е по-гъст.“

„Ренчо мой, обичам те толкова, толкова, толкова много. Никога няма да те пусна да си отидеш от мен, никога. Обичам те, благодаря ти и прости ни,че не се погрижихме за тебе.“

Роднините на Ренета искат независима медицинска експертиза и разследване по случая. Официално становище от болницата все още няма.

Прокуратурата започна разследване за лекарска грешка.

 

 

Continue Reading

България

Бенчев: Лукойл трябва да работи или ще стане неприятно! Ще стане ли бензина 4 лева?

Цените на основните видове горива отново тръгнаха нагоре. Увеличението за изминалия месец е около 10 стотинки. 

Надявам се „Лукойл“ да намери начин да замести руската суровина с друга, така че да не се налага да спира работа. Откъде ще дойде този нефт, зависи от компанията. Вариантите са Черно море, а другият е много по-неприятен – преминаване през Босфора, това е много скъпо. Извън Черно море има повече опции, но те са много по-трудно осъществими. Рафинерията трябва да работи, в противен случай ще изпаднем в много неприятни ситуации. Ако спре, ще трябва да разчитаме на резерва, но колко е той, може да каже само държавата. Една голяма част от резерва се намира в чужбина. Горивото трябва да бъде натоварено от Унгария, Словения, Холандия, а това ще бъде кошмар. Не се очертава никаква криза с горивата на пазара. Това каза в студиото на „България сутрин“  Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

„Истинската картина за това какво ще се случи, ще имаме някъде към средата и края на октомври, когато започне отоплителният сезон и се види как стоят нещата с природния газ“, обясни Бенчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

„Няма как да стигнем 4 лева за литър бензин, може би ще минем 3, може да сме малко отгоре“, прогнозира Светослав Бенчев.

По думите му българските производствени цени са доста по-ниски от тези в чужбина. Нашите са с около 10-12 ст. по-ниски – без данъци и такси.

На въпрос има ли как държавата да се намеси, за да не се стигне до увеличаване на цените на горивата, Бенчев отговори, че страната е обложила свръхпечалбата на рафинерията и че използва парите за различни програми. Според него единственият инструмент, който има, е да намали данъците, но тя не може да го направи.

Continue Reading

Made in BG

Карта за 14 дневна почивка през 1968 г и курорта днес в 5 снимки


Снимка на картата за почивка от четвърта смяна в Сепарева баня
Таксата е била само 17 лева
Снимка от почиевн дом-мелница Никола Й. Вапцаров в София

 

Вижте още:Ето колко е струвала почивката на море в хотели с 3,2 и 1 звезди през 1986 година в следващите ни статии

Continue Reading

България

Пазите ли ги? Тази остаряла банкнота днес струва 2000 лв.

Банкнотата от 1 лев, отпечатана през 1974 година с паметника на връх Шипка на гърба й, стигна цена от 2000 лева.

Това става ясно от в платформите за безплатни обяви, съобщава „Телеграф“. Продавачът пък обяснява, че е с уникален сериен номер, който е ОУ1357271.

Еднолевката е извадена от обращение в края на 1996 г., като дотогава българските пари са били обезпечени със злато.

Интересното за старите банкноти е, че през дългогодишната история на Българската народна банка банкнотите са печатани в Русия, Германия, Англия, САЩ, както и бившите „Държавна печатница“ и Държавна печатница за ценни книжа „Дечо Стефанов“ в София. Специално левчето от 1974 година пък е отпечатано в „Гознак“, СССР.

По-старите и употребявани левчета са по 8-10 лева за брой.

Едно от условията цената на банкнотата да е по-висока е да има вид на нова и в никакъв случай да не е прегъвана.

Справка на страницата на централния трезор сочи, че към момента има в наличност 392 432 банкноти с номинал 1 лев от 1974 година, които никога не са били в обращение, тоест неизползвани. Цената й в БНБ пък е 2,40 лева за брой със ДДС.

Предприемчиви колекционери пък са се сдобили с цели пачки със стари банкноти.

Има обява, в която се предлагат 100 броя банкноти от левчето, като цената на една е 3 лева, а пачката струва 300 лева. Старите зелени двулевки пък вървят по 4 лева бройката, като продавачът уверява, че банкнотите са в перфектно състояние, неизползвани и съхранявани в трезор. Също така серийните номера са поредни.

Със стари, неизползвани банкноти, отпечатани в периода от 1951 до 2006 година, може да се сдобиете на касите на БНБ.

В списъка с наличностите има такива от 3 лева и купюра с номинал 25 лева, които струват 3,60 лева за брой с ДДС. И от двете банкноти наличностите в трезора са над 100 000 броя. Най-висока цена пък държи банкнота от 500 лева, емисия 1951 година. БНБ разполага с близо 200 000 купюри с този номинал, като цената на една е 79,20 лева с ДДС.

Continue Reading

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com