Connect with us

България

Мрежата прегря от коментари след убийството на Плъха в Пловдив: Къде сте бе българи, защо не излезете и не защитите този лекар?

Мрежата буквално прегря след убийството на обирджията Жоро Плъха. Десетки потребители зоват лекарят Иван Димитров да бъде защитен, защото е действал в условия на самоотбрана. Случаят поразително напомня този с иконописеца Йордан Опиц, който бе осъден, след като уби крадеца Марин Янчев.

Тогава по същия начин в негова защита се надигнаха десетки и искаха той да не бъде съден, защото е защитавал дома си.

Както Блиц писа, рентгенологът застреля Жоро Плъха, след като той влезе в дома му в Пловдив да краде. В последвалата схватка бандитът извадил нож и пробол Иван Димитров. Хукнал да бяга, лекарят тръгнал след него и го убил.

Според потребителите в интернет този път всички трябва да се обединят, за да защитят лекаря, действал в условията на самоотбрана.

Ето част от коментарите под публикации в БЛИЦ по случая, някои от които са изключително емоционални:

– Сега къде сте бе българи, защо не излезете и не защитите този лекар, който ви помага на вас на децата ви, на родителите ви? Питам ви, олигофрени такива, къде е гласът ви, сега ще видите рева от Столипиново, ще ви се стовари върху вас, защото си седите на топличко и ви дреме, че тоя мангал е бил там, но утре вие сте потърпевши, срам голям срам за пловдивчани!

– Пловдивчани, ако днес не изкарате доктора от ареста, Столипиново, хептен ще ви се качи на главите… Съдии, ако сте българи, свършете си работата и освободете човека. Изродът е влязал в дома му. Държавници, покажете на 3-ти март, че обичате България и защитете българина от м…лската чума. Полицаи, вие също сте хора и трябва да започнете да мислите като такива.

– Сега е времето, когато целият Пловдив е длъжен да окупира полицейското управление с искане незабавно освобождаване на доктора. Не може един крадец да влезе в дома ти и да го оставиш жив. Хайде пловдивчани, покаженте на България, че сте българи!

– Орден Стара планина е неподходящо, но някаква награда за гражданска заслуга трябва – лекарят е отървал обществото от опасен тип един път завинаги, а не да казват от полицията, че им е известен с престъпленията си.

„Правозащитници“ ще излаят и ще се задействат. В САЩ законът е – щом някой ти влезе нощем в жилището, имаш право да го убиеш, което се смята във всеки такъв случай за самозащита.

– Да защитим доктора от псевдоправосъдието,което защитава и оправдава нападателите, а не жертвите!Докторът се е показал мъж на място, защитавал е семейството и себе си, а и собствеността си от мръсния ром! Какво – да се беше оставил да го убият, да изнасилят жена му и да му ограбят дома ли?! После телевизии и преса щяха да се лигавят месеци наред с темата, вместо да повдигнат въпроса хората да имат право да се защитават дори и с оръжие,като в случая! Организирайте се всички във Фейсбук и да защитим доктора от наказателно преследване.

Continue Reading

България

Бенчев: Лукойл трябва да работи или ще стане неприятно! Ще стане ли бензина 4 лева?

Цените на основните видове горива отново тръгнаха нагоре. Увеличението за изминалия месец е около 10 стотинки. 

Надявам се „Лукойл“ да намери начин да замести руската суровина с друга, така че да не се налага да спира работа. Откъде ще дойде този нефт, зависи от компанията. Вариантите са Черно море, а другият е много по-неприятен – преминаване през Босфора, това е много скъпо. Извън Черно море има повече опции, но те са много по-трудно осъществими. Рафинерията трябва да работи, в противен случай ще изпаднем в много неприятни ситуации. Ако спре, ще трябва да разчитаме на резерва, но колко е той, може да каже само държавата. Една голяма част от резерва се намира в чужбина. Горивото трябва да бъде натоварено от Унгария, Словения, Холандия, а това ще бъде кошмар. Не се очертава никаква криза с горивата на пазара. Това каза в студиото на „България сутрин“  Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

„Истинската картина за това какво ще се случи, ще имаме някъде към средата и края на октомври, когато започне отоплителният сезон и се види как стоят нещата с природния газ“, обясни Бенчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

„Няма как да стигнем 4 лева за литър бензин, може би ще минем 3, може да сме малко отгоре“, прогнозира Светослав Бенчев.

По думите му българските производствени цени са доста по-ниски от тези в чужбина. Нашите са с около 10-12 ст. по-ниски – без данъци и такси.

На въпрос има ли как държавата да се намеси, за да не се стигне до увеличаване на цените на горивата, Бенчев отговори, че страната е обложила свръхпечалбата на рафинерията и че използва парите за различни програми. Според него единственият инструмент, който има, е да намали данъците, но тя не може да го направи.

Continue Reading

Made in BG

Карта за 14 дневна почивка през 1968 г и курорта днес в 5 снимки


Снимка на картата за почивка от четвърта смяна в Сепарева баня
Таксата е била само 17 лева
Снимка от почиевн дом-мелница Никола Й. Вапцаров в София

 

Вижте още:Ето колко е струвала почивката на море в хотели с 3,2 и 1 звезди през 1986 година в следващите ни статии

Continue Reading

България

Пазите ли ги? Тази остаряла банкнота днес струва 2000 лв.

Банкнотата от 1 лев, отпечатана през 1974 година с паметника на връх Шипка на гърба й, стигна цена от 2000 лева.

Това става ясно от в платформите за безплатни обяви, съобщава „Телеграф“. Продавачът пък обяснява, че е с уникален сериен номер, който е ОУ1357271.

Еднолевката е извадена от обращение в края на 1996 г., като дотогава българските пари са били обезпечени със злато.

Интересното за старите банкноти е, че през дългогодишната история на Българската народна банка банкнотите са печатани в Русия, Германия, Англия, САЩ, както и бившите „Държавна печатница“ и Държавна печатница за ценни книжа „Дечо Стефанов“ в София. Специално левчето от 1974 година пък е отпечатано в „Гознак“, СССР.

По-старите и употребявани левчета са по 8-10 лева за брой.

Едно от условията цената на банкнотата да е по-висока е да има вид на нова и в никакъв случай да не е прегъвана.

Справка на страницата на централния трезор сочи, че към момента има в наличност 392 432 банкноти с номинал 1 лев от 1974 година, които никога не са били в обращение, тоест неизползвани. Цената й в БНБ пък е 2,40 лева за брой със ДДС.

Предприемчиви колекционери пък са се сдобили с цели пачки със стари банкноти.

Има обява, в която се предлагат 100 броя банкноти от левчето, като цената на една е 3 лева, а пачката струва 300 лева. Старите зелени двулевки пък вървят по 4 лева бройката, като продавачът уверява, че банкнотите са в перфектно състояние, неизползвани и съхранявани в трезор. Също така серийните номера са поредни.

Със стари, неизползвани банкноти, отпечатани в периода от 1951 до 2006 година, може да се сдобиете на касите на БНБ.

В списъка с наличностите има такива от 3 лева и купюра с номинал 25 лева, които струват 3,60 лева за брой с ДДС. И от двете банкноти наличностите в трезора са над 100 000 броя. Най-висока цена пък държи банкнота от 500 лева, емисия 1951 година. БНБ разполага с близо 200 000 купюри с този номинал, като цената на една е 79,20 лева с ДДС.

Continue Reading

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com