Свържете се с нас

България

Митът е разбит: Черно море не е само за гъзари, ето как почивката да ни излезе 500 лв

Лятна почивка на Българското Черноморие може да бъде постигната за едва 500 лв. на човек или 1200 лв. за 4-членно семейство. Това показва проучване, посветено на разбиването на мита, че морето е само за състоятелни хора, утвърдена средна класа или дори богаташи., пише „Телеграф“.

Калкулацията обхваща бюджетни алтернативи при повечето класически разходи в морската почивка и показва, че ако летовниците не държат на лукса, морето не е задължително да е химера. Бюджетната почивка включва седем нощувки на българското море, евтино пътуване, спане на квартира и безплатен плаж.

Транспорт

Първият ключов разход за всеки ваканционер е посветен на това как ще стигне до морските вълни. В зависимост от това дали сте сам, двойка или семейство с деца – бюджетните алтернативи за транспорта до морето са различни.

Самостоятелните пътешественици и дори двойките спокойно могат да използват една от многобройните групи в социалните мрежи, посветени на споделеното пътуване.

Това е метод на транспорт, при който водачи на автомобили предлагат места в колата си по определен маршрут, като насреща пътникът заплаща сума, покриваща основно разхода за гориво.

В момента по маршрута София – Бургас цената за 1 пътник е 25-30 лв., което е сравнимо с цената на билета с влак, но често включва екстрата да бъдете взети и оставени от удобно място в начална и крайна точка.

Ако сте семейство с две деца например, то влакът е най-бюджетният ви възможен избор – можете да стигнете до гара Бургас за 75 лв. за цялото семейство, като още толкова ще трябва да си предвидите и за връщане.

Престой

Морската почивка не значи задължителен 4*-5* ол инклузив хотел или лъскава вила с изглед към морето.

Морето е на всички и пазарът там предлага подходящи цени за всекиго. Интернет е пълен с оферти за квартири и апартаменти в Бургас, новата част на Несебър или Созопол, както и Приморско. За сам турист все още се намират непретенциозни квартири за 30 лв. на нощ.

Цената означава, че хазяинът обитава друго помещение в имота. Възможно е и санитарният възел да е споделен с други туристи.

Стаи със самостоятелна баня пък могат да се открият за 60 лв. както в Бургас, така и в градчетата на юг по брега.

За двойка това би се равнило на 30 лв. на човек на нощ. Цената обаче пада, ако пътува семейство с две деца. За такива се намират базово обзаведени квартири по 80 лв. За 100 лв. пък се предлагат квартири, които са и с гледка към морето. За тези пари гостите получават често и тераса, климатик, интернет, хладилник.

Храна

Бюджетната почивка по правило изключва заведенията за обществено хранене, където цените на принципа „ден година храни“ сериозно увреждат джоба на скромния летовник.

На морето у нас се предлагат много квартири със споделена или дори отделна кухня, разполагаща с всичко необходимо за приготвяне на съвсем сносна домашна храна.

В Бургас, както и в малките морски общини на север и на юг от областния център има обекти на повечето популярни у нас хипермаркети, цените в които са същите, на които бихте пазарували и ако сте у дома.

Има и много малки бакалии, които продават по-скъпо, но пак под разхода за ресторант и кръчма. В калкулацията е използва на ориентировъчната сума от 70 лв. на ден за закупуване на продукти, необходими за приготвяне на храна за закуска, обед и вечеря за семейство с две деца.

В сумата има място и за бира и ракия, без да се прекалява, което така или инак е вредно за здравето. Задължителна за бюджетната почивка е и хладилната чанта, която държи това, което трябва да е хладно, без да се налага да се закупуват храни и напитки от обекти на или около плажа.

Плаж

Ключов разход при всяка лятна почивка е самото изкарване на време на плажа. В бюджетния вариант на лятната отпуска слънчевите бани се правят или на плажове без концесионер, или в свободните зони по концесионираните плажове, които са задължителни.

В много случаи тарикати концесионери хитруват и поставят свободната зона на трудно достъпно или недостатъчно добре поддържано място по плажа.

Има обаче и много съвестни съдържатели на плажове, които предлагат 50% законово издържана свободна зона на курортистите, и то дори разположена на самия бряг.

В тези случаи разходът за плаж включва закупуването на един или няколко чадъра за целия престой, което може да се уреди за 40 лв.

Разходът е задължителен заради вредния ефект на прекомерното излагане на кожата на слънце. „Сиромашкият“ плаж не включва шезлонги, а предлага класическо разполагане на летовниците директно върху кърпи на пясъка.

Палатката вече не е бюджетна

Смятаната в миналото за най-бюджетна алтернатива за настаняване по морето палатка вече далеч не е най-евтин вариант.

През този сезон мястото за разпъване на палатка в официалните къмпинги върви по 50 лв. на нощ, независимо от броя на почиващите (не повече от 6 лица).

В тази цена е включено ползване на санитарен възел, душове, ток, както и паркинг за автомобила. На „Каваците“, „Смокиня“, „Арапя“ или „Златна рибка“ се предлагат ретро, но ремонтирани дървени бунгала за двама за по 90 лв. на нощ.

Важно уточнение е, че бунгалата са без самостоятелен санитарен възел.

Плажните забавления късат портфейла

Бюджетната почивка е невъзможна, ако сте любители на морски атракциони и плажни забавления, за които концесионерите и наемателите искат сериозни суми.

Все пак тук-там се намират и достъпни атракции като например водната пързалка във Варна, която струва 2 лв. на пускане за едно дете, но пък с оферта – 10 лв. за 10 спускания. Все още във Варна и Бургас се намират водни колела за 8-10 лв. на час.

В курортите такава цена е невиждана, а на места е тройно нагоре. Бюджетно забавление е и разходката с лодка по лонгозите на Камчия и Ропотамо – 10 лв. на човек с намаления за деца и дори безплатно за най-малките. В евтиния вариант на морето атракции като джет, сърф, уейкборд и водни ски не фигурират.

Даниел Каменов е с богато портфолио от статии, интервюта и анализи, той се утвърди като достоверен източник на информация и задълбочен коментатор на актуалните събития. Даниел работи неуморно, за да предоставя на читателите си най-актуалната и надеждна информация.

---

България

Извънредно: Огнен ад в квартал “Люлин“ в София ВИДЕО

Пожар е избухнал в софийския квартал „Люлин“, съобщиха очевидци в групата във Фейсбук „Люлин“. Според информацията, инцидентът е станал във вилна зона „Смърдана“ в „Люлин“ 6. 

На мястото на инцидента са пристигнали екипи на пожарната и веднага са се заели с потушаването на огъня.

Има и екипи на полицията.

Причините за пожара тепърва ще се установяват.

---

България

Всяка болка, която някой ви е причинил, ще му се върне

Всеки, който някога ви е наранявал или предавал, един ден ще се изправи пред същата болка. И това не е карма. Това е истината за човешкия живот. Ние всички страдаме.

Може би малко повече от други и изглежда нечестно, но животът ще ни накара да страдаме в онези моменти, в които най-малко очакваме.

Точно, когато всичко изглежда добре, нещо изведнъж се обърква. И тогава се обърква още нещо. И вие изпадате в отчаяние, мъка и тъга.

Най-трудното нещо в такива трудни моменти е да останете разумни и да действате рационално.

Ако причината е в друг човек, вие търсите отмъщение. Искате да му се отплатите по същия начин и да го нараните. Чакате с нетърпение разплатата, когато животът сам ще му върне същото. И когато това не се случи, вие се депресирате. Чувствате сякаш всичко е срещу вас. Но това не е така.

Животът рано или късно поставя всичко на мястото му.

И един ден, в най-лошия момент, това, което този човек е направил с вас, ще се върне при него по начин, който дори няма да разбере.

Това е прост факт, свързан с енергията. Получавате това, което инвестирате в този свят.

Наречете го съвпадение, карма, в крайна сметка човек получава това, което дава. И един ден този човек ще получи това, което заслужава – на работа, в обществото, в семейството.

И когато най-сетне се чувства толкова безпомощен и пречупен, той получава възмездието си.

Знаете ли каква е разликата между вас и него?

Личностното развитие. Лошите хора нараняват другите, защото никога не се учат от собствения си опит. И ще се държат по този начин, докато не претърпят същата болка, която са ви нанесли.

Те няма да знаят как да се справят с нея. Докато вие ще съберете парчетата и ще се преродите от пепелта.

Така че не се притеснявайте.

Не мислете, че онези, които са ви наранили, никога няма да изпитат същото. Не вярвайте, че Вселената се е обърнала срещу вас и ви се подиграва.

Просто се научете от опита, който ви дава животът.

Преживейте болката, плачете, борете се, а след това се изправете, кажете сбогом на онези, които са ви наранили с разбирането, че един ден ще изпитат същото.

---

България

Миро показа на всички къщата си-Е наистина свят да ти се завие

Впечатляващ по размери палат строят Миро и жена му Елица сред борови дървета и гледка към Витоша. Певецът вече показа няколко снимки в Инстаграм, но засега пази в тайна къде се намира къщата. Трябва да се отбележи, че гледката наистина е невероятна – в далечината се вижда телевизионната кула на Копитото и прекрасната природа на Витоша.

Негови последователи предположиха, че строежът най-вероятно е в Горна баня, но засега той не издава нищо. Миро загатна единствено: „С Ели строим и се вълнуваме. Когато е готово, ще покажем.“

От снимките се вижда, че строежът е пред завършване, а покрай него са пръснати строителни материали. Къщата ще има големи тераси, а до нея се простират високи борове. Така в бъдеще семейството ще се наслаждава на гледка, чист въздух, спокойствие и уют.

Съпругата на Миро – Ели има бизнес в Лондон – италиански ресторант, в който, по мнението на Миро, правят най-вкусните пици. Преди три години заведението дори влезе в класацията на списание ELLE за най-добрите италиански ресторанти в Лондон, пише „Галерия“.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com