Свържете се с нас

България

Мистерията с изчезването на Сашко се заплита, възможно ли е това?!

След дни на безрезултатно търсене, 12-годишният Сашко се появи над Радомир, недалеч от Перник. Доброволците от местния клуб по делтапланеризъм, които го намериха в едно от многото дерета в района признаха, че не могли да повярват на очите си и обясниха чудото с “волята за живот на детето”.

Властите го нарекоха герой, а здравният министър изрази съмнение, че възрастен човек може да се справи с това физическо предизвикателство, на което детето е устояло.

Разследването разглежда всички версии, включително отвличане, което означава, че основните теории за това как Александър е прекарал почти 9 дни далеч от дома се сблъскват една с друга.

Социалните мрежи също са разделени. Според много хора вероятността детето да оцелее само в гориста местност без храна, вода, медикаменти, дрехи и при враждебно време с ниски температури е малка. Тепърва предстои Сашко да бъде разпитан, но е твърде рано да се каже, дали това ще даде някакъв резултат в разследването.

Добрата новина – хиляди помогнаха в търсенето на едно беззащитно същество. Ситуацията оттук нататък – общественият интерес около това какво точно се е случило с Александър до 19 ноември да бъде задоволен. Ако местната полиция вярва, че детето е било в постоянно движение в района, то хора запознати с  оцеляването сред природата имат по-различно мнение.

Преди повече от 10 години Георги Петлешков остава в продължение на 27 часа в планината, след тежко падане на приятелката му в Пирин. Спасяват ги. Днес той е опитен планинар в постоянен допир с гората и височините, bg-voice.com. И един от многото, които наблюдават отблизо развръзката с търсенето на Александър. Той вижда пукнатини в основната версия.

“Човек изпада още на втория-третият ден в сомнолентност. Още на втория-третия ден тази хиперактивност, която има детето отива на кино. Когато човек е поставен в едно условие без храна и вода енергията изчезва и човекът лежи. Ако са минали с кучета там, кучетата няма как да го пропуснат. Имаме страхотно спасяване с кучета в България.

Има много документирани случаи, при които човек е оцелял при минус 2-3-5 градуса едно денонощие. Но когато събереш това с факта, че девет дни детето е без храна и вода, ниската температура и тн., може би се броят на пръсти оцелявания от такъв род. Вероятността човек да оцелее 9 дни в тези условия по този начин, дори и с шелтер, клонят към нула. Не казваме, че е невъзможно, но клонят към нула”, обяснява Георги.

В момента Георги кара курсове за планински водач и обяснява, че се притеснява от подобни случаи, защото те изпращат грешно послание за оцеляването сред природата.

“Едно е да си стоиш вкъщи и да не ядеш. Ще оцелееш. Но вкъщи. Тук говорим за дете. Да, може да е много енергично, но то изразходва енергия. От кръвните изследвания лекарите могат да разберат какво е яло и как е оцеляло. Ако е намерило къде да се скрие и е имало течности там, има много малък шанс като на супергерой да оцелее. Но тук идват другите фактори. На шестия ден какво се случва? Енергията не е безкрайна. Просто става и започва да върви ли?

Виждал съм хора в кетатонен ступор – те не могат да направят и две крачки. Но това, което ме притеснява е, че хората да не си помислят, че могат да тръгнат в планината и гората без никаква екипировка и да оцелеят като него. Не, не могат”, допълва опитният планинар, отбелязвайки, че периметърът на търсене на Александър не е бил голям и това повдига въпроси как, ако детето е било в планината не са го открили с термокамерите и кучетата.

“Имаме много добро планинско спасяване с кучета”, казва Георги.

2 часа след срещата ни с Георги вече сме в залата по джудо и самбо, в която от години Емил Нешев преподава бойните спортове на деца с аутизъм. В младините си той е състезател и медалист, но днес част от дните му минават в изграждане на физика и воля на малчугани от аутистичния сектор. Малко след разговора ни в залата влиза такова дете. Разказва на Бате Емо, че е бил тормозен в училище и са го обиждали.

“Не се бой, ще те науча да се защитаваш”, обръща се той към него.

Разказите му за тези деца са смесица от натрупан опит и знание. Знание как те общуват, как се страхуват, как се изморяват и как съществуват.

“Всичко, което те правят е създадено като навик на базата на копирането. Аутистичният спектър не е болест, а състояние, при което децата са по-различни. Ако детето е научено по правилния начин то ще оцелее. Но 9 дни, в тази форма, в която е намерено. Без вода… Още повече, че тия приказки, че и от локви е пило… все пак нещо в стомаха ще се случи. Объркан съм.

Тези деца независимо от аутистимният спектър, който при вяско едно дете е различен, те не са променени физиологически. Казват, че и в “Пирогов” констатирали, че бил леко дехидратиран.На фона на това, което ние тренираме тук и правим, децата, които участват в леки тренировки се измарят и жаждата ги принуждава бързо да търсят храна и вода, за мен е чудно как девет дена Сашко е бродил из тия местности”, обяснява треньорът.

Емил знае отлично какво поведение имат такива деца в непозната среда.

“Ако сега например тръгна да правим ново упражнение, страхът при него идва много бързо. Сковава се, гледа странно. Трябва някой да го види. Тези хора живеят на копи пейст. Спира, гледа упражнението и започва да го прави. Ако обаче е гладен и жаден, трябва му нещо, идва. Почти всички такива ситуации се извършват със специални жестове. Имаме заучени неща.

При непознат човек няма да отиде. При него ще седи с полугръб и ще се отдалечи, по един или друг начин, а така показва, че не желае контакта. Те са много дружелюбни, когато им се подаде ръка. Чувствителни са на звук. Ако е шумно – ще избяга. Ако е тръгнал да бяга, няма да е по шосе. Когато разбрах, че е изчезнало такова дете си помислих, че ще се скрие през нощта и на сутринта ще се прибере. Но 9 дни…Много съм скептичен, че той не е бил обслужван по някакъв начин”, допълва треньорът.

Изненадан е и от начина, по който Сашо изчезва.

“Обикновено познават районите, в които отиват. Те отиват на места, където са ходили. Ако отиде на място, на което не е ходило винаги ще потърси близко нещо, което да свърже с родителя си, но няма да го напусне. За мен е чудно как така изведнъж ще изчезне”, допълва той.

Треньорът по самбо вярва, че държавата и обществото са длъжници на тези деца, които трябва да бъдат интегрирани успешно сред останалите час по-скоро.

“Най-лесно е учителите да го изпратят вкъщи. Ние сме изгубили връзка с човечността си, трудно ни е тези деца да ги приемем като част от нас. Ние бягаме от отговорността да ги присъединим. Бях в Киргистан, където ме поканиха да изчета лекция. Не различих здравите от онези, които имат някакъв проблем. У нас учителите казват, че нямат опит. Елате да видите как се справяме аз и колежката ми с 14 “хиперактивни деца”. А родителите се чудят как да го скрият този проблем. Не трябва да се крие”, завършва той.

blitz

---

България

Ужас! С 5% по-скъп ток от лятото! ОТПАДАТ и евтините НОЩНИ цени

Министрите определят цената за домакинствата – сега средната е 19,2 ст., ще се вдигне на 20,2 ст.

От 1 юли се премахва евтината нощна тарифа и домакинствата ще плащат тока по една цена. Това е една от промените, които ще настъпят с либерализацията на пазара на едро от лятото, предупреждават експерти в енергетиката.

Мотивите за премахването на по-евтиния ток през нощта са, че вече няма излишък на енергия в тъмните часове на денонощието. Дори обратното – през нощта търсенето се е увеличило.

Тарифата с по-ниска цена бе въведена преди много години заради големите блокове V и VI на АЕЦ “Козлодуй”, защото не е е имало ползване на електроенергията им. Точно затова е построена и ПАВЕЦ “Чаира”, за да може помпите през нощта с евтиния ток от атомната централа да качват водата от язовир “Чаира” в язовир “Белмекен”, а след това да се произвежда енергия, когато е нужна.

Тези времена обаче са в миналото, ПАВЕЦ “Чаира” не работи поради авария и сега

вече се търси къде да се пласира токът в слънчевите часове на деня

– от 12 до 17 ч, заради фотоволтаиците, чието производство на електроенергия напоследък трудно намира реализация.

Експерти коментират, че вместо нощна тарифа може да има други планове – например в зависимост от потребяваната енерия или пък това, което се харчи в пикови часове.

Заедно с “премахването” на нощния ток от 1 юли се задава и поскъпване, убедени са експертите. Прогнозата им индиректно потвърди и председателя на КЕВР Иван Иванов, който препоръча да се вземат предвид инфлацията и други фактори при определяне на новите тарифи.

В момента, заедно с надбавката за снабдяване и с стойността за мрежови услуги на “Електрохолд продажби”, цената за Западна България за домакинствата е 190 лв. Електричеството на “Енерго – Про” за източната част на страната до контакта струва 197,99 лв., а на юг, където снабдител е ЕВН, е 191,82 лв. Средната с мрежовите услуги и без ДДС за страната е 192,58 лв. за мегаватчас.

Ако тази цена се индексира с инфлацията от 9,5%, става 210,58 лева

Само че експертите предвиждат, че мрежовите услуги – за достъп и за пренос, ще поевтинеят. Причината – цените на борсата са по-ниски. Сметнато е, че разходите на ЕРП-ата за електроенергията, с която покриват технологичните загуби по мрежата, намаляват. Така поскъпването на тока до контакта с всичките такси и надбавки ще бъде между 4 и 5%.

Това прави крайна цена 202 лв. за мегаватчас, или 20,2 ст. на киловатчас. Сметките обаче са предварителни и условни. Крайната цена зависи от това какво ще се случи на свободния пазар.

По повод готвените законови промени още миналия август премиерът Николай Денков успокои, че няма да се случат драматични поскъпвания, и прогнозира, че увеличението ще е в рамките на няколко процента.

Според промените в Закона за енергетиката, с които се въведе либерализацията на пазара на едро, от 1 юли 2024 г.

базовата цена на тока за битовите потребители ще се определя от Министерския съвет

Основа за базовата цена е тази, която действа в момента, коригирана с инфлацията и ръста на доходите. Към нея се добавя цената за снабдяване.

В момента КЕВР определя за регулирания пазар квоти за доставки от АЕЦ “Козлодуй”, чиито цени са най-ниски, от двете американски централи – “Ей И Ес Гълъбово” и “КонтурГлобал Марица-изток 3”, и от държавната ТЕЦ “Марица-изток 2”.

С промените от 1 юли електроснабдителните дружества на “Електрохолд”, ЕВН и “Енерго-Про” ще купуват електроенергията от борсата. НЕК няма да прави микса от енергии на централите за бита.

КЕВР ще казва каква да е надценката, тоест добавката за снабдяване, която покрива разходите на дружествата да купят тока от борсата и да го продадат на домакинствата.

Надценката има таван до 7% от базовата цена

А ако по някаква причина няма такава, не може да е по-голяма от тази в предишната година, коригирана с инфлацията.

В проекта за наредба на КЕВР е записано, че базовата цена се приема с бюджета на държавата или с програма на Министерския съвет.

Експерти казват, че опцията да се приема с бюджета е включена, защото разликата между цената на пазара и тази, определена от правителството, се плаща на електроснабдителните дружества от фонд “Сигурност на електроенергийната система”. А в бюджета трябва да е записано какви пари ще има в него.

Всеки месец КЕВР ще определя и размера на компенсацията, която ще получат крайните снабдители – дружествата на “Електрохолд”, “Енерго-Про” и ЕВН.

И понеже всички домакинства, а не само енергийно бедните, са защитени и са на регулирания пазар на електроенергията до 2026 г., r за тях ще има компенсации за разликата между пазарната цена и определената от правителството.

Според депутати от енергийната комисия сумата за

компенсации на битовите потребители е към 500 млн. лв. на година

Тези пари също ще се плащат от фонд “Сигурност на електроенергийната система”. В четвъртък правителството прие бюджета на фонда и записа приходи в него от 2,6 млн. лв. за тази година. Най-големият дял се очаква да бъде от продажба на квоти за емисии парникови газове – 2,023 млрд. лв.

Със събраните средства ще бъдат покривани разходите на НЕК, включително и за минали регулаторни периоди. Ще бъдат плащани премии на топлофикациите, както и на зелени централи. Има съмнения обаче, че парите няма да стигнат, и че е възможно да бъде върната таксата “задължения към обществото”, която плащат всички потребители.

От енергийната борса твърдят, че са готови за либерализацияте и няма да има проблем с по-големите количества ток, които ще се предлагат след отпадането на квотите за домакинствата.

---

България

Светът на музиката потъна в скръб, само на 46 г. си отиде голямо име

Реге певецът Питър Антъни Морган почина в неделя на 46-годишна възраст, предаде Асошиейтед прес.

Той е вокалист на групата „Морган херитидж“, която основава заедно със своите четирима братя и сестри.

Семейството помоли за уединение и благодари на хората за тяхната любов и подкрепа. В изявлението, публикувано в социалните мрежи, не се съобщава причината за смъртта.

Министър-председателят на Ямайка Андрю Холенс написа в социалната мрежа „Екс“, че е наскърбен от новината. Той определи смъртта на певеца като „колосална загуба“ за Ямайка и реге музиката, предаде БТА.

Морган, известен като Пийта, е син на ямайски реге певец Денрой Морган.

През 1994 г. заедно с братята и сестрите си създава групата „Морган херитидж“, която през 2016 г. печели награда „Грами“ за най-добър реге албум.

„Ако слушате реге и кънтри музика, ще чуете, че в тях има много истории“, казва Морган пред Асошиейтед прес през 2018 г. „В регето разказваме историите на хората, които страдат“.

---

България

Мария окончателно сложи край! Подаде молба за развод с Миро

Мария и съпругът й Мирослав Соколов са разделени и този път е окончателно. Това научи HotArena от свои източници, които разкриха, че певицата е подала молба за развод.

След поредното жестоко скарване, двамата отново се бяха събрали в началото на годината, но щастието не трае дълго. Този път връщане назад няма да има и раздялата е окончателна.

В социалните мрежи крахът в отношенията им също може да бъде забелязан. Мария е изтрила всичките им общи снимки и вече не се представя с фамилията Соколова. На феновете й пък им направи впечатление, че съпругът й не беше в публиката за подкрепа по време на първия й лайф в „Като две капки вода“.

През годините двамата имаха няколко драматични раздели, като една от тях приключи с арест за Соколов. В полицията бе подаден сигнал за домашно насилие, който в последствие изпълнителката оттегли.

Това е трети развод за Мария. С първия й съпруг Митко Андонов, от когото има дъщеря, певицата се разведе след изневери от негова страна. През 2015-а последва сватба с милионера Християн Гущеров, но 3 години по-късно и тази приказка приключи.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com