Свържете се с нас

България

Милен Велчев: Държавата да започва да харчи резерва!

Published

on

„Държавата трябва да е готова да реагира решително, дори с цената на изчерпването на фискалния резерв, но да е готова и за още по-лош сценарий.“ Думите са на бившия финансов министър от кабинета на НДСВ Милен Велчев в интервю пред в. „24 часа“. Той коментира настоящата икономическа криза заради пандемията от коронавирус и мерките, които държавата взема, за да запази бизнеса.

Според Велчев към момента фискалният ни резерв е доста висок, но продължителната криза може да го изчерпи. Това от своя страна не е нещо твърде лошо, смята той.  „Поемането на нов дълг е една очевидна мярка, особено при днешните ниски лихви“, обяснява той.  Според него една от добрите възможности за помощ на бизнеса е някаква осигурителна ваканция.

„Така че държавата да каже на бизнеса – докато плащате заплати, няма да дължите социални осигуровки по време на острия етап от кризата. Тази мярка автоматично ще важи само за коректните работодатели и наистина ще внуши, че държавата е готова да поеме своята отговорност.“ По думите му една такава мярка ще струва на хазната около 300 млн. лв. на месец, което е равно на около четвърт процент от БВП.

„Но дори и 6 месеца да продължи това извънредно положение, не си ли заслужава срещу процент и половина от БВП да направим силна стъпка в посока на запазване на работните места?“ Велчев коментира и някои от обявените мерки на правителството в икономическа посока. Така според него предложението хазната да поеме 60% от възнагражденията на служители, чиито работни места са застрашени от епидемията, може да бъде адекватно само ако бъде по-всеобхватно и за по-траен период.

„А не да казват на бизнеса – ще ви платим за един месец, ако обещаете да не съкращавате хората в следващите 4. Защото това автоматично означава, че ще платят само 15% от заплатите.“ Финансистът е скептичен и по отношение на намерението на държавата да налее 500 млн. лв. в Българската банка за развитие под формата на увеличение на капитала и оттам тези пари да потеглят към предприятията. Според Велчев подобна помощ ще бъде прекалено тромава и няма да има бърз ефект.

„Второ – свързана е с много субективни преценки на чиновници и политици на кого да се помогне и на кого не. Което си носи риск от корупционни практики и неправилна преценка.“

Данъчни облекчения или повече риск от фалит предлага ГЕРБ за бизнеса?
Като кардинална грешка Велчев отчита възможността да се откажем от пътя към еврозоната. Той смята, че членството там може да е гарант за устойчивост в такива времена.

По отношение на решението на депутатите да наложат фиксиране на цените на всички стоки и услуги в страната Велчев коментира така: „Ако този текст не е замислен като лобистка поправка в интерес на търговците на горива, той наистина счупи тъпомера.“
Бившият политик е категоричен, че рецесията вече е в домовете ни и единственият въпрос е колко дълбока и продължителна ще е тя.

Продължете с четенето

България

Манолова и Христо Иванов в среднощен екшън – гонят провалената омбудсманка с викове Галева и Долу БКП (СНИМКИ)

Published

on

Политическото падение на Мая Манолова и Христо Иванов стигна дъното тази нощ на незаконната блокада на „Орлов мост“, нарушаваща поне 9 точки от Конституцията. Двамата провалени участници във властта, изхвърлени от народния вот се разкриха като основните парцалени кукли в задкулисните сценарии на хазартния бос Васил Божков. Беглецът в Дубай поръчва от там метежите срещу властта, която го накара най-сетне да си плаща данъците, а двамата самоотвержено изпълняват заповедите му дори с цената на безсънни нощи. Преди ден стана ясно, че в заверата е и Румен Радев, на когото Манолова се отчита по телефона, звънейки му и в 5 сутринта, а на следващата вечер му се наложи и на него да търка улиците в отчаян опит да събере подкрепа за метежа. Въпреки това снощи на палаткови лагер имаше едва 30-ина души, а липсата на масовка вбеси поръчковите организатори. Както вече стана ясно по-голямата част от протеста се разграничи от блокадите и държат протестът им да е законен и да не нарушава правата на останалите, защото само по този начин може да се постигне реална промяна.

Именно с тази цел тази нощ на биваците с подпийнали колоездачи и спящи чичковци са се появили провалената обмудсманка и също толкова проваления бивш правосъден министър. На място е дошла първо Манолова, но е била посрещната на нож от палаткаджиите, той като повечето се оказали партийци от ДеБъ. Те я нападнали, че е част от статуквото, не искат подкрепата й и започнали да крещят срещу нея нецензурни лозунги „Галева“, „Долу БКП“, „Червени боклуци“ и прочие. Евгений Дайнов, който сега се прави на десен, но е с ярко червено минало, опитал да я брани, но психодесните я емнали с припомняне на миналото й като адвокатка на братя Галеви и първа защитничка на Орешарски и БСП. Някои пък припомнили акостирането й на заплата от 8 бона като омбудсман и категорично отказали да се обвръзват с подобна личност. Заради това група от около десетина привърженици на ДеБъ директно се изнесла от палатковия лагер.

Малко по-късно, за да не се стига до ексцесии, пристигнал и Христо Иванов с възмощния си съпартиец и момче за всичко Ивайло Мирчев. Двамата опитали да успокоят подпийналите си поддръжници, за да не се стигне до вътрешни междуособоци сред лагеруващите и намеса на полицията. Случката обаче ясно показва, че не малка част от лагеруващите не приема опитите на Васил Божков да заблуждава с лозунгите си от типа „Няма леви, няма десни, всички сме ви бесни“. Припомняме, че Манолова е на път да разцепи и групичката на досадното трио на Бабикян и Хаджигенов, които вече започнаха да спорят за политически постове и власт, ако метежът им успее. От снимки на въпросния екшън още преди ранни зори на присъстващ във фейсбук пък става ясно, че уличните кибици имат солидна подкрепа и от подсъдимия Иво Прокопиев. На място се вижда солидно количество от алкохолни питиета от винарната на кръга „Капитал“. Така лъсна фактът, че основната част от нарушителите на закона, блокирали са София, са от ДеБъ на Христо Иванов и по всичко личи, че партията му е взета на концесия в услуга на метежите на Васил Божков.

Христо Иванов трепери полицията да не си влезе в правомощията и да разчисти блокадата му, поръчана от Божков и отново използва привърженици на ДеБъ да висят цяла нощ, но му се наложи и самият той да търка асфалта

Хора от палатките директно нападнаха Манолова

Дайнов успокоява метежниците на Христо Иванов, които скочиха срещу Манолова, но след като не бе изгонена от лагера, си тръгнаха те

Група от жени бе сложена на първа линия на бивака, за да пречат на полицията на разчисти незаконния бивак

Продължете с четенето

България

Сензационни СНИМКИ показват как Мая Манолова и Христо Иванов обслужват Черепа

Published

on

Сензационни снимки, публикувани в социалните мрежи, показват как Васил Божков е превърнал в свои кукли на конци Мая Манолова и Христо Иванов. Това личи от снощни кадри от Орлов Мост, които показват, че двамата провалени политици ухажват протестиращите с единствената цел да ги превърнат в изпълнители на задкулисните си действия. Особено активна е Манолова, която от ранни зори се навърта около палатковите лагери, които са абсолютно незаконни. Бившият омбудсман, известен с близостта си с мутрите Братя Галеви, се опитва по всякакъв начин да се завърне в политиката, от която я изхвърлиха избирателите.

Припомняме, че Манолова бе снимана в офиса на Васил Божков, при когото е ходила да иска спонсорство за кандидат кметската си кампания. Снимките от протеста разкриват и истинското лице на скандалния бивш правосъден министър Христо Иванов, който две години лицемерно се подмазваше на Бойко Борисов, а след това заби нож в гърба му.

Продължете с четенето

България

Мъж уби от бой жена си, извика майка си да му събере багажа и просто си тръгна –

Published

on

За поредна вечер между съпрузите, които били в развод, избухнал скандал, който продължил с жесток побой над 40-годишната жена от домашния насилник. След като оставил съпругата си в безпомощно състояние, Борислав позвънил на майка си и я повикал да дойде, за да изнесе багажа си. След това майка и син напуснали жилището, без да се интересуват за състоянието на пребитата жена.

След като 40-годишната жена не отговаряла на телефонните повиквания на майка си, бил подаден сигнал в Първо районно управление на МВР във Варна. Изпратени били служители на МВР и на пожарната на адреса, които успели да влязат в заключеното жилище. Там било открито тялото на убитата. Незабавно бил извършен оглед на местопроизшествието от разследващи полицаи в ОД на МВР във Варна под ръководството на дежурен прокурор от Окръжната прокуратура във Варна.

Извършената аутопсия показала, че смъртта е настъпила от масивен кръвоизлив в мозъка, причинен чрез множество удари в главата със или върху твърди тъпи предмети.

Действията по разследването показват, че малтретираната жена е подавала няколко жалби за домашно насилие срещу агресивния си съпруг през годините на брака им. Борислав е бил предупреждаван с полицейски протоколи за наказателната отговорност, която носи за заплахите и причинените телесни повреди на съпругата си. Впоследствие обаче жената съобщавала в полицията, че отношенията помежду им са се подобрили.

41-годишният Борислав Н. е бил привлечен като обвиняем късно във вторник за убийството на съпругата си, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост, съобщиха от Пресцентърът на Апелативната прокуратура във Варна.

Той е бил задържан за срок до 72 часа от наблюдаващия делото прокурор. До изтичането на срока на предварителното задържане Окръжната прокуратура във Варна ще внесе искане в съда за вземане мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на Борислав Н.

Продължете с четенето
Реклама

Интересни

България4 часа ago

Манолова и Христо Иванов в среднощен екшън – гонят провалената омбудсманка с викове Галева и Долу БКП (СНИМКИ)

Политическото падение на Мая Манолова и Христо Иванов стигна дъното тази нощ на незаконната блокада на „Орлов мост“, нарушаваща поне...

България7 часа ago

Сензационни СНИМКИ показват как Мая Манолова и Христо Иванов обслужват Черепа

Сензационни снимки, публикувани в социалните мрежи, показват как Васил Божков е превърнал в свои кукли на конци Мая Манолова и...

България7 часа ago

Мъж уби от бой жена си, извика майка си да му събере багажа и просто си тръгна –

За поредна вечер между съпрузите, които били в развод, избухнал скандал, който продължил с жесток побой над 40-годишната жена от...

България15 часа ago

Черен ден! Майка и дете са изгоряха живи в страшни писъци от разразил се огромен пожар

Два пожара – в центъра за бежанци Мория и в намиращ се в близост палатков лагер на гръцкия остров Лесбос,...

България15 часа ago

На всеки два дни – по един милионер се появява у нас!

На всеки два дни се появява по още един човек, който може да се похвали, че има над 1 млн....

България15 часа ago

Голям пожар в борова гора край Пловдив!

Пет противопожарни автомобили и екипажите им са изпратени на сигнал за пожар, възникнал около 14 ч. днес в сухи треви...

България15 часа ago

Силна буря удари Пловдив и региона, падат мълнии!

Силня бура удари Пловдив преди минути, предаде репортер на GLAS.bg. На няколко места паднаха мълнии. Засега не сесъобщава за пострадали...

Българияедин ден ago

Заразата уби здрав мъж на 34 години – спортист и непушач

Като гръм от ясно небе дойде новината в Италия, че млад мъж на 34 години, без предишни заболявания, е станал...

Българияедин ден ago

Ето какво се случи тази нощ в София след новите блокади

Очакваният сблъсък между протестиращи и полиция тази нощ така и не се състоя.  До последния момент различни протестиращи в онлайн...

България2 дни ago

Ето как изглежда Лили Иванова на плажа – примата въведе нова мода (Снимки):

Примата на българската популярна музика, Лили Иванова , предизвиква интерес сред милионите си фенове от няколко поколения с всяка своя...

България2 дни ago

Още четирима починаха от COVID-19 у нас!

Коронавирусът взе 4 нови жертви у нас. Жена на 78 години от дом „Възраждане“, която е била лекувана в Белодробната...

България2 дни ago

Пловдивски екшън: Тупаници, гарнирани с… Менделсон

Уличен екшън с бухалки в центъра на Пловдив се превърна в романтично предложение за брак.  Нестандартният подход измислил младеж, за...

България2 дни ago

Синът ми е звънял 20 пъти на спешния телефон, никой не му е обърнал внимание!

Скандалът с починалото от коронавирус 19-годишно момче се разраства. Бащата на младежът поиска разследване на случая и обвини лекарите в...

България2 дни ago

Истината лъсна: Ето колко пари е прибрал провокаторът, нападнал журналисти на конференцията на ГЕРБ

Задържан е мъжът, който блъска и хвърля телефони на журналисти. Той бе заснет и да нанася удари на други присъствали...

България2 дни ago

Извънредно! Спряха движението по АМ „Тракия“ в двете посоки, ето какво се случва

Временно е ограничено движението в двете посоки от пътен възел „Свобода“ при Чирпан до пътен възел „Стара Загора“ на АМ „Тракия“...

България2 дни ago

Децата трябва да започнат училище присъствено

Ще бъдат толкова повече положителните резултати, колкото повече тестове се правят. Обикновено източникът на инфекция не се открива. Но епидемиологични...

България2 дни ago

Валери Симеонов: Протестите сериозно нарушават закона вече 30 дни

Въпросът с премахването на палатковите лагери по ключови кръстовища в страната беше подробно обсъден на Коалиционния съвет в четвъртък. Това...

България2 дни ago

Спипаха Мая Манолова да докладва лично на Румен Радев за блокадите в София. “Ало, г-н президент!” (ВИДЕО)

Провалената кандидат-кметица на София и бивш омбудсман Мая Манолова се разкри на кого докладва директно за уличните метежи срещу властта,...

България2 дни ago

ИЗВЪНРЕДНО Призиви за кръв и нападения над полицаи в групата на Васил Божков! (СНИМКА)

Шокиращи призиви за кръв и нападения над политици и полицаи се разпространяват в групата на обвиняемия олигарх Васил Божков. Симпатизанти...

България2 дни ago

България счупи нов черен рекорд с много жертви и заразени от Ковид-19

297 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през последното денонощие. За изминалите 24 часа са направени 6433 PCR теста. Това...

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com