Connect with us

България

Майстор водопроводчик посети 5 жени на 5 адреса в София, а на собственичките им прилоша от това, което направи

Задържан е рецидивист, който е извършил няколко кражби от жилища в София. Всичките му престъпления станали за по-малко от месец. Освен това наглата схема, по която крадецът е действал е изключително изпечена. Това стана ясно от информация на СДВР. По-рано днес БЛИЦ разкри на читателите си как семейство от Сандански си изпати жестоко, след като викна Уалвия да им ремонтира банята. Подлата смеха, по която столичният рецидивист е почти идентична.

Ето какво съобщиха от СДВР: „Д. П., на 39 години, е привлечен към наказателна отговорност за това, че в периода от 07.11.2018 г. – до 26.11.2018 г., в условията на продължавано престъпление, е извършил следните деяния: – на 07.11.2018 г., от апартамент, находящ се в гр. София, бул., „Христо Ботев“, е отнел чужди движими вещи – дамска чанта, съдържаща лични вещи и сумата от 70 лв., както и златен пръстен, от владението на М., без нейно съгласие с намерение противозаконно да бъдат присвоени; – на 16.11.2018 г., от апартамент, находящ се в гр. София, ж.к. „Хиподрума“, е отнел чужди движими вещи – дамска чанта, съдържаща лични вещи и сумата от 540 лв., както и мобилен телефон „Алкател“, от владението на Т., без нейно съгласие с намерение противозаконно да бъдат присвоени; – на 21.11.2018 г., от апартамент, находящ се в гр. София, ж.к. „Овча купел“, е отнел чужди движими вещи – портфейл, съдържащ сумата от 512 лв., от владението на М., без нейно съгласие с намерение противозаконно да бъдат присвоени; – на 25.11.2018 г., от апартамент, находящ се в гр. София, ж.к. „Красно село“, е отнел чужди движими вещи – дамска чанта, съдържаща лични вещи и сумата от 200 лв., както и мобилен телефон със зарядно устройство, от владението на В., без нейно съгласие с намерение противозаконно да бъдат присвоени; – на 26.11.2018 г., от апартамент, находящ се в гр. София, ж.к. „Овча купел“, е отнел чужди движими вещи – малък сак, съдържащ сумата от 40 лв., от владението на И., без нейно съгласие с намерение противозаконно да бъдат присвоени. Описаното представлява престъпление по НК.

Всички пострадали са възрастни жени, пред които П. се е представял, че е „водопроводчик“ и че следва да извърши „ремонтни дейности“ в жилищата. П. е многократно осъждан, като деянието се явява извършено в условията на опасен рецидив. Предвид високата обществена опасност на деянието и дееца, наблюдаващият прокурор е постановил задържане на П. за срок до 72 часа, като е разпоредено привеждането му в сградата на СРС на 30.11.2018 г., – за разглеждане на искане за вземане спрямо него на мярка за неотклонение „Задържане под стража“. СДВР и Софийска районна прокуратура призовава граждани, пострадали от кражби, извършени при сходна на описаната по-горе фактическа обстановка, незабавно да сигнализират на органите на полицията или прокуратурата!“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Continue Reading

България

Бенчев: Лукойл трябва да работи или ще стане неприятно! Ще стане ли бензина 4 лева?

Цените на основните видове горива отново тръгнаха нагоре. Увеличението за изминалия месец е около 10 стотинки. 

Надявам се „Лукойл“ да намери начин да замести руската суровина с друга, така че да не се налага да спира работа. Откъде ще дойде този нефт, зависи от компанията. Вариантите са Черно море, а другият е много по-неприятен – преминаване през Босфора, това е много скъпо. Извън Черно море има повече опции, но те са много по-трудно осъществими. Рафинерията трябва да работи, в противен случай ще изпаднем в много неприятни ситуации. Ако спре, ще трябва да разчитаме на резерва, но колко е той, може да каже само държавата. Една голяма част от резерва се намира в чужбина. Горивото трябва да бъде натоварено от Унгария, Словения, Холандия, а това ще бъде кошмар. Не се очертава никаква криза с горивата на пазара. Това каза в студиото на „България сутрин“  Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

„Истинската картина за това какво ще се случи, ще имаме някъде към средата и края на октомври, когато започне отоплителният сезон и се види как стоят нещата с природния газ“, обясни Бенчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

„Няма как да стигнем 4 лева за литър бензин, може би ще минем 3, може да сме малко отгоре“, прогнозира Светослав Бенчев.

По думите му българските производствени цени са доста по-ниски от тези в чужбина. Нашите са с около 10-12 ст. по-ниски – без данъци и такси.

На въпрос има ли как държавата да се намеси, за да не се стигне до увеличаване на цените на горивата, Бенчев отговори, че страната е обложила свръхпечалбата на рафинерията и че използва парите за различни програми. Според него единственият инструмент, който има, е да намали данъците, но тя не може да го направи.

Continue Reading

Made in BG

Карта за 14 дневна почивка през 1968 г и курорта днес в 5 снимки


Снимка на картата за почивка от четвърта смяна в Сепарева баня
Таксата е била само 17 лева
Снимка от почиевн дом-мелница Никола Й. Вапцаров в София

 

Вижте още:Ето колко е струвала почивката на море в хотели с 3,2 и 1 звезди през 1986 година в следващите ни статии

Continue Reading

България

Пазите ли ги? Тази остаряла банкнота днес струва 2000 лв.

Банкнотата от 1 лев, отпечатана през 1974 година с паметника на връх Шипка на гърба й, стигна цена от 2000 лева.

Това става ясно от в платформите за безплатни обяви, съобщава „Телеграф“. Продавачът пък обяснява, че е с уникален сериен номер, който е ОУ1357271.

Еднолевката е извадена от обращение в края на 1996 г., като дотогава българските пари са били обезпечени със злато.

Интересното за старите банкноти е, че през дългогодишната история на Българската народна банка банкнотите са печатани в Русия, Германия, Англия, САЩ, както и бившите „Държавна печатница“ и Държавна печатница за ценни книжа „Дечо Стефанов“ в София. Специално левчето от 1974 година пък е отпечатано в „Гознак“, СССР.

По-старите и употребявани левчета са по 8-10 лева за брой.

Едно от условията цената на банкнотата да е по-висока е да има вид на нова и в никакъв случай да не е прегъвана.

Справка на страницата на централния трезор сочи, че към момента има в наличност 392 432 банкноти с номинал 1 лев от 1974 година, които никога не са били в обращение, тоест неизползвани. Цената й в БНБ пък е 2,40 лева за брой със ДДС.

Предприемчиви колекционери пък са се сдобили с цели пачки със стари банкноти.

Има обява, в която се предлагат 100 броя банкноти от левчето, като цената на една е 3 лева, а пачката струва 300 лева. Старите зелени двулевки пък вървят по 4 лева бройката, като продавачът уверява, че банкнотите са в перфектно състояние, неизползвани и съхранявани в трезор. Също така серийните номера са поредни.

Със стари, неизползвани банкноти, отпечатани в периода от 1951 до 2006 година, може да се сдобиете на касите на БНБ.

В списъка с наличностите има такива от 3 лева и купюра с номинал 25 лева, които струват 3,60 лева за брой с ДДС. И от двете банкноти наличностите в трезора са над 100 000 броя. Най-висока цена пък държи банкнота от 500 лева, емисия 1951 година. БНБ разполага с близо 200 000 купюри с този номинал, като цената на една е 79,20 лева с ДДС.

Continue Reading

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com