Свържете се с нас

България

Леден душ за заплатите и доходите от 2024 година

Булфото

Проектобюджетът за 2024 г. отново не е бюджет на реформи и в него няма нова логика на управление на държавата. Това каза Никола Янков, управляващ партньор в „Експат Капитал“, за БТА. По думите му бюджетът не е инструмент за вдигането на доходите. Българският държавен бюджет, както и бюджетите на нормалните държави с пазарна икономика, не вдигат доходите на хората.

Доходите на хората зависят от икономическата активност в частния сектор.

Само доходите на пенсионерите и на държавните служители зависят от бюджета, каза той.

В този смисъл огромната част от населението няма да види изменение в своите доходи, защото този бюджет не залага мерки за стимулиране на растеж и увеличаване на икономическата активност в частния сектор, която реално води до увеличение на доходите на хората, каза Янков.

Напротив, увеличаването на данъчното бреме, което е заложено с вдигането на данъчно-осигурителната тежест – по-високи осигурителни прагове, по-висок данък печалба за големите фирми и по-високи данъчни оценки, ще има охлаждащ ефект за растежа, посочи той.

Според Никола Янков ние като граждани няма да усетим никаква разлика догодина с този бюджет.

Ако някой очаква нещо хубаво или лошо да му се случи, нищо няма да му се случи, бюджетът е като миналата година, което е жалко, защото сумите, които харчи държавата, са огромни и те биха могли да бъдат изразходвани по-ефективно – за стимулиране на инвестициите в частния сектор, за насочване чрез промяна на данъчната рамка на потреблението и частни капиталовите потоци от сфери с ниска към сфери с висока принадена стойност, или в сфери, които всички определяме като проблемни – като образование и здравеопазване, където хронично няма достатъчно инвестиции, каза анализаторът.

Според него в този бюджет няма заложени определени политически цели, няма мерки за тяхното постигане, а има „табличка с цифри, която много прилича на миналогодишната, само че коригирана с инфлация, с растеж на БВП и повечко пенсии“.

Според финансиста Борис Петров е добре, че бюджетът за 2024 г. удържа дефицита до 3 процента, а и дава тласък за фискална децентрализация по отношение на потенциал за увеличаване на собствените приходи на общините. Това, което не харесвам в бюджета е, че наблюдавам изключително висок ръст на разходите за персонала с цели 18 процента при средногодишно очаквана средна инфлация от под 5 процента и това на фона на раздутия щат на държавната администрация, каза финансистът. Той уточни, че не е против увеличаването на заплащането на държавната администрация, но би желал да се повиши нейната производителност, да е ориентирана дигитално за обслужване на гражданите, за да не им не налага да губят ценно работно време.

Вижда се и голям ръст на трансферите към  т.нар. социални програми, към социалното министерство – 15,2 процента при средногодишна инфлация от под 5 процента, което е твърде много, посочи той пред БТА.

Според него също твърде висок е ръстът на разходите за субсидии на държавни дружества, на пощи, на БДЖ – цели 18 процента. На този фон ръстът на пенсиите със 7 процента, на трансфера към НОИ е нещо положително, отбеляза той. Като абсолютна стойност пенсиите са най-големият трансфер, но все пак те трябва да осигуряват някакво базово качество на живот на пенсионираните, иначе работещите няма да имат никакъв стимул да плащат социални осигуровки, посочи Петров.

За мен е изненада, че синдикатите при такова раздуване на разходите за заплати и за персонал не са доволни и не знам какво биха могли повече да желаят, при положение че имаме почти над 10 процента реален ръст на доходите в държавния сектор, коментира още Петров. Според него това поставя частния сектор на изпитание, защото той се конкурира с държавния за едни и същи хора на трудовия пазар.

За частния сектор ефективността на труда и производителността е важна, за държавния сектор на практика не е важна, а и не се мотивира. Така че малко сме в неконкурентна позиция – частният сектор да се съревновава с държавния при такива високи ръстове на разходите за заплати в публичния сектор, посочи Борис Петров.

Финансистът обобщи, че имаме „един напрегнат, но постижим бюджет“, който трябва да изпълним, за да трасираме пътя към членство в еврозоната.

---

България

Три торби с пари и стрелба в слабините: Горещи разкрития за грабежа в Благоевград СНИМКИ

Три торби с пари и стрелба в слабините: Горещи разкрития за грабежа в Благоевград СНИМКИ.

Появиха се нови разкрития около въоръжения обир, станал в ранни зори в Благоевград. Подробностите бяха разстроени от МВР.

Униформените в града разкриха, че екшънът се е разиграл около 06:31 часа днес на площад „Македония“.

Излизайки от касов център, двама служители на охранителна фирма са нападнати от три неизвестни към момента лица. Нападението е извършено срещу инкасовия автомобил, който излизал от гараж на площада в града. Районът е отцепен от полицията.

По непотвърдена информация са задигнати поне три торби, пълни с пари при грабежа в Благоевград .

Вече стана ясно, че един от охранителите е прострелян. Сега се разбра, че раната му е в областта на слабините. Той е настанен за уточняване на състоянието и лечение в МБАЛ-Благоевград.

Работата по случая продължава под надзора на ОП-Благоевград, уточниха от МВР.

---

България

Извънредно: Откриха труповете на известна моделка и дъщеря й край курорт

Руска манекенка и дъщеря й бяха намерени екзекутирани и увити в чаршафи край популярния турски курорт Бодрум.

Откриването на телата им, вързани с въже и захвърлени на по-малко от метър едно от друго, предизвика международно издирване на заподозрения за зверството – 45-годишния Андрей Куслевич.

На видеа, споделени в социалните мрежи, се вижда как полицаи изваждат труповете на 42-годишната Ирина Двизова и 15-годишната й дъщеря Даяна. Майка и дъщеря се издирваха, след като техни близки съобщиха, че са открили следи от кръв на дивана във вилата им в Бодрум и мъжки отпечатъци.

Записи от видеокамери отвели разследващите до склон, където били зъхвъплени телета на жертвите и двете с огнестрелни рани. За престъплението е заподозрян бившият съпруг на Ирина – Андрей Куслович, който е бивш охранител на украински бизнесмен.

Според една от версиите убийството е свързано със спор за попечителство над сина на Ирина, тъй като през юни моделката поискала от съд в Москва да издаде ограничителна заповед срещу бившия й мъж – литовски гражданин. Момчето на име Макар е в неизвестност след жестокото двойно убийство.

Турските медии съобщават, че силите на реда са потърсили помощ от Интерпол за проследяването на Куслевич и момчето, за което се смята, че е с него.

Ирина и дъщеря й бяха обявени за изчезнали преди няколко дни, след като приятели и роднини не можаха да се свържат с тях. Нейният фитнес треньор посетил вилата й и установил, че вратата е била отворена с взлом.

Ирина, майка на три деца, е бивш модел и е работила като агент по недвижими имоти в Бодрум, уточнява „Телеграф“.

Дъщеря й Даяна е TikToker с около 30 000 абонати, която вървяла постъпки на майка си, като заветната й цел била да е модел.

Руските дипломати в Турция са в контакт с органите на реда във връзка със смъртта на майката и дъщерята.

Наскоро Даяна публикува видео в социалните мрежи, в което казва, че тя и майка й са летели до Истанбул, за да отпразнуват 15-ия й рожден ден.

Куслевич, вторият съпруг на Ирина, е бил охранител на украински бизнесмен. Той е издирван в Русия, след като избяга от ареста, където попаднал заради кражба.

Източник: blitz.bg

---

България

Извънредно: ФБР разкодира телефона на Алексей Петров

Личният телефон на Алексей Петров е даден от българската прокуратура за разкодиране в лаборатория на ФБР във Вашингтон, научи ПИК от разследващи. Надеждите са, че именно оттам се „изскочи заекът“ и тежкото престъпление ще бъде разплетено.

Подозира се, че в айфона е стаена важна информация, включително снимки, видеа и записи от разговори на Петров с политици и бизнесмени.

Интересното е, че екип на ФБР участва заедно с Европол и в разследването на атентата срещу бившия главен прокурор Иван Гешев. По данни на ПИК една от основните версии е, че двете престъпления са свързани в причинно-следствена връзка.

Междувременно наши източници намекват, че в момента се води битка за наследството на разстреляния бизнесмен и агент на ДАНС, като претенциите идват от няколко посоки.

Очаквайте подробности!

 

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com