Свържете се с нас

България

Късмет според деня, в който сте родени-Събота дава особена сила, дарба, неделята е свят ден-хубаво е да се роди детето в неделя

Всеки човек носи късмета си спрямо момента, когато се роди. От незапомнени времена българите са гадаели каква ще е съдбата на човек и какъв ще е той като личност в зависимост от деня, в който се е родил, пишат от 24chasa.bg

Разберете защо е хубаво да се родиш в понеделник и защо не е добре да си роден във вторник!
Предлагаме ви откъс от книгата „Български ритуали късмет” от Лилия Старева.

ГРАНИЧНОТО ПРОСТРАНСТВО

Добри и лоши дни

Един от най-добрите дни в годината е първата събота на март.

Истинско щастие е да се родиш в нея. Точно обратното носи 29 май, който е от най-тежките дни в народния календар. Добър ден винаги е Св. 40 мъченици.

Важни дни за метеорологични прогнози са 2-ри февруари, Макавеите (1–12 август), Симеоновден (1-ви септември). Има поверия, че ако детето се роди през пролетта, животът му ще е дълъг и щастлив. Ако се роди през есента, когато падат листата, на беднотия е и на нямане. На някои места вярват, че роденият през лятото ще е способен – всичко ще му се удава лесно. Хубав живот очаква и роденото на личен ден, на голям празник – Великден, Гергьовден, Голяма Богородица. Роденият през Мръсните дни ще вижда караконджули и дракуси, погледът му ще е лош и ще урочасва добитъка, а лошите му предсказания ще се сбъдват.

Добре е да се роди човек на празник или на добър ден. Но ако все пак съдбата избере друг ден и ако той не е от най-добрите, не губете надежда. Границата между доброто и злото е толкова тънка, неуловима и променлива, че понякога народът ни, имайки ясното съзнание за това смесване, определя един и същи ден за лош, но и за добър. За доброто винаги има надежда, така както за лошото пък винаги има по една отворена врата, която то ни чака да прекрачим.

Дните на седмицата

Късметът на човека за всяко нещо – раждане, вдигане на сватба, работа, празнуване, в различните дни от седмицата работи различно. В едни повече, в едни хич. В трети е по-добре въобще да не се подхващат. Добре е да се знаят, защото те са знак за цял живот, в скрития смисъл на който е заключена загадката на всичко онова, което ни се случва.

Понеделник

Понеделникът по принцип се възприема като „полазен” ден – както тръгне седмицата, така и ще продължи. Затова на него е добре не да се дава, а да се взема, да се започва, да не се ядосва човек, да е работен, да не се кара с никого. Ранното ставане е залог за успех. Времето в този ден е ценно, добре е да не се пилее.

Успехът на понеделника е в ранните часове. Денят е сравнително независим от влияния – на луната, на звездите и пр.

Добре е да се родиш в понеделник. Роденото в понеделник ще е обичливо, с хубави очи и лице. Ще е кротко, ще има много любов и добър живот.

Ако някой в понеделник влезе с празна стомна в дюкян, цялата седмица няма да върви.

Ако началото трябва да се отложи, срядата е по-добра от вторника за това.

В понеделник се влиза в нова къща.

Ако някой умре в понеделник, „много хора влачи след себе си”.

Не се вземат яйца от полога, защото кокошката ще снася на друго място.

Оран не се започва в понеделник.

Ако в понеделник времето е хубаво, на следващия ден ще се развали.

 

Вторник

Вторникът по принцип се смята за неблагоприятен ден, „кутсузлия”.

Тежки са „старите” вторници – преди смяната на месеца. Не са добри и „младият” вторник (в първата четвърт на новия месец), „смесеният” (когато смяната на месеците става във вторник), деветият вторник след Бъдни вечер и вторникът преди Гергьовден.

Особено неблагоприятен е вторникът след Сирница.

Първият вторник от седмицата на всяко новолуние се счита за „лют вторник”. Ако през този ден жените перат долни дрехи, „ще се развалят”, а ако се мият – ще си повредят косите.

Ако смяната на месеца е във вторник, очакват се неблагоприятни за здравето дни.

Смята се лош за раждане. Човекът ще стане сух на лице, с черна коса и малки очи. Може да е смирен, ала горделив, ще е кавгаджия. Такива хора обаче са силни и богати и живеят дълго. Всеки вторник има зъл час и никой не знае кой е той. Няма по-лошо бебето да се появи точно в този час. Зла орисия за цял живот. Най-лоши са часовете между обеда и вечерята. Най-лош от всички вторници, “главатарят” им, е този преди Великден. Такова е и името му „Черен вторник”. За тези, които са имали нещастието да се родят тогава, народът ни е изпял много тъжни песни с постоянен рефрен „Родила те майка ти у черен вторник…”

Дори и добичетата, родени в този ден, носят нещастие и затова ги колят. Такова добиче не се купува и за разплод, защото ще донесе нещастие и безплодие в стадото, където отиде.

Във вторник не се започва нова работа, не се сее, не се садят дръвчета.

В Странджа във вторник и петък жените не мият косите си, не предат и шият, че „ще им изгорят децата”. Мъжете не се бръснат.

Не е добър ден за годеж и сватба, предвещава лош брак, липса на сговор.

Който скрои и ушие дреха във вторник, ще овдовее.

Ако третини на починал се случат във вторник, не е на хубаво – в същата година ще умре и друг човек от къщата.

Ако темелът на нова къща се поставя във вторник, къщата ще е лоша за бъдещите си обитатели.

По-добре е да дадеш заем, отколкото да вземеш.
Сряда

Срядата прилича на понеделник, но и на събота. В сряда можеш да започнеш успешно работа (особено такава, която може да се свърши същия ден), но и да приключиш вече започната. Най-добрите часове са следобедните. Сполука за всяко начало носи „Младата” сряда – срядата от първата четвърт на новата луна. В такъв ден е добре да се сее, засажда.

Може би именно защото е среда, се приема, че нито е добре, нито е зле да се появиш на този свят или по-скоро, че все пак не е на зле. Единствено изключение е т.нар. „Луда сряда”, пак в Тодоровата неделя. Роденото в сряда ще е хубаво на лице, ще има стремеж към духовен чин. Ще бъде верен, чистосърдечен, честен човек, но не особено богат. Вярва се, че родените в сряда живеят малко, но ако преживеят, достигат до дълбока старост.

Ако жената забременее в сряда, ще роди сакато дете.

Денят е подходящ за домакинстване. Кисело зеле се слага в сряда.

Всяка сряда и петък, дните, които се свързват с предателството на Юда и кръстните мъки на Христос, крият опасност, затова се пости.

Ако жените предат в сряда, ще ги сполети нещастие.

Ако в сряда пече слънце, времето ще се развали. И обратно – ако в сряда времето е лошо, на следващия ще е хубаво.
Четвъртък

Денят се приема двузначно за раждане – и като добър, и като лош.

Добре е, че роденият в този ден ще има бяло и червено лице, хубава снага, светли и умни очи. Ще живее много. Лошо е, че ще бъде скитник – „никъде кол няма да забие”.

В четвъртък работата не спори, затова не се започва, не се и довършва.

Той е междинен, близо е до средата, но още по-близо е до развръзката. За голяма работа, като градеж на нов дом например, няма време.

Не се започва градеж на къща, защото хората в нея непрекъснато ще боледуват, а децата, като поотраснат, без време ще бягат от нея.

Когото наемат на работа, няма да е задълго, нито договор, нито пазарлък ще се изпълнят.

Не се купуват крава, вол или друг добитък, защото няма да седи у дома, ще избяга.

Не се сее, не се сади дърво, защото ще изсъхне и няма да върже плод.

През пролетта обаче цветята се садят в четвъртък, за да са „четворни”.

Не се сади кокошка, защото няма да лежи на яйцата, ще ги замъти и ще ги остави. Няма да снася яйца.

Не се прибират яйца от полога, защото кокошките ще започнат да ги ядат или ще снасят, където им падне. Изключение прави само Велики четвъртък от

Страстната седмица.

Не се правят сватби, защото двамата ще се разделят или единият рано ще овдовее.

Ако се готвят фасул, леща или се меси хляб, червеи ще нападнат фасула, лещата и житото.

Ако жените предат, въртят чекръг или тъкат, овцете ще са въртоглави, а и техните глави може да се завъртят. Ако се работи на полето, ще вали град.

Главатарят на четвъртъците е Въртоглав четвъртък (четвъртъкът през първата седмица на Великите пости). Той е най-лошият. Лош е също и четвъртъкът след Спасовден, казват му „Куция четвъртък”.
Петък

Петък е петият ден от седмицата. Пет е твърде популярно в древността число. В Индия означава съюз на небето и Земята, на духовното и материалното.

Будизмът го свързва с петте сетива, петте добродетели, петте посоки на света и петте елемента (вода, земя, огън, въздух и етер). В гръцката античност пет е числото на сватбите. Същото значение присъства и в Евангелието. Христос нахранва пет хиляди души с пет хляба. Пет се свързва с благодеяние и чудо.

Петък е ден на грехове и беди: Адам и Ева са изгонени от рая, Каин убива Авел; започва потопът; разпъват Христос; унищожени са градовете Содом и Гомор; над Египет връхлитат десетте напасти; отсичат главата на Йоан Кръстител; Ирод избива десет хиляди младенци и пр. Поради всички тези грехове петък е ден за пост и изкупление.

Приема се за добър ден. Роденият в петък е смирен, със сини очи, високи и широки по средата вежди, с къдрави коси. Ще се изучи, ще забогатее, ще е честит господар, ще живее дълго. Ще е или сирак, или юнак. И казват, все за нещо ще е петимен, все нещо ще му липсва. Някъде смятат, че това е на сиромашия.

Приема се неблагоприятен за делово начало. Той е ден за приключване, за подготовка за съботната почивка. За евреите съботата е била почивният ден. Християнската религия е посветила петъка на св. Параскева-Петка.

Петъкът по принцип е прокобен, тайнствен ден. Вярва се, че сънищата, сънувани в петъчната нощ, са пророчески, сбъдват се.

В годината има дванадесет лоши петъка, наричат ги „черни”. В календара те се намират непосредствено пред големите празници: Димитровден,

Коледа, Сурва, Богоявление, Трифон Зарезан, Тодоровден, Среднопостница, Великден, Русалска неделя, Петровден, Голяма Богородица и Кръстовден. През тези черни петъци важи строга забрана за жените да не работят никаква работа. Забраните са свързани с омилостивяване, с предпазване от наказание. Престъпването им води до болести и беди. Не се работи с вълна, не се яде месо. Забранено е сексуалното общуване. Ако жените се решат или мият косите си на Черен петък, ще оглушеят, ще ги боли глава, може и да полудеят.

Ако жената забременее в петък, ще се роди сакато дете.

В петък не се тръгва на път, за да не налети беда.

Не се започва нова работа, защото все ще се заплита, върви на „запето”.

Нищо не се сее, защото няма да даде плод.

Не се сади кокошка, защото измътените пилета няма да траят. Ще се излюпят повече петли.

Който крои и шие дреха в петък, ще овдовее.

Ако в петък времето е хубаво и ясно, скоро ще се развали. „Петък пече, събота (или неделя) – тече”, казва народът ни.

Каквото е времето на първия петък от новолунието, такова ще бъде до пълнолунието.

Събота

Събота е ден на мъртвите. Всички задушници и помени се изнасят в събота. Близостта до техния свят е за добро, но и за лошо. Дава особена сила, дарба и предопределеност, но и крие опасности и риск.

Не се пере, защото помията от водата мърси храната на умрелите, не се „лепи”, замазва, защото „къщата ще опустее”.

На дете съботниче всички в семейството гледат с голяма радост и почит. Понеже се случва рядко, смята се, че е направо Божие благоволение и милост към цялата фамилия. Нещо повече – то е Божи дар и за мястото, и селището, в което се е родило. Казват, че през девет села пак трудно се намират съботници. Хората се радват, защото в къща, в която има съботник, вампир не влиза, магии не могат да се правят, лоши духове и болести не смеят да се появят. Всички невидими и зли сили, които дебнат човека в тъмнината отвсякъде, се страхуват и бягат надалече. Дори животните съботници – куче, вол, кон – са на почит и уважение.

Роденият в събота или само през нощта, преди да са пропели петлите, цял живот гледа сънища, живее в тях, вижда нощни духове, говори с умрелите.

Ако роден в събота прокълне някого, клетвата му винаги „стига”.

Добре е в събота да тръгнеш на път.

Ако момиче си мие главата в събота, по-лесно ще се омъжи.

В събота не се започва нова работа.

Не се крои риза, който я носи, ще умре.

Не се правят годежи и сватби.

Срещу първата събота след сватбата младоженците не трябва да спят вкъщи, защото не е на хубаво.

След залез-слънце в събота не трябва да се започва шиене на дреха или бродерия, защото този, който ги носи, ще се разболее. И в никакъв случай не се говори за зли сили, демони и чудовища, защото те са наблизо, могат да чуят и да се появят.

Ако третините на починал се случат в събота, не е на хубаво. Още някой от дома ще си отиде.

Ако бият някого в събота преди Великден, цялата година ще яде бой.

Ако в събота вали дъжд, времето през цялата година ще е хубаво.
Неделя

Неделята е „свят ден”. Хубаво е да се роди детето в неделя. Ще е късметлия в живота, ще е честито, разумно, с хубаво лице, с големи очи и дълъг перчем, смирен, кротък, ще обича истината и ще мрази лъжата. Момичето ще е кипра, ще обича да се гизди и облича в най-лични премени. Каквото облече, все ще му прилича. Обикновено тези деца се кръщават Делчо, Неделя и т.н. Тези, които умират в неделя, са праведници. Особено благоприятни са неделите на новолуние и пълнолуние.

В неделя не се садят цветя, ще ги ядат червеи.

Ако жена реши косата си в неделя, ще умре мъжът й.

Ако в неделя пече слънце, времето ще се развали.

Ако в неделя завали дъжд, ще трае цяла седмица и ще престане пак в неделя.

Ако е добро времето в неделя сутринта, ще е добро през цялата седмица. Ако е лошо, ще е лошо и през седмицата.

Даниел Каменов е с богато портфолио от статии, интервюта и анализи, той се утвърди като достоверен източник на информация и задълбочен коментатор на актуалните събития. Даниел работи неуморно, за да предоставя на читателите си най-актуалната и надеждна информация.

---

България

Автобус с работници застина във вертикално положение на входа на тунел след катастрофа

Пътен инцидент с участието на автобус, превозващ работници към близка текстилна фабрика, е предизвикал задръстване по магистрала С-32 до Барселона, съобщиха местни медии.

По все още неизвестни причини автобусът е останал диагонално заклещен на входа на тунела.

Всичи 47 души в превозното средство са били извадени от пристигналите на място спасителни екипи, за щастие няма данни за жертви.

От „Гражданска защита“ уточниха в социалната мрежа Х, че на мястото на инцидента са били изпратени 14 линейки и два медицински хеликоптера.

По-късно властите съобщиха, че трима души са в критично състояние, а петима в тежко, поради което са били транспортирани с хеликоптери до най-близките болници в Барселона и Жирона.

Междувременно ръководителят на Каталунската служба по автотранспорт информира, че причините за инцидента са в процес на изясняване.

Инцидентът е станал близо до Пинеда де Мар, средиземноморски крайбрежен град. Магистралата е затворена за всички превозни средства, движещи се в посока на север от Барселона.

---

България

На 100 км от София: Ще настръхнете от „Мъртвата сватба“ и как майка играе на гроба

Нашите географски ширини са известни с голямото разнообразие от обичаи, много от които, за щастие, вече не практикуват. Но не може да се отрече, че е интересно да се говори за тях.

Без значение дали тези обичаи се предават от поколение на поколение, някои неща все пак заслужават да останат в миналото. Един от тях определено изпъква.

Той е „Мъртва сватба“.

Най-страшният обичай сред ужасните и най-странният сред странните. Практикувал се е в източните части на Сърбия, само на стотина километра от София. Някъде се нарича и „Черна сватба“.

Правилата са ясни – ако млад мъж умре неженен, годеницата му или друга девойка от селото – да се омъжи за покойника! Този вид брак е валиден една година, а майката на починалия младеж трябва да изиграе коло на гроба на сина си.

Някога се е смятало, че неженените не могат да преминат от другата страна и да завършат живота си. Повечето християнски нации вече не практикуват някои от тези странни обичаи, така че те несъмнено имат своите корени в езичеството или суеверието.

Въпреки че някои обичаи ни карат да настръхваме, има твърдение, че те все още се практикуват и днес. Така както на помена се носи храна и напитки на гробището за покойника, семейството се облича в черно за покойника, а също така покойниците се погребват в церемониални дрехи, много често с ценни предмети.

В Сърбия също имало обичай неомъжените момичета да се погребват в булчински рокли или в бели ковчези.

---

България

Чутовна буря връхлетя Русе и Велико Търново, по пътищата е хаос

Мощна лятна буря връхлетя Русенска област днес следобед, създавайки сериозни затруднения за шофьорите в региона. Силните пориви на вятъра са довели до падане на множество дървета върху ключови пътни артерии, което наложи спешни мерки за възстановяване на нормалното движение.

Най-сериозно е положението в участъка между „Две могили“ и „Обретеник“, където паднали дървета са блокирали част от пътното платно. Шофьорите са принудени да навлизат в насрещното движение, за да заобиколят препятствията, което създава потенциално опасни ситуации. По маршрута Русе-Силистра също са регистрирани паднали дървета, особено в отсечката между Русе и „Сливо поле“. Това допълнително усложнява трафика в региона.

Веднага след получаване на първите сигнали за инцидентите, те са докладвани на спешния телефон 112. Очаква се мобилизиране на екипи от пожарната служба и пътното управление, които да се заемат с разчистването на засегнатите участъци.

Предвид създалата се ситуация, се препоръчва на всички шофьори, пътуващи в района да шофират с повишено внимание и намалена скорост, да се съобразяват с временната пътна сигнализация, ако такава бъде поставена, да следят за актуална информация относно състоянието на пътищата. При възможност да отложат пътуването си или да изберат алтернативни маршрути.

Силен дъжд вали и във Велико Търново и населените места в региона. Дъждът е придружен с ураганен вятър. Потребители от социалните мрежи съобщават за съборени дървета по пътищата в областта.

Дъждът е проливен и интензивността му се увеличава. Ситуацията продължава да е динамична, съобщава БТА.

Внезапната буря е типично явление за летния сезон в България. Метеоролозите напомнят, че през този период често се наблюдават краткотрайни, но интензивни валежи, придружени със силен вятър. Тези условия могат да доведат до падане на клони и дървета, особено в горски участъци и алеи с по-стара растителност.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com