Свържете се с нас

Made in BG

Културологът Слава Янакиева: Не понасям народната музика! Тя ни разделя с Европейската култура

Съпругата на проф. Калин Янакиев предизвика истинска буря от коментари в социалните мрежи.

Поводът е нейно изказване за българската народна музика. Слава Янакиева, която е културолог и преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, признава, че не може да понася народната музика и тя ни разделя с Европейската култура.

“Не понасям народна музика, защото тя никога не ме е вълнувала. Народните танци не ме вдъхновяват.

Не понасям народната музика, защото тя е онова, което ни разделя с Европейската култура. Народната музика е местното, почвеното, различното, онова което НЕ Е като другите страни от европейския цивилизационен кръг.

И неслучайно хоротропците избират знакови за културния живот на столицата места. Хоро с трибагреник е знак за политическо и културно разобщаване от Европа“ – казва известната културоложка Слава Янева.

Съпругата на проф. Калин Янакиев Слава Янакиева предизвика истинска буря от коментари в социалните мрежи. Поводът е нейно изказване за българската народна музика от 1 януари 2022 г.

В посочената публикация Слава Янакиева, която е културолог и преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, признава, че не може да понася народната музика и тя ни разделя с Европейската култура.

“Не понасям народна музика, защото тя никога не ме е вълнувала. Народните танци не ме вдъхновяват. Не понасям народната музика, защото тя е онова, което ни разделя с Европейската култура. Народната музика е местното, почвеното, различното, онова което НЕ Е като другите страни от европейския цивилизационен кръг. И неслучайно хоротропците избират знакови за културния живот на столицата места. Хоро с трибагреник е знак за политическо и културно разобщаване от Европа“ – казва известната културоложка Слава Янакиева.

Изказването на Слава Янакиева, припомнено от потребители в социалната мрежа, предизвика вълна от гневни реакции във Фейсбук.

Ето някои от тях:

Ето какви културолози преподават в СУ!, пише Жана Тракийска, поствайки цитат от Янакиева.

Бояна Митева коментира: „Тая е с умствени отклонения . Това , че хората играят хоро на площада за празник или ей така , не е изкуство ( според мен ) а емоция на хората . Изкуство е когато е работено върху хорото и участниците правят отрепетирани фигури и стъпки при свирене на оркестър или запис на народна музика . Дунавското хоро “ мила “ е авторско – на Дико Илиев и не е на Тодор Живков . Но явно Живков е бил по близо до народа от теб щом е знаел какво обича българина . Българската народна музика е едно от малкото неща които могат да ни обединят . Хващаш сена хорцето без да поглеждаш хората до теб от коя партия са , от кой отбор , от кой град или село са . Ако такива хора учат студентите , къде ли ще стигнем ?“

Мартин Матев добавя: „И тази дама е била нажилена от стършели по главата“.

„Това истина ли е? Такава непоносимост и изразена публично от преподавател.Точно този фолклор,който не понася вълнува цял свят,ако тя не знае.“, смята Марияна Миланова.

„Грижа ми е наистина що не ги лекуват такива!“, пише Стефан Генов.

„Позор !!! Да изчезва от СУ ! Такива с умствени увреждания нямат място в нашата страна!“, заявява Гергана Лулчева.

Никола Пингелов пише: „Такива, като това недоразумение, изхвърлиха класиците ни от учебниците и съсипват образованието.“

А Галина Шотлекова коментира: „Трябва да я изгонят от СУ……Това е поредната простотия ,която съм чела….И ако такива са ни преподавателите,то няма смисъл от обучение,нито начално,нито висше…“

„Да се уволни дисциплинарно без право да практикува!!!“, иска Димитър Манов.

„Нашите деца прокудени по чужбина създават български училища,играят народни хора,пеят народни песни от което на чужденците им падат ченетата , а на пъпа на столицата ни се подвизава това чудо и преподава????? Вън от университета че и от България!!!“, заявява Иванка Тодорова.

Ралица Ал-Ариани: Истина ли е това??!!! Аз съм в шок!

Еми Мариянска: Университетите ни се напълниха с недоразумения като тази и мъжа й. Какви хора учат студентите ни, па и ги оценяват според тесногръдието си и политкоректната си извратеност. А тази не беше ли завършила ВИТИЗ? От кога е културолог? От народната ни музика се възхищава цял свят. Именно тя винаги ни е приобщавала към останалия свят. Не искам да обиждам гайдата, като нарека с името на инструмента гадните „гайди“. Пръднята е техният любим звук. В хармония с природната им изостаналост.

Камен Костакиев: Слава Янакиева, грантоед, „културолог“ и позор за преподавателската общност в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Няма себеуважаващ се университет по света, себеуважаваща се академична общност, която да не изхвърли незабавно подобно същество от всякаква преподавателска дейност.
Само при нас подобни индивиди не само промиват младите умове, но дори медиите им правят реклама.

Иван Николов: Поредния евроатлантик-урод, преподавател в български университет. Слава Янакиева, културолог и преподавател в Софийски университет „Св. Климент Охридски“

Boris Tanusheff:  От извора на умнокрасивитета – изказване на Слава Янакиева, “жената до“ проф. Калин Янакиев, който обявява всички несъгласни с ИК, ни повече, ни по-малко, за фашисти.

Преди броени дни пък журналистът Елена Гунчева-Гривова пише следния текст в Свободно Слово.еу

КОГАТО ЛУДИТЕ БЯХА НА ВЛАСТ….

Едно време баба ми ми казваше, че лудите жени се познавали по дългата, занемарена, мръсна и несресана коса и налудничав поглед. Съдейки по организъма на снимката, баба ми веднага би я пратила в заведение, където лекуват душевни болести, ама от по-тежките.

Незнайно как хора с ментални отклонения и психопатични наклонности постоянно дефилират по медиите и ни облъчват, направо заразяват с лудостта си. До степен на човек да му се доповръща, с извинение, само като им чуе именцата.

Този организъм се срамувал от българските хора. Не ги харесвала, значи, били байганьовски и просташки. Неевропейски някак си. Щот туй – съществото, е родено във Версай със златна лъжица отзад и под звуците на виенски валс! Кой знае какви диви селяндури са били предците й, тръгнала да се гнуси от народа си! Впрочем името й също селянее по краищата, едно таквоз неевропейско ми идва!

Ами, Славке, МА, и нас ни е гнус от теб. Няма по-гнусно нещо от мазен и некъпан безродник. Особено пък ако е жена. Явно физическата нечистоплътност е следствие от душевната мръсотия и гнусота в душата ти!

Европейски танци й се искали на съществото. Като вземем едно дърво……

---

Made in BG

Баба Ванга ни казваше: измийте краката си преди сън или си вземете душ, водата измива лошите мисли от деня

Баба Ванга ни съвeтва да спазвамe опрeдeлeни правила, за да смe здрави. Знамeнитата пророчица, прeз цeлия си дълъг живот e спазвала стриктно свои правила, съблюдавайки опрeдeлeн рeжим. Като своя мисия пeтричката лeчитeлка избира да помага на хората, като ги цeри от различни болeсти и нeдъзи, чeсто опирайки до богатството на народната мeдицина.

Въпросът как да побeдим остаряванeто и да доживeeм до дълбока старост вълнува човeчeството eдва ли нe от сътворяванeто на свeта. Учeнитe нeпрeкъснато прeдлагат свои рeцeпти за вeчна младост и търсят „гeна на дълголeтиeто“. Същeствуват много способи, за да извоювамe понe частична побeда с надпрeварата с врeмeто. Това са йогата, физичeската активност, здравословното хранeнe, закаляванeто, парнитe бани, прeчистванeто на организма.

Ванга дава приживe своитe съвeти за дълголeтиe прeд журналиститe на тeлeвизионния канал „Домашний“, а тe записват цeннитe й прeпоръки:

1. Прeди всичко – нe прeяждайтe. На пазара и бeз това сe прeдлагат повeчe продукти, отколкото имамe нужда. Прeяжданeто води до сeриозни заболявания, от които страдат всички органи.

2. Прeз лятото обeзатeлно ходeтe боси! Така няма да прeкъсватe връзката си със зeмята.

3. Научeтe сe правилно да почиватe. Дeнят e създадeн за работа, а нощта – за сън. За да смe здрави и работоспособни, трябва да си лягамe нe по-късно от 10 часа вeчeрта, а сутрин да сe събуждамe към 5-6 часа.

4. Нeпрeкъснато пийтe чай от горски плодовe или билки. В отварата има чистота и източник на здравe.

5. Понe вeднъж в сeдмицата яжтe накиснато в чиста вода жито. По този начин постоянно щe очистватe организма си и щe иматe нeпрeкъснат източник на сила.

6. Хората трябва да ядат ръжeн хляб, за да оцeлeят и съхранят здравeто си. В нашe врeмe ръжта има всe по-голямо значeниe.

7. Намалeтe до минимум мазнитe храни.

8. Тeзи, които искат да са здрави, трябва постeпeнно да намалят дeла на мeснитe блюда в хранeнeто си и постeпeнно да сe откажат от мeсото.

9. Нe пушeтe! Цигаритe са сигурeн убиeц. Той e подъл и постeпeнно ни унищожава.

10. Движeтe сe повeчe и много работeтe! Губeнeто на врeмe и бeздeйствиeто са болeст, която погубва нe само тялото, но и душата.

11. Нe сe мийтe с много горeща вода. По-чeсто използвайтe домашeн сапун и природни срeдства, които нe дразнят тялото.

12. Вeчeр, прeди ляганe, обeзатeлно измивайтe краката си, ако можe, взeмeтe цялостeн душ. Водата нe само измива мръсотията, натрупана прeз дeня, но и ни чисти от лошитe мисли и лоши eнeргии, които могат да нарушат спокойния ни сън.

13. Прeкалeната употрeба на лeкарства врeди на здравeто. Изкуствeнитe илачи затварят вратата, прeз която посрeдством билкитe влизат природнитe сили, възстановяващи нарушeния баланс в болния организъм.
тe дeцата да играят на воля, на каквото си искат: да сe мокрят във водата, да тичат, да скитат в гората. Прeз зимата това щe e от полза за здравeто им и щe ги пази от болeсти.

15. Обичайтe сe eдин друг, стрeмeтe сe към добри дeла. Мислeтe позитивно и това щe e най-доброто лeкарство за всeки от нас.

---

Made in BG

Как се режат розите на пролет – пълно ръководство! Направете им „пролетна прическа“ и през лятото ще ги раздавате на съседите:

Пролетта е времето, когато природата започва да се събужда и сезонът на градинарството също започва.

Градинарите и производителите на цветя усещат това време най-интензивно, защото ги чака много работа. Лехите се копаят, почвата се подготвя за отглеждане на културите, а също така е време за пролетната резитба на някои растения, включително розите.

Днес от Ко4 ще ви научим (или просто ще ви припомним) как да ги отрежете правилно през пролетта.

Благодарение на пролетната „прическа“, те ще цъфтят обилно.

цъфтящ розов храст

Ще ви кажем как да го направите правилно.

Първо, подрязването стимулира цъфтежа, но земните студове могат да повредят храстите по това време.

Затова не трябва да бързате с отрязването и започнете едва когато пъпките набъбнат и са с размери приблизително 0,5-0,8 cm.

След отрязването храстите се наторяват и отсечените места се третират с дезинфекциращ разтвор.

подрязване рози напролет

Те също трябва да се напръскат с 1% разтвор на меден сулфат.

Как да режем рози през пролетта?

розови пъпки

Пролетното изрязване на розите служи, наред с други неща, за оформяне на храста, ако е пораснал много.

Можете също така да отрежете по-малки издънки, за да постигнете дълги стъбла с отделни пъпки.

красиви цветове роза

Ако ви харесва, когато храстът е отрупан с много цветове, дори и малки, тогава подрязването се извършва минимално.

Подрязването на розите служи и като превенция срещу стареенето на храста и се извършва чрез премахване на стари клони.

Кога да режем розите?

Планирайте тази процедура до периода, когато преминат сутрешните студове.  Препоръчително е да направите това преди пъпките да набъбнат и да цъфтят.

цъфтящ розов храст

Първо се извършва предварителна проверка.

Не забравяйте да отрежете клоните, които растат вътре в храста – това подобрява циркулацията на въздуха.

Замръзналите клони също се отрязват до живо дърво.

измръзнали рози

Не се увличайте и не режете храстите твърде много.

Растението не трябва да губи по-голямата част от зелената си маса, но корените трябва да имат достатъчно сила и храна, за да осигурят напълно надземната част.

Източник: За жената

---

Made in BG

Какво можехме да си купим с левчето преди 10 ноември 1989 г.

Добрият стар лев го помним всички. Вижте на снимката как изглеждаше „добрия стар“ един лев. Какво можеше да се купи с него, преди да настъпи периода на широко прокламирания в началото на 80-те години т.нар. „разгърнат“ социализъм?. Сметнете сами при положение че: баничката бе 18 ст, чаша боза – 10 ст, приличен обяд в столова – около 1 лв, (но за студентите – от 30 до 50 ст)!

Билетите за трамвайте (доста раздрънкани наистина) бяха по 6 ст. Прочутите българси цитари „Слънце“ и „Арда“ струваха съответно 32 ст и 60 ст кутията, а кибритът – 5 ст. Тогава хората ходеха охотно на кино срещу 35 ст билета. Това бе и времето, когато едно бунгало на „Слънчев бряг“ струваше 1.20 лв на ден, а стая в хотелите – след 1 септември – се ползваше срещу 1.30 лева.

От закусвалнята в центъра на курорта можеше да си купите едрогабаритни много вкусни кебаптчета – за „без пари“ и с повечко ръчно изпечен хляб се изкарваше спокойно до вечерта, където входът за модната дискотека бе 1.50 лв, а във вариетето можеше да се попадне срещу „цели“ 5 лева!

Добавете към това спокойствието на все още девтвените дюни и доброжелюбно настроените чуджестранни туристи, които просто не знаеха как да изхарчат своите обменени в левове пари – толкова драстична бе разликата в стандартите. И все пак – живееше се добре с шише лимонада или сайдер на масата на евтините кръчми, вместо появилите се по-късно швепс, кола и т.нат. А чаща първокласен коняк „Плиска“ – не и ментето през първите години на т.нар. „преход“ – бе 50 ст!

Е, банани се продаваха не често в т.нар. „показни магазини“ – те бяха 2 в София, но какво от това – консумирането на такива „деликатеси“ бе прието единствено на големите празници. Накрая – заплатата на специалист – вишист бе 80 лева на месец. Направете сметка и ще видите, че тя бе достатъчна за едно сносно съществуване, включително и за един по-продължителен курорт на морския бряг…

Разбира се, анализът за „плюсовеите“ и „минусите“ на безвъзвратно отминалите десетилетия на 60-те и 70-те години на 20-я век може да бъде продължен и задълбочен, но това едва ли е необходимо. Новите предизвикателства изтриват постепенно носталгичните спомени за „доброто старо време“…!

А ето най-култовите коментари от мрежата:

Коментари от мрежата:

Много ще си спомняме за доброто старо време-искахте демокрация-ето Ви я! Да те управляват неуки хора-твоята съдба да се решава от циганите-също неуки хора-едно време-няма да ходят циганите на училище и ли на работа-нямаше го този лукс.

Веднага след казармата-на вторият ден младежите на работа. И сега работят – по нощни клубове и дискотеки и на другият ден -спане, готови за следващия екшън!

„Избивания, побоища, кланета, катастрофи и какво ли не – не ни трябва война, ние българите ще се унищожим „сами“.

Това е нашата „демокрация“. Преди си имаше ред дисциплина – болниците си бяха „болници“, образованието отлично. Не като сега – навъдили ги стотици „университети“ само и само да лапат пари-а от там излизат едни кадри – Господ да ти е на помощ!

То не било „у млякото-ами у суроватката“ – както казваше баба, но имаше мъдри думи на старите хора, а имаше и кой да ги слуша и да си взема поука.

Баба ми може да е вземала 28 лв. пенсия, но си имаше всичко, защото си го гледаше във градината -отглеждаха се и животни! И никой не съм виждала от възрастните хора да рови по казаните, а сега срам и позор – всеки втори. Живея във центъра на града и всеки ден ги виждам!

Първо това поколение трябва да се научи да работи – после на ред и дисциплина, и после можем да говорим за демокрация!!!!! А не като изтъркана плоча да ми говорите – за „бананите“, пък и най малко софиянци могат да се оплакват – винаги са били с привилегии – в така наречените „показни магазини“имаше всичко! Сега яжте банани, а родителите ви да измират от мизерия и нищета! Вие очи и уши нямате ли бе хора? Ако сте хора!!!

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com