Свържете се с нас

България

Климатологът Матев с необикновена прогноза за лятото, но и неочаквани изненади

Лятото настъпи с пълна сила, а с него и отпуските и пътуванията.

Очаква ли ни топло лято или ще трябва да се примирим с бурите и градушките. Отговор на тези въпроси даде пред „Стандарт“ климатологът Симеон Матев.

– Господин Матев, лятото започва доста променливо. Можем ли да очакваме и тази година големи горещини, които да ни накарат да се почувстваме като на друг континент?

– Първо да кажем, че това променливо, динамично начало на лятото, което наблюдаваме е всъщност характерна черта на нашия климат. България се намира на такива ширини в Северното полукълбо, че максимумът на валежите е през последната седмица на май и първите две на юни.

Това правило важи за 3/4 от страната, така че да вали през тази част на годината не само, че не е необичайно, а напротив, това е нещо нормално.

Друг е въпросът, че в определени години вали малко повече отколкото е обичайно. Съвсем трети въпрос е, че понякога се създават условия, при които само за два, три часа падат валежи като за цяла месечна норма.

И всъщност тогава наблюдаваме в разделени части на страната и наводнения. Двата най-основни модела за прогнозиране са американският и европейският, те красноречиво сочат, че юли и август ще бъдат с температура над обичайните.

Това, разбира се, не означава, че ще умрем от жеги. Случването на горещини е плод на по-скоро случайно съвпадение на няколко фактора в атмосферната циркулация, които почти всяка година водят до настъпването на 40-градусови горещини в нашата страна.

Но като цяло броят на годините, в които не са измервани температури над 40 градуса в нашата страна са малко за последните 30 години, а сега дали тази година ще имаме по-дълги или по-кратки периоди на валежи зависи от напасването на самата атмосферна циркулация през следващите два месеца.

Ако говорим по-конкретно, то периодът в годината, в който са възможни такива горещини е около 5 – 7 юли, около 20 юли и през два, три периода през месец август. Дали ще стане така предстои да видим. За съжаление дългосрочните прогнози не предоставят възможност за конкретика и детайли за повече от 10, 15 дни напред.

Ако се ограничим в тези 10, 15 дни може да кажем, че предстои по-скоро нормално  лятно време с обичайни температури от порядъка на 30, 35 градуса. Нещо повече в началото на следващата седмица предстои захлаждане и то ще ограничи още повече възможността за горещини до края на месеца.

Обикновено, когато у нас е хладно горещини има някъде другаде в Европа и такива в следващите дни се очакват в Испания, където на места в южните части на страната ще бъдат измерени температури от 43 до 45 градуса. Това са високи температури, особено за края на юни.

А сега сигурно се питате дали тези горещини няма да дойдат при нас – засега не се очертават такива високи температури да дойдат в близките десетина дни, но има тенденция за очакван горещ период, някъде през периода 5-7 юли в нашата страна. А сега дали това ще стане, то предстои да видим.

– А как стои въпросът за температурите в Западна Европа. Някои учени вече казват, че ни очаква, може би, едно от най-горещите лета. Доколко може да се има доверие на такъв тип прогнози, които са леко по-апокалиптични, ако така може да кажем. 

– Те са леко апокалиптични не за друго, а защото информацията в тях е стресираща за обикновения получател на информацията. Такива прогнози се правят на чисто статистическа база и ако гледаме статистически – абсолютно е възможно да има такова лято в Европа, макар че едва ли ще се повтори горещото лято на миналата година, поне не и тази.

Разбира се, това не означава, че някой от следващите лета няма да е по-горещо и с още по-високи температури. Дали ще се сбъдне зависи от доста фактори, които само атмосферната циркулация знае как ще се случат и дали ще се случат.

Засега има индикации да се смята, че поне в Югозападна Европа наистина предстои много горещо време, а това от своя страна означава, че ако там е горещо, то възможността у нас да има горещо време е доста ограничена.

Ако в Западна Европа е горещо – при нас няма как да е горещо. По-скоро ние трябва да се притесняваме от прогнози ако в Западна Европа е по-хладно и дъждовно, което автоматично означава, че ще може да очакваме дълги сухи и горещи периоди.

– А как стои въпросът с времето по морето, защото сега много хора организират вече своите екскурзии и почивки по Черноморието и въобще в Средиземноморието. Там какво можем да очакваме като температури и като състояние на времето през тези месеци?

– За нашето Черноморие очакванията са да бъде с температури – градус, два над нормата, което означава едно стабилно топло време. Разбира се, за повечето от хората, които отиват на морето за слънце и топлина – ще го получат. Морската вода към момента е с температура 23, 24 градуса и тези стойности са близки до нормалните.

През следващите дни малко ще се повишават и най-вероятно през втората половина на юли и началото на август по нашето крайбрежие температурата на водата ще бъде 24-26 градуса. Ако се задържат по-горещи дни, то е възможно температурата да достигне до 28 градуса. Тези стойности са много приятни за морска почивка.

Само ще отваря една скоба, че най-високите температури на морската вода по нашето крайбрежие са измерени през 2010 година и забележете, че те достигнаха до 30, 32 градуса. Тази година е малко вероятно да има такива стойности, така че по-скоро в това отношение лятото ще си е нормално.

Ако говорим по Средиземноморието, то тази година се наблюдава една повишена активност на средиземноморски циклони, което е необичайно за това време на годината и това е причината за честите превалявания в средиземноморския регион в началото на лятото.

Тенденцията е тази активност постепенно да затихва, но въпреки това през първата половина на юли все още ще оказва влияние с условия за превалявания, а това е и причината за очакваните повече валежи в западната половина на Балканите за месец юли, включително и за западната част на нашата страна. Тези валежи обаче няма да са ежедневни, няма да са постоянни.

Просто ще има редуване на периоди с превалявания и прегърмявания, и такива периоди със слънчеви часове и без валежно време, а проблемът на тези валежи е, че макар и за два, три дни може да се излеят големи количества дъжд, което от своя страна да предизвика проблеми.

– Как стои въпросът с градушките и всички онези природни аномалии и бедствия, които навреждат на реколтата и засягат посевите и нивите?

– Градушката не е нещо нормално, но е едно явление, което е характерно за нашите места, особено силни и интензивни са градушките през месец юли. Тогава обикновено се нанасят и най-големи щети на земеделските стопани и това е така, защото през юли атмосферата е достатъчно гореща. Ако има условия за развитие на бурите, то те са доста мощни, съответно предизвикват падане на опустошителни градушки.

Прогнозата на числовите модели за юли месец е за повече валежи от нормалното в западната половина на страната, което автоматично означава, че е вероятно да има и дни с градушки.

Това не е някакво изключение, но все пак с тази прогноза, отново повтарям, трябва да ни светва лампичката, че е възможно в някой дни да имаме по-интензивни явления.

За съжаление, отново ще повторя, че от сега не можем да кажем дали на 7 юли ще вали градушка или на 13, просто отсега може да се каже, че през някои от дните на месец юли ще има много добри условия за интензивни валежи и гръмотевици, включително и за градушки. Разбира се, къде е възможно да се случват тези явления трябва да се следи в ежедневната прогноза.

Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

---

България

Големият победител Иван Рълев: Свободен съм! С Денислава бяхме заедно, но не сме един за друг

Големият победител в „Игри на волята“ Иван Рълев разкри истината за отношенията си с участничка от риалитито. Двамата с Денислава Велкова са имали кратък романс, след края на снимките край Царево.

„Може би емоцията там беше много силна и това повлия на нашите отношения, които за кратко имахме. Приключиха. Останахме си в приятелски отношения, нищо лошо нямаме, но не сме един за друг“, коментира Рълев в предаването „Събуди се“ по Нова Тв.

В предаването атлетът имаше много емоционална среща и с бившата си приятелка – Йоанна. Тогава девойката бе категорична, че ще изяснят отношенията си след края на сезона. По всичко личи, че двамата не са успели да изгладят различията си и не са се събрали.

„В момента нямам човек до себе си. Изключително фокусиран съм върху работата, която развивам и бизнеса си.

Не остава време за това. Ако имам човек искам да се раздавам на максимум за него и не смятам, че в момента е времето да имам сериозни отношения с някой, защото връзката няма да е пълноценна и няма да мога да дам това, което мога“, допълва шампионът.

Веднага след излизането си от формата Рълев започва да работи в своята нова лаборатория и споделя, че от тогава до сега няма почивен ден. Той разкрива, че инвестицията за лабораторията не е от наградата, а е купил всичко нужно с подкрепата на своите родители. На финала той дори посвети победата на баща си и сподели, че е много щастлив, че е накарал родителя си да се гордее с него.

---

България

След като спечели 100 бона Иван Рълев скъсал с гаджето преди 3 дни

Победителят в Игри на волята Иван Рълев е имал бурна връзка с другата участничка в продукцията Денислава, но двамата са се скарали до преди дни. Това признава самият той в интервю, видя NEWS2.

„Двамата с Дени сме силни характери и отношенията ни са доста бурни.

Преди два-три дни се скарахме и не знам как ще продължат отношенията ни натам“, призна Рълев.

Той също така каза, че два остри камъка брашно не мелят.

Официалното признание за връзката му с Денислава показва, че очевидно нещата с бившата приятелка на Рълев Йоанна са останали в сферата на приятелството.

От друга страна, наскоро Денислава, попитана за отношенията й с мъжете в Игри на волята, сложи знак „хикс“ не само на Мастагарков и Мартин, но и на Рълев.

Денислава каза, че към момента няма мъж до нея и иска да е сама.

---

България

Милионери: Служители в завод прибраха 11 млн. евро с хитра схема

В рамките на година група крадци успява да отмъкне благородни метали като злато и сребро на стойност най-малко 11 милиона евро.

Това се е случвало от медодобивен завод в Хамбург, според разследванията – в периода февруари 2020 г. – януари 2021 г., разказва германското издание „Билд“.

Прокуратурата на Хамбург е повдигнала обвинения срещу петима души – на възраст между 33 и 50 години, за сериозни групови и търговски кражби. Друг заподозрян е обвинен в помагачество и съучастие в тежки групови кражби.

Твърди се, че обвиняемите са откраднали около 5000 килограма – „междинни“ и странични „продукти“, съдържащи благородни метали на обща стойност около 11 милиона евро от помещенията на компанията. След това са ги препродавали.

Откраднатите стоки са т. нар. „сурово сребро“. Остатъците от необработено сребро се създават по време на процесите на рециклиране и обработка на метали.

Твърди се, че крадците са изпращали част от плячката си на металообработващи компании в Турция. Те използвали крипто клетъчни телефони за вътрешна комуникация.

Кои са крадците милионери?

Твърди се, че в схемата са участвали бивши и настоящи служители на завода, както и доставчици на услуги, които са имали достъп до помещенията му.

Полицаи под прикритие се натъкнали на група от поне единадесет заподозрени. Разследващите идентифицирали 36-годишният Махмут С. от Фреденбек в Долна Саксония като ръководител на бандата.

В хода на разследването са конфискувани три луксозни автомобила. Делото започва на 12 декември в Окръжния съд на Хамбург.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com