Свържете се с нас

България

Каракачанов изненадващо: Подавам оставка като вицепремиер, ако Борисов и Радев…

Published

on

„Какво ще решат оставките на премиера Бойко Борисов и на президента Румен Радев? Ако някой мисли, че с кръв и насилие ще реши проблема, няма да стане. Кръвта и насилието, раждат кръв и насилие. Няма случай в историята, когато насилието не е породило ответно насилие“, това твърди вицепремиерът Красимир Каракачанов. Той говори и за вариантите за излизане от кризата, за отношенията в коалицията и защо вместо исканата от протестиращите оставка, предлагат проект за нова конституция.

Кой е той? Красимир Каракачанов е роден е на 29.03.1965 г. в гр. Русе. През 1990 г. се дипломира като магистър по история в СУ „Св. Климент Охридски”. Специализира Нова българска история, политическа история на балканските държави, национално освободителното движение в Македония и Тракия, политически движения в България. От 2014 г. е доктор по международно право и международни отношения. Член е на Македонския научен институт – гр. София. През 1998 г. завършва първия курс на Училището за политика с обучение в Москва и Страсбург. Председател е на ВМРО – Българско национално движение. Бил е депутат в 38-ото, 40-ото, 43-ото и 44-ото НС. Избран за вицепремиер по обществения ред и сигурността и министър на отбраната на 4 май 2017 г.

Ето какво още каза вицепремиерът Красимир Каракачанов в интервю за в. Труд:

– Г-н Каракачанов, защо беше толкова важно да съберете 120 подписа, след като знаете, че няма как да се събере мнозинство за свикване на ВНС?
– За мен не е било важно да се съберат 120 подписа, важно беше за ГЕРБ. Те внесоха през август един проект за конституция, честно казано доста неугледен – липсваше преамбюла, бяха объркали герба и т. н. Не бяха си направили труда да изпратят предварително текстовете, да направим бележки, ние научихме за тях два часа преди да обявят, че внасят проект за обсъждане. Като го прочетохме, видяхме, че не е вариантът, който ще подкрепим. Поставихме 6 условия плюс темата с герба и преамбюла и казахме, че ако не оправят тези неща, ние няма да подпишем проекта. Видяхте как се развиха събитията – приети са предложенията, но които ние държахме много. Разбрахме се за възстановяването на шестмесечна наборната служба, въвеждане на образователен ценз и засилване на президентските правомощия да се проведе референдум, заедно с избори за ВНС, ако се стигне до такива. ГЕРБ подписаха споразумение и ние ги подкрепихме. Нещата, които ние предлагаме, са част от вижданията ни за развитието на страната.

Въвеждането на образователен ценз за избирателите не е ли дискриминационнно?
– Да, зная, че идеята е спорна, а някои казват, че било и недемократично. Аз пък питам: Демократично ли е едни хора от гетата, които не желаят нито да учат, нито да работят, като им дадеш 20, 30 или 50 лв. да определят бъдещето на нацията и на нашите деца за период от четири години, или по-дълъг?

– Как стана така, че докато преговаряхте се появи съобщение в медиите, че ВМРО без условия подкрепя проекта на ГЕРБ за конституция?
– Е, на оперативен език се казва активно мероприятие. Определено го бяха направили колегите от ГЕРБ. Бяхме зациклили и те са сметнали, че ако се получи съобщение, че всичко е ОК, ние по-лесно ще се съгласим и ще подпишем. Напротив, ефектът беше точно обратен.

– Не подменяте ли дневния ред? Хората, които са на улицата повече от 50 дни искат оставките ви, а вие им предлагате проект за нова конституция?
– Хайде да видим, кой определя дневния ред – няколко извънпарламентарни партии, които смятат, че като свалят правителството, бързо ще има предсрочни избори и ще влязат в парламента, където вече са били.

– За кои партии говорите?
– За ДСБ и за Мая Манолова, и за Румен Петков. Всички те са били в парламента и вече не са. Амбиции имат и Копейкин и компания, Отровното трио… Тези хора ли са алтернативата? Тези хора ли задават дневния ред? Или футболните агитки с железните прътове, с бомбите, с ракетите задават дневния ред? Дневният ред в едно демократично общество се задава не от две-три-пет или 15 000 протестиращи, една част от които са платени и това е видно. Кой казва, че няколко хиляди човека могат да определят дневния ред на обществото? Дневният ред се определя от институциите. И тук е проблемът – войната между институциите. От три години говоря, че войната между правителство и президент е абсолютно противопоказна и ненужна.

– Това казал ли сте го на премиера Бойко Борисов?
– Аз съм го казвал публично. Повтарял съм, че няма смисъл от война между институциите. Да се връщаме три години назад като в онази стара македонска песен „Кой пръв започна война да води”, няма смисъл. В момента мисля, че и президентът, и премиерът, и парламентът трябва да проявят държавническо чувство и да прекратят тази вакханалия. Няма решение с насилие. Слушах един клоун, който се беше облякъл във военна униформа, как говореше за 19 май и Кимон Георгиев, т. е. намекваше за военен преврат. Но това не е решение… Или онези, дето БСП ги облича с червените фланелки със сърп и чук. И това силово решение на 9 септември 1944 г. го видяхме. Ако някой се мисли, че от другата страна, било то премиер или президент ще капитулират, това е глупаво и води до разделяне на обществото, до създаване на вражди между хората, до омраза и насилие срещу полиция и респективно на полицията срещу тези, които нарушават обществения ред. Така влизаме в спирала, от която няма да има излизане.

– И какво предлагате?
– Трийсет години гледам, как политиците се хранят от разделението и омразата. Тях не ги интересува единството на нацията. Интересува ги да има враждуващи лагери и единият да е син, другият червен, третият пембен… Всеки си е заградил по една кошара от мразещи другите привърженици и така си осигурява влизане във властта.
Скоро ще честваме Съединението. Предлагам да си преглътнат егото и да седнат като държавници и да се направи дебат между институции и водещи парламентарни и извънпарламентарни партии.

– Това означава ли, че заставате зад предложението на ДПС, които също искат да се седне на масата на преговорите?
– Не. Ние предлагаме нещо съвсем различно – дебат на който да се отиде с идеи как да се помогне на държавата, а не как да се докопаш до властта или да останеш в нея. И да се определят 10-ина приоритета. Демографската катастрофа е факт, след 30 години ние, българите ще бъдем малцинство в собствената си държава. Това не интересува ли г-н президента, г-н премиера, лидерите на политическите партии? Ние нямаме средна класа, защото 30 години мачкаме дребния и средния бизнес. Ние нямаме земеделие, 70-80% от плодовете и зеленчуците ги внасяме… Битовата престъпност и въпросът с несоциализираните общности проблем ли са? Проблем ли е, че има безразборна раждаемост в гетата, която държавата финансира по най-глупавия начин? Защо да не се постави и въпросът за ядрената енергетика – трябва ли да има АЕЦ „Белене”, или не. Да приемем десет приоритета веднъж и завинаги и да няма значение кой ще дойде на власт. Да знаят, че няма мърдане.

– Имахте три години и половина. Защо не го направихте?
– Кои да го направим? Говоря всичко това от години наред. Но не мога да вляза в главата на всеки и не мога насила да ги накарам. Мога само да призовавам за дебат по приоритетите. Тази нация 45 години беше разделяна заради червения терор и 30 години е разделяна отново по политически причини. Стига! 75 години разделение и омраза стигат. Не е нормално да гледаш разкривени от омраза физиономии. Не може за гледаш хора които хвърлят ракети срещу полицаи, които палят сено пред тях или под автомобилите им. Като вицепремиер по сигурността и като българин аз заставам зад действията на полицаите. Момчетата търпяха дълго време всякакви издевателства.

– А защо търпяха дълго време всякакви издевателства?
– Защото такива са били разпорежданията отгоре. Но не са били моите. Видяхте в сряда и сутринта и вечерта, когато имаше провокации и дори опити за убийства на полицаи, те не използваха палки. Използваха спрейове и щитове, за да разпръскват тълпата. Те не биха никого. Не мога да одобря егоистичното и непочтено поведение на някои медии, които виждат какво се случва, но говорят, че бил арестуван Гошо, Пешо… Арестуван е, защото е искал да удари полицая. В коя нормална държава в света някой може да отиде и да удари полицай и да няма последици? Да атакуваш мъж или жена в униформа е престъпление. Видяхте какво направих с гетото във Войводино, когато двама набиха военния. Г-н президент, вие освен президент сте и български офицер. Не знам какво впечатление ви прави това, че се поругава униформата, в случая полицейската, но мисля, че е крайно време да излезете с позиция. Одобрявате ли тези вандалски нападения, непредизвикани с нищо, срещу българската полиция? Това не може да продължава повече. Не може да се крием зад нашите егоистични политически интереси. Ако седнем да дебатираме приоритетите на България, аз ще седна не като вицепремиер. Ще си подам оставката и ще седна като лидер на парламентарна партия.

– Как си представяте, че ще седнат на една маса премиерът и президентът, който го нарича мутра?
– Ако сме влезли в политиката, за да си обслужваме личното его, няма да могат да седнат. Ако са влезли в политиката да служат на националния интерес и на нацията, апропо така се кълне всеки депутат, министър-председател и президент – да служи на българския народ, ще трябва да преглътнат егото си. В тая държава всеки е казал нещо на другия. То в едно семейство има тежки думи… Но умните хора сядат и разговарят. Глупавите хора, правят това, което правим в България за пореден път. Аз съм организирал и участвал в протестите срещу Жан Виденов. Кажете ми, какво получихме след това? Да, беше сменено управлението на БСП. Имаше разгром над държавата. Пенсиите бяха станали 2-3 долара, заплатите – 10 долара. И какво се случи? Случи се най-колосалния грабеж в държавата. Направиха го тези, които със сила ги докарахме на власт, сваляйки червеното правителство.

– По тази логика излиза, че е най-добре да се пази статуквото и нищо да не се прави.
– Не съм казал подобно нещо. Казвам, че е крайно време да спрем с глупостите, да вложим малко повече разум и няма какво да се сърдим на обикновения човек, който е от едната или от другата страна на барикадата. Неговата емоция, включително и омразата, която е натрупал, е създадена от политиците. Политиците са тези, които се кълнат да служат на българския народ. Хайде, да изработим петте или десетте приоритета пред нацията за следващите 20 г. И тогава да се разберем културно какво правим- ВНС или предсрочни избори. Може да се реши и нещо друго, но трябва да има консенсус. Ако някой си представя, че другата страна ще капитулира безусловно, значи бърка. Подобни опити за решение на проблема, могат да доведат единствено до допълнителна ескалация на напрежението. От едната страна има хора, които протестират, но от другата страна има също толкова хора, които са недоволни от тези, които протестират. И какво? Да ги оставим да се избият по кръстовищата ли? Утре ще тръгнат децата на училище. И някой ще ме спре да заведа детето си на училище. Един път ще ме спре, втори път ще ме спре, третия сигурно ще извадя манивелата. Това ли искаме да се случи? Аз не искам да се случва подобно нещо. А разните там, на които се плаща, за да има кръв, знаем какво обслужват – политически или някакви икономически интереси. Хайде да извадим и да кажем кой докара бомбите, кой организира провокациите…

– Е, това няма как да се докаже.
– Убеден съм, че има достатъчно материал, който може да се представи на обществото.

– А защо не се представя?
– Защото, както виждате полицията беше безкрайно деликатна. Дори, когато имаше опасност за здравето им. Протестиращи дойдоха с бордюри, чупиха ги и с огромни парчета бетон излязоха срещу полицията. Провокаторите имат своя тактика. Те изчакаха вечерния протест, като започва да се стъмнява те атакуват, хвърлят и след това бягат. И оставят на преден план хората, които са дошли да протестират нормално. Това е една подла политика, но възниква въпроса: Къде са организаторите на протеста, къде са героите от Отровното трио. Слушам ги, че твърдят, че имало провокатори. Те защо не са казали на полицията, че имат информация, че в палатките се подготвят бомбички. Защо не са поискали от полицията да ги спре, за да не опорочават протеста. Ако беше загинал някой, кой щеше да носи отговорност? По закон трябва да я носи онзи, който е организирал протеста. И те сега се правят, че не са знаели какво ще се случи. Напротив, отлично са знаели какво ще се случи. Но и те, и политиците, които се въртят край тях, смятат че няма нищо лошо да има насилие и да се пролее кръв, стига това да помогне за докопването ти до властта. Ако това е алтернативата на сегашното, аз не казвам съвършено, може би дори грешно управление, но не смятам, че това е алтернативата.

– Отново ще ви върна към възможностите за излизане от кризата. Вариант ли е предложението на ДПС с оставки на президент и премиер и съставяне на експертно правителство?
– Не, не е вариант. Без работещи институции кризата ще стане още по-голяма. Трябва да се направи точно обратното. Не оставки и сядане на масата, а сядане на масата и „право куме в очи”. Ако при тези разговори се каже, че подаването на оставката на правителството е разумното решение, аз ще стана и ще си я подам. Но първо трябва да се седне на масата. Какво ще решат оставките на премиера и на президента? Ако някой мисли, че с кръв и насилие ще реши проблема, няма да стане. Кръвта и насилието, раждат кръв и насилие. Няма случай в историята, когато насилието не е породило ответно насилие. Но като политици и като българи трябва да изберем модела. Защо трябва да ядем и солта и боя, да не кажа и третото… Защо трябва да изпием Черно море, за да разберем, че водата е солена?

/БЛИЦ, в.Труд

Продължете с четенето

България

Извънредни подробности за жестокия екшън с полицаи, стрелба и ранени в София

Published

on

Появиха се нови подробности за жестокия екшън с полицаи, стрелба и ранени, който се разигра в петък на столичния булевард „Рожен“. БЛИЦ припомня, че тогава криминално проявен мъж прегази двама полицаи, опитали да го спрат. Веднага след това катастрофира, а освен това имаше и стрелба.

„Днес Софийска районна прокуратура ще внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия В. В., на 31 г.“, съобщиха от прокуратурата. На 09.10.2020 г. на бул. „Рожен“ в гр. София служители на 02 РУ-СДВР са направили опит да извършат полицейска проверка на обвиняемия В. В., при което той не се подчинил и с управлявания от него лек автомобил блъснал служебна кола на МВР и полицейски служител от 02 РУ-СДВР. На В. В. е повдигнато обвинение за това, че на горепосочената дата и място противозаконно пречил на полицейски служител при 02 РУ-СДВР, да изпълни задълженията си  – на основание чл.70, ал.1, т.3 от ЗМВР да извърши проверка за установяване самоличността на лице – престъпление по чл. 270, ал. 1 от НК. В. В. е привлечен към наказателна отговорност и за това, че на същата дата и място противозаконно повредил чужди движими вещи – лек автомобил, собственост на Министерство на вътрешните работи – престъпление по чл. 216, ал. 1 от НК, както и за това, че причинил лека телесна повреда на полицейски служител при 02 РУ-СДВР – престъпление по чл. 131, ал. 2, т. 3, вр. ал. 1 от НК. Обвиняемият В. В. е осъждан.

Престъпленията, за които спрямо него са повдигнати обвинения, са умишлени и наказуеми с лишаване от свобода. Предвид високата обществена опасност на деянието и извършителя, на 10.10.2020 г. дежурен прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на обвиняемия В. В. за срок до 72 часа. Предстои днес да бъде внесено искане в Софийски районен съд за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, поясниха още прокураорите.

Продължете с четенето

България

Ето кой изпрати ген. Любен Гоцев в последния му път СНИМКИ

Published

on

Днес на Централните софийски гробища се състоя поклонението пред ген. Любен Гоцев. Той почина през нощта срещу в четвъртък в дома си на 90-годишна възраст. В последно време той бил с влошено здраве. Любен Гоцев нееднократно беше сочен за един от кукловодите на прехода, „сивия кардинал“ и създател на силовите групировки, отбелязва „Монитор“.

Проф. Нина Дюлгерова: Любен Гоцев между истината и легендата Твърдения, които той отричаше до смъртта си. Гоцев беше генерал от специалните служби, дългогодишен служител и ръководител на външното разузнаване при комунистическия режим.

Кой ще наследи генерал Любен Гоцев? В последните години името му се споменаваше най-често със сбирките на т.нар. „приятелски кръг“ в митичния ресторант „Монтерей“.

Снимки: „Монитор“

Продължете с четенето

България

Намериха агресора от Софийския маратон! Не е за вярване какво направи след стореното

Published

on

Българин на име Боян Вачев е човекът, който бутна и контузи съвсем умишлено участничката на пет Олимпиади – сръбкинята Оливера Йевтич на Софийския маратон в неделя.

Вачев я засече още на старта, а след това се направи, че нищо не е станало, докато тя лежеше на земята. От полицията са разкрили самоличността му след записите, разпространени снощи, а и заради активността му в социалните мрежи, съобщава tribune.bg.

Бегачът, членуващ във фейсбук групата „Бягане за здраве. Състезания“ демонстрира, че не страда от гузна съвест и се похвали, че е завършил в топ 600 на маратона, но веднага беше разпознат, а поведението му осъдено от потребители в социалните мрежи.

От профила му става ясно, че е фен на няколко футболни отбора (Левски, Славия и Борусия Мьонхенгладбах) и често присъства на протестите в София, от които споделя снимки.

Продължете с четенето
Реклама

Интересни

Българияедин ден ago

Извънредни подробности за жестокия екшън с полицаи, стрелба и ранени в София

Появиха се нови подробности за жестокия екшън с полицаи, стрелба и ранени, който се разигра в петък на столичния булевард...

Българияедин ден ago

Ето кой изпрати ген. Любен Гоцев в последния му път СНИМКИ

Днес на Централните софийски гробища се състоя поклонението пред ген. Любен Гоцев. Той почина през нощта срещу в четвъртък в...

Българияедин ден ago

Намериха агресора от Софийския маратон! Не е за вярване какво направи след стореното

Българин на име Боян Вачев е човекът, който бутна и контузи съвсем умишлено участничката на пет Олимпиади – сръбкинята Оливера...

Българияедин ден ago

Зловещо: До нарязания труп на Антония в Радомирско намерили и куфар, пълен с…

Появиха се зловещи разкрития за жестокото убийство, за което се разбра по-рано днес. БЛИЦ припомня, че край Радомир бяха откри...

България2 дни ago

Ужас! Намериха убита, нарязана и заровена край Радомир 30-г. жена СНИМКА

Убита и разчленена жена е открита заровена в Радомирско. Това съобщава struma.bg.   Подозира се, че останките са на изчезналата...

България2 дни ago

Бебе е спокойно само когато кучето спи с него в стаята, а запис разкри защо ВИДЕО

Белгийска двойка забеляза, че бебето им плаче много, когато спи с тях в една и съща стая, но че е...

България2 дни ago

Забременялата от братовчед си наша красива актриса не е на себе си СНИМКА

Актрисата Евелин Костова роди момиченце. За това се похвали самата тя в социалната мрежа „Инстаграм“.  Тя прикачи фотос с думите:...

България1 месец ago

Бенатова със скандално разкритие за Отровното трио и провокаторите при погрома на 2 септември

„Онази вечер бях на първия ред пред сградата на Партийния дом. Още в 21 часа там имаше ясно различима група...

България1 месец ago

Драмата на Силистар е ужасяваща, преди минути се взе фатално решение

Тялото на удавения мъж повече от пет часа стои на плаж Силистар край Синеморец, предаде БГНЕС. Дошлите в 13 ч....

България1 месец ago

На този ден – 11 българи загубиха живота си на кораба „Илинден“

Навършват се 11 години от потъването на кораба „Илинден“ в Охридското езеро в Македония. При инцидента през 2009 г. загинаха 15 български...

България1 месец ago

Хванаха двама българи с над 17 кг кокаин и опасно оръжие в Англия!

Двама българи бяха осъдени в Англия на общо 14 г. затвор за притежаване на незаконно оръжие и наркотици. 30-годишният Кристиан...

България1 месец ago

Напълно изчезват за 8 дни: Премахване на мастни натрупвания по тялото

Формации на  мастни натрупвания , или  липоми са доброкачествени тумори , безвредни, но изключително неестетични образувания, които могат да възникнат...

България1 месец ago

Жената на Крум Савов е просто неразпознаваема, няма да я познаете (снимки) –

Помните ли красивата блондинка Мая Савова, която стана популярна преди години като водеща в ефира на Нова тв, а впоследствие...

България1 месец ago

Каракачанов изненадващо: Подавам оставка като вицепремиер, ако Борисов и Радев…

„Какво ще решат оставките на премиера Бойко Борисов и на президента Румен Радев? Ако някой мисли, че с кръв и...

България1 месец ago

Наталия Симеонова стана неузнааема, няма да я познаете (снимки) –

Помните ли водещата на “Море от любов” Наталия Симеонова? Няма да я познаете днес, определено много се е променила. Тя...

България1 месец ago

Иван Гешев с извънредни новини за издирването на изчезналия Янек

Когато куче разпознава мирис на дадено местопроизшествие не е доказателство, което съдът признава. Това заяви главният прокурор Иван Гешев във...

България2 месеца ago

Шокиращи разкрития за миналото на изчезналия Янек Миланов

Изчезналият безследно Янек Миланов от Дупница е бил жертва на системен тормоз – неизвестни рязали гумите на колата му, запълвали...

България2 месеца ago

Дават ви къща и пари, за да живеете в този малък рай!

Зaкoнът зa плaнинcкитe рeгиoни, кoйтo щe зaпoчнe дa ce прилaгa oт 1 януaри cлeдвaщaтa гoдинa e caмo eдин от oпититe...

България2 месеца ago

Разкриха последните думи на разстреляния в гърдите Жоро Илиев

Малко повече от 14 години след едно от най-знаковите убийства у нас – на шефа на “ВАИ-Холдинг” Георги Илиев, все...

България2 месеца ago

Извънредно! Разбутаха палатковия лагер пред СУ, стигна се до сблъсъци

И днес София осъмна блокирана. Палаткови лагери има в триъгълника на властта, на Орлов мост и на кръстовището пред Софийския...

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com