Свържете се с нас

България

Икономист: Българин и германец могат да си купят това с минималната работна заплата

Наемането на индийци за работа у нас по-скоро се нарича социален дъмпинг на пазара на труда в България и на заплащането на българските работници. Първо трябва да направим опит да включим онези, които не са включени на пазара на труда в страната ни с активни мерки, включително и за заетостта. Това заяви пред БНТ главният икономист на КНСБ Любослав Костов.

„След това да видим какво става с нашата безработица, тъй като тя е около 140-150 000 души, и не можем ли на тези хора да им предложим адекватно заплащане, за да започнат работа.

И накрая, ако се стигне до внос от трети държави, по-скоро да се обърнем към българската диаспора в Молдова, в Украйна, в други части на Европа и по света, където има българи, които знаят езика, говорят го и чак тогава да гледаме индийци…“, добави той.

„Ясно е, че индийците ще ни излязат по-евтино и бизнесът гледа на тях като разход, но нашите статистики показват, че около 40% от гражданите от трети държави, които идват да работят тук, на шестия месец напускат и отиват да работят в Западна Европа заради лоши условия на труд и ниско заплащане.“

„Нормално е българите да бягат там, където е по-високо заплащането“, допълни Костов.

Той отбеляза, че БВП е нараснал с 1,7% в реално изражение.

„Доходите горе-долу наваксаха инфлацията, по-скоро зарази забавянето на темпа ѝ, но това съвсем не означава, че можем да си купим повече. В момента един работещ на минимална работна заплата в България може да си купи 8 пъти малката потребителска кошница. Един работещ на минимална в Германия може да си купи същите стоки 33 пъти – при техните цени.

Разликата е огромна при покупателната способност както при ниските доходи, така и на средните. България и Европа са в застой. Рецесията ни се разминава на този етап, но сме в застой“, обясни още Костов.

---

България

Синоптичката Стаси Цалова взриви: Бях толкова задръстена, че майка ми намери мъж! (СНИМКИ)

Стаси Цалова – екзотичното и чаровно лице на Времето по Би Ти Ви хвърли всички в шок с историята, която разказа. А тя е за личния й живот и по-точно за любовта, която Цалова вече се била отказала да търси. Ако не била майка й, която й намерила… мъжа.

Станислава разкри, че е била толкова отдадена на ученето и работата и толкова задръстена с мъжете, че в един момент спряла да вярва, че ще открие подходящия за себе си. Примирила се, че ще остане свободна и само кариерата ще й дава радост.

„Тогава майка ми настоя да се запиша в един от сайтовете за търсене на запознанства и сериозни връзки. Направих го като тя ми помогна, направо ми написа, какви качества трябва да има въпросният човек. След като се запознахме там с бъдещия ми съпруг и започнахме да си чатим, в много от случаите директно тя сядаше да си пише с него“, смее се Цалова.

Признава, че мъжът й не подозирал с кого е разговарял и е бил в неведение дори много след сватбата, а като му казали, прихнал в смях.

Днес двамата имат две дечица и са благодарни на свекървата за идеята й.

Между другото Станислава е сред малкото лица от прогнозата, които имат реално завършено за целта образование, а не е просто хубаво личице и телце, фръцкащо се пред камерите.

Източник: Разкрития

---

България

Изписаха бебето на Яни от „Фермата“, пременено в народна носия! (СНИМКИ)

Наскоро един от любимите победители във „Фермата“, пчеларят Яни Андреев, изживя щастието да гушне първа рожба. Той стана татко на момченце, но по-любопитното е, че на изписването на мъничето от родилното отделение двамата представляваха истинска атракция за околните.

„Благодарим на всички за прекрасните пожелания. Малкият юнак носи България в себе си!“

Победителят от „Фермата“ 3 Яни Андреев облече първородния си син в народна носия на изписването.

Яни от Фермата бебе

Особено трогателно беше неговото обръщение към майката на малкия Димитър.

„Благодаря ти най-прекрасна жена, благодаря ти най-прекрасна доктор Мажена Панова!“

Той изказа специални благодарности и на целия екип от болницата, както и на „фотографа чичо Митко“. бабите и дядовците. Именно този фотограф запечата специалния начин, по който всички от семейството изглеждаха на изписването – а именно с фолклорни носии.

Малкият Димитър също бе облечен с дрешки с извезани по края шевици с червен конец. А в допълнение и с червено елече.

Яни от Фермата показа бебето„Едно малко сърце се роди на 07.06.2024 . Да си ни жив и здрав Димитър. И следвай добрият пример в живота си.“ – пожела му гордият татко.

Една от първите снимки на малчугана е на неговата ръчичка. Няма как да не отбележим, че от убождането в болницата по кожата му се е оформило сърчице.

Раждането бе в столичната болница „Шейново“ при доктор Мажена Панова, участничка във „Фермата“ 8“.

На изписването са присъствали близки на семейството, както и Димитър Господинов-Гуспата от „Фермата“, който бе заедно с приятелката си Славия и дъщеричката им Дисиа.

Миналото лято Яни навърши 35 години в Гърция и сподели пред LadyZone.bg какво си е пожелал:

„С приятелката ми си пожелахме люлка“.

Яни получи много поздравления от други участници във „Фермата“, приятели и известни личности, познати от ефира и сцената. Хепи Ванче, Гуспата и Ванко от „Сървайвър“ публикуваха коментари с емоджита и сърчица под поста му.

---

България

Ад на магистрала „Тракия“

Кадър Флагман

За днес са обявени жълт и оранжев код за интензивни валежи.

За голяма опасност на АМ „Тракия“ предупреждават шофьори в социалните мрежи. Около Ямбол, вследствие на обилните валежи, пътната настилка е мокра, на места има локви и има риск от аквапланинг.

„Не карайте с висока скорост и бъдете внимателни по рисковите участъци. Дъждът ту спира, ту започва пак“, апелира шофьор, предаде Флагман.

За днес синоптиците предупреждават за градушки, порои и силни бури през следващите 36 часа. В петък в източните и южните райони важи оранжев код за опасно време – за областите Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен, Бургас, Варна, Шумен, Добрич, Разград, Силистра, Търговище и част от област Русе.

Жълт код е в сила за областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Смолян, Велико Търново, част от област Русе, Габрово, Ловеч. За останалите области е в сила зелен код.

Силни бури и градушки удариха редица райони на страната вчера и причиниха множество материали щети. В Нова Загора обявиха бедствено положение след мощната буря. Ледените късове, които се изсипаха над района, на места бяха с големината на яйце. Силна буря нанесе сериозни щети и в Казанлъшко. Паднали дървета затрудниха минаването през прохода Шипка.

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com