Свържете се с нас

Любопитно

Излекувани от Ванга й дарявали икони (СНИМКИ)

Ако къщата на Ванга в Петрич можеше да говори, то вероятно щеше да разкрие тайната на нейната дарба.

Години наред учени от близко и далеч правят там безуспешни опити да обяснят как пророчицата предсказва бъдещето, говори с мъртвите и лекува. Днес енергията на Ванга може да бъде усетена в нейната къща, пазеща артефакти и спомени от невероятния й живот, достоен за холивудски филм.

Част от Богородиците на пророчицата са показани в изложба. 

 Част от Богородиците на пророчицата са показани в изложба. 

Исторически музей Петрич

Тези дни там бе подредена и уникална изложба с любимите й икони, пред които тя се е молила. Те могат да бъдат видени до края на август.

Празник

Поводът е 11 август – денят на кончината на феноменалната българка, както и празникът на 15-и, когато се чества Голяма Богородица (Успение Богородично). Експозицията включва 31 икони на Богородица от колекцията на световноизвестната българка, свидетелство за нейната дарба, но и за силната й религиозност. Те са й били подарявани от благодарни хора от цялата страна и чужбина, на които е помогнала с предсказание или съвет. Не е тайна, че Ванга е имала дарбата не само да вижда бъдещето, но и да лекува, като казва точната билка за дадения проблем. Понякога тя изпращала болния на някое място с лековита вода.

Ванга е станала кръстница на много деца, родили се с нейна помощ. 

 Ванга е станала кръстница на много деца, родили се с нейна помощ. 

Не са малко и случаите, при които със своята неземна дарба е насочвала пациенти към правилната медицинска терапия или доктор. С помощта на Ванга стотици бездетни родители са се сдобили с рожба, на които после става и кръстница.

Някои от посетителите в знак на благодарност за своето изцеление са носили на феноменалната жена безценни икони, които днес се пазят в Историческия музей в Града на кестените, под чиято шапка се намира семейният дом на пророчицата.

История

„Нямаме информация или някаква житейска история кога са били подарени иконите и от кого. По-важното е, че те са свидетелство за признателността на хората към Ванга“, сподели Даниела Радева, уредник на къщата музей. Тя обясни още, че изложбата е нарочно насрочена за август, когато целият район, в това число и къщата, се радва на голям интерес от страна на туристите. „Хората посещават Рупите, гроба на Ванга и нейния храм там, идват и до къщата й в Петрич“, поясни Радева.

Ванга живее в Петрич до 1980 г, след което се мести на Рупите. 

 Ванга живее в Петрич до 1980 г, след което се мести на Рупите.

По думите й обектът се поддържа в автентичния му вид. Самите икони са разположени в стаите на двуетажната постройка, където пророчицата приема хора до 1980 г.

Филмът

Самата къща е построена от съпруга на Вангелия Гущерова, Димитър. Двамата идват в южния град малко след като през 1942 година правят скромна венчавка. „В тази къща е сниман и филмът за пророчицата „Феномен“, информира още Радева.

Лентата от 1976 година прави фурор, като вади на показ невероятните способности на незрящата жена да вижда отвъд времето и пространството. Режисьор е Невена Тошева, а сценарият е дело на проф. Никола Шипковенски. Психиатърът е човекът, натоварен с нелеката задача да изследва дарбата на видната петричанка. В началото той е бил доста скептичен относно нейните способности и дори я мислел за шарлатанка.

Петричани разказват, че когато за първи път той идва, му хрумнала революционната идея да сложи на врачката (както я наричал в онези години) оловен похлупак, та да нямало как да приема никакви сигнали от видимия или невидимия свят. Още от вратата обаче Ванга го смаяла с думите: „Кольо, защо искаш да ми туриш олово на главата? Я го баща ти е тука, пита за турския си джобен часовник. Казва, че си му занемарил гроба“. Смаян, Шипковенски потвърдил, че наистина има такъв часовник, но сега го бил дал да му махат капака и щял да го прави ръчен.

Вихрушка

Именно пред родния учен Ванга за първи път официално дава важни данни относно своето житие и дарба. Тя разказала, че е била 14-годишна, когато изгубила зрението си. „Един ветер ме задуха, една вихрушка ме завърте, напълниха се очите с песък и от писъко джамчетата на очите се повредиха…

Бех у едно село, татковото село, на двайсе километра от Струмица, това село се казва Ново село, с моя братовчедка бех, жива е и сега. Она се беше качила на едно магаре, а мен ме е страх да се качам на магарето, одам по нея и она падна от магарето. Сигур много я е заболело, она плаче и аз й викам, айде стани, ма! Стани, стани и доде се разправяме, една силна буря, една вихрушка, силен ветер как ме зави, как напълни очите и по-натам не знам“.

После Ванга обяснява, че лекарите в Струмица са я лекували три години. Оттам минала през болници в Скопие, Белград и Загреб, като претърпява общо 7 операции. И „накрая казаха: девойко, ние сме дотук. Не можем да ти помогнем“.

Конникът

Българската Касандра изповядва пред Шипковенски и за появата на своята дарба. Всичко започнало през Втората световна война, когато при нея дошъл конник от светлина – светец, който вероятно може да се види и на някоя от нейните икони, ала кой е той Ванга до последно запазва в тайна. Разказва само, че го видяла с духовните си очи за първи път на 18 г., през 1941 г. Той бил висок, рус и „божествено” красив. Бил облечен в доспехи като древен воин, който блестели на лунната светлина.

Конят му развявал бяла опашка и риел с копита земята. Спрял пред Вангината порта, слязъл от коня и влязъл в тъмната стаичка. Излъчвал такава светлина, че вътре станало светло като ден. Обърнал се към Ванга и заговорил с плътен глас: „Скоро светът ще се обърка и много народ ще се изгуби. На това място ще стоиш и ще предсказваш за мъртви и живи. Не се бой! Аз ще бъда до тебе и ще ти казвам какво да препредаваш!

Енергия

Приживе Ванга споделя, че конникът я последвал и в Петрич. Днес мнозина от посетителите на къщата й казват, че усещат особена енергия там. Сякаш вещите, обзавеждането и стаите са попили цялата тази добра магия, с която феноменалната жена е правила чудесата си. Посетители споделят, че тя може да се усети в кухничката, молитвената стаичка с молитвената й броеница, спалнята, гостната, стаята, в която е приемала хората, в зимната градина, в която Ванга е държала любимите си цветя.

Спалнята на пророчицата, където бяха подредени иконите й. 

 Спалнята на пророчицата, където бяха подредени иконите й. 

Исторически музей Петрич

Там отново има цветя, за които се грижат музейните работници. „Тя е обичала живи цветя. Затова хората са й ги носили в саксии. Ванга е съветвала да не се късат“, разказва Радева.

Пророчества

Относно многото пророчества, които се приписват на Ванга за войната в Украйна, а и за бъдещето на света, уредничката е откровена: „Тях няма как да коментираме. Ние се разпростираме дотам, да покажем къщата, експозицията, начина, по който е живяла във всекидневието си“.

А Ванга е живяла скромно, но могат да се видят и нейните скъпи подаръци, оставени от по-заможни или високопоставени люде. За тях също няма информация, но не е тайна, че на крака на българката са идвали президенти и короновани особи. След 1970 година тя става изключително близка с Людмила – дъщерята на тогавашния първи в държавата Тодор Живков.

До ясновидката се допитва и целият арт елит на България. Лили Иванова често идва в къщата с армаган в ръка, а може би и с някоя икона. Според запознати феноменалната певица се допитва до ясновидката през 1975 г. по повод своя проблематичен брак с Янчо Таков – син на члена на Политбюро на ЦК на БКП Пеко Таков.

Людмила Живкова 

 Людмила Живкова

„Когато се качат хората на втория етаж, могат да видят белия салон с луксозното обзавеждане за времето си – отново подарък. Могат да се видят още плетени дантелени покривки и каренца. Те имат сантиментална стойност, но пак са подарени с много любов от някого, който е бил при нея и е получил помощ. По стените има гоблени, картини – хората са й носили най-различни неща“, обобщи Даниела Радева.

Кончина

През август 1996 г. Ванга усеща, че идва земният й край. Малко преди кончината си заръчва ковчега й да се носи от 8 мъже на име Димитър, а семейния си дом завещава на държавата. Изглежда виждала най-точното решение, за да бъде запазен споменът за нея за идните поколения. Самата държава обаче не е подготвена за това и 10 години не знае какво да прави с имота, който започва да се руши с течове и мухъл. Накрая е решено къщата да се предостави на градския музей.

„Доста хора сега казват: Много исках да дойда при нея, докато беше жива, но така и не успях. Един човек, като излезе от къщата, ми сподели: Сега все едно съм се срещнал с Ванга. Така той е почувствал нещата“, описа Радева ефекта от посещаването на музея на един от най-големите феномени на нашето време.

От къщата на ул. „Ванга“ №10 информираха още, че на 11 август входът е безплатен за всички посетители. Иначе той е повече от символичен – 5 лева за възрастни, 2 лева за ученици, пенсионери и студенти. Инвалидите не дължат нищо.

Чакала вести за извънземните по радиоточката

В експозицията гордо стои основното средство за информация на Ванга – радиоточката. Биографи разказват, че по нея стопанката на къщата е слушала с особен интерес вестите около полета на първия български космонавт Георги Иванов на 10 април 1979 г. Когато той кацнал, пророчицата чакала да признае за съществуването на ангели и извънземни, които тя самата виждала в околоземна орбита. Когато това не се случило, се троснала разочаровано: „И колко синапово зърно не казаха от онова, що видеха горе“.

Любомир Старидолски Любомир Старидолски

Даниел Каменов е с богато портфолио от статии, интервюта и анализи, той се утвърди като достоверен източник на информация и задълбочен коментатор на актуалните събития. Даниел работи неуморно, за да предоставя на читателите си най-актуалната и надеждна информация.

---

България

На 100 км от София: Ще настръхнете от „Мъртвата сватба“ и как майка играе на гроба

Нашите географски ширини са известни с голямото разнообразие от обичаи, много от които, за щастие, вече не практикуват. Но не може да се отрече, че е интересно да се говори за тях.

Без значение дали тези обичаи се предават от поколение на поколение, някои неща все пак заслужават да останат в миналото. Един от тях определено изпъква.

Той е „Мъртва сватба“.

Най-страшният обичай сред ужасните и най-странният сред странните. Практикувал се е в източните части на Сърбия, само на стотина километра от София. Някъде се нарича и „Черна сватба“.

Правилата са ясни – ако млад мъж умре неженен, годеницата му или друга девойка от селото – да се омъжи за покойника! Този вид брак е валиден една година, а майката на починалия младеж трябва да изиграе коло на гроба на сина си.

Някога се е смятало, че неженените не могат да преминат от другата страна и да завършат живота си. Повечето християнски нации вече не практикуват някои от тези странни обичаи, така че те несъмнено имат своите корени в езичеството или суеверието.

Въпреки че някои обичаи ни карат да настръхваме, има твърдение, че те все още се практикуват и днес. Така както на помена се носи храна и напитки на гробището за покойника, семейството се облича в черно за покойника, а също така покойниците се погребват в церемониални дрехи, много често с ценни предмети.

В Сърбия също имало обичай неомъжените момичета да се погребват в булчински рокли или в бели ковчези.

---

България

Майка продава креватчето на мъртвия син, купувачът се връща седмица по-късно и казва

Когато Валари Уотс роди мъртвородения си син през юли, тя беше с разбито сърце. Все още скърбяща, тя реши да се раздели с повечето от вещите, които беше купила в очакване да върне Ноа у дома.

Тя обаче не искаше да се откаже от бялото креватче и реши да го изключи от гаражната разпродажба, която проведе миналия месец. Въпреки това, когато пенсионерът Джералд Кумпула го видя, поиска да го купи.

28-годишната Уотс се поколеба, но накрая отстъпи, когато чу, че 75-годишният Джералд е майстор, който прави пейки от употребявани дъски и табли.

„Бях малко по-спокойна  с това, защото той щеше да направи нещо хубаво“, каза Уотс. Тя се раздели с него срещу 2 долара.

Уотс разговаря с Лорен, съпругата на Джералд, и тя сподели сърцераздирателната си история, след като Лорен видя дрехите за новородени на разпродажбата и попита Уотс на колко години е синът й.

На път за вкъщи Лорен сподели историята на Уотс с Джералд. Кумпулите, които имат 15 деца и десетки внуци, знаеха, че креватчето принадлежи на Уотс. Седмица по-късно двойката достави пейка на Уотс, направена от яслите.

Говорейки пред TODAY.com, Уотс каза: „Красиво е. Помислих си: „Все още има любезни хора.“

Тя постави пейката в хола си, където може да си спомни Ноа.

„Изпълнена съм с радост, че не просто стои някъде неизползвана“, каза тя. „Сега мога да седя в нея, да държа мечето му, да мисля за него.“

Уотс беше почувствала по-слабо движение на плода в последните дни от доносената си бременност и Ноа беше роден на 22 юли чрез цезарово сечение, само след часове,  Уотс и годеникът Джими Хамблин научиха, че няма сърдечен ритъм. Според лекарите пъпната връв се е притиснала, лишавайки Ноа от кислород.

Снимка: FOX 9 Минеаполис-Св. Пол

Снимка:  FOX 9 Минеаполис-Св. Пол

Кумпулите, чиято първа внучка беше мъртвородена, разбираха болката на Уотс по-добре от повечето.

„Неизползваното креватче е тъжно напомняне“, каза Джералд. „Пейката е по-скоро паметник. Това е част от това тъжно събитие, но не е напомняне, както би било едно креватче, празно креватче.

Уотс предложи да му плати, но Джералд отказа.

„Просто е хубаво да можеш да направиш нещо за някого. Хубаво е да помагаш на хората“, каза той.

Уотс има 7-годишна дъщеря Nevaeh и ще се омъжи за Hamblin тази есен. Тя заяви, че пейката – която стои близо до ъглова библиотека, която съдържа снимките на Ноа, неговите отпечатъци от ръце, стъпки и пепел – й помага да се справи със скръбта.

„В известен смисъл, когато седя в него, се чувствам утешена от присъствието му, въпреки че той не е тук“, каза Уотс, . „Това е като усещане за мир, всичко е наред. Когато се почувствам потисната, мога да седна на пейката и се чувствам добре, всичко ще бъде наред.”

---

България

Хотелиер зове гостите си: Изхвърляме храна, взимайте всичко, което ви се яде, но изяждайте всичко, което вземете

Табелата в този ѝ вид подбуди пламенна дискусия „за” и „против”

Вземете всичко, което можете да изядете, но изяще всичко, което сте взели. Този нетипичен призив отправиха от ръководството на елитния хотел „Дюни Роял Ризорт” към своите гости на английски и български език. Той е поставен по формата на табела пред ресторанта в хотела и касае олинклузив частта от обслужването.

„Вчерашната изхвърлена храна беше 40 килограма, с която могат да бъдат нахранени 120 човека!”, гласи още призива в табелата.

Любопитно е, че на самия знак има поставено празно място за количеството изхвърлена храна и за това колко човека могат да бъдат нахранени с нея. Това води до заключение, че тези празни места се попълват всеки ден с новите числа на разхищението.

Причината за отправеното към гостите послание е повече от ясна – този, както и много други луксозни хотели, работят често с all inclusive оферти. При тях са характерни т.нар. „блок маси”, на които се поставя огромно количество храна, а туристите имат пълното право да си изберат от нея всичко, което им хареса в неограничени количества. Това обикновено води до препълнени чинии и маси, които остават недоядени, защото количеството е прекалено голямо. Това, че гостите на хотела се надценяват или са лакоми е ясно. Проблемът обаче е в това, че останалта храна не се запазва за следващия ден и не се дояжда от персонала, а се изхвърля директно в кофата за боклук.

Призивът на „Дюни Роял Ризорт” предизвика вълна от хора „за” и „против”.

„Да караш клиентите да се чувстват виновни, докато са на почивка и си гледат кефа, че и са си платили за това… Туризмът в  България е епичен“, негодува в социалните мрежи потребителка.

„Сигурна съм, че зад посланието не се крие желание за вменяване на вина, а за прекратяване на разхищението и лакомията, които наблюдаваме от години“, контрира друг потребител.

Флагман.бг

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com