Свържете се с нас

България

ИЗВЪНРЕДНО! ОГРОМЕН СКАНДАЛ! Гинка скочи на Корнелия Нинова: Как 28-годишна от село Крушовица си купи „Техноимпекс“?! – гледайте НА ЖИВО (ОБНОВЕНА)

Две парламентарни комисии – по енергетика и по контрол над службите за сигурност -провеждат съвместно заседание, на което са повикани представители на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), Комисията за финансов надзор (КФН),  Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, ДАНС и Държавната агенция „Разузнаване“.

На заседанието е поканена и Гинка Върбакова, собственик на „Инерком България“, избран за купувач  на електроразпределителното дружество, което обслужва Западна България. Тя обаче е поискала заседанието да е закрито, защото ще разкрие търговска информация. Това обяви Валентин Николов, зам.-председател на комисията но енергетика. Гинка пристигна в Народното събрание, след като бе на среща с премиера Бойко Борисов на „Дондуков“ 1. На нея двамата се разбраха, че държавата иска да поеме контролния пакет от акции на ЧЕЗ, а Гинка пое ангажимент да постави въпроса пред чешката страна.

От сряда в секретното деловодство на Народното събрание е налична и справката за финансирането на покупко-продажбата, която беше изпратена от чешката страна до премиера Бойко Борисов. Делян Добрев, председател на енергийната комисия, прочете в началото писмо от Инерком, в което се говори, че има конфиденциалност на сделката и искат частта, която касае сделката, да бъде разгледана в закрито заседание. Депутатът от ГЕРБ поиска да се добави т.2 за закриване на заседанието във втора част.

Таско Ерменков от БСП коментира, че няма против Върбакова да разкаже нещо закрито, но само това да бъде закрито, а всичко останало да бъде открито, защото има голям публичен интерес. Едва ли има нещо ново в сагата, която тече цяла седмица, посочи той. Народният избраник от БСП Славчо Велков посочи, че, ако сделката се основава на чешкото законодателство, клаузата за конфиденциалност е излишна и всички трябва да чуят всичко, тъй като ние се движим по българското законодателство. Срещу нас се води безпрецедентна кампания, политически шантаж, груба намеса в инвестиционните намерения на нашата компания, яростната кампания стигна до степен на сатанизиране, прочете пред комисията Гинка Върбакова, която честити на депутатите Баба Марта. Когато подготвяхме документите си, водени от световните стандарти, сериозно подценихме ролята на политическата интрига, подценихме ролята на противниците ни, които искат да развалят сделката. Атаката срещу нас е от отпаднали кандидати. Те искат да спечелят по служебен ред, задкулисно, чрез политически натиск, както срещу нас, така и срещу ЧЕЗ, изкривявайки медийната среда. Ние бяхме набедени в една изкривена политическа обстановка, прочете още Гинка. Защо именно ние сме избрани за купувачи на ЧЕЗ? Искаме да опровергаем съмненията, че нямаме професионална биография и да покажем, че имаме ясни намерения и подготвен екип. Държим да защитим доброто си име и да отговорим на обидните квалификации. Убедени сме, че това е наше законно право. Искаме категорично да заявим, че с нашите адвокати ще прегледаме всички спекулации и лъжи и ще си потърсим правата. Няма да позволим да ни сочат, че участваме в схеми. Подобни лъжи обслужват корпоративни интереси на влиятелни кръгове, посочи Върбакова. В залата депутатите започнаха да шумят. Върбакова помоли всички да намерят източника на „този шантаж“. Ние искаме да се срещнем и с президента и с всички, за да кажем кои сме и да посочим фактите. Всеки един участник в процедурата има подписан договор с клаузи, които забраняват да се разгласяват данни от сделката. Никой от кандидатите няма да наруши клаузата за конфиденциалност. Участието ни в преговорите за закупуване на дружеството на ЧЕЗ започна преди повече от година и половина. Цялата сделка, всички преговори, се водеха в Чехия, а договорът за покупко-продажба се сключи по английското право. Всички преговори са водени в ЧЕЗ в Прага, не по министерства. Не сме търсили никакви контакти с министри и президентство. С премиера се запознах тази сутрин.

Ние сме съгласни държавата да бъде сключена в сделката, така че тя да има възможност за контрол и да даде сигурност на потребителите. Ние имаме забрана за промяна на собствеността и ще се консултираме за промяна на сделката. Нашият юридически консултант за договора е една от най-авторитетните адвокатски компании, с най-голям брой сделки. те са най-голямата адвокатска кантора в света. От българска страна се доверихме на една от водещите правни кантори „Спасов и Братанов“, които имат изключително богат опит в международното право, в капиталовите пазари. Те участват в преговорите с купувача. Консултантската компания за банкирането и финансите е „Мейн кепитъл“, която работи с множество инвестиционни и стратегически инвеститори. „Делойт България“ изготвиха документи по сделката. Процесът в Чехия бе наблюдаван от няколко от най-големите международни одиторски компании, разказа Гинка. Кои сме ние? От лидера на една политическа партия беше зададен въпроса, как Гинка от Пазарджик на 43 години да си купи ЧЕЗ. Може ли аз да върна въпроса как може някой на 28 години от село Крушовица да си купи „Техноимпекс“, посочи Върбакова, която очевидно визира лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Председателят на КЗК Юлия Ненкова обяви, че до момента няма постъпили сигнали в комисията за сделката за ЧЕЗ. Ненкова добави, че комисията се е самосезирала преди две седмици във връзка с цените на електроенергията у нас. Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви по време на изслушването: „Смяната на собствеността на ЧЕЗ не променя лицензията. Имахме и друг такъв случай. Еон Продаде на Енерго Про дружеството си. Поради това, че сделката беше извършена без да се залагат активи, КЕВР продължи лицензионният договор. Само преди 2 месеца, когато ЧЕЗ продаде ТЕЦ-Варна. При това положение комисията просто изиска инвестиционните намерения на собственика и своя приятна изненада, те се осъществяват.“ Бойко Атанасов от Комисията за финансов надзор коментира: „Правомощията и задълженията на Комисията по отношение на прехвърляне на собствеността на енергийни дружества започват от момента след сключване на сделката и имаме ясно дефиниран собственик. В четири работни дни купувачът и продавачът имат задължение да информират Комисията за финансов надзор. Нямаме правомощия да направим предварителен надзор, но комисията следи цялата ситуация.“ Галя Димитрова от НАП обяви, че агенцията извършва проверки на фирма „Инерком“ и свързаните с нея лица. Проверките се извършват на база на цялата информация, с която се разполага.

„Приходите, разходите и данъците за 2017 година се декларират с декларация, която се подава до края на месец март. Проверките продължават и в момента. От Агенцията по приватизацията обявиха, че възможностите за контрол и проверка на ЧЕЗ от агенцията са изчерпани през 2008 година, когато държавата се разделя със своя дял в дружеството. От Държавната агенция за национална сигурност разкриха, че дружеството не е определено като стратегически обект за България. Председателят на Агенцията Димитър Георгиев разкри кои са били лицата, проявявали интерес към закупуване на дружеството. В началото на 2017 година интерес проявяват Николай Георгиев Вълквано и Христо Ковачки, както и фирмата „Инерком. Интерес има и от румънска фирма и турски холдинг. Сумата за продажбата на акционния дял на ЧЕЗ у нас е 340 млн. евро. Първаночално в Чехия са поканени представителите на „Инерком“, както и на ТЕЦ „Бобов дол“. ТЕЦ „Бобов дол“ предлага първоначала оферта от 302 млн. евро, която по-късно достига до 360 млн. евро. „Инерком“ предлага първоначално сумата от 290 млн. евро, която по-късно достига малко над 300 млн. евро. Димитър Георгиев разкри, че срещу семейство Върбакови е имало 6 жалби от лизингово дружество. Четири от преписките са прекратени, а по другите две работата продължава. От Държавната агенция по разузнаването обявиха, че са имали първоначални сигнали още през 2010 година, че ЧЕЗ иска да продаде активите си в България. Тогава преговори с дружеството води Енерго про, но до сделка не се казва. От първото полугодие на 2012 година интерес за придобиване на ЧЕЗ е имало руски холдинг и американска компания. Според анализ на международна финансова агенция активите на ЧЕЗ България се определят на 225 млн. евро, което показва, че сумата от 340 млн. евро е силно преувеличена. Направи се спекулация, че премиера Бойко Борисов е знаел за сделката. Не смятам, че ръководството на банката не е длъжен да го уведомява. Има надзорен съвет, който одобрява всички наши сделки над 5 млн. лв.  Не сме кредитирали „Инерком“ за закупуване на дялове от ЧЕЗД или за погасяване на дългове към трети лица. Един лев не е е дала Българската банка за развитие, нито финансови гаранции по сделката“, каза Стоян Мавродиев от Българската банка за развитие. Той заяви, че ББР не е ангажирана по никакъв начин към сделката за ЧЕЗ. Не са правени никакви анализи. ББР не е кредитирала сделката. Депутатът Славчо Велков атакува, че не вижда част от собствениците. „94% са заемни средства по данни на чешката страна. Питам г-жа Върбакова кои са чешките граждани, с какъв статут са. Колко на брой информационни материали са изготвили, след като са имали информация“, каза Велков.

/ПИК

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО ПО ПИК TV!

---

България

Славея Сиракова запозна дъщеря си с новия й „татко“ (ФОТО)

Славея Сиракова не си губи времето и вече представи на 4-годишната си дъщеричка новия й „татко“. Само преди два месеца щерката на Илиана Раева се сгоди в Бали и днес бъдещият й вече е част от семейството.

Тези дни малката Амили имаше рожден ден и годеникът на майка й не са бе гост на партито, но изцяло бе заел родителските си позиции. „Позираше заедно със Славея на всички семейни снимки, сякаш той е таткото на Амили, а не Иван“, цъкат с език гости на празника пред Intrigi.bg.

Славея изцяло се отдръпнала от бащата на дъщеря й и все по-рядко поддържала връзка с него.

Щерката на Наско Сираков много държала Амили да създаде здрава връзка с новия си „татко“ и отношенията помежду им да са като на баща и дъщеря.

Двамата с новия й мъж се сгодиха в средата на февруари по време на почивката си в Бали. Годежът бе изненада за всички, дори за майка й Илиана Раева. „Не е важно аз да го одобрявам, а дъщеря ми! Важното е да са здрави, щастливи и заедно. За сватба още не сме говорили“, сподели пред медиите тогава шефката на родната федерация по художествена гимнастика.

И добави, че кандидат-зет й „уникално момче“ – сякаш говори за някой от танцуващите на паркета в „Денсинг старс“.

---

България

Близък до певицата разкри: Емилия е съсипана, хвана мъжа си на калъп с млада жена в таен апартамент

Разялата на Емилия с милионера с арабски произход Жорж Башур, за която „Уикенд” съобщи пръв още преди няколко месеца, е била провокирана от грозен инцидент, научи наш репортер от сигурен източник. Оказало се, че певицата е заловила мъжа си на калъп с доста по-млада от него любовница, в таен апартамент, обитаван от него, в затворен комплекс в София.

Изпълнителката имала подозрения, че съпруга й кръшка още от миналото лято, когато той започнал често да отсъства от дома им уж поради бизнес задачи. Мнителната Емилия обаче решила да направи собствено разследване и започнала да го следи. Така установила, че Башур има таен телефон, по който общувал с любовницата си. Апаратът бил държан в автомобила му, а притиснат натясно, арабина се заклел, че телефона му служи за „специални бизнес операции” и секретни разговори със съдружници от чужбина.

Емилия обаче вече била наясно, че бащата на второто й дете си има любовница и се заела да го следи.

Така се натъкнала на информация, че той ползва апартамент в затворен комплекс, който Жорж бил купил на една от фирмите си и уж служил за офис.

Една вечер, когато Башур отново обяснил, че няма да го има поради неотложни ангажименти, Емилия отишла в комплекса и цъфнала на вратата на жилището. Там се оказало, че арабина е в обятията на новата си млада изгора. Последвал „цирк „Балкански”, а огорчената певица почти направила гърч от плач и сълзи. Притиснат натясно, Жорж признал, че има отношения с млада брокерка от имотна компания, с която се срещали в последно време.

„Двамата се разделиха около Коледа, а Емилия беше направо сломена. Сега запазиха добрите си отношения в името на детето и поне няма драми между тях. Бизнесменът всеки месец дава пари за дъщеричката си”, разясняват ситуацията източниците на „Уикенд”. Емилия се надявала неверния й съпруг да се насити на любовницата и да се върне при нея, но шансовете за това били сравнително малки.

---

България

Бебето на Валери и Николета стана звезда

Най-известното бебе в България в момента несъмнено е Никол Божинова, „България  Днес“ първи се добра до снимки на новородената дъщеря на Валери Божинов и Николета Лозанова. Все още е трудно да се прецени на кого от известните си родители прилича малката. Никол е с дълга тъмна коса, кафяви очи и тежи 3500 грама.“ Това пише на първа страница на любимия вестник на 17 април 2012 г. И какво по-добро доказателство за това, че съдбата има чувство за хумор, от факта, че и в момента новините около Николета отново са свързани с бебе.

Изкусителната красавица зарадва с дъщеря един от най-добрите приятели на Валери Божинов – вратаря Николай Михайлов. Второто момиче на Николета се казва Борислава. Кръстена е на своя дядо по бащина линия, легендарния страж на националния отбор и бивш президент на БФС Борислав Михайлов.

А каката Никол вече е на 12 години и гледа към тийнейджърската възраст. Наскоро тя отпразнува рождения си ден в компанията на приятелки, в нощно заведение в Coфия.

Чаровната госпожица покани гостите си на участие на певицата Биляна Лазарова – Биляниш. Снимки, качени в социалните мрежи, показват как хлапетата припяват на един от хитовете на изпълнителката. Предишният рожден ден на Никол, когато тя навърши 11, също беше •незабравим. Освен че пътува до Париж за празника, дъщерята на Валери и Николета получи специален поздрав от футболната суперзвезда Неймар.

„Здравей, Никол. Благодаря, че ме подкрепяш. Целувки, чао“, казва бразилският нападател в специално видео. „Честит рожден ден на мен и много благодаря, Неймар“, написа рожденичката в коментар. Е, който е орисан още от бебе да бъде звезда, явно не може да избяга от съдбата си! „България Днес“ пожелава много здраве и радост на Никол и да радва близките си с успехи!

---

Trending

This site is protected by wp-copyrightpro.com