Адвокат Менко Менков е сред водещите юристи в България.

Защитава пред съда видни политици начело с Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Цветан Цветанов.

БЛИЦ TV потърси адвокат Менков по най-горещата тема от последните дни – действията на прокуратурата по т.нар. „Барселона гейт“.

С адвокат Менков, разговаряме и за внезапната смърт на Ангел Христов-Геле, на когото е бил защитник във фазата на досъдебното производство.

Ето как адвокат Менков отговори на въпросите на управителя на медията Ивайло Крачунов на днешния Видовден:

 

– Адвокат Менков, ще дойде ли Видовден за българското общество или ще останем в плен на скандалите?

– Това, което се случва в България през последните години, трябва да се промени на 180 градуса. Голяма част от излаганите твърдения в публичното пространство и в политическото говорене не са истина.

От десетилетия тенденцията е такава, че обществото бива занимавано с изключително дребни неща, които са преувеличавани в грандиозни далавери без никаква правна почва.

И, ако ние продължаваме така ще стигнем до момент, до който почти сме стигнали – нищо друго за нас в обществения и личен живот да няма значение, освен от това да има постоянни скандали свързани със съдебната система.

В същото време в съдебната система има скандали, които никой не разбира, те не са предмет на правен анализ, а още по-малко да служат за законодателни промени.

Не можем да кажем, че съдебната реформа се изчерпва със смяната на един главен прокурор с някой друг.

Никой не си дава сметка, че наказателното правораздаване в последните години бележи изключително сериозен срив в сравнение с това, което е било преди 15-20 години.

Проблемите са единствено и само с показването на определени конкретни т.нар. „знакови дела“ или дела с висок обществен интерес, по които има очаквания, които нямат нищо общо с доказателствата по делото и са интересни от пикантна или политическа гледна точка.

– Такъв ли е случаят „Барселонагейт“?

– Точно такъв е този случай, за който от 4 години обществото на приливи и отливи бива занимавано с нещо, което е на практика нищо.

Такъв гейт – „Барселонагейт“ няма и никога не е имало. Нещата там са много прости. Става въпрос за 2 имота, които са купени от търговски дружества, след което са продадени на други купувачи на подобни недвижими имоти.

Г-н Бойко Борисов няма нищо общо и никога не е имал с нито една от двете сделки. Това са обстоятелства, които са известни на българската прокуратура отпреди повече от 2 години във връзка с правната помощ, която българската прокуратура е поискала от испанската прокуратура.

На всички, включително и на българската прокуратура е известно, че още преди 2 години испанската Специализирана прокуратура е прекратила производството.

Обвинение не е повдигано на никого. Испанската Специализирана прокуратура е посочила категорично, че не е извършвано престъпление по този случай.

От документите по делото, които са повече от 200 тома и са предоставени от българската прокуратура на Народното събрание, става недвусмислено ясно, че испанската прокуратура използва термина „разследвано лице“, но г-н Бойко Борисов не е бил сред кръга разследвани лица и не би могъл да бъде.

Нивото, с което се занимава българската общественост – защото това дело не е приключило. По тази причина Вашият въпрос е изключително резонен.

Въпросът е какво може да се направи оттук – нататък, за да няма повече т.нар. „Гейтове“.

– Какво може да се направи?

– Да се направят значителни нормотворчески промени, които са най вече в Наказателно процесуалния кодекс.

На първо място трябва да се направи контрол по отношение на повдигане на обвинения. Трябва да има предварителен съдебен контрол относно обвинението, което предстои да се повдигне.

Според сегашния НПК всеки прокурор е абсолютно безконтролен да повдигне обвинение на всеки, на когото реши за каквото и да било престъпление, без това постановление да подлежи на какъвто и да било контрол.

През 2017 г. нашите народни представители за пореден път дружно заличиха института на възможността един обвиняем да поиска след определен период от време делото му да бъде разгледано от съда, т.е. беше върната фигурата на „вечния обвиняем“.

В момента, на когото и да бъде повдигнато обвинение, той ще е зависим от волята на прокурора – дали магистратът ще прекрати производството или някога ще реши да го внесе в съда. Това превръща хората в заложници на обществените нагласи, че на когото са повдигнали обвинение, той е престъпник до доказване на противното.

– Вие присъствахте на разпита на Борисов в прокуратурата. Какви въпроси задодоха магистратите на бившия премиер?

– В този случай много грубо бе погазена следствената тайна. Това е една от промените, които спешно трябва да бъде направена.

В НПК е казано, че информация по досъдебно производство може да бъде изнасяна само с разрешение на наблюдаващия прокурор.

Или трябва да се забрани изнасяне на данни от досъдебното производство въобще или това трябва да става с решение на съда.

В момента прокуратурата е изключително безконтролна по време на досъдебната фаза преди повдигане на обвинение, безконтролна е докога ще държи едно лице като обвиняем – това може да е вечно, до смъртта му или до изтичане на абсолютната давност, и накрая тя може да изважда от контекста и да казва на обществото определени неща от досъдебното производство.

Откъде – накъде прокуратурата ще съобщава определени неща от досъдебното производство на журналистите и те ще ходят от съдебна палата на съдебна палата, когато разпитват някого като свидетел? Какво от това, че прокуратура разпитва някого като свидетел? Но създава внушение, че този, когото влачат като свидетел публично е едва ли не престъпник до доказване на противното.

– Има ли нови обстоятелства при разпита на Бойко Борисов?

– Разпитът на Борисов беше абсолютна бутафория за пред обществото.

– Трябва ли Борисов да си даде имунитета, както опозицията в Народното събрание го призова?

– Автоматичното даване на имунитети още преди да бъдат поискани на политиците, което действие беше абсолютно безпрекословно през последните 10 години, се формира по популистки съображения. Включително в момента това се прави и от лидери на политически партии, които са юристи по образование, което не им прави чест.

Всички много отдавна забравихме за презумцията за невиновност.

Решението на моя клиент г-н Борисов да не си даде имунитета автоматично е изключително правилно в този момент, особено в ситуацията, в която се развива това искане.

Имунитетът му можеше да бъде поискан през последните години, в които той не беше народен представител.

Сега изведнъж всички се превъзбудиха и му искат имунитета.

Моят съвет към него беше точно този – да не си дава имунитета.

Целта на създаването на комисията в Народното събрание е не да пази имунитета на Борисов, а да пази честта и функцията му като народен представител, защото той защитава интересите на всички граждани, а не само на тези, които са гласували лично за него.

По този начин нека да лъсне голата истина – има ли някакви доказателства, има ли извършено престъпление. И тази комисия за имунитетите в парламента да излезе със становище – дали има доказателства срещу Борисов или това са безконтролни действия на прокуратурата.

– Но, прокуратурата твърди, че е внесла допълнителни доказателства срещу Борисов за „Барселона гейт“ в парламента. Запознат ли сте с тези доказателства?

–  Запознат съм. Нула доказателства са внесли.

– Как така?

– Прокуратурата е внесла един протокол за претърсване и изземване при неотложност на някакво лице, на което са иззели портативния компютър и телефона.

Въпросният човек няма никакво касателство към обстоятелствата по делото. И тези допълнително внесени доказателства не могат да направят нищо, за да внесат повече ясното във връзка с обвинението.

Самото искане, което е практически проект за обвинение твърди, че средствата, които са послужили за покупката на имотите в Испания са придобити чрез подкуп, корупционно действие или влияние върху държавен служител. Но не е посочено нито къде това се е случило, нито кога се е случило.

Не е посочено длъжностното лице, върху което е било упражнено влиянието. Не е посочен и размерът на тези средства.

Всичко тези неща са изключително опасни като тенденция, защото прокуратурата в тези си две действия – повдигане на обвинение и решението в какъв период това да се случи е безконтролна, тъй като дава възможност един човек цял живот да бъде обвиняем.

Затова трябва да се наложи правен механизъм за контрол на тези 2 основни действия на прокуратурата. И третото най-важно, не бива да се изнася никаква информация за досъдебните производства без съдебно разрешение.

В противен случай трябва да се налагат тежки санкции.

Ето цялото интервю на Ивайло Крачунов с адвокат Менко Менков: